Lara Damoli presenterar sin vingård och sina viner. Rolf Olofson, Barriques delägare, deltar entusiastisk i provningen.. |
Totalt gör dom 6 olika viner varav vi fick prova tre. Den vanliga Valpolicellan, Recioton och IGT-vinet ingick inte denna gång i provningen
2016 Biancheté Bianco Veronese IGT.
Detta är ett vitt vin gjort till 100% på den blå druvan Corvina. Till det här vinet har dom använt de minst mogna druvorna. Dessa pressas försiktigt direkt efter skörd. Skalen skiljs omedelbart från druvjuicen för att på så sätt undvika färgämnena från skalen. Jäsningsproceduren äger rum på ståltankar. Den fortskrider långsamt under cirka 10-15 dagar. Vinet får sedan vila en kortare tid på ståltankar innan den buteljeras.
Färgen är halmgul.
I doften gula stenfrukter, aningens citrus och en mycket tydlig ton av regnvåt grusgång.
Smaken är frisk och domineras av de gula stenfrukterna, gul/gröna äpplen, skolkrita, steniga mineraler och i avslutet en liten blommighet.
På det hela ett mycket trevligt vin, som gjort för gravad lax, smakrika fiskrätter, krabbgryta med lite sting. På bolaget kostar det 222 kr
Det är fascinerande med vin. Detta är 100% Corvina och det är vitt. Det kraftfulla röda vinet La Poja från Allegrini är också 100% Corvina. Varandras diametrala motsatser vad gäller färg och smak.
2012 Giago Valpolicella Ripasso.
En enastående god Ripasso. Här behövs ingen ytterligare lagring. Helt drickklart nu och på topp de närmaste två till tre åren. Det är gjort på druvorna Corvinone (45%), Corvina (30%) och Rondinella (25%). Druvorna skördas lätt övermogna. Pressas omgående. Jäser tillsammans med skalen i ståltankar under 15 dagar. En andra jäsning med resterna från amaronetillverkningen innan vinet tankas över till Barriquer av fransk ek, där vinet får mogna i tre år. Slutligen ett år på flaska innan det anses moget för marknaden. En perfekt balanserad Ripasso. Ingen överdådig fruktighet. Mer eleganta mörka körsbär, plommon, örter och kryddor. Fin syra och behagfulla tanniner som bjudet ett visst motstånd. Detta måste vara en av SB:s fyra till fem bästa Ripasso. Pris 259kr.
2010 Checo Amarone della Valpolicella
Även detta är ett vin som är helt på topp och kommer säkert hålla sig där i ytterligare några år. Detta är ju lite av Damolis filosofi att vinerna ska vara drickklara och inte behöva någon ytterligare lagring för att kunna avnjutas. Samma druvmix som i deras Ripasso. Druvorna har fått ligga och torka i 100-120 dagar innan de pressas. Jäsningen sker på ståltankar och varar runt en månad. Vinet får sedan mogna i 4-5 år på små, begagnade ekfat.
Här finns en fin elegant doft av mörka körsbär, torkade frukter, lite örter och någon krydda.
Smaken går lite i samma stil med söta mörka körsbär, blåa plommon, en liten kryddigthet och i avslutet en bitterljuv ton av espressokaffe, mörk choklad och körsbärskärnor. Visst är det mjuk och runt, men med avrundade tanniner som bjuder ett försiktigt motstånd. Vinet har en bra friskhet. Ett väldigt välbalanserat vin utan en överdådig fruktighet. Elegans före kraft. På SB är priset 522 kr.
Alla Damolis tre viner som vi fått prova känns väldigt köpvärda och visst kommer vi att fylla på vårt förråd av dessa.
Marco Venturini från Le Bertarole berättar om vingården och sina viner. |
Du som vill veta lite mer om gården och deras viner kan läsa om ett besök jag gjorde där 2011.
2015 Valpolicella Ripasso
Den är gjord på Corvina (40%), Corvinone (30%), Rondinella (20%) samt 5% vardera av Croatina och Oseleta.
Vinet har fått ligga till sig i arton månader på en blandning av ekfat av varierande storlekar.
Den här Ripasson känns i nuläget lite sluten och mår säkert bra av något års vila. Den går i en stramare och mer tanninrik stil än Damolis variant. Sedan några år tillbaks ingår 5% Oseleta, vilken ofta ger ett tanninrikare vin.Frukten känns lite ljusare, har en fin kryddighet, mer påtaglig ek och ett avslut av rostade mandlar och torkad frukt
2013 Amarone Podere Cariano
Le Bertarole gör två Amarone. Den här är det senaste tillskottet och lanserades i och med årgång 2007. De är gjord på druvorna: 35% Corvina, 35% Corvinone, 20% Rondinella, 5% Croatina och 5% Oseleta. Druvorna kommer från vinfält på en lägre höjd, vilket gör att den ibland även kallad deras låglandsamarone.
Druvorna har torkats i tre månader. Vinet har fått mogna i tre år på en blandning av barriquer och lite större ekfat.
I doft och smak är det mörka skogsbär och mörka körsbär som dominerar. En finlemmad ört och kryddighet noteras liksom inslaget av torkad frukt och nötter. I nuläget känns den lite stram och inte fullt utvecklad, men här finns en potential som lovar gott. Den kostar på SB 377 kr och i prisläget under 400 kr tillhör den dom bättre.
2012 Avdentes Fortvna Ivvat IGT
Det här är första årgången av det här vinet och därmed det senaste tillskottet i Le Bertaroles vinportfölj. Detta är något så unikt som ett vin gjort uteslutande på druvan Croatina. Druvorna har skördats sent på året när dom är övermogna. Vinet har fått vila upp sig i tre år på ekfat.
Ett riktigt litet kraftpaket med ordentligt tryck i doft och smak.
I den stora och intensiva doften hittar vi mörk frukt, en del kryddor, läder, jord och lite vått grus.
I munnen breder en stor mörk frukt ut sig. Vi känner mörka körsbär, svarta vinbär, blåbär och björnbär. Kryddigheten är stor, där främst svartpeppar noteras men också lite ingefära och unset muskot. Lång eftersmak med mera mörk frukt och svartpeppar. Syran finns där och skänker friskhet. Tanninerna nafsar runt i gommen på ett trevligt sätt.
Visst är det stora och intensiva smaker, men jag tycker Marco lyckas tygla detta och givit vinet en bra balans.
Priset på SB är 299 kr och jag tycker det är värt varenda krona. Ett lite annorlunda och spännande vin. Visst har jag köpt på mig ett par flaskor.
Lysande som vanligt J-C, och framför allt väldigt trevligt att få träffas IRL :)
SvaraRadera