tisdag 18 augusti 2020

2018 Munjebel Bianco från Frank Cornelissen

Tanken var att i år göra ett besök på Sicilien. De senaste åren har viner därifrån kommit att bli nya favoriter hos oss och då vill en så klart även träffa människorna bakom vinerna. Nu blev det inget av. Coronaviruset kom emellan och vi hoppas kunna göra resan nästa år.

Det Etna Rosso-vin som jag provat flest årgångar av är à Rina från Girolamo Rosso. Verkligen gott och har blivit för mig ett Benchmark.
 - 2015 à Rina
Hösten 2019 provade jag också:
2017 de Aetna, Terra Constantino
I år har det blivit:
2013 San Lorenzo från Girolamo Russo
Etna Rosso Calderara Sottana, Girolamo Russo
- 2016 Etna Rosso Benanti
- 2017 Etna Rosso, Tornatore
2016 Agape, Valdibella
- 2018 Susucaru rosso, Frank Cornelissen
2017 Pistus Etna Rosso, Icustodi
2017 Calderara Sottana, Tenuta Terre Nere
2017 Etna Rosso, Calderara Sottana, Girolamo Russo

Bakom det här vinet står den belgiske ikonvinmakaren Frank Cornelissen. Han startade som vinhandlare i Bryssel. Frank köpte upp privatpersoners vinkällare för att sedan sälja vidare genom de stora auktionshusen. Ofta var det viner från de stora klassiska områdena. I slutet på 1990-talet kom han i kontakt med viner som idag går under beteckningen Vin Natur dvs viner med så lite påverkan som möjligt från odlaren och vinmakaren. Allt enligt principen Inget tillagt och inget borttaget. Det var under ett besök på Sicilien som han kom i kontakt med viner från Etnas sluttningar. Det blev en ögonöppnare för honom. Han köpte sin första vingårdsplätt i början på år 2000. Den låg på Etnas nordsluttning. Då för för 20 år sedan var Etna-vinerna inte riktigt i ropet. Priserna på de gamla vinfältet var inte hysteriskt höga som idag. Frank Cornelissen hade aldrig tillverkat vin, men började nu att göra vin och samtidigt fortsatte han med att successivt köpa på sig fler vinfält.
Idag omfattar verksamheten 24 ha vinodlingar, vilket resulterar i drygt 100 000 flaskor. Varje årgång ska präglas av det aktuella årets förutsättningar, därför är det spontanjäsning som gäller, vilken äger rum på neutrala glasfibertankar som godkänts för hantera livsmedel. För de mer kraftigare vinerna används amforor som epoxybehandlats på insidan. I övrigt så lite intervention som möjligt. Fast riktigt besvärliga år måste kopparsulfat användas, fast då i minimala mängder.

Munjibel Bianco har druvmixen Carricante (60%) och Grecanico Dorato (40%), som vuxit på vinstockar som beskurits som fristående buske (ad alberello). Dessa är dryga 40 år gamla och ligger på vinfälten Calderara, Borriglione, Crasà och Picciolo (620-750 m ö h).
Druvorna avstjälkas och får sedan ha kontakt med musten i upp till fyra dygn innan spontanjäsningen så sakteliga börjar komma igång. Efter pressning flyttas musten över till glasfibertankar, där vinet får jäsa färdigt. Vinet flyttas därefter över till den svalaste delen av källaren för att lugna ner sig. I feb-mars året efter skörd buteljeras vinet och får vila en tid i källarens svalaste del (10-12 grader). Ingen klarning, men en lättare filtrering har gjorts innan buteljeringen.

Färgen går i en mörkare gul ton med en dragning året orange.
Det doftar av gula äpplen, gula stenfrukter, några stänk citrus och en massiv matta av mineraler: krossad flintasten, skolkrita, våt granithäll och aningens regnvåt asfalt. Här finns också ett subtilt inslag av sommaräng.
I munnen är det friskt med en ungdomlig syra. De gula äpplena återkommer fast nu nästan övermogna. Citrusen går lite åt det röda hållet. Kanske lite grillade. De gula stenfrukterna tar i munnen formen av persika, nektariner, plommon och aningens aprikos. Här finns en god dos örter och kryddor, som tillsammans med den tydliga mineraltonen, med steniga förtecken, ger vinet sin egna karaktär. I den medellånga eftersmaken tillkommer någon liten tropisk frukt, unset honung och blommor. Precis i avslutet ett grapefruktbett.

Ett väldigt gott vin i sin alldeles egna stil. Det är första gången vi dricker Munjebel Bianco och vi faller totalt för det här vinet.
Betyg 4+
Vår flaska är köpt på SB. Det säljs i en trepack och kostar 445 kr flaskan. Det går att beställa vinet enligt SB:s hemsida.

Det satt som en smäck till vår Medelhavsmat!

Fregola Sarda. En specialitet från Sardinien. Blåmusslor och räkor
tillsammans. Fregola är en sorts pasta gjort på rostade kulor av mannagryn.
Liknar på ett sätt couscous fast större och mer komplex i smaken.
Magiskt god rätt tillredd av dottern och hennes pojkvän/sambo från just Sardinien.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar