torsdag 31 oktober 2013

Fyra viner från Argentina

De goda vännerna A och O hade bjudit in till en liten vinprovning i Argentinas färger.
Vi testade tre viner på druvan Malbec och en på Cabernet Sauvignon.

2012 Intimo Malbec
Vi börjar med ett vin från Alta Valle di Rio Negro, Patagonien i Argentina. Producent är Humberto Canale.
Doften har en liten lätt kryddighet, en del mörk frukt och en touch av brända fat.
Smaken domineras av mörk frukt i form av plommon, björnbär och lite blåbär. Gott om örter känner vi. Bra syra. Eftersmaken är kanske något kort. Mjukt, snällt och nästan lite inställsamt, men ändå helt OK.
Betyg 3-

Priset är 80 kr på Systembolaget

2012 VidaOrganica Cabernet Sauvignon
Ett vin gjort på 100% Cabernet Sauvignon. Producent är Familia Zuccardi. Druvorna kommer från Santa Rosa i Mendoza inte så långt från gränsen till Chile.
Här doftar det svarta vinbär en masse med en liten pepprig touch.
Även i smaken dominerar den svartavinbärskänslan, men nu med lite mörka körsbär och peppar som tillbehör. Trevlig syra. Mjuka och avrundade tanniner. I eftersmaken, som är medellång, kommer lite mer mörka bär, mer finmalda kryddor och precis på sluttampen en liten bitterhet av grön paprika.

Betyg 3-

Vinet är köpt på SB för 75.

2010 Tapiz Reserve Malbec
Producent är Fincas Patagónicas. Druvorna kommer från vingårdar i Uco Valley. Uco Valley ligger i det västra Mendoza. Närheten till Anderna gör att vingårdarna ligger högt med syrarikare druvor som resultat.
Det doftar av mörka bär, lite örter och aningens kaffe och choklad. Rätt så friskt i doften.
Smaken domineras av den mörka frukten: plommon, björnbär och blåbär. Lite örter och kryddor piffar upp vinet. Bra syra. Tanninerna är beskedliga utan att vara mesiga. Eftersmaken är medellång och där får frukten sällskap av choklad, kaffe och aningens vanilj. Ett vin med lite mer egen karaktär. Visst är det här gott.
Betyg 3+
Köpt på "Bolaget" för 109 kr.

2011 Finca Sophenia Reserve Malbec.


Producent är Finca Sophenia. Druvorna kommer från Tupungato i Mendoza. Egendomen omfattar 130 ha vinodlingar och är belägen på 1 200 meters höjd.

Doften är kryddig och med mörka bär som främsta attribut. Det finns en ton i doften som avviker mot de andra vinerna och kan närmast beskrivas som animalisk.

Smaken är packad av mörka bär. Gott om örter. En del blåa plommon. Syran skänker vinet friskhet. Runda och mjuka tanniner. Eftersmaken är åt medelhållet, men det dyker upp en del spännande nyanser: lakrits, viol och choklad.


Betyg 3

Priset är 99 kr på SB

onsdag 30 oktober 2013

Mitt Kök. Mat- och Vinmässa i Göteborg.

Torsdag till söndag i förra veckan var det mässa i Gbg. I Stockholm blir det om dryga veckan.

På mässan förra året hade jag en trevlig pratstund med Mathias Kahn från champagneproducenten Hatt et Söner. Det blev likadant i år.

Jag drack deras Grand Cuvée Brut till en ostbricka från France Fromage. Här uppstod en perfekt matchning mellan champagnen och vitmögelosten Lucullus. Så gudomligt gott. Syran i champagnen och syran i osten var som gjorda för varandra.
Det blev naturligtvis ett köp av Lucullus samt en bit Comté.
Likaså kommer det att bli påfyllning av Grand Cuvée. Det finns endast en flaska kvar här hemma.





Mässans mest spännande vin var en champagne. En Oger Grand Cru som ännu inte blivit tillgänglig vare sig via SB eller hos Xwine. Det är en Blanc de Blanc från 2005Vintage Collection Brut.
Den är gjord uteslutande på 1:a pressningen av druvor från den Grand Cru klassade byn Oger. Den har en dosage på 6 gram socker per liter och en syra på 5,5 g/l. Ingen malolaktisk jäsning därför är den också jäst på ståltank. Den har legat på jästfällningen i lite över 7 år och är degorgerad i juli 2013.
Lite blommor i doften med en del toner av äpplen och päron. Lite samma stil i smaken. Bra frukt, fina mineraler och en aptitretande syra. Den här vill jag prova mer av.



Jag hade en givande pratstund med representanterna för Nigab.
Jag smakade på den här champagnen från Veuve Fourny & Fils.
På "Bolaget" kostar den 249 kr. Frisk i smaken och med citrusen i centrum. Ett lättdrucket bubbel, som i första hand gör sig väl som sällskapsdryck och som aperitif. Ett anständigt pris för en hygglig champagne.












Jag testade sedan två viner på druvan Pinot Noir. Dels en Bourgogne och dels en PN från Rheingau i Tyskland. Båda från 2011. Båda kostade strax under hundralappen.
Jag faller sällan för de här lite billigare bourgognerna och likadant blev det den här gången. Däremot tysken "Kunstler Pinot Noir Tradition 2011" gillade jag. Fin röd frukt, härlig kryddighet och en bra syra. Den här dricker jag gärna igen.









Jag fick en lång och trevlig pratstund med Fredrik, VD:n hos näthandlaren xwine.se, om deras verksamhet och filosofi med små vingårdar, där dom har ett personligt engagemang. Vi var båda överens om att "Smaklåda" klingar bättre än "Blandlåda".





Jag hann med att smaka deras Barolo, Barbera och Dolcetto. Samtliga gjorde ett positivt intryck. Helt klart intressant att pröva dom i lugn och ro. En blandlåda med två flaskor vardera av dessa tre druvor kostar 949 kr. Känns som ett riktigt bra pris.







Det är klart att en amarone måste Vintankar testa när möjligheten gives. Det blev så den här gången också. Årgång 2008 från Fratelli Vogadori. En ganska typisk amarone som håller bra klass och för sina 249 kr är klart prisvärd. Deras blandlåda går på 998 kr och innehåller två fl vardera av Amarone, Ripasso och Valpolicella. Känns också som ett bra pris att skaffa sig en överblick om vad denna producenten kan prestera.




















tisdag 29 oktober 2013

Champagne Jean Laurent Blanc de Noir

Vännen O mailade och undrade om jag ville vara med och dela en låda champagne från Winefinder. Man är ju aldrig omöjlig när det gäller champagne. Förra veckan passerade O och R förbi med en leverans på tre flaskor. Igår öppnade vi den första flaskan, som fick utgöra sällskap till vår krabbgryta.

Jean Laurent Blanc de Noir.
Jean Laurent har sina ägor i den sydliga delen av Champagne som kallas Aube, jordmånen är kritrik. I Aube odlar Jean Laurent Pinot Noir och Chardonnay på ca 16 hektar. Aube är definitivt Pinot Noir-land och flaggskeppet i vinproduktionen är givetvis deras Blanc de Noirs.
Det här är en NonVintage, vilket betyder att den inte är från något speciellt år. Just den här champagnen är gjord på druvmust från tre olika år.
Det är en Blanc de Noir d v s att den är gjord på enbart  Pinot Noir druvor.

Färgen är gyllengul med lite rödgula stråk i mitten
Vi nås av en härlig doft av smultron, röda äpplen, lite örter och en del kritiga mineral. Doften är tydlig och koncentrerad. Det finns lite kaprifol doft någonstans i bakgrunden. Inte mer än att man precis kan ana sig till det.





Smaken är torr och frisk. Ganska kraftig. De röda äpplena återkommer från smaken med en påtaglig syrighet. Denna luckras upp av smultron och lite jordgubbar. Här finns mariekex som komplement. I mitten hittar vi lite persika, citrus, örter och en del mineraler.
Eftersmaken är medellång med en behaglig syra och med lite toner av vanilj, röda bär och äpplen.
Det här är ingen stor och elegant champagne, utan mer för vardagsbruk när allt inte behöver vara så märkligt. Vi drack den under två dagar och syran som vi upplevde lite hård första dagen hade blivit mer tilltalande den andra dagen. Ge den gärna lite luft innan den serveras.

Vi har köpt den från Winefinder och betalade 259 kr flaskan. Den säljs endast i sexpack.

Betyg 4

söndag 27 oktober 2013

Berzelius Bar & Matsal men framförallt Jerry Williams

I fredags åkte Vintankarparet upp till den stora staden Göteborg. Först 30 min promenad, sedan buss i 35 min och slutligen pendeltåget i 20 minuter.
Tillsammans med några vänner var det dags att se Jerry Williams avskedsföreställning i Scandinavium. En fantastisk föreställning med en lika fantastisk människa. Alla de låtar vi längtat efter fick vi så klart.
Working Class Hero inledde härligheten. En Vintersaga och I Can Jive på sluttampen. Det blev också en hel del mellansnack av "Jerka" på sitt oefterhärmliga sätt och dialekt. Naturligtvis en hyllning till "Chucken" och en känga till Polarprisjuryn för att dom inte gett den störste priset.

Vi startade kvällen på Berzelius Bar & Matsal. Vi startade med löjrom från Kalix och till detta blev det ett glas champagne "Pol Roger Réserve Brut" för 119 kr. Kanske inte vår favorit men det var vad som fanns på glas. En återhållsam doft och med en smak av gröna äpplen, citrus och lite rostat bröd. Kanske lite kort i eftersmaken, men med en frisk syra. Klart godkänt i alla fall.
Vi var åtta runt bordet med lite olika matval. Jag valde Filé Black and White. Oxfilébiten kunde varit något mindre genomstekt men i övrigt ger vi dom mer än godkänt. Vi valde en Barbera d´Asti till dryck.

2011 Barbera d´Asti, Castello del Poggio
Det doftar av mörka och röda bär, örter och en del fat. Lite diskret är doften men ganska så trevlig.
I munnen känns vinet friskt och lite småstramt så där omedelbart. Efterhand kommer det fram en del trevliga bärsmaker. Här finns hyggligt med örter och kryddor. En bra syra som för tankarna till lingon. Eftersmaken är medellång och här framträder en del toner av fänkål och lakrits. Frukten och bären drar i eftersmaken iväg åt det rödaktiga hållet. Definitivt en trevlig bekantskap.
I beställningssortimentet kostar det här vinet 99 kr. Krogen lägger på 250 kr och vi betalar 349 kr för den här flaskan.

En trevlig uppladdning inför konserten blev det.










lördag 26 oktober 2013

Veckans amarone

Amarone har en speciell plats hos Vintankar. När det vankas fotboll på TV, då går vi ofta ner i vår källare och plockar upp en flaska. Under rubriken veckans amarone dyker det sedan upp ett blogginlägg. Denna veckan utgör inget undantag. CL-matcher på tisdag och onsdag. Två kvällar, en flaska amarone och Vintankarparet fick en förnöjsam mitt-i-veckan upplevelse. Det fotbollen inte presterar det gör amaronen!

2004 Masi Riserva Costasera
För dryga veckan sedan avnjöt vi årgång 2005. Vi skrev om det här. Vi konstaterade då att vi skrivit såväl om 2003 som om 2005, men inte om 2004. Vi har helt enkelt inte korkat upp någon 2004. Det fick vi råda bot på, så veckans amarone fick bli 04:an.

Doftmässigt skiljer sig inte 04:an så mycket från vare sig 03:an eller 05:an. Vi möts av en stor välkomnande doft av mörka körsbär, torkad frukt, lite russin och fina örter.






Det första smakintrycket är att russinen tar en betydligt större plats än vad de gjort i de andra årgångarna. Ju längre tid vinet får i glaset desto mer tonas russinsmaken ner och annan torkad frukt ges större utrymme. De söta mörka körsbären lämnar tydliga avtryck i gommen. Likaså de finmalda örterna. Syran är frisk. Tanninerna tydliga, men hyfsat  avrundade. Eftersmaken är riktigt lång och här tillkommer mörk choklad med den karaktäristiska lilla bitterheten. Det här är gott. Riktigt gott.

Betyg 4+

Vi har en flaska vardera av 04:an och 05:an i vår källare samt några 06:or och 07:or. De två senaste årgångarna har vi inte smakat. Det börjar nog bli dags för en 06:a till en lämplig CL-match. Kanske en vertikal till jul.
1 nov släpps 2008:an på "Bolaget". I dec släpper MASI sina prestigeamaroneviner av årgång 2007 dvs Campologo di Torbe och Mazzano.
Ytterligare en MASI nyhet är att det 1 nov släpps några flaskor Costasera Riserva av årgång 1998. Det speciella med den här flaskan är att etiketten är ett konstverk av Ernst Billgren. Priset ligger på 500 kr per flaska.

onsdag 23 oktober 2013

2012 SP68 Bianco

Så här långt har vi endast druckit Il Frappato från Arianna Occhipinti. Ett vin som både vi på Vintankar och nästan alla i den s k Bloggosfären hejdlöst hyllat. Vi har läst en hel del gott om hennes vita vin SP68 bl a här och här. Dags att bilda sig en egen uppfattning.

2012 SP68 Bianco Occhipinti
Vinet är gjort på druvorna Albanello och Zibibbo (Moscat d´alessandria). Dom har växt på 280 m höjd och stockarna är runt 10 år gamla. Naturligtvis är druvorna organiskt odlade. Vinet har legat sex månader på rostfria ståltankar och en månad på flaska innan det släpps ut på marknaden. Vinet är ofiltrerat.
Vi möts av en stor aromatisk doft. Har finns blommor i form av jasmin och aningens kamomill. Vi hittar lite fläder, honung, exotiska frukter och även lite citrus. Mineraler av den kalkhaltiga sorten finns det också lite grann av.
I gommen känns vinet lätt, fruktigt och mycket smakrikt. Vinet är torrt, trots att doften indikerar något annat. Vi hittar citrus, äpplen, fläder och en del mineraler, men det räcker inte. Här finns ett blommigt inslag, exotiska frukter och en del kryddor. En pigg och trevlig syra skänker vinet en friskhet, som vi uppskattar.
Eftersmaken är hyggligt lång och där anar vi oss till en förförisk fruktsötma.
Helt enkelt GOTT!
Jag föredrar att dricka det här på egen hand. Vi testade det till en fisksoppa, men där finns det bättre alternativ.

Betyg 4

Vår flaska är köpt i Köpenhamn hos Cibi e Vini. Vi betalade 129 DKK.









måndag 21 oktober 2013

Chateauneuf-du-Pape från Domaine Pierre Usseglio

Dags för lite Chateauneuf. Vi plockar upp en flaska från året 2009. Vi drack en flaska från 2007 från denna producenten för två och ett halvt år sedan. Vad vi tyckte om den hittar du här.


2009 Chateauneuf-du-Pape Pierre Usseglio & Fils
Domaine Pierre Usseglio etablerades 1948 av den italienske immigranten Francis Usseglio. Sonen Pierre tog sedan över driften av egendomen som idag består av 21 h uppdelat på 15 olika lägen. I dagsläget så drivs företaget av Pierre´s två söner samt deras fruar. Merparten av vingårdarna är uppodlade med Grenachedruvor från stockar med en genomsnittålder på ca 60 år. 
De producerar tre olika cuvéer. 
1: Châteauneuf du Pape Tradition, (75% Grenache, 10% Syrah och 15% Mourvedre / Cinsault / Counoise / Muscardin), Fatlagrad i 18-24 månader. Ofiltrerad. 
2: Cuvée de mon Aïeul (85% Grenache och 15% Cinsault / Syrah) är en special Cuvée för att hedra Francis Usseglio. 1926 planterades stockarna i denna vingård "les serres". Endast 8 000 flaskor producerades av årgång 2003. 
3: Réserve des deux Frères (90% Grenache och 10% Syrah) Dessa druvor kommer alla från de äldsta vinrankorna runt om i deras vingårdar. Vinet fatlagras i 12-14 månader och endast 4 000 flaskor producerades 2003. 

Källa Primewine Groups hemsida

Vi möts av en doft där hallon, körsbär och örter dominerar intrycken. Lite jord och svamp finns i bakgrunden.
I munnen är det precis som i doften de röda bären ihop med de provencalska örterna som tar för sig rejält. Här finns också en liten småpepprig ton. Vinet känns friskt även om vi tycker att det finns en del mognadstoner. Tanninerna är aktiva och biter lite så där småtrevligt i gommen. Rejält avrundade och medgörliga är dom, vilket gör att vinet inte bara passar bra till mat utan klarar sig bra på egen hand. Eftersmaken är längre än medel och på sluttampen dyker den där härliga lakritssmaken upp.
Gott! Ja vi gillar den här Ch9dP!!

Betyg 4

Vi betalade 299 kr, då vi köpte vinet på "Bolaget" under 2012.
Vi har en flaska kvar av vardera 2007 och 2009. Jag läste någonstans att eftersom dom gör tre cuvéer, så går de bästa druvorna till de två mer exklusiva cuvéerna och att det enklare vinet "Tradition" därmed skulle mogna lite snabbare. Jag tyckte mig känna en viss mognadston i 09:an så något år i källaren till men inte så mycket längre ska jag ge det. 07:an får nog korkas upp under vintern.

På bolaget är det endast Cuvée de mon Aïeul 2009 som är tillgänglig och för den får du hosta upp hela 699 kr.

söndag 20 oktober 2013

Bourgogne från Domaine Taupenot-Merme

Viner från Bourgogne serveras det inte så ofta i Vintankarhemmet. Ofta har våra förväntningar kommit på skam. Kanske beror det på vår bristande kunskap, men kanske också på att det som är bra ofta är väldigt dyrt. Hur som helst så hade vi en flaska från året 2005 liggandes i källaren, som vi drog korken ur i fredags.

2005 Saint Romain
Producent är Domaine Taupenot-Merme i Morey-Saint-Denise och med vinodlingar i Cote de Nuits och Cote de Beaune. Genom sammanslagningar, giftemål mm har dom vuxit så att idag förfogar man över ca 30 ha.
Saint Romain är en kommun i Cote de Beaune och det är därifrån vårt vin i kväll kommer ifrån. Druvan är till 100% Pinot Noir.

Det doftar av lite mörka körsbär, plommon, hallon och en del örter. En liten mörkare ton av jord och svamp kan vi också notera. Ingen stor doft kanske lite återhållsam.








I smaken hittar vi mogna vildhallon, örter och lite syrliga röda vinbär. Här finns såväl örter som kryddor. Tanninerna är mjuka och rejält avrundade. Ja, nästan lite tama. Syran har en viss friskhet, men vi får intrycket att den varit mer alert och nu är på väg att klinga ut.
Eftersmaken är medellång och här är örterna lite mer snärtiga.
  Helhetsintrycket är att det här är väl ett hyggligt vin, men för 230 kr hade vi förväntat oss lite mer. Lite mer positiva var vi för två år sedan. Slutsatsen är nog att det här vinet bör man dricka upp inom något år.

Betyg 3+

lördag 19 oktober 2013

Säsongens första hummer och så lite champagne

I söndagseftermiddag ringde fiskaren V och ställde frågan: "Jag har två humrar över. Vill du ha?"
Vill ha betyder vill du köpa till det priset jag får vid fiskauktionen. "Det är klart jag vill ha" blev mitt entydiga svar.
Fram med hummergrytan. I med lite frysta dillkronor. Resultatet syns nedan.
Under tiden som humrarna får stå på altanen för att svalna i sitt spad (tar ett par timmar), så hinner jag ner i källaren för att plocka upp en halvflaska champagne.

2000 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois Billecart
Den här cuvéen skapades 1964 för att hedra minnet av husets grundare. Det är en blandning av Chardonnay från Grand Cru byar i Cote des Blancs och Pinot Noir från Montagne de Reims


Jag har skrivit om årgång 1998 här och om årgång 2000 har jag skrivit om här och  här.

Det doftar främst av gula äpplen och citrus. Väldigt frisk doft. Vi känner också en del mineraler, lite snäckskal och en liten ton av mariekex. Mycket angenämt.







Smaken är frisk, elegant och lite småkrispig. Oh, det är gott. Riktigt gott!
Munnen fylls av citrus, gula och röda äpplen Syran är krispig och elegant. Här finns en hel del mineraler som känns lite kritiga. Eftersmaken är lång med en brödig touch och en liten nötig touch.

Betyg 4+

Vår halvflaska kostade 299 kr när vi köpte den på "Bolaget". Helflaskan kostade då 749 kr. En minst sagt lite konstig prissättning. Går man in på "Bolagets" hemsida idag så ser man att det finns ett flertal varianter av Billecart-Salmons champagner.
Cuvée Nicolas Francois finns nu endast i årgång 1998. Halvflaskan kostar 399 kr och helflaskan 899 kr, fast den är anmäld som tillfälligt slut. Det känns som att man ska nog in och kolla priserna på den här champagnen med jämna mellanrum för här kan man nog fynda!

fredag 18 oktober 2013

Barbera vs Ruché

I lördagskväll åt vi middag ihop med några goda vänner. Jag hade plockat upp två italienare från källaren. Det ena vinet blev jag förälskad i när jag drack det i somras. Det andra vinet från en producent som jag läst mycket gott om, men själv inte stiftat någon bekantskap tidigare. Låt oss ta saker i rätt ordning.

Vi började med
2010 Barbera d´Alba, Giacomo Fenocchio
Bloggaren Lessrof skrev om det här vinet efter det han varit med om en sortimentsprovning hos Italienska Magasinet. Vi tyckte det lät intressant så när vi i våras gjorde en beställning från IM så åkte en flaska Barbera med.
Vingården Giacomo Fenocchio grundades 1864 och man gör fortfarande viner i traditionell stil. Druvorna kommer från Monforte d’Alba – Sottozona Bussia i Piemonte och från vinstockar som är runt 30 år gamla. Vinet är spontan jäst i ca 10 dagar i ståltankar. Det har sedan fått en fostran i 10 månader på små slovonska ekfat.
Doften är frisk. Här finns en fin rödfruktig ton och lite örter. Doften är aningens återhållsam.
Smaken är lite små stram och tämligen slank. Vi hittar röda vinbär, hallon och lite lingon. Syran skänker en friskhet åt vinet utan att vara det minsta vass. Här finns också en del trevliga toner av örter. Eftersmaken är medellång.
Ett okomplicerat matvin som satt perfekt till vår Coq au Vin.
Riktigt gott är en bra sammanfattning.
Vår flaska är köpt från Italienska Magasinet för 165 kr, men det finns också hos WineWise i Köpenhamn för 110 DKK.

Betyg 4-





2010 Ruché di Castagnole Monferrato, Cascina 'Tavijn
Ruché är en druva som jag upptäckte i försomras. Italienska Viner tipsade oss då om att Cascina Tavijn gör en Ruché av högsta klass. Vi inhandlade ett par flaskor och den första drack vi lite senare på sommaren. En sådan här läckerhet vill man gärna att andra ska upptäcka också.
Vi möts av en stor doft, där de fullmogna hallonen omedelbart tar livtag på oss. Strax därpå en bukett blommor (viol, rosor, jasmin). I bakgrunden en del mineraler framförallt i en järnaktig ton.
I somras skrev jag att det påminde om doften då man steg in i salen för metallslöjd. Jo, ett stråk av den doften finns där i bakgrunden.






I munnen känner vi omedelbart en kompott av röda bär: hallon, smultron, fullmogna röda vinbär, men de röda bären får ganska omgående sällskap av lite mörkare bär.
Här finns såväl örter som mineraler. En frisk och snäll syra skänker friskhet åt vinet. Alldeles mjuka och lena tanniner.
Det hela avslutas med en riktigt lång eftersmak, där lite sötma från torkade fikon dyker upp. Så gott. Så läckert.

Flaskan är inköpt hos Cibi e Vini i Köpenhamn för 115 DKK.
Ett riktigt fynd!

Betyg 4



torsdag 17 oktober 2013

Vinprovning med Franska Vinlistan

I tisdags var jag på en provning med Franska Vinlistan. Den gode vännen O och jag tog spårvagnen ut till Eriksbergs Vinsällskap. Vi betalade 200 kr och provade 2 champagner, 2 vita viner och 6 röda viner.

Några ordentliga anteckningar har jag svårt att få till vid sådana här provningar, därför blir det lite spridda noteringar.
Sammantaget höll vinerna genomgående en god klass.
De båda champagnerna var läckra. Olika, men ändå tilltalande var och en på sitt sätt.
70% chardonnay och 30% Pinot Noir är den här gjord på. En blandning av tre årgångar.
Jag skrev om den här i somras. Intrycken består. En riktigt läcker, och drickvänlig champagne. Underbar som aperitif.
Vi har endast en flaska kvar, så vi fyller givetvis på.
Priset är 2 070 för en låda om sex flaskor.









En champagne gjord på 100% Pinot Noir. Även denna är en ofta sedd gäst hos Vintankar. Vi drack den på nationaldagen och skrev då så här.
Lite mer krävande i sin stil. En riktigt bra matchampagne. Vi har en sexpack liggande i källaren, vilket är enda skälet till att vi inte fyller på den här gången.
2 094 kr för en låda om sex flaskor.

En vardags-Bourgogne.
Bra syra, trevliga mineraler och en liten fin fruktighet. Ett helt OK vin, men inget jag faller för.
Pris för denna är 936 kr för sex flaskor.











En vit Chateauneuf-du-Pape hör inte till vanligheterna. Detta är årgång 2012.
Producent är Lucien et André Brunel. Vinet är gjort på 80% Roussanne och 20% Grenache Blanc
Doften är riktigt förförisk med en liten blommighet, exotiska frukter och mineraler. I gommen får vi inte alls samma känsla.
Ganska så stramt, smakrikt och gott om kryddor och mineraler. I svansen finns en liten besk ton. Det här vinet kräver mat!
Priset är 1 614 kr för sex flaskor




Det följde sedan två flighter med tre röda viner i varje flight.
I den första ingick:
En hygglig vardags Bordeaux. Vi köpte den här i våras och har kvar några flaskor. Vi drack en flaska för dryga månaden sedan och vad vi tyckte om den hittar du här.
Priset nu är sänkt med 700 kr till 1 074 kr för en sexpack. Ett bra pris!










Franska Vinlistan har plockat in två italienare i den här flighten.
Rosso di Montalcino gjort på 100% Sangiovese
Ungt och stramt. Här biter tanninerna rejält. Gott om surkörsbär. Lite blommor och en del örter. Återigen ett hyggligt vardagsvin, men vi tänder inte riktigt. Svårt att säga varför.
En box om sex flaskor kostar 954 kr.







Sista vinet i den här flighten är ett vin från Sicilien gjort på druvan Nero d´Avola. Ett ungt vin, stramt och med tanniner som biter rejält. Röda bär, kryddor och örter, samt en del mineraler som skvallrar om vulkan jord. Visst finns det delar som är tilltalande, men för mig hänger det inte riktigt ihop. Vi passar.
Priset ligger på överkomliga 744 kr för en sexpack.









Chateau Pegau är en vingård som det anrika Domaine Pegau förvärvade för ett par år sedan. Den här vingården ligger ca 6 km från Chateauneuf-du-Pape
Ett årgångslöst vin gjort på druvorna 30% Grenache, 30% Syrah, 20% Merlot och resterande 20% en blandning av Carignan, Mourvèdre, Cinsault, Danlas, Alicante and Cabernet.
Ett vardagsvin med god karaktär. Här doftar det stall och läder, men efter en stund kommer en fin blandning av mörka och röda bär. Smaken domineras av bären i en kombo med finmalda örter.
Ett klart intressant vin. Det här vill vi testa mer av på egen hand, så här gör vi en beställning.
654 kr för en sexpack känns som ett bra pris.



En Crozes-Hermitage från 2011. Producent är Domaine Etienne Pochon. Druvan är till 100% Syrah.
Ett ungt och mycket stramt vin. Mörk frukt, lite örter, aningens pepprig i eftersmaken. Tanninerna skrynklar ihop tungan.
Inte riktigt min stil.
Priset är 774 kr för sex flaskor. Det finns inte många Crozes-Hermitage på SB för det här priset.








Detta är årgång 2011. Vinet är gjort på druvorna Grenache 60%, Carignan 30% samt Counoise 10%.
Det här var kvällens vin för min del. Jag tror att det är den första 2011:an från Ch9dP som jag testar. Ett ungt vin med en stor doft av mörka körsbär, hallon, örter och aningens jord. I munnen växer vinet ytterligare och det är framförallt frukten som dominerar. Visst lite örter och kryddor finns där. Lite steniga mineraler, kakao och lakrits dyker upp på sluttampen. Riktigt gott!
Här blir det ett köp. Priset är 2 154 kr för sex flaskor, vilket ger 359 kr per flaska. På SB finns årgång 2009 och den kostar 524 kr.

tisdag 15 oktober 2013

Champagne Bernard Hatté et Fils

Jag fick för ett år sedan ett varuprov från Cavisten Vinhandel. 
Det resulterade i ett blogginlägg, där jag lite lyriskt hyllade den här champagnen. Självklart gjorde vi en beställning. Nu när det gått nästan ett år så återknyter vi bekantskapen.

2004 Bernard Hatté et Fils Special Club Grand Cru Brut (nr 77684)

Det här är en champagne gjord på lika delar Chardonnay och Pinot Noir.
Färgen har en fin gyllengul ton med en dragning åt bronsgult.
Det doftar av såväl röda som gula äpplen. Vi känner också lite mariekex och en del mineraler med dragning år snäckskal.
I gommen får vi en champagne som är frisk, torr och som känns fyllig. Inte knastertorr. De röda och gula äpplen dominerar även i smaken, men här finns lite citrus, en del smultron, aningens kryddor och mineraler. Hyggligt komplex som ni förstår. Syran ger vinet en härlig friskhet och ungdomlighet. Eftersmaken är längre än medel och domineras av äpplena, men kryddor och mineraler tar för sig lite mer här. I avslutningen finns en pust av blodgrape.
Riktigt bra just nu, men kommer med all säkerhet att hålla sig så här bra i flera år till. Kan säkert utvecklas lite till. Svårigheten är att hålla fingrarna i styr.
Gott. Läckert. Vi rekommenderar köp.
Följ den här länken så kan du som vill få lite mer kunskap om vad Special Club eller som det egentligen heter Club Trésors de Champagne är för något.

måndag 14 oktober 2013

Amarone Masi Riserva Costasera

Fotboll och amarone, är som läsare av denna blogg säkerligen förstått, intimt förknippade med varandra när Vintankar håller i taktpinnen. Så var naturligtvis fallet även i fredags när Sverige tog sig vidare till Play-Off matcherna i VM-kvalet. Glädjen över att ha vunnit över Österrike grumlas rejält av Elmanders filmning. Vid dylika situationer borde avstängning ges i efterhand. Nog om fotboll och över till fredagskvällens vin.

2005 Masi Riserva Costasera
Riservan är en specialcuvée av Masis storsäljare Costasera.
Druvmixen är 70% Corvina, 15% Rondinella, 10% Oseleta och 5% Molinara. Jämfört med den vanliga Costaseran så har Riservan 10% Oseleta och motsvarande mängd mindre Rondinella. Druvorna till Riservan får torka 15-20 dagar längre än Costaserans druvor.
Riservan ligger 38-40 månader på Slovonska ekfat medan den vanliga Costaseran ligger 24 månader.








Riservan är en senkommen variant. Minns jag rätt så gjordes den första med årgång 2003 som start. Vi skrev om den här.
Det är snart ett år sedan vi senast drack en 2005:a.
Doften är stor och omfamnande på amaronevis. Här finns mörka körsbär, solmogna björnbär, en del torkad frukt och lite vilda örter.
Munnen fylls av smaker av söta mörka körsbär, plommon och björnbär. Smakerna ligger i lite av lager på lager. Strax därpå kommer den torkade frukten främst fikon och russin till tals. Sedan lite örter, mörk choklad och en del fat. Eftersmaken är riktigt lång och där är det främst den mörka frukten, örterna och den mörka chokladen som samsas på ett föredömligt sätt. O, oj vad det här är gott. Riservan har också de egenskaperna att tanninerna är lite mer påtagliga och stramar upp vinet. De gör detta tillsammans med den fina och pigga syran. Vi är så långt borta från portvins- och russinamarone man kan vara. Riserva Costasera är i vårt tycke ett tusan så mycket godare vin än den vanliga Costaseran. Vi betalade 430 kr på Systembolaget då vi köpte den för ett par år sedan och det är 150 kr mer än den vanliga Costaseran.
Just nu finns inte Riservan på Bolaget, men jag misstänker att en ny årgång kommer någon före jul.

Betyg 5-

söndag 13 oktober 2013

La Poja 2004

Ett av mina allra första blogginlägg handlade om La Poja, fast då i 2003 års skepnad. Dryga året senare var det dags för den sista flaskan av årgång 2003 och då skrev jag så här. Det här blogginlägget blir nr 556 och det firar vi med en La Poja 2004. Just den här flaskan har jag haft hjälp utav den eminente bloggaren Lessrof att införskaffa.

Producent är familjen Allegrini. Välkänd för de flesta amaroneälskare. Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane. Dom är en av de större producenterna i Valpolicella med en produktion om ca 900 000 flaskor. Sverige är Allegrinis näst största exportmarknad efter USA. Sedan 2001 har dom också ett vinprojekt i Toscana.
Kvällens vin La Poja kommer från en vingård med samma namn belägen på kullen (berget) La Grola. Högst upp på La Grola på en platå ligger den 2,65 ha stora vingården La Poja på en höjd av 320 m över havet. 1979 planterades den med enbart Corvinadruvor.
Druvorna är till 100% Corvina Veronese dvs samma druva som är ryggraden i amaronevinerna.
Efter skörden avstjälkades och krossades druvorna lätt. Skalen fick sedan macerera med musten i 9 dagar. Jäsning och macerering genomfördes vid 22-31 grader. Malolaktisk jäsning ägde rum i november. Vinet har sedan uppfostrats på nya franska ekfat i tjugo månader, därefter femton månader på flaska innan det gick ut på marknaden.


Färgen är mycket mörkröd med lite ljusare drag vid glaskanten.
Detta är ett kraftfullt vin med en viss elegans. Vi nås omgående av en stor, lite småmaffig doft av körsbär. Just körsbären är det som dominerar det här vinet, men det är en annan sorts körsbär än de söta mörka körsbären man hittar i amaroneviner. Vi hittar också lite dofter av örter, kakao och toner av fat. Sammantaget är det en doft som vi förknippar med viner från Valpolicella.
I smaken är körsbären, om möjligt, än mer markerade. Detta förstärks av krossade körsbärskärnor, som lämnar en liten ljuvlig bitterhet i tonen. Hyggligt med örter och kakao. Riktigt lång eftersmak med en hel del fattoner. Syran är genomgående frisk och tur är väl det. Tanninerna är närvarande på ett påtagligt sätt, men de har slipats av och blivit mjuka och lena. Jag kan inte påminna mig en La Poja som varit så här mjuk och rund. Jag vill nog påstå att just nu är bästa tiden att dricka årgång 2004.
Vi småklunkade på det här vinet under tre dagar och det håller ihop riktigt bra hela tiden.


Betyg 4+




fredag 11 oktober 2013

Il Frappato 2010, Occhipinti

Veckans mitt-i-veckan-vin blev en favorit från Sicilien. Vi skrev om det i början på året och vi sparade inte på lovorden. Även den här gången är vi smått lyriska

2010 IL Frappato, Occhipinti
Producent är Arianna Occhipinti. Vi befinner oss på Siciliens sydkust nära byn Vittoria.
Det här vinet består till 100% av druvan Frappato. Vinet har fått ligga på skalen i uppåt två månader och därefter har musten fått vila under 14 månader på 25 hl-fat av slovensk ek. Vinet är ofiltrerat.



Vi ger oss inte in på någon djupare analys utan konstaterar bara att det här är ett förbålt gott vin.
Omdömena från i våras står kvar och dom läser du här och här.
Vinet är köpt för 185 DKK hos Cibi e ViniVi fyllde tidigt i höstas på med årgång 2011, som vi då fick betala 194 DKK.

Betyg 5

Problemet nu är att få tag på det här vinet. Hos vårt fantastiska Systembolag finns ingen Occhipinti överhuvudtaget. Vid en titt på hemsidan hos Cibi e Vini  så lyser texten Udsolgt.
Det ser ut som om privatimport kan göras via Wine Trade i samarbete med SB.
Dock kan jag inte se priset.

torsdag 10 oktober 2013

Valtellina Superiore från Arpepe

För snart 14 dagar sedan läste jag Italienska Viners hyllning till det här vinet. Vår erfarenhet av Valtellina- viner är starkt begränsad, men de vi druckit har vi gillat. Det kan du läsa om här och här. Vi blev naturligtvis sugna på att testa, men vi har ju Köpenhamn en bit ifrån oss. Det slår mig då att när hustrun och jag gjorde en minisafari i april, så hämtade vi upp några förbeställda viner hos Terroiristen och precis innan jag ska betala så bad jag Stefan Jensen lägga till en drickvärd flaska. Jag får frågan "Vad tycker du om Valtellina?"
Vi svarar att det prövar vi gärna. Det visar sig vara precis det vinet som Italienska Viner skrev om.

2006 Sassella Stella Retica
Valtellina ligger som en sista utpost mot Schweiz inte långt från Comosjön. I Valtellina är det nästan uteslutande Nebbiolo som gäller. Här kallas den Chiavennasca. 
Du som vill läsa mer om pruducenten ARPEPE klickar bara på länken.
Vinet är gjort på Chiavennasca till 100%. Det har till en början legat på rostfria ståltankar för att sedan ha uppfostrats i två år på tunnor av ek (50 hl) och slutligen sex månader på flaska.






Det doftar av röda bär, såväl ljusröda körsbär som jordgubbar samt aningens tranbär. En liten försiktig doft av rosor finns där i bakgrunden. Väldigt inbjudande!
Smaken är småelegant, slank och med en viss stramhet. De röda bären återkommer i en härlig kompott. De kompletteras med lite örter, en hel del mineraler och det vilar en blommig touch över det hela. Väldigt friskt och det tack vare den pigga syran. Gott om tanniner och dessa är ytterst medgörliga, vilket gör att vinet är perfekt till mat men också enastående på egen hand. Kanske är det på egen hand, där smakerna får spela ut hela sitt register som jag uppskattar mest.
Så in i bänken gott!!
Det här måste vi köpa mer av!
Vinet kostar 206 DKK hos WineWise.

Betyg 4+

onsdag 9 oktober 2013

Amarone från Bertarole

Le Bertarole är ett av de första amaroneviner som vi föll så där ordentligt för. Det var årgång 2000, om jag minns rätt. Vi har besökt gården tre gånger. Det första besöket (2008) gjorde vi med Clubamarone och det gjorde ett bestående intryck. Den genomtrevlige ägarsonen Marco Venturini fick oss att bli ordentligt amaronefrälsta. 2009 var vi med om att skörda några druvklasar. 
Vi har tidigare skrivit om deras 2001:a samt deras 2005:a. Vi ska dock medge att det finns några årgångar där vi inte varit lika lyriska och ställt oss frågan vart är dom på väg. Vi testade deras 2007:a för ett halvår sedan och kunde konstatera att nu är dom verkligen på banan igen. Vi gör ett omtest.

2007 Amarone della Valpolicella, "Le Marognole".
Vinet är gjort på druvorna 30% Corvina, 40% Corvinone, 20% Rondinella samt 5% vardera av Dindarella och Croatina.
Vinet har efter jäsning fått 4-5 månader på rostfria ståltankar, för att därefter få ligga 30 månader på stora fat av slovonsk ek och slutligen 6 månader på flaska innan det kommer ut på marknaden.

Vi konstaterar omgående att det här ett amaronevin som verkligen faller oss i smaken. Le Bertarole är verkligen på rätt väg. Vi unnar verkligen familjen Venturini all framgång de kan få.

Vi skulle kunna kopiera vad vi skrev i mars.


Det doftar av mörka körsbär, lite torkad frukt, en hel del örter och läder.
I smaken framträder de söta mörka körsbären med ackuratess. Här finns lite russin, mera torkad frukt, några nypor färska örter. Syran är alert. Tanninerna är närvarande, men mjuka och lena. Eftersmaken riktigt lång och där tillkommer mörk choklad, aningens russinsötma och en liten bitterhet från krossade körsbärskärnor.
Riktigt gott!

Vinet är privatimporterat och priset inkl frakt och alkoholskatt(36 Kr) landade på ca 250 kr.

Betyg 4+