tisdag 20 oktober 2015

2005 Osar. Ett vin på druvan Oseleta från Masi.

Vi hade i lördags besök av våra vänner Stig och Ann-Christine. Lika Valpolicella-tokiga som vi, så det blev en kväll där vinerna kommer från Valpolicella. Vi började med en charktallrik. Jag serverade vinerna halvblint dvs det framgick vilka vinerna var, men inte i vilka glas. Dom spikade så klart detta.

Det blev två viner från Viviani. Det ena skrev jag om för ett par månader och det omdömet står sig, så det är bara att klicka på länken så kan du läsa om 2012 Campo Morar.
Casa dei Bepi från 2006 är det dryga året sedan jag senast drack och bloggade. Omdömet från då står sig. Fortfarande samma elegans, kanske lite mer torkad frukt. Vinet tar alltmer formen av ett ost och kontemplationsvin. Läsa mer om det kan du göra här.

Det tredje vinet kommer från Masi och är till 100% gjort på druvan Oseleta. Det här vinet har jag endast testat en gång tidigare och då var det ett smakprov på några cl. Det gjorde jag i Masis vinshop i den lilla byn Gargagnago 2012. Väl hemma i Sverige så inhandlade jag en flaska, som har fått ligga i källaren tills nu. Priserna på Masis viner  i vinshoppen är ungefär de samma som på Systembolaget. Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 355 kr.


Oseleta var en druva som ansågs utdöd, men så hittade Sandro Boscaini (Masis ägare) ett vin som var gjort på druvor som kom från fyra vinrankor, mer än 100 år gamla. Ett forskningsteam kunde sedan identifiera detta som ett vin gjort på Oseleta.
Det är en liten druva som mognar sent. Hög syra, tjockt skal, tanninrik är några av egenskaperna.
1985 planterade Masi Oseleta på 2 ha fördelat på tre vingårdar och sedan dess har dom planterat Oseletadruvan på ännu fler vingårdar.
1990 kom det första vinet (Toar) som innehöll en liten del Oseleta. 1995 kom den första versionen av Osar med runt 80% Oseleta. 2003 kom den första årgången av Amarone Costasera Riserva. Den innehöll 10% torkade Oseletadruvor.
Vill du få hela historien så klicka in på Vin Unics hemsida.
Idag är det flera producenter som använder en liten del (5-10 %) Oseleta i sina Amaroneviner.

2005 Osar.
Druvorna kommer från vingårdar i Marano och San Ambgogio.
Vinet har fått jäsa i 25 dagar med skalkontakt. Vinet har sedan fått ligga till sig i nästan två år på nya franska ekfat. Slutligen har det fått sex månader på flaska innan det är redo för marknaden.

Färgen har en mörk rubinröd ton med lite blålila stråk. Jämfört med Superioren och Amaronen, så var det en betydligt mörkare färg.

Doften avviker ordentligt från de andra två vinerna, visserligen finns här en stark doft av mörka bär, men det som vi omedelbart noterar är en doft av jord och gamla multnande höstlöv. En doft som vi alla fyra tycker verkar spännande.

Smaken är kraftig och packad med mörka bär. Här finns körsbär, blåbär, björnbär och lite sträva slånbär. En del örter och kryddor visar också upp sig. Syran är rejäl och tanninerna biter ordentligt. Eftersmaken är något längre än medel och bjuder på mörk choklad, lite espresso och ännu mera mörka bär.
På egen hand känns det lite kärvt och inte direkt inbjudande. Det är också så jag minns det från förra gången, men så fort maten kommer till så sker en dramatisk förändring. Nu mjuknar tanninerna och syran blir endast frisk. Smakerna blir lite elegantare. Nu är det inte bara gott. Det är helt underbart.
Redan den första smakbiten av tryffelsalami startade igång förändringen. Till våra lite kryddiga lammkorvar och lammfärsbiffar blir vinet sagolikt.

Betyg 4+

Vi kommer att fylla på vårt förråd. Vinet är verkligen en höjdare till maten. Det är också roligt att kunna bjuda på ett vin vars druva inte så många smakat.

4 kommentarer:

  1. Jag beställde ett par Osar till mig.
    Leif

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska bli spännande att höra vad du tycker Leif🍷

      Radera
  2. Mycket gott. Smakade en del lakrits först. Gott vin. Får nog bli ett par flaskor till.
    Leif

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Leif!
      Vad roligt att du gillade det.
      Ha en bra helg!

      Radera