tisdag 28 mars 2023

Två röda viner från Jura.

Vi har de senaste veckorna druckit två röda viner från Jura. Ni vet det där lilla vindistriktet i nordöstra Frankrike, som gränsar till Jurabergen i öster och Bourgogne i väster. 
Fem officiella druvsorter odlas i Jura. De två gröna är Chardonnay och Savagnin. De tre röda är Pinot Noir, Poulsard (även namnet  Ploussard förekommer) och Trousseau. 
Det är från Jura som Vin Jaune (tydliga sherrytoner) och osten Mont d´Or kommer.

2020 Rouge Tradition, Jérôme Arnoux. 
Jérôme Arnoux är född och uppvuxen i den lilla byn Montagny-les-Arsuse strax norr om Arbois. Han kom tidigt i kontakt med vinnäringen och började som självlärd sjuttonåring att arbeta åt olika vinbönder runt om Arbois. 
Efter 20 års arbete varav ett årtionde hos Domaine Tissot blev Jérôme år 2012 delägare och ansvarig vinmakare i Arbois äldsta källare Le Cellier des Tiercelines. Idag brukar man 15 hektar vinmark i Villette-les-Arbois, Montigny-les-Arsures och Pupillin från vilka huvuddelen av frukten till Jérôme’s viner kommer. Vingårdarna sköts efter hållbara principer utan någon som helst användning av pesticider och med mycket strikta skördeuttag.
Källa: Importören Pompettes hemsida.
Vinet vi dricker den här kvällen är gjort på alla de tre tillåtna blå druvorna. Det är gjort på 60% Pinot Noir, 30% Trousseau och 10% Poulsard. Jäsningen har ägt rum på ståltank och endast naturlig jäst har använts. Vinet har fått mogna i 24 månader på mestadels ståltank, men också på en del gamla använda ekfat. Buteljering sker utan vare sig filtrering eller klarning.

Färgen går i en lite ljusrödare nyans. Helt transparant.

Vi nås rätt omgående av en härligt frisk doft, där de röda bären spelar huvudrollen och med kryddor, örter, några florala toner och en god portion stenkross i birollerna.
Trevlig och inbjudande doft!

I munnen får vi ett friskt, slankt och rätt så lättdrucket vin. Här finns gott om röda bär: ljusa körsbär, syrliga jordgubbar, tranbär, några röda vinbär, hallon och något enstaka lingon. 
Vi noterar några små nypor av färska örter och kryddor (peppar, kanel, muskot). Mineraler av krita och sten samt någon liten blommig ton ger sig tillkänna i eftersmaken. Vinet har en trevlig och bra syra. Tanninerna finns där och visst nafsar dom i munhålan, men riktigt närgångna blir dom aldrig.
Gott!
Betyg 4.
Köpt på SB för 199 kr.




2019 Poulsard från Domaine L´Aigle À Deux Têtes. 
Henri Le Roy är en biolog från Paris som 2004 köpte ett par små plottar vingårdsmark i Vincelles strax norr om Rotalier i dom södra delarna av Jura. Han förverkligade därmed en dröm han närt i flera år. Han slopade användandet av herbicider redan från start och började en omställning till organisk/biologisk odling. Sedan 2012 är egendomen helt brukad enligt dessa metoder och också certifierad för detta. Idag omfattar den 2,5 ha som brukas på detta sätt samt 1,5 ha nyplanteringar på vit märgel. Den senare beräknas kunna lämna en användbar skörd år 2020. Alla viner produceras med naturlig jäst. I portföljen hittar vi tre viner på druvan chardonnay, ett på savagnin, ett på druvorna pinot noir och trousseau samt ett på poulsard.

Druvorna till det här vinet kommer från de lite yngre vinstockarna. Druvorna plockas så klart för hand och avstjälkas för att sedan få jäsa på gamla ekfat. Endast naturlig jäst användes. Vinet får vila upp sig i 12 månader på en blandning av ståltankar och 300-liters gamla ekfat innan det buteljeras.


Färgen är helt transparant och går i en mycket ljus rubinröd ton bl a beroende på att druvan Poulsard har ett mycket tunt skal. 
Doften inleder med en diskret ton av läder, tobak och jord, men övergår rätt omgående i en lite större doft, där de röda bären spelar huvudrollen. Vi kan även notera skolkrita, krossad sten samt några små nypor örter och kryddor, som kompletterar anrättningen. En mycket trevlig doft, om än inte så stor.

Det här är ett slankt vin och ganska så lättdrucket. I munnen vankas det en kompott på främst röda bär: syrliga jordgubbar, några smultron, lite hallon och tranbär samt ljusa, syrliga körsbär. Ett hyfsat stort inslag av örter och kryddor, där vi särskilt noterar tonen av vitpeppar. Det har en trevlig och bra syra. Tanninerna är väluppfostrade och bjuder ett trevligt motstånd. Ett mycket gott vin, som jag gärna dricker igen. Jag har tidigare skrivet om 2016 Poulsard Les Clous, som jag håller lite högre.

Betyg 4-.
Vi betalade 210 kr för den här flaskan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar