lördag 30 november 2019

2010 Arbois Vin Jaune från Domaine Rolet

November har verkligen varit en månad där solen lyst med sin frånvaro. Samma väder i stort sett alla dagar så här långt. 7-8 grader varmt, regn och svag vind. Diset och dimman har legat som ett vått täcke över vår halvö. Sol och värme får sökas på annan plats.
Brodern med svägerska är på besök. Vi bjuder in dom till oss och njuter av en Mont d´or. Vi stack ner några delade vitlöksklyftor i osten. Hällde över en skvätt av kvällens vita vin och så in i ugnen. 20 minuter i 200 grader. En varm krämig ostmassa döljer sig under ytan. Ett gott bröd som delas i bitar och så doppar vi dom i osten. Så vansinnigt gott!!

Osten är från Jura, så vi plockar fram ett vin från Jura.
Familjeföretaget Domaine Rolet Père et Fils har hållit på med vintillverkning sedan 1940-talet. Idag förfogar man över drygt 60 ha vinodlingar i distriktet Jura. Dom odlar de gröna druvorna Chardonnay och Savagnin samt de röda druvorna Poulsard, Trousseau och Pinot Noir. Deras vinodlingar ligger på 250 - 500 meters höjd i de franska alperna.
Vinet till osten är ett s k "gult vin" eller som fransmännen säger Vin Jaune. Det är till 100% gjort på druvan Savagnin. Under sin lagring, 6,5 år på små barriquer, har det bildats en jästhinna (flor eller om man så vill voile), som skyddar vinet från att helt oxidera samtidigt som det ger vinet sin karaktäristiska doft och smak..
Vin Jaune är för oss en relativ ny erfarenhet. I våras drack vi Chateau d´Arlays Vin Jaune från 2008 och för snart tre år sedan drack vi Domaine Rolets gula vin också från 2008.

Den första lilla sniffen skickar tydliga sherry-toner. Sedan kommer mogna gula äpplen, lite bokna äpplen och fallfrukt. Efterhand nötter, citrus och mineraler (krita, sten).

Smaken är frisk  och fyllig och visst finns här den där läckra sherrytonen, som vi också kände i doften. Vi noterar gula, lite övermogna äpplen som tenderar att vara aningens bokna. Här finns gula stenfrukter och aningens citrus. En härlig ton av nötter där valnötter känns tydligt. Det finns också en fin mineralitet med såväl krita som sten. I det komplexa avslutet känns någon tropisk frukt, unset bivax och nybakade kastanjer.
Ett speciellt vin som vi har fallit för.
Betyg 4+
En sökning på "Vin Jaune" på SB:s hemsida visar att det enda Vin Jaune som finns tillgängligt är just detta vinet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar