torsdag 21 april 2011

Vila Santa 2006 vs 2008

Idag fick det bli ett lite enklare vin. Till helgen ska vi ner i källaren och rota fram lite godsaker vi sparat inför påsken. Det blev  Villa Santa. Vi ställde årgång 2006 mot 2008.
Detta är ett vin som hyllats år efter år av svenska vinjournalister. Det har också varit en av våra favoriter bland vardagsvinerna. Vi har säkert följt det här vinet i olika årgångar under 15 års tid.
Vi har ofta köpt en sexpack som vi följt under några år. Vinet har förändrats under lagringen  men ofta till det bättre. Sist vi drack 2006:an blev vi besvikna. Det var inga större fel men heller inget som triggade eller utmanade oss. Det var gott men samtidigt ganska tillrättalagt.
Niklas J har skrivit om Villa Santa och inspirerad av detta beslöt vi att låta 2008:an få en chans.

Vila Santa 2006
Mjukt och lent. Gott om frukt, lite lakrits och en hel del vanilj. Lätt druckit men tämligen slätstruket.
Det ger samma intryck som tidigare. Förstå mig rätt: Vinet är gott men innehåller ingen utmaning eller spänning. Ett bra vin att ta fram sent på vinkvällen när smaksinnena är påverkade.

Betyg 3-Vila Santa 2008
I smaken känner vi igen mörka bär, lite kryddor och en lätt trevlig rökighet. Vaniljen finns där men inte alls lika påtagligt som i 2006:an. Eftersmaken är lång och där spårar vi en ton av kaffe med ett stänk av lakrits. Vinet är spänstigare och lite mer utmanande.

Betyg 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar