onsdag 4 november 2020

Amarone 2011. Del 22. Costasera Riserva från Masi

Dags för del nummer 22 i det här årets stora vinprojekt. Det har nu blivit dags för Amarone Costasera Riserva. 

Vi har tidigare i år testat följande amarone:
Acinatico, Stefano Accordini
- Accordinis Il Fornetto
Tenute Falezza
Viviani Casa dei Bepi
Zenato
Zymé
Årgång 2011 spåddes en lysande framtid, när de första producenterna släppte sina amaroneviner. En viss nedtoning har skett, men många amaroneexperter har gett årgången en fyra på en femgradig skala. Dom yttre förutsättningarna var mycket gynnsamma med bra väderförhållanden för att få druvor av högsta kvalitet. När så vädret var på vinböndernas sida under såväl skördetiden som under torkningsperioden var det inte så många som hade något att klaga på
.

Masi behöver väl egentligen ingen närmare presentation. Dom har ju mer eller mindre blivit synonymt med Amarone och Valpolicella. Masi gör totalt fem olika amarone: Costasera, Costasera Riserva, Vaio, Campolongo di Torbe och Mazzano. Alla fantastiska amarone. Det finns också en speciell flygplats-Costasera med tillägget Nectar.
I min sammanställning ovan finns min bedömning av den vanliga Costasera. Denna veckan blir det Costasera Riserva som jag tittar närmare på. Nästa vecka blir det Masis Vaio från 2011 som testas. Jag kommer däremot inte att testa Campolongo och Mazzano.

Druvblandningen i den vanliga Costasera är Corvina (70%), Rondinella (25%) och Molinara (5%).
Det som skiljer Riservan från den vanliga Costasera kan kortfattat sammanfattas som:
- Riservan innehåller 15% Oseleta och 10% mindre Rondinella samt ingen Molinara
- Druvorna till Riservan får ligga på tork 15 -20 dagar längre
- Riservan ligger dryga året längre på Slavonska ekfat
- Priset på Riservan är ungefär det dubbla

Masis Costasera har ju blivit något av ett benchmark i amaronevärlden. Costasera Riserva är ett relativt nytt vin. 2003 var första årgången och den landade på Systembolagets hyllor inför julen 2008. Så klart köade jag i Nordstan efter några flaskor.


Vi drack den under två dagar. Första dagen hällde vi upp vinet i två glas som fick stå och luftas i dryga två timmar.

Det ska omedelbart konstateras att detta är en formidabel Amarone. Trots att det gått nio år från skörden finns här en ungdomlighet och spänst, framförallt i frukten, som imponerar.

Doften är lite blyg till en början, men det står inte lång på innan vi möts av dofter som får oss att bli smått hänförda. Det hela inleds med våt jord och läder, men strax därpå kommer mörka bär, blåa plommon, torkad frukt, söt piptobak, lite örter och kryddor samt kakao och aningens torkade rosor. Doften växer hela kvällen och när vinet väl är uppdrucket sitter doften kvar i glaset. Det är samma doftupplevelse den andra kvällen fast mer omedelbar då.
I smaken finns allt det där vi uppskattar med en amarone av hög klass. Frukten är magisk med sina söta, mörka körsbär, solmogna björnbär, blåa plommon och torkade frukter (fikon, dadlar, katrinplommon, russin). Här finns också lite örter och kryddor. En trevlig syra skänker vinet en bra friskhet. Och visst finns här lite tanniner som ger vinet en fin ryggrad och bjuder ett försiktigt motstånd. 
Eftersmaken är enastående. Lång och komplex med mera mörka bär, torkade frukter och örter, men här tillkommer den där komplexa bitterheten som en stor Amarone ska ha: mörk choklad, några droppar espresso och körsbärskärnor.
En helt fantastisk amarone, som jag tror kan utvecklas ytterligare. Har du flera flaskor ska du absolut öppna en i närtid, men du som bara har någon enstaka kan gott vänta ett år eller två innan du drar korken.
Betyg 5-
Mina flaskor inhandlades på SB under 2017 och kostade då 593 kr. Idag är det årgång 2013 som gäller i beställningssortimentet och priset är 589 kr.

Avslutningsvis en indelning av var vinet befinner sig enligt min högst subjektiva bedömning.

1. Helt på topp. Blir inte bättre och bör drickas det närmaste året.
   - Pieropan, Massimago

2. Helt på topp. Kommer inte utvecklas så mycket mer, men håller nog i många år.
   - Brigaldara, Campo Inferi, Campo Leon, Monte Santoccio, Stefano Accordini Acinatico, Tenute Falezza

3. Bra nära toppen, men kommer att utvecklas ytterligare.
  - Allegrini, Casa dei Bepi, Corteforte, Checco Damoli, Costasera (Masi), Costasera Riserva (Masi) Il Fornetto, Le Ragose, Musella, Amarone Raimondi,  Roccolo Grassi, Speri, Zenato, Zymé 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar