måndag 13 mars 2023

2015 San Fereolo.

Så här fint lös solen den 1 mars här på Västkusten. Snödroppar blommade och våren kändes i antågande. Annat är det idag. Flera decimeter snö har kommit i omgångar sedan i tisdags. Nu är det ett vackert vinterlandskap som möter oss, där snön ligger tung på grenarna. Det blir att plocka fram skidorna, då det ska hålla sig i ett par dagar.

Någon av de första dagarna i mars drack vi den senaste årgången av San Fereolo. Ett vin som vi köper varje ny årgång av. 

Bakom producenten San Fereolo står Nicoletta Bocca. Hon köpte 1992 en gammal vingård på 12 ha belägen mellan Dogliani och Monforte d´Alba. I anslutning till gården ligger en gammal barock-kyrka som heter San Fereolo och därmed var namnet på vingården givet. 
2004 fick hon sin  biodynamiska certifiering och hon är en del av Vinnatur-rörelsen. 

Dolcetto är huvuddruvan och den gör dom tre olika viner på. Austri är deras Barbera men vissa år tillsätter dom en liten andel Nebbiolo. En Langhe Nebbiolo finns också i portföljen samt ett vitt vin på druvorna på Riesling och Gewurtztraminer.
Har jag förstått saken rätt var hennes Dolcetto den första som belönades med tre glas av Gambero Rosso.

Deras flaggskepp är San Fereolo. Ett vin gjort uteslutande på druvan Dolcetto, som kommer från vinstockar som är mellan 45 och 75 år gamla. Vinfälten är belägna på 400-500 m ö h.  Naturligtvis skördas allt för hand. Druvklasarna avstjälkas och pressas försiktigt. Jäsningen sker med naturlig jäst och äger rum på ekfat. Vinet får ligga till sig på 7-40 hektoliter stora ekfat i drygt 6 månader innan det buteljeras.
Jag har skrivit om San Fereolo i årgångarna 2007, 2008 och 2013. Klicka på resp årtal så får du mina tankar. Jag drack för snart tre år sedan Dolcetton "1593" i årgång 2006. En Dolcetto som fått tillbringa bortåt fyra år på ekfat. Visst är den bra, men tycker inte att eklagringen egentligen tillför något. Jag föredrar hennes San Fereolo.

Ett alldeles underbart vin, som verkligen lever upp till våra höga förväntningar. 

Doften börjar lite försiktigt med toner av läder, våt jord och aningens tobak. Det står inte länge på innan de mörka körsbären och blåa plommonen dominerar doften med sina friska, mörka toner. Efterhand kompletteras frukten med lite örter, stenkross och aningen rosor. En angenäm och trevlig doft.

Dolcetto är för mig i första hand ett vin att ackompanjera maten. Även om San Fereolos variant är lite elegantare är den en fantastisk medspelare till vår svenska husmanskost. Friskheten finns där liksom slankheten och den lilla stramheten. Mestadels mörk frukt i form av skogsbär, körsbär och blåa plommon, men det har smugit sig en del toner av lite ljusare (rödare) bär också. Några nypor örter och kryddor får sällskapa med nypon aningens lakrits, kaffe och kakao. I eftersmaken noterar vi körsbärskärnor, violer och rosor samt att frukten blir allt ljusare.
Betyg 4
Vi köpte den här på SB i höstas och betalade då 249 kr. Det är slutsålt nu och min erfarenhet är att det gäller att vara snabb på tangenterna, då den nya årgången lanseras.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar