söndag 28 mars 2021

Våffeldagen och Champagne. Festival från Léguillette-Romelot

I torsdags (25/3) var det nio månader till juldagen. I sakrala kretsar kallad Jungfru Marie Bebådelsedag och en del av Kyrkoåret. I det gamla bondesamhället gick dagen under namnet Vårfrudagen och utgjorde starten för vårbruket. Med tiden har den här dagen i det sekulariserade samhället blivit Våffeldagen. I mitt FB- och Instaflöde har det dykt ett antal varianter på våfflor.
Vi lever i den Sociala distanseringens tidevarv, så hustrun och jag tar alla chanser i världen att sätt guldkant på tillvaron. Vår våffla fick bli en med Kalixlöjrom , lite cremefraiche, dill och picklad rödlök. Till detta finns det bara en dryck som duger. CHAMPAGNE.

Vi hade tidigare i veckan på vårt lokala "Bolag" hämtat ut några flaskor champagne från en för oss alldeles ny producent. Vi hade noterat en del positiva kommentarer på Internet och att det även skulle ingå de mer okända druvorna Pinot Blanc, Petit Meslier och Arbane i några av dessa champagner. Vår nyfikenhet var väckt och det finns bara ett sätt att stilla den.

I Champagne är det 7 druvor som är tillåtna att odla. Chardonnay (29,7%), Pinot Noir (38,3%) och Pinot Meunier (31,7%) svarar för 99,7%. Det återstår därmed 0,3% av odlingsytan dvs 102 ha för de andra fyra druvsorterna Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier och Arbane.

Christine Léguillette-Romelot blev oväntat änka för drygt två år sedan. Hon valde då att fullfölja det projekt som hon och maken Laurent drog igång 2006. Dom planterade då vinfältet Clos du Mont Dorin på 0,8 ha med de godkända, men nästan utdöende druvsorterna Pinot Blanc, Petit Meslier och Arbane.

Familjefirman Léguillette-Romelot har en lång historia som vinodlare. Redan 1705 planterade familjen Romelot sina första vinrankor. 1968 bildas champagnefirman Léguillette-Romelot genom ett giftemål mellan de båda släktgrenarna. Dom äger idag runt 8 ha odlingar i byn Charly-sur-Marne, cirka en timmes bilfärd väster om Epernay. Allt arbete i vingården är hållbart enligt certifieringen HVE (Haute Valeur Environnementale) och VDC (Viticulture Durable). Dom producerar idag tio olika cuvéer

Festival är en champagne med druvblandningen: Meunier (59%), Pinot Noir (15%), Chardonnay (2%), Pinot Blanc (18%) Petit Meslier (5%) och Arbane (1%). Basåret är 2016 och med 12%  reservvin från 2015. Det har fått jäsa på ståltankar innan det buteljerades.  Det har fått ligga närmare tre år på sin jästfällning innan det degorgerades i april 2020 och fick då en dosage på 10g/liter.
Färgen går i en lite gnistrande guldgul nyans.

I den hyfsat stora doften hittar vi gula päron, lite citrus, kvitten, gula stenfrukter och en fin blommighet.

I munnen är det friskt och den lite höga dosagen stör oss inte alls. Det känns snarare som om den vore 4-5 g/l istället för de angivna 10. 
Ja men det här ju gott. Riktigt tillgängligt, till och med väldigt lättdrucket. Både hustrun och jag nickar och småler. Visst har vi druckit mer komplexa och t o m elegantare champagner, men en vardagskväll i slutet på mars är detta helt enkelt lysande. Farligt gott!!
Här finns en del citrus, gula päron, lite persika, aprikoser och gula plommon. I mindre omfattning, men ändå klart noterbart är lite brioche, aningens mandlar och i avslutet blodgrape.
Betyg4
Min flaska köptes för någon vecka sedan via beställningssortimentet hos SB för 329 kr. Ett synnerligen bra pris för en sådan här god champagne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar