Veckorna rullar på i en allt snabbare takt, åtminstone är det så det känns. Det har gått drygt en vecka sedan brodern bjöd på middag. Det var hans sista kväll på Västkusten den här hösten. Nu är han återbördad till den Norrländska kusten.
Han hade grillat revbensspjäll och så bjöd han så klart på lite viner.
2009 Rioja Reserva från Baron De Ley.
En Rioja i mainstreamfåran. Utan tvekan ett hyggligt vin, men också utan något som sticker ut eller har en egen charm.
Här finns en del trevliga kryddor, lite mörk frukt och ganska mycket fat. Ett enkelt och snällt vin. Mjukt och insmickrande.
Jag skrev om 07:an för snart två år sedan och 09:an känns på ett likadant sätt.
Betyg 3
2009 Langhe Nebbiolo, Pio Cesare.
Ett vin som vinjournalisterna ofta hyllar. På "Bolaget" har det just bytt årgång till 2010.
Det här är en trevlig bekantskap. Lite småstram. Vi hittar syrliga körsbär, en del röda bär, lätta örter, kryddor och ett tydligt fatinslag. Syran är frisk och tanninerna rejäla, vilket gör det här till ett riktigt hyggligt matvin.
Priset är 139 kr
Betyg 3+
Kvällen avslutades med en ostbricka och ett glas Amarone. Inte vilken amarone som helst.
2009 Campo Inferi från Brunelli.
Jag skrev om den här amaronen för drygt en månad sedan. Det jag skrev då är precis lika sant idag, så jag hänvisar till den texten, som du hittar här.
Det är när man dricker sånt här som allt blir så tydligt och jag förstår varför jag är den amaronenörd jag nu en gång är.
Betyg 5
söndag 30 november 2014
torsdag 27 november 2014
Amaroneprovning på Barrique
Det finns vinprovningar och så finns det VINPROVNINGAR. I måndagskväll var jag med om en sådan. Under Henrik Ungerths ledning provade vi oss igenom fyra amarone från Brigaldara, en från Quintarelli och en från Fasoli Gino.
Henrik börjar alltid med en genomgång av Valpolicellas viner. Bakgrund och historia. Allt för att även nya intresserade ska få en grund att stå på. Vi övergick sedan till att prova fyra amaroneviner från Brigaldara. Från importörens (Winemarket Nordic) hemsida är följande hämtat:
I den lilla byn San Floriano i Maranodalen ligger Brigaldara. Tillsammans med Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano och Sant’Ambrogio utgör Marano en av de fem berömda dalarna i Classico-omådet. Brigaldara är en av de tolv familjerna i sammanslutningen “Famiglie dell’Amarone d’Arte” som arbetar för att bevara kvaliteten i amaroneproduktionen i regionen. Redan 1260 omnämns Brigaldara i rullorna och alltsedan 1929 äger familjen Cesari egendomen. Men det var inte förrän 1979 som Brigaldara började producera vin under eget namn. Runt San Floriano växer gårdens druvor på cirka 200 meters höjd. I den vingård som kallas Case Vecie, och som producerar det exklusiva Amaronevinet med samma namn, sträcker sig odlingen upp till 450 meter.
Classicon är deras basamarone. Den är gjord på 50% Corvinone, 20% Corvina, 20% Rondinella och 10% diverse tillåtna druvor. Druvorna har fått torka i ca 4 månader.
Vinet har fått ett år på barriquer och två år på 25 hl ekfat.
En riktigt bra basamarone! Lite ung i sin framtoning, kanske lite återhållsam i doft och smak. Visst finns de obligatoriska mörka körsbären där, lite torkad frukt och en nätt samling kryddor. Lena tanniner som ändå visar upp sin närvaro. I eftersmaken kan vi notera en del inslag av fat.
Den kostar 299 kr på bolaget. Ett bra pris för en bra amarone, som dessutom kommer att utvecklas positivt.
Betyg 4
Väldigt intressant att får prova en 15 år gammal Classico, som dessutom är10 år äldre än den andra Classicon som vi fick prova.
Den här var alldeles lysande. Fullt utvecklad och med härliga mognadsdrag i såväl doft som smak. Här samsas de läckraste söta mörka körsbär, med torkad frukt, örter och kakao. Oerhörd mjuk och len, där frukten känns solvarm och ändå frisk.
Ett riktigt meditationsvin eller varför inte till CL-fotbollen och en bit parmesan.
Inte tillgängligt via SB. Det är bara att tacka Henrik att han kommit över den här och därtill tar med den på en provning.
Betyg 4+
Case Vecie kommer från ett vinfält med samma namn, beläget dryga 400 m över havet. Detta medför att druvorna växer långsammare, vilket i sin tur ger en amarone med ett större djup och en elegantare fruktsötma. Den är gjord på druvorna 40% Corvina, 30% Corvinone, 15% Rondinella och 15 % av diverse andra druvor.Vinet har fått ligga två år på stora ekfat och ytterligare ett år på 24 hl ektunnor.
Å den här är bra. Elegans och komplexitet på en och samma gång. Här finns en underbar balans mellan den mörka frukten, örterna och den torkade frukten. Eftersmaken är lång och ljuvlig. Faktiskt snäppet bättre än 08:an, som dracks för tre månader sedan.
2009:an är fortfarande ung och kommer att utvecklas en hel del. 349 kr på "Bolaget" är ett bra pris för en enastående amarone. Jag har själv lagt ner ett par flaskor i källaren.
Betyg 4+
Detta är Brigaldaras toppamarone. Riserva årgång 2007.
Den är gjord på druvorna 40% Corvina, 30% Corvinone, 15% Rondinella och 15 % av diverse andra druvor. Druvorna kommer både från Classico området och från en vingård öster om Verona, som Brigaldara äger. Vinet har sedan legat runt tre år på ekbarriquer och dessutom två år på 25 hl ekfat.
Färgen är lite mörkare än på de övriga vinerna från Brigaldara.
Doften domineras av mörka körsbär, aningens torkad frukt, lätta örter och mörk-bär-sylt. Lite kakao i bakgrunden. En lätt ton av alkohol är närvarande utan att egentligen störa så mycket.
I munnen är det en elegant upplevelse, men ändå med bra tryck i frukten: söta, mörka körsbär, lite svarta vinbär, björnbär, torkad frukt dock inte så mycket russin.Det finns lite fjäderlätta tanniner som bjuder ett behagfullt motstånd. Eftersmaken redigt lång med mera frukt, en del kaffe, lite sötlakrits och en härlig bit mörk choklad med ett litet bittert avslut.
Betyg 4+
Vinet kostar 750 kr och kan privatimporteras. Läs här.
Qunitarellis amarone anno 2004 är en riktigt käftsmäll.
Jag har druckit Quintarellis Superiore tidigare, men aldrig deras amarone. Det är därför extra intressant att få testa den.
Vinet är gjort på 55% Corvina och Corvinone, 30% Rondinella och 15% av en blandning på Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Croatina och Sangiovese. Vinet har fått runt sju år på fat av slavonsk ek.
Bara att sticka dit nosen vid glaskanten så bombaderas man av en stor, kraftfull nästan magisk doft. Söta mörka körsbär (så klart), ordentligt med torkad frukt, lite örter och en hel del fat.
I bakgrunden finns lite söt tobak, lakrits och en liten nätt ton av rök. Det är nästan så att man tappar andan.
I munnen är det solvarm, mörk frukt, örter och diverse torkade frukter som dominerar. Det är så kraftfullt att man blir nästan matt, ändå finns här en elegans i alla dessa smaker.
Eftersmaken är formidabel. Länge, länge dröjer sig smaken kvar av torkad frukt, körsbär, örter, nötter och choklad. Massor av smaker.
Betyg 5-
På "Bolaget" kostar den 2 209 kr.
2008 Alteo från Fasoli Gino.
Det gavs möjlighet att köpa till ett glas amarone till den måltiden som avslutade kvällen. Vintankar gjorde självklart så. En ny producent och en ny amarone kan vi inte missa.
Fasoli Gino ligger ett par mil rakt öster ut från Verona. En Ekocertifierad vingård, där nu den fjärde generationens vinmakare har börjat ta över.
Alteo är deras prestigeamarone. Deras lite enklare amarone, La Corte del Pozzo, dyker emellanåt upp på "Bolaget".
Alteo är gjort på 70 % Corvina och 30% Rondinella, som fått torka någonstans emellan fyra och sex månader.
Jäsningen sker på ståltankar och sedan tappas vinet över på stora fat av fransk ek, där det får ligga till sig i ca tre år. ytterligare ett år på flaska innan det är redo för kunderna.
Färgen är mycket mörk i en blå-svart-lila nyans.
Doften är stor med solvarma mörka bär, torkad frukt, lite svartpeppar och en del fat som utmärkande drag.
Smaken domineras av söta mörka körsbär, torkad frukt (russin och fikon) och en lätt örtighet. Här finns kraft men även elegans. En bra syra ger friskhet åt vinet. Fjäderlätta nästan sammetslena tanniner ger karaktär åt vinet. Eftersmaken är maffig med mera mörk frukt, svartpeppar, lakrits och en läcker mörkchockladaktig nyans på slutet. Det finns en viss alkoholhetta (17%), men alkoholen är ändå hyfsat integrerad i frukten. Det är lätt för oss som älskar fruktbomber att bli förälskad i den här amaronen.
Vad som förvånar är att vinet går så bra ihop med kvällens mat (mer längre ned).
Betyg 4++
Vinet ingår inte i Systembolagets sortiment. Terrific Wine importerar ett par andra viner från Fasoli Gino.
Efter själva provningen fick vi lite påfyllning inför maten. Ja, maten är värd en egen liten historia. Den var som alltid av hög klass på Barrique.
Förrätten var en rödvins-risotto (reducerad med Recioto) och med Karl-Johansvamp.
Varmrätten var en långbakad fläsksida och låg-tempad-Teres Major (US steak) med potatispuré, syltad lök och rödvinsreduktion smaksatt med mörk choklad.
Sältan och sötman i maten var en perfekt matchning till amarone. Det visade sig att Alteo med sin kraft och sötma överraskade alla genom att vara det ultimata vinet till dom här rätterna.
Oerhört gott! Ett imponerande bygge från köket.
Jag hade en fantastisk kväll som den amaronenörd jag nu är. Mycket trevligt bordssällskap hade jag också.
Slutligen stort tack till Henrik och Rolf för en makalös kväll!
Vinet har fått ett år på barriquer och två år på 25 hl ekfat.
En riktigt bra basamarone! Lite ung i sin framtoning, kanske lite återhållsam i doft och smak. Visst finns de obligatoriska mörka körsbären där, lite torkad frukt och en nätt samling kryddor. Lena tanniner som ändå visar upp sin närvaro. I eftersmaken kan vi notera en del inslag av fat.
Den kostar 299 kr på bolaget. Ett bra pris för en bra amarone, som dessutom kommer att utvecklas positivt.
Betyg 4
Väldigt intressant att får prova en 15 år gammal Classico, som dessutom är10 år äldre än den andra Classicon som vi fick prova.
Den här var alldeles lysande. Fullt utvecklad och med härliga mognadsdrag i såväl doft som smak. Här samsas de läckraste söta mörka körsbär, med torkad frukt, örter och kakao. Oerhörd mjuk och len, där frukten känns solvarm och ändå frisk.
Ett riktigt meditationsvin eller varför inte till CL-fotbollen och en bit parmesan.
Inte tillgängligt via SB. Det är bara att tacka Henrik att han kommit över den här och därtill tar med den på en provning.
Betyg 4+
Case Vecie kommer från ett vinfält med samma namn, beläget dryga 400 m över havet. Detta medför att druvorna växer långsammare, vilket i sin tur ger en amarone med ett större djup och en elegantare fruktsötma. Den är gjord på druvorna 40% Corvina, 30% Corvinone, 15% Rondinella och 15 % av diverse andra druvor.Vinet har fått ligga två år på stora ekfat och ytterligare ett år på 24 hl ektunnor.
Å den här är bra. Elegans och komplexitet på en och samma gång. Här finns en underbar balans mellan den mörka frukten, örterna och den torkade frukten. Eftersmaken är lång och ljuvlig. Faktiskt snäppet bättre än 08:an, som dracks för tre månader sedan.
2009:an är fortfarande ung och kommer att utvecklas en hel del. 349 kr på "Bolaget" är ett bra pris för en enastående amarone. Jag har själv lagt ner ett par flaskor i källaren.
Betyg 4+
Detta är Brigaldaras toppamarone. Riserva årgång 2007.
Den är gjord på druvorna 40% Corvina, 30% Corvinone, 15% Rondinella och 15 % av diverse andra druvor. Druvorna kommer både från Classico området och från en vingård öster om Verona, som Brigaldara äger. Vinet har sedan legat runt tre år på ekbarriquer och dessutom två år på 25 hl ekfat.
Färgen är lite mörkare än på de övriga vinerna från Brigaldara.
Doften domineras av mörka körsbär, aningens torkad frukt, lätta örter och mörk-bär-sylt. Lite kakao i bakgrunden. En lätt ton av alkohol är närvarande utan att egentligen störa så mycket.
I munnen är det en elegant upplevelse, men ändå med bra tryck i frukten: söta, mörka körsbär, lite svarta vinbär, björnbär, torkad frukt dock inte så mycket russin.Det finns lite fjäderlätta tanniner som bjuder ett behagfullt motstånd. Eftersmaken redigt lång med mera frukt, en del kaffe, lite sötlakrits och en härlig bit mörk choklad med ett litet bittert avslut.
Betyg 4+
Vinet kostar 750 kr och kan privatimporteras. Läs här.
Qunitarellis amarone anno 2004 är en riktigt käftsmäll.
Jag har druckit Quintarellis Superiore tidigare, men aldrig deras amarone. Det är därför extra intressant att få testa den.
Vinet är gjort på 55% Corvina och Corvinone, 30% Rondinella och 15% av en blandning på Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Croatina och Sangiovese. Vinet har fått runt sju år på fat av slavonsk ek.
Bara att sticka dit nosen vid glaskanten så bombaderas man av en stor, kraftfull nästan magisk doft. Söta mörka körsbär (så klart), ordentligt med torkad frukt, lite örter och en hel del fat.
I bakgrunden finns lite söt tobak, lakrits och en liten nätt ton av rök. Det är nästan så att man tappar andan.
I munnen är det solvarm, mörk frukt, örter och diverse torkade frukter som dominerar. Det är så kraftfullt att man blir nästan matt, ändå finns här en elegans i alla dessa smaker.
Eftersmaken är formidabel. Länge, länge dröjer sig smaken kvar av torkad frukt, körsbär, örter, nötter och choklad. Massor av smaker.
Betyg 5-
På "Bolaget" kostar den 2 209 kr.
2008 Alteo från Fasoli Gino.
Det gavs möjlighet att köpa till ett glas amarone till den måltiden som avslutade kvällen. Vintankar gjorde självklart så. En ny producent och en ny amarone kan vi inte missa.
Fasoli Gino ligger ett par mil rakt öster ut från Verona. En Ekocertifierad vingård, där nu den fjärde generationens vinmakare har börjat ta över.
Alteo är deras prestigeamarone. Deras lite enklare amarone, La Corte del Pozzo, dyker emellanåt upp på "Bolaget".
Alteo är gjort på 70 % Corvina och 30% Rondinella, som fått torka någonstans emellan fyra och sex månader.
Jäsningen sker på ståltankar och sedan tappas vinet över på stora fat av fransk ek, där det får ligga till sig i ca tre år. ytterligare ett år på flaska innan det är redo för kunderna.
Färgen är mycket mörk i en blå-svart-lila nyans.
Doften är stor med solvarma mörka bär, torkad frukt, lite svartpeppar och en del fat som utmärkande drag.
Smaken domineras av söta mörka körsbär, torkad frukt (russin och fikon) och en lätt örtighet. Här finns kraft men även elegans. En bra syra ger friskhet åt vinet. Fjäderlätta nästan sammetslena tanniner ger karaktär åt vinet. Eftersmaken är maffig med mera mörk frukt, svartpeppar, lakrits och en läcker mörkchockladaktig nyans på slutet. Det finns en viss alkoholhetta (17%), men alkoholen är ändå hyfsat integrerad i frukten. Det är lätt för oss som älskar fruktbomber att bli förälskad i den här amaronen.
Vad som förvånar är att vinet går så bra ihop med kvällens mat (mer längre ned).
Betyg 4++
Vinet ingår inte i Systembolagets sortiment. Terrific Wine importerar ett par andra viner från Fasoli Gino.
Efter själva provningen fick vi lite påfyllning inför maten. Ja, maten är värd en egen liten historia. Den var som alltid av hög klass på Barrique.
Förrätten var en rödvins-risotto (reducerad med Recioto) och med Karl-Johansvamp.
Varmrätten var en långbakad fläsksida och låg-tempad-Teres Major (US steak) med potatispuré, syltad lök och rödvinsreduktion smaksatt med mörk choklad.
Sältan och sötman i maten var en perfekt matchning till amarone. Det visade sig att Alteo med sin kraft och sötma överraskade alla genom att vara det ultimata vinet till dom här rätterna.
Oerhört gott! Ett imponerande bygge från köket.
Jag hade en fantastisk kväll som den amaronenörd jag nu är. Mycket trevligt bordssällskap hade jag också.
Slutligen stort tack till Henrik och Rolf för en makalös kväll!
måndag 24 november 2014
Franska Vinlistan. Provning november 2014.
I förra veckan gavs det möjlighet att prova några av Franska Vinlistans viner. Vintankar har sedan flera år gjort ett par köp om året. Främst har det varit champagne, men även lite andra godsaker har det blivit. Oftast säljs vinerna i förpackning om sex flaskor. Det kan ibland kännas som allt för många, men har man några vinvänner (som Vintankar har), så kan man dela på en låda.
Precis som tidigare provningar, så började kvällens övningar med champagne.
I den här trion är det Paul Dethunes Blanc de Noir som sticker ut. Vi är väldigt förtjusta i Paul Dethunes champagner överlag inte minst denna. Inte blir det sämre av att tillverkningen/odlingen sker efter ekologiska principer.
Baksideetiketten lämnar en del information bl a att den tappades på flaska i april 2011 och degorgerades i jan 2014.
Vinet är gjort på Pinot Noir till 100% och druvorna kommer från Grand Cru vingårdar i Ambonnay.
Det här är en underbar matchampagne, men vi dricker den gärna även på egen hand. Här finns kraft, elegans och en fin rondör.
Det finns en bra syra med toner av röda äpplen och blodapelsin. Lite fler röda bär, nötter och i avslutet en lätt vaniljton, som skvallrar om ekfatslagring kan vi också notera.
Priset är 379 kr per flaska.
Betyg 4
Vi fyller på vårt förråd.
En relativt ny producent. Det här är en champagne gjord enbart på druvan Chardonnay, som växt i Cote du Perthois, nära byn Vitry. 2/3 av druvorna är från 2011 och 1/3 från 2010. Lagringen har skett på emaljerade stålfat.
I april 2012 tappades vinet på flaska och degorgerades 6 februari 2014.
Doft av gula äpplen, nötter, bröd och med en viss blommighet. I smaken känner vi aprikos, mariekex och rostade mandlar. I eftersmaken dyker det upp en del mineraler. Bra syra som påminner om gula äpplen som ännu inte mognat.
En ganska enkel champagne som har stor klunkvänlighet, men ändå med en viss charm. Passar bra som aperitif.
Betyg 3+
Priset är 265 kr per flaska
En årgångschampagne (2008) gjord på druvorna Pinot Noir 62% och Chardonnay 38% från Grand Cry byn Ambonnay. Producenten tillämpar biodynamiska principer. Champagnen har haft en kort tid på ekfat och tappades på butelj i juli 2009 och degorgerades i september 2013.
Något ung idag och med en ordentlig syra. En "matchampagne".
Jag upplevde den lite krävande. Smaken är torr och frisk.
Här finns lite fina inslag av äpplen, citrus, mineraler och kex.
Jag går inte riktigt igång på den här, fast det var många andra som gillade den här stilen.
Betyg 4-
Priset är 333 kr per flaska.
Så var det dags för lite viner från södra Rhone. Två viner från producenten Chateau de Manissy. Dom äger 18 ha i Vallée du Rhone och med vineriet i Tavel. Från och med årgång 2012 får dom ange beteckningen Agriculture Biologique
Dom gör tre viner från tre olika appellationer. Den här kvällen fick vi stifta bekantskap med deras Cotes du Rhone gjort på 60% Grenache, 30 Carignan och 10% Counoise och deras vin från Lirac gjort på 80% Grenache, 10% Syrah och 10% Cinsault.
Två trevliga och bra viner, men inte det där extra som sticker ut.
Betyg 3 på båda vinerna.
Jag blev mer imponerad av Domaine du Petit-Barbaras och deras Cotes du Rhone Villages Selection. Årgången är 2012.
Vinet är gjort på 80% Syrah och 20% Grenache. Ett vin som gjort för höstens grytor. Gott om frukt från såväl röda som mörka bär, rejält med örter och en läcker ton av svart peppar. Behagfulla tanniner. Hyggligt lång eftersmak där lakrits, aningens viol, charkuterier får göra sällskap med frukten och örterna.
Priset är 119 kr flaskan.
Betyg 3+
Vi avslutade provningen med en Chianti och ett vin från Bordeaux. 2009 Chateau-Maillet från Pomerol köpte jag redan förra året. Jag drack en flaska i somras och hur jag upplevde den kan du läsa här.
Priset är 329 kr. Betyget är 4.
Chiantin är en ny bekantskap. Producent är Villa A Sesta. Dom förfogar över 1100 ha mark varav 47 ha är vinodlingar. Geografiskt befinner vi oss någon mil öster om Siena.
Vinet är en Chianti Classico Riserva från 2008. Franska Vinlistan anger Sangiovese till 100%, men på hemsidan framgår att man blandar i en skvätt Cabernet Sauvignon. Hur som så har druvorna växt på vingårdarna i Castelnuevo Berardenga. Vinet har macererats runt 20 dagar tillsammans med skalen och därefter fått ligga till sig i 30 månader på 13 hl stora ekfat. Slutligen får vinet vila runt ett år på flaska innan det är redo för markanaden.
Vinet har en mycket angenäm doft av körsbär, söt tobak, choklad och medelhavs kryddor. Inslaget av ek är för närvarande ganska tydligt.
I munnen känns vinet kraftigt, ungdomligt och packat med frukt samtidigt som det är småstramt med tanniner som tar för sig ganska ordentligt. En bra bärkompott av främst röda bär, men även ett litet mörkare inslag kan vi notera. Örterna/kryddorna som fanns i doften går igen i smaken. Inslaget av ek är påtagligt. Det finns något i det här vinet som attraherar mig och som får mig att tro på en bra utveckling speciellt när eken integrerats.
Jag delar en sexpack med LM och B och låter mina flaskor få två/tre år i källaren.
Pris 199 kr.
Betyg 3+
Precis som tidigare provningar, så började kvällens övningar med champagne.
I den här trion är det Paul Dethunes Blanc de Noir som sticker ut. Vi är väldigt förtjusta i Paul Dethunes champagner överlag inte minst denna. Inte blir det sämre av att tillverkningen/odlingen sker efter ekologiska principer.
Vinet är gjort på Pinot Noir till 100% och druvorna kommer från Grand Cru vingårdar i Ambonnay.
Det här är en underbar matchampagne, men vi dricker den gärna även på egen hand. Här finns kraft, elegans och en fin rondör.
Det finns en bra syra med toner av röda äpplen och blodapelsin. Lite fler röda bär, nötter och i avslutet en lätt vaniljton, som skvallrar om ekfatslagring kan vi också notera.
Priset är 379 kr per flaska.
Betyg 4
Vi fyller på vårt förråd.
En relativt ny producent. Det här är en champagne gjord enbart på druvan Chardonnay, som växt i Cote du Perthois, nära byn Vitry. 2/3 av druvorna är från 2011 och 1/3 från 2010. Lagringen har skett på emaljerade stålfat.
I april 2012 tappades vinet på flaska och degorgerades 6 februari 2014.
Doft av gula äpplen, nötter, bröd och med en viss blommighet. I smaken känner vi aprikos, mariekex och rostade mandlar. I eftersmaken dyker det upp en del mineraler. Bra syra som påminner om gula äpplen som ännu inte mognat.
En ganska enkel champagne som har stor klunkvänlighet, men ändå med en viss charm. Passar bra som aperitif.
Betyg 3+
Priset är 265 kr per flaska
En årgångschampagne (2008) gjord på druvorna Pinot Noir 62% och Chardonnay 38% från Grand Cry byn Ambonnay. Producenten tillämpar biodynamiska principer. Champagnen har haft en kort tid på ekfat och tappades på butelj i juli 2009 och degorgerades i september 2013.
Något ung idag och med en ordentlig syra. En "matchampagne".
Jag upplevde den lite krävande. Smaken är torr och frisk.
Här finns lite fina inslag av äpplen, citrus, mineraler och kex.
Jag går inte riktigt igång på den här, fast det var många andra som gillade den här stilen.
Betyg 4-
Priset är 333 kr per flaska.
Så var det dags för lite viner från södra Rhone. Två viner från producenten Chateau de Manissy. Dom äger 18 ha i Vallée du Rhone och med vineriet i Tavel. Från och med årgång 2012 får dom ange beteckningen Agriculture Biologique
Dom gör tre viner från tre olika appellationer. Den här kvällen fick vi stifta bekantskap med deras Cotes du Rhone gjort på 60% Grenache, 30 Carignan och 10% Counoise och deras vin från Lirac gjort på 80% Grenache, 10% Syrah och 10% Cinsault.
Två trevliga och bra viner, men inte det där extra som sticker ut.
Betyg 3 på båda vinerna.
Jag blev mer imponerad av Domaine du Petit-Barbaras och deras Cotes du Rhone Villages Selection. Årgången är 2012.
Vinet är gjort på 80% Syrah och 20% Grenache. Ett vin som gjort för höstens grytor. Gott om frukt från såväl röda som mörka bär, rejält med örter och en läcker ton av svart peppar. Behagfulla tanniner. Hyggligt lång eftersmak där lakrits, aningens viol, charkuterier får göra sällskap med frukten och örterna.
Priset är 119 kr flaskan.
Betyg 3+
Vi avslutade provningen med en Chianti och ett vin från Bordeaux. 2009 Chateau-Maillet från Pomerol köpte jag redan förra året. Jag drack en flaska i somras och hur jag upplevde den kan du läsa här.
Priset är 329 kr. Betyget är 4.
Chiantin är en ny bekantskap. Producent är Villa A Sesta. Dom förfogar över 1100 ha mark varav 47 ha är vinodlingar. Geografiskt befinner vi oss någon mil öster om Siena.
Vinet är en Chianti Classico Riserva från 2008. Franska Vinlistan anger Sangiovese till 100%, men på hemsidan framgår att man blandar i en skvätt Cabernet Sauvignon. Hur som så har druvorna växt på vingårdarna i Castelnuevo Berardenga. Vinet har macererats runt 20 dagar tillsammans med skalen och därefter fått ligga till sig i 30 månader på 13 hl stora ekfat. Slutligen får vinet vila runt ett år på flaska innan det är redo för markanaden.
Vinet har en mycket angenäm doft av körsbär, söt tobak, choklad och medelhavs kryddor. Inslaget av ek är för närvarande ganska tydligt.
I munnen känns vinet kraftigt, ungdomligt och packat med frukt samtidigt som det är småstramt med tanniner som tar för sig ganska ordentligt. En bra bärkompott av främst röda bär, men även ett litet mörkare inslag kan vi notera. Örterna/kryddorna som fanns i doften går igen i smaken. Inslaget av ek är påtagligt. Det finns något i det här vinet som attraherar mig och som får mig att tro på en bra utveckling speciellt när eken integrerats.
Jag delar en sexpack med LM och B och låter mina flaskor få två/tre år i källaren.
Pris 199 kr.
Betyg 3+
lördag 22 november 2014
Skaldjursfest med champagne och Arneis.
Förra helgen hade vi båda barnen hemma. Fredagen kalasade vi ihop med broderns familj. På lördagen ordnade vi till en skaldjursfest för barnen.
Till hummern var det givetvis champagne i glasen. Det blev Paul Déthune Cuvée Prestige. Paul Déthune har vi ett särskilt gott öga till. Vi har druckit några varianter och alla har levererat. Likaså den här kvällen. Fantastisk god. Jag skrev om den här champagnen för ett år sedan. Allt jag skrev då stämmer även idag, så jag hänvisar till förra årets omdöme, som du hittar här.
Jag rensade krabborna och gjorde en lite hetare sås, som tillsammans med färsk pasta blev en succé hos hustrun och barnen. Jag tog fram en flaska, som jag hade med mig hem från senaste Köpenhamnsbesöket. Köpt hos Fabio och Mie på Cibi e Vini.
Skam till sägandes så är det faktiskt första gången jag dricker ett vin på druvan Arneis.
Producent är Punset. Vintillverkningen bedrivs efter organisk/biologiska metoder och detta påbörjades redan 1987. Idag är det Marina Marcarino som bär ansvaret.
Vingården ligger på kullarna som blickar ner mot den gamla byn Neive, någon mil nordost om Alba i Piemonte.
Vinet är gjort på druvan Arneis. Det här är min första bekantskap med den druvan och det smakade mera.
Färgen är något blekgul med några grönskiriga stråk ut mot glaskanten.
Det är en ungdomlig doft med inslag av päron, honungsmelon, lite örter och citrus.Vi noterar en diskret touch av vita blommor. Mycket angenämt.
Smaken är torr, frisk och ung. Det första vi noterar är gröna äpplen, lite päron och rivet citrusskal, men det finns mera: gula plommon, lite örter och ett nätt inslag av blommor.
Det här är gott. Kanske inte så elegant, men det är ett smakrikt vin, där allt sitter på plats.
Betyg 3+
Priset är 119 DKK hos Cibi e Vini
Till hummern var det givetvis champagne i glasen. Det blev Paul Déthune Cuvée Prestige. Paul Déthune har vi ett särskilt gott öga till. Vi har druckit några varianter och alla har levererat. Likaså den här kvällen. Fantastisk god. Jag skrev om den här champagnen för ett år sedan. Allt jag skrev då stämmer även idag, så jag hänvisar till förra årets omdöme, som du hittar här.
Jag rensade krabborna och gjorde en lite hetare sås, som tillsammans med färsk pasta blev en succé hos hustrun och barnen. Jag tog fram en flaska, som jag hade med mig hem från senaste Köpenhamnsbesöket. Köpt hos Fabio och Mie på Cibi e Vini.
Skam till sägandes så är det faktiskt första gången jag dricker ett vin på druvan Arneis.
Producent är Punset. Vintillverkningen bedrivs efter organisk/biologiska metoder och detta påbörjades redan 1987. Idag är det Marina Marcarino som bär ansvaret.
Vingården ligger på kullarna som blickar ner mot den gamla byn Neive, någon mil nordost om Alba i Piemonte.
Vinet är gjort på druvan Arneis. Det här är min första bekantskap med den druvan och det smakade mera.
Färgen är något blekgul med några grönskiriga stråk ut mot glaskanten.
Det är en ungdomlig doft med inslag av päron, honungsmelon, lite örter och citrus.Vi noterar en diskret touch av vita blommor. Mycket angenämt.
Smaken är torr, frisk och ung. Det första vi noterar är gröna äpplen, lite päron och rivet citrusskal, men det finns mera: gula plommon, lite örter och ett nätt inslag av blommor.
Det här är gott. Kanske inte så elegant, men det är ett smakrikt vin, där allt sitter på plats.
Betyg 3+
Priset är 119 DKK hos Cibi e Vini
fredag 21 november 2014
Tre italienare, två fransmän och en spanjor
Numera är det sällan som alla familjemedlemmar i broderns familj och Vintankars familj strålar samman. Någon gång på sommaren, men i övrigt inte så ofta. Den gångna helgen var ett undantag samtliga samlade på Ölmanäset. Fredagskvällens måltid ansvarade hustrun och jag för. det blev en chevrepaj med de sista rödbetorna från landet. En lammstek med ugnsbakade potatisklyftor, palsternacksmos och en vitkålsallad.
Det blev två flighter med vin om tre viner i vardera flighten.
Vi startade med:
.
2010 Amarone Costasera från Masi
Det här är Masis basamarone och även alla amarones benchmark. Vi har provat det ett flertal gånger bl a i vintras då vi provade årgångarna 1997, 2000 och 2009. Du kan läsa om detta här.
Årgång 2009 var i mitt tycke den bästa Costaseran så långt.
2010:an står inte långt efter. Den är fortfarande lite ung, men lovar väldigt mycket för framtiden. Riktigt god redan idag.
Här finns fina mörka körsbär, lite torkade örter, mörk choklad och en lätt ton av torkad frukt. De här dragen går igen i såväl doft som smak.
I nuläget är den förhållandevis lätt i sin struktur, med behagfulla tanniner som bjuder ett visst motstånd i gommen.
I takt med att den mognar kommer den att få ett större djup och mer utvecklade smaker.
Pris 285 kr på "Bolaget".
Betyg 4
2007 Chateauneuf-du-Pape Télégramme
Det har nu gått tre år sedan vi senast drack den här. Det är ett vin gjort på Grenache och Mourvèdre. Den lovade väldigt gott då och visst är den god idag också, men inte har den utvecklats på det sätt jag hoppades och trodde. Här finns en fin bärkompott , huvusakligen röda bär, men också med ett lite mörkare inslag. Rejält med provencalska örter. Mjuka, nätta tanniner och en hyggligt lång eftersmak, där lakritsen framträder väldigt tydlig. Med detta sagt, så känns vinet aningens stummare och frukten något tamare.
Betyg 4
2008 TOCS
I våras drack vi 07:an av det här Prioratvinet. Vi imponerades då rejält, vilket du kan läsa om här.
08:an är bra den också, men når inte riktigt de höjder 07:an gjorde.
Precis som i 07:an finns här en läcker bärkompott parad med charkuterier, balsamico och örter. Mjuka tanniner, bra syra och en lång eftersmak med härlig sötlakrits i avslutet.
Det är inte samma tryck i frukten hos 08:an och inte riktigt samma elegans heller. Men visst tusan är det gott!
Betyg 4+
I den andra flighten, som intogs till huvudrätten, var det två italienare som brottade ner en fransman
2007 Brunello Di Montalcino, Campogiovanni
Vi har tidigare skrivit om årgång 2005 och 2006. Årgång 2007 är det ett år sedan vi drack och då lät det så här.
Visst imponeras igen av den här Brunellon med sina läckra röda bär, nyponrosor, sirliga örter och med den elegansen som tanninerna tar för sig samt friskheten i syran.
Gott! Ett riktigt bra matvin!
Betyg 4+
2009 Chateau de Lamarque.
Vinet är gjort på druvorna Cabernet Sauvignon 45%, Merlot 35% samt 10% vardera av Cabernet Franc och Petit Verdot. Vinstockarna är runt 40 år gamla. Den som vill veta mer, så finns det en informationsrik hemsida.
Jag drack det här vinet i början på oktober, när Göteborgs Vinhus hade sin premiär på Barrique. Både hustrun och jag gillade detta då. Ikväll ställs det mot verkligen tufft motstånd och klarar sig riktigt hyggligt. Doften är som vi minns den fylld av svarta vinbär, läder, nyvässad blyertspenna och en del jord. Smaken har tydliga mörka bär, ett litet rödare inslag finns också, en del örter och aningens mocca.
Vi är inga bordeauxfantaster precis, men den här gör vi tumman upp för.Betyg 4
2007 Barolo, Pira Luigi
Az Agricola Pira Luigi har sin verksamhet på kullarna i Serralunga d´Alba.
100% Nebbiolo så klart. Vinet har fått en uppfostran i runt två år på stora (25 hl) ekfat.
I doften hittar vi lite röda bär, våt jord, läder, örter, barrskog och en antydan av nyponrosor. Doften är lite återhållsam nästan försiktig, men ändå tydlig.
I munnen känns vinet slankt och stramt med härlig barolofrukt. En ordentlig syra med tanniner som hugger för sig så där omedelbart. Detta skapar en viss oro runt bordet, men så fort det kombineras med maten skiner alla upp: vart tog tanninerna vägen?
Vi känner ljusa körsbär (syrliga), jordgubbar och lite lingon. Lite mörkare frukt av plommon och körsbär tränger sig fram emellan de röda inslagen. En lätt ton av örter, en mentoltablett och lite kaffe. Lång eftersmak. Vi gillar den här barolon. Kvällens mest potenta vin.
Betyg 4+
Det blev två flighter med vin om tre viner i vardera flighten.
Vi startade med:
.
2010 Amarone Costasera från Masi
Det här är Masis basamarone och även alla amarones benchmark. Vi har provat det ett flertal gånger bl a i vintras då vi provade årgångarna 1997, 2000 och 2009. Du kan läsa om detta här.
Årgång 2009 var i mitt tycke den bästa Costaseran så långt.
2010:an står inte långt efter. Den är fortfarande lite ung, men lovar väldigt mycket för framtiden. Riktigt god redan idag.
Här finns fina mörka körsbär, lite torkade örter, mörk choklad och en lätt ton av torkad frukt. De här dragen går igen i såväl doft som smak.
I nuläget är den förhållandevis lätt i sin struktur, med behagfulla tanniner som bjuder ett visst motstånd i gommen.
I takt med att den mognar kommer den att få ett större djup och mer utvecklade smaker.
Pris 285 kr på "Bolaget".
Betyg 4
2007 Chateauneuf-du-Pape Télégramme
Det har nu gått tre år sedan vi senast drack den här. Det är ett vin gjort på Grenache och Mourvèdre. Den lovade väldigt gott då och visst är den god idag också, men inte har den utvecklats på det sätt jag hoppades och trodde. Här finns en fin bärkompott , huvusakligen röda bär, men också med ett lite mörkare inslag. Rejält med provencalska örter. Mjuka, nätta tanniner och en hyggligt lång eftersmak, där lakritsen framträder väldigt tydlig. Med detta sagt, så känns vinet aningens stummare och frukten något tamare.
Betyg 4
2008 TOCS
I våras drack vi 07:an av det här Prioratvinet. Vi imponerades då rejält, vilket du kan läsa om här.
08:an är bra den också, men når inte riktigt de höjder 07:an gjorde.
Precis som i 07:an finns här en läcker bärkompott parad med charkuterier, balsamico och örter. Mjuka tanniner, bra syra och en lång eftersmak med härlig sötlakrits i avslutet.
Det är inte samma tryck i frukten hos 08:an och inte riktigt samma elegans heller. Men visst tusan är det gott!
Betyg 4+
I den andra flighten, som intogs till huvudrätten, var det två italienare som brottade ner en fransman
Vi har tidigare skrivit om årgång 2005 och 2006. Årgång 2007 är det ett år sedan vi drack och då lät det så här.
Visst imponeras igen av den här Brunellon med sina läckra röda bär, nyponrosor, sirliga örter och med den elegansen som tanninerna tar för sig samt friskheten i syran.
Gott! Ett riktigt bra matvin!
Betyg 4+
2009 Chateau de Lamarque.
Vinet är gjort på druvorna Cabernet Sauvignon 45%, Merlot 35% samt 10% vardera av Cabernet Franc och Petit Verdot. Vinstockarna är runt 40 år gamla. Den som vill veta mer, så finns det en informationsrik hemsida.
Jag drack det här vinet i början på oktober, när Göteborgs Vinhus hade sin premiär på Barrique. Både hustrun och jag gillade detta då. Ikväll ställs det mot verkligen tufft motstånd och klarar sig riktigt hyggligt. Doften är som vi minns den fylld av svarta vinbär, läder, nyvässad blyertspenna och en del jord. Smaken har tydliga mörka bär, ett litet rödare inslag finns också, en del örter och aningens mocca.
Vi är inga bordeauxfantaster precis, men den här gör vi tumman upp för.Betyg 4
2007 Barolo, Pira Luigi
Az Agricola Pira Luigi har sin verksamhet på kullarna i Serralunga d´Alba.
100% Nebbiolo så klart. Vinet har fått en uppfostran i runt två år på stora (25 hl) ekfat.
I doften hittar vi lite röda bär, våt jord, läder, örter, barrskog och en antydan av nyponrosor. Doften är lite återhållsam nästan försiktig, men ändå tydlig.
I munnen känns vinet slankt och stramt med härlig barolofrukt. En ordentlig syra med tanniner som hugger för sig så där omedelbart. Detta skapar en viss oro runt bordet, men så fort det kombineras med maten skiner alla upp: vart tog tanninerna vägen?
Vi känner ljusa körsbär (syrliga), jordgubbar och lite lingon. Lite mörkare frukt av plommon och körsbär tränger sig fram emellan de röda inslagen. En lätt ton av örter, en mentoltablett och lite kaffe. Lång eftersmak. Vi gillar den här barolon. Kvällens mest potenta vin.
Betyg 4+
onsdag 19 november 2014
Prosecco från Silvano Follador
Brodern med hustru har kommit från Västerbotten för en veckas vistelse på Västkusten. Barn och barnbarn lockar. Vi tar emot dom med ett glas Prosecco inhandlat hos Cibi e Vini i Köpenhamn för 128 DKK i somras.
Det finns en mycket läsvärd artikel om producenten Silvano Follador på bloggen Billigt Vin.
2012 Prosecco Superiore Brut Nature
Det här är en liten producent som förfogar över 4 ha mark och gör runt 30 000 flaskor årligen.
Odlingen sker efter biodynamiska tankegångar men anpassade efter deras egna tankegångar.
Av kvällens Prosecco gjordes dryga 10 000 flaskor.
Vinet riktigt sprudlar då vi häller upp det. Lite återhållsam i doften, men visst lite äpplen, citrus och vita blommor anar vi oss till
Smaken är torr och frisk.Ren på något vis. Lättsam samtidigt som det finns en lite krämig känsla. Gröna äpplen, aningens citrus, en lätt blommig ton och så härliga mineraler. Avslutet har karaktären av mogen grapefrukt. Det här är gott. Riktigt gott. Vi sätter upp detta på inköpslistan över vad som ska inhandlas vid nästa besök i Kongens By.
Betyg 4
Det finns en mycket läsvärd artikel om producenten Silvano Follador på bloggen Billigt Vin.
2012 Prosecco Superiore Brut Nature
Det här är en liten producent som förfogar över 4 ha mark och gör runt 30 000 flaskor årligen.
Odlingen sker efter biodynamiska tankegångar men anpassade efter deras egna tankegångar.
Av kvällens Prosecco gjordes dryga 10 000 flaskor.
Vinet riktigt sprudlar då vi häller upp det. Lite återhållsam i doften, men visst lite äpplen, citrus och vita blommor anar vi oss till
Smaken är torr och frisk.Ren på något vis. Lättsam samtidigt som det finns en lite krämig känsla. Gröna äpplen, aningens citrus, en lätt blommig ton och så härliga mineraler. Avslutet har karaktären av mogen grapefrukt. Det här är gott. Riktigt gott. Vi sätter upp detta på inköpslistan över vad som ska inhandlas vid nästa besök i Kongens By.
Betyg 4
tisdag 18 november 2014
Domaine Vincent Careme
För drygt en vecka sedan var hustrun och jag på Stadsteatern i Göteborg och såg en föreställning om de nu klassiska teaterföreställningarna Flotten, Hemmet och Sandlådan.Verkligen nostalgi för mig, då Flotten var kanske den första teaterpjäsen jag såg på Stadsteatern. Jag gick i tvåan på gymnasiet 1967 och en ung svensklärare tog med oss gymnasister dit. Jag fick en verklig Aha-upplevelse och har sedan till och från varit en besökare där.
Innan besöket åt vi en "teatermeny" på Barrique bestående av en hummersoppa, dagens fångst ( kolja, tre sorters palsternacka och en senapssky) samt en bärdessert. Koljan var något makalöst god. Vi drack ett glas champagne (Leclaire-Gaspard Grande Réserve) till hummersoppan. En god champagne till en lika god soppa. En perfekt matchning. Till koljan drack vi:
2010 Le Peu Morier, Vouvray, Domaine Vincent Careme
Här har vi 100% Chenin Blanc från Loiredalen. Vincent Careme har arbetat ekologiskt sedan 2002 och är AB-certifierade från årgång 2010.
Det här är ett vin som passade vår mat som hand i handske. Ett riktigt gott vin. Här finns en hel del kraft balanserat med stor finess och elegans.
I doften finns gula äpplen, lite citrus och en ordentlig pust av steniga och kalkhaltiga mineraler.
Smaken är kraftig. Vi noterar gott om gula äpplen, citrus, mera gula frukter och så ordentligt med mineraler som drar åt det kalkhaltiga hållet. En frisk syra håller uppe skärpan. Eftersmaken är lite längre än medel och här vimlar det av gula frukter och mineraler, men också en nätt liten örtighet.
Alldeles i slutet dyker en tydlig ton av honung upp.
Vinet finns i beställningssortimentet på "Bolaget" fast då i årgångarna 2011 och 2012 för 189 resp 179 kr.
Betyg 4
Innan besöket åt vi en "teatermeny" på Barrique bestående av en hummersoppa, dagens fångst ( kolja, tre sorters palsternacka och en senapssky) samt en bärdessert. Koljan var något makalöst god. Vi drack ett glas champagne (Leclaire-Gaspard Grande Réserve) till hummersoppan. En god champagne till en lika god soppa. En perfekt matchning. Till koljan drack vi:
2010 Le Peu Morier, Vouvray, Domaine Vincent Careme
Här har vi 100% Chenin Blanc från Loiredalen. Vincent Careme har arbetat ekologiskt sedan 2002 och är AB-certifierade från årgång 2010.
Det här är ett vin som passade vår mat som hand i handske. Ett riktigt gott vin. Här finns en hel del kraft balanserat med stor finess och elegans.
I doften finns gula äpplen, lite citrus och en ordentlig pust av steniga och kalkhaltiga mineraler.
Smaken är kraftig. Vi noterar gott om gula äpplen, citrus, mera gula frukter och så ordentligt med mineraler som drar åt det kalkhaltiga hållet. En frisk syra håller uppe skärpan. Eftersmaken är lite längre än medel och här vimlar det av gula frukter och mineraler, men också en nätt liten örtighet.
Alldeles i slutet dyker en tydlig ton av honung upp.
Vinet finns i beställningssortimentet på "Bolaget" fast då i årgångarna 2011 och 2012 för 189 resp 179 kr.
Betyg 4
måndag 17 november 2014
Provning av viner från Friuli i Köpenhamn 2014
Ja, så var det dags för årets provning av viner från Friuli Venezia Giulia. Det är runt fem-sex år sedan jag upptäckte detta område i det nordöstra hörnet av Italien. Det var bloggen Billigt Vin som skrev så intressanta inlägg att jag helt enkelt var tvungen att testa.
Förra året var jag på min första större provning av viner från Friuli, så när chansen även i år dök upp, så blev det ett måste att ta sig till Köpenhamn.
Det blev uppstigning i ottan. Kl 10.35 ankommer jag Köpenhamn, sedan tågbyte till Valby och någon minut för kl 11 är jag på plats. Jag hänger verkligen på låset och är en av de första deltagarna.
Ingen trängsel och varje producent har gott om tid att ägna sig åt en oansenlig bloggare från Sverige.
Första stoppet blir hos RoncSoreli, där Tania och Flavio guidar mig igenom sina viner.
Vingården ligger någon mil norr om Cormons, precis på gränsen till Slovenien.
Ett av fälten, där det bl a odlas Schioppettino, håller man sedan 2012 på att ställa om till ekologisk odling.
Jag provar mig igenom deras viner och kan konstatera att de genomgående håller en hög kvalitet.
Precis som förra året blir jag imponerad av denne producent.
Deras Pinot Grigio har fått jäsa runt en vecka tillsammans med skalen, vilket ger en kopparaktig färg och spännande smaker.
Deras Schioppettino imponerar, precis som förra året, stort på mig. 18 månader på stora ekfat (slavonsk ek). En underpar doft av röda bär och vitpeppat. Så gott!
Ett par av vinerna finns i beställningssortimentet genom importören Samott Konsult.
Nästa stopp blev hos Il Roncal. Martina och den svenske importören Anders på Hydmar AB berättar entusiastiskt om sina viner.
Geografiskt befinner vi oss någon mil längre norr ut, fortfarande nära gränsen till Slovenien.
Deras Pignolo är helt underbar. Sen skörd av druvorna. 30 månader på små franska ekfat, ytterligare 5 månader på ståltank och slutligen sex månader på flaska.
Mjuka tanniner, bra syra, ljuvlig frukt och lite finlemmade örter.
Deras Schioppettino är mycket bra.
Även dom vita vinerna levererade på ett bra sätt.
En mycket entusiastisk ägardotter berättar om familjens viner.
Det här vinet gjort på druvan Merlot till 100% smakade verkligen mera. Utan tvekan mässans bästa Merlotvin. Jag köper det här så fort jag får chansen.
Ännu en av dessa små vinproducenter (ca 30 000 flaskor), som med stor entusiasm och glädje presenterar sina viner. Zorzon är namnet. Vingården är belägen några km norr om Cormons.
Giorgio Deganis är tredje generationen vinmakare.
Deras Cabernet Franc 2012 var helt suverän. Visserligen väldigt ung idag, men med en mycket trevlig mörk frukt. Ordentliga tanniner och en trevlig syra. Ett par år i källaren och det kommer att vara en storslagen Cabernet Franc.
Vi fick en pratstund med Annette från Tenute Tomasella. Av t-shirten ser ni att hon är engagerad i #winelover, en community för vinälskare. Hon bad mig framför hälsningar till Magnus Reuterdahl, vilket härmed verkställs
Tenute Tomasella har vingårdar i såväl Veneto som i Friuli.
Två riktigt hyggliga Prosecco. Bra syra och friskhet och med fin karaktär.
Här är druvan Glera till 100%
Ett mousserande vin gjort på druvorna Refosco och övermogna Verduzzo.
Det börjar med en stor friskhet med en lätt sötma och avslutar i en liten bitter ton. Ett annorlunda vin, som passar bra som aperitif eller varför inte till jordgubbar.
Ett av mässans mest märkliga viner. Ett dessertvin tänkt för chokladvarianter. Vinet är gjort på Merlot som fått tillbringa en tid på ekfat. Man har sedan tillsatt essenser av örter, aloe, rabarber, absint, m m.
Smaken påminner om hostmedicin. Fast elegantare. Inte riktigt min grej.
Aquila del Torre är en producent med en fin samling viner. Dom är också certifierade som organisk odlare. Vingården ligger någon mil nordost om Udine
Ur deras sortiment vill jag framförallt framhålla Vit dai Maz och Oasi.
Vit dai Maz är gjort på druvan Sauvignon Blanc. Inte så aromatisk, men desto elegantare istället. En härlig kombination av citrus, lite nässlor, fläder och en stor portion mineraler.
Oasi är ett torrt vin gjort på druvan Picolit. En fin blommighet parad med mineraler, citrus och en elegant balsam.
Jag sammanfattar det här som en verkligt trevlig tillställning.
Överlag väldigt goda viner. Nästan inga stolpskott.
Inalles var det 18 utställare. Jag har fått mig en ordentlig genomgång av de lokala vita/gröna druvorna Friulano, Malvasia, Picolit, Ribolla Gialla samt de internationella Sauvignon Blanc och Pinot Grigio.
På den röda sidan var det åtskilliga Refosco, någon Pignol och Schioppettino samt en del viner på de internationella druvorna Merlot och Cabernet Franc.
Utställarna hade kanske önskat sig fler besökare, men jag kunde vandra runt i lugn och ro och få ordentliga pratstunder med producenterna. Ingvar från bloggen Billigt Vin var också där, vilket gav möjligheten till trevligt meningsutbyte.
En sökning på Friuli på Systembolagets hemsida ger 42 träffar. Jag hann den här dagen med att prova knappa hundra viner. Många platsar definitivt på "Bolaget".
Förra året var jag på min första större provning av viner från Friuli, så när chansen även i år dök upp, så blev det ett måste att ta sig till Köpenhamn.
Det blev uppstigning i ottan. Kl 10.35 ankommer jag Köpenhamn, sedan tågbyte till Valby och någon minut för kl 11 är jag på plats. Jag hänger verkligen på låset och är en av de första deltagarna.
Ingen trängsel och varje producent har gott om tid att ägna sig åt en oansenlig bloggare från Sverige.
Första stoppet blir hos RoncSoreli, där Tania och Flavio guidar mig igenom sina viner.
Vingården ligger någon mil norr om Cormons, precis på gränsen till Slovenien.
Ett av fälten, där det bl a odlas Schioppettino, håller man sedan 2012 på att ställa om till ekologisk odling.
Jag provar mig igenom deras viner och kan konstatera att de genomgående håller en hög kvalitet.
Precis som förra året blir jag imponerad av denne producent.
Deras Pinot Grigio har fått jäsa runt en vecka tillsammans med skalen, vilket ger en kopparaktig färg och spännande smaker.
Deras Schioppettino imponerar, precis som förra året, stort på mig. 18 månader på stora ekfat (slavonsk ek). En underpar doft av röda bär och vitpeppat. Så gott!
Ett par av vinerna finns i beställningssortimentet genom importören Samott Konsult.
Nästa stopp blev hos Il Roncal. Martina och den svenske importören Anders på Hydmar AB berättar entusiastiskt om sina viner.
Geografiskt befinner vi oss någon mil längre norr ut, fortfarande nära gränsen till Slovenien.
Deras Pignolo är helt underbar. Sen skörd av druvorna. 30 månader på små franska ekfat, ytterligare 5 månader på ståltank och slutligen sex månader på flaska.
Mjuka tanniner, bra syra, ljuvlig frukt och lite finlemmade örter.
Deras Schioppettino är mycket bra.
Även dom vita vinerna levererade på ett bra sätt.
En mycket entusiastisk ägardotter berättar om familjens viner.
Det här vinet gjort på druvan Merlot till 100% smakade verkligen mera. Utan tvekan mässans bästa Merlotvin. Jag köper det här så fort jag får chansen.
Ännu en av dessa små vinproducenter (ca 30 000 flaskor), som med stor entusiasm och glädje presenterar sina viner. Zorzon är namnet. Vingården är belägen några km norr om Cormons.
Giorgio Deganis är tredje generationen vinmakare.
Vi fick en pratstund med Annette från Tenute Tomasella. Av t-shirten ser ni att hon är engagerad i #winelover, en community för vinälskare. Hon bad mig framför hälsningar till Magnus Reuterdahl, vilket härmed verkställs
Tenute Tomasella har vingårdar i såväl Veneto som i Friuli.
Två riktigt hyggliga Prosecco. Bra syra och friskhet och med fin karaktär.
Här är druvan Glera till 100%
Ett mousserande vin gjort på druvorna Refosco och övermogna Verduzzo.
Det börjar med en stor friskhet med en lätt sötma och avslutar i en liten bitter ton. Ett annorlunda vin, som passar bra som aperitif eller varför inte till jordgubbar.
Ett av mässans mest märkliga viner. Ett dessertvin tänkt för chokladvarianter. Vinet är gjort på Merlot som fått tillbringa en tid på ekfat. Man har sedan tillsatt essenser av örter, aloe, rabarber, absint, m m.
Smaken påminner om hostmedicin. Fast elegantare. Inte riktigt min grej.
Aquila del Torre är en producent med en fin samling viner. Dom är också certifierade som organisk odlare. Vingården ligger någon mil nordost om Udine
Ur deras sortiment vill jag framförallt framhålla Vit dai Maz och Oasi.
Vit dai Maz är gjort på druvan Sauvignon Blanc. Inte så aromatisk, men desto elegantare istället. En härlig kombination av citrus, lite nässlor, fläder och en stor portion mineraler.
Oasi är ett torrt vin gjort på druvan Picolit. En fin blommighet parad med mineraler, citrus och en elegant balsam.
Jag sammanfattar det här som en verkligt trevlig tillställning.
Överlag väldigt goda viner. Nästan inga stolpskott.
Inalles var det 18 utställare. Jag har fått mig en ordentlig genomgång av de lokala vita/gröna druvorna Friulano, Malvasia, Picolit, Ribolla Gialla samt de internationella Sauvignon Blanc och Pinot Grigio.
På den röda sidan var det åtskilliga Refosco, någon Pignol och Schioppettino samt en del viner på de internationella druvorna Merlot och Cabernet Franc.
Utställarna hade kanske önskat sig fler besökare, men jag kunde vandra runt i lugn och ro och få ordentliga pratstunder med producenterna. Ingvar från bloggen Billigt Vin var också där, vilket gav möjligheten till trevligt meningsutbyte.
En sökning på Friuli på Systembolagets hemsida ger 42 träffar. Jag hann den här dagen med att prova knappa hundra viner. Många platsar definitivt på "Bolaget".
torsdag 13 november 2014
2012 Pinot Noir Cellar Selection
Det var ett tag sedan vi drack ett pinotnoirvin. Tidigare i år köpte vi en Pinot Noir från Nya Zeeland som blivit oprövad. Det är verkligen hög tid att se vad den går för.
Druvan är Pinot Noir till 100%. Druvorna kommer från två dalar i Marlborough (Awatere och Wairau). Vi befinner oss på Sydöns nordligaste del.
Vinet har fått ligga till sig runt 10 månader på franska ekfat, varav hälften nya.
Vi möts tämligen omgående av en trevlig pinotdoft. Fina kryddor, hallon och lite, lite rostade ekfat.
I gommen känns vinet slankt och lättdrucket. Fin frukt med hallon i centrum, men även lite rödare körsbär. En trevlig samling örter och kryddor balanseras av en fräsch syra och silkeslena tanniner. Eftersmaken är medellång och där får frukten och örterna sällskap av lakrits och lättsamma mineraler. Eken är fint integrerad med frukten.
Ett enkelt, men ändå riktigt gott vardagsvin.
Betyg 3+
Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 149 kr.
Druvan är Pinot Noir till 100%. Druvorna kommer från två dalar i Marlborough (Awatere och Wairau). Vi befinner oss på Sydöns nordligaste del.
Vinet har fått ligga till sig runt 10 månader på franska ekfat, varav hälften nya.
Vi möts tämligen omgående av en trevlig pinotdoft. Fina kryddor, hallon och lite, lite rostade ekfat.
I gommen känns vinet slankt och lättdrucket. Fin frukt med hallon i centrum, men även lite rödare körsbär. En trevlig samling örter och kryddor balanseras av en fräsch syra och silkeslena tanniner. Eftersmaken är medellång och där får frukten och örterna sällskap av lakrits och lättsamma mineraler. Eken är fint integrerad med frukten.
Ett enkelt, men ändå riktigt gott vardagsvin.
Betyg 3+
Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 149 kr.
onsdag 12 november 2014
BKWine på Göteborgsbesök.
I måndags besökte Britt Karlsson från BKWine Göteborg för att presentera sin nya bok "Vinlandet Frankrike, trend och tradition".
Presentationen ägde rum på Norda Bar, Clarion Hotel Post.
Alltid roligt när det händer positiva vinrelaterade event i Göteborg.
Boken har jag skrivit om här.
Jag tog tillfället i akt och inhandlade julklappar till några av mina vinintresserade vänner.
Det bjöds även på ett par franska viner.
Ett hyggligt Bordeauxvin som ingår i Göteborgs Vinhus sortiment.
Vinet är gjort på 89% Merlot, 10% Cabernet Franc och en liten skvätt Petit Verdot.
Vinifiering på små cement- och ståltankar. Vinet får sedan vila upp sig i sex månader på ekfat.
Ett bra matvin med rejäla tanniner. Vinet känns fortfarande ungt med en bra syra och trevlig mörk frukt.
Jag går inte riktigt igång på detta, vilket ofta är fallet med mig och Bordeauxviner.
Vinet kommer från den sydligaste byn, Signargues, i Cotes du Rhone Villages. Vinet är gjort på druvan Grenache till 90% och sedan en skvätt Syrah. Vinstockarna har en ålder av 40+. Producent är ett litet kooperativ, Les Vignerons d´Estezargues, (10 medlemmar), som odlar enligt ekologiska principer. Vinet har legat mellan 8 och 10 månader på gamla franska 300 liters ekfat.
Här finns det solvarm mörk frukt, men även lite röda bär och en rejäl dos av provencalska örter. Väldigt mjuka och lena tanniner. Bra syra. Ett spännande vin, som jag gärna testar lite mer ingående.
Ett mycket ungt vin från Cotes du Rhone.
Även detta kommer från Les Vignerons d´Estezargues.
Här har man använt 50% Grenache, 26% Syrah, 20% Carignan och 4% Cinsault.
Ett lite enklare vin, lite snällare och mer inställsamt. Nej, detta var inte min kopp av te.
Vi flyttar oss lite längre norrut i Rhonedalen till området Crozes Hermitage. Vi har ett vin som till 100% är gjort på Syrah. Vinrankorna har en medelålder på 20 år. Vinet har fått en uppfostran på 500 liters franska ekfat.
Mörka bär, lite örter, en del viol och ett avslut med steniga mineraler. Mjuka tanniner och en frisk syra. Jag testar gärna detta igen.
Här har det blandats Grenache, Mourvèdre och Syrah. Jag kan inte få fram i vilka mängder, men det känns som om grenache dominerar.
Det mesta av grenachedruvorna kommer från vingården Prébois i Orange och från en vingård i Vinsobres kommer syrahdruvorna. Jäsning har skett på rostfria ståltankar. Vinet har sedan fått ligga till sig runt ett år på stora franska ekfat.
Ett vin som andas ungdomlighet med frisk, mörk frukt, örter och kryddor. Syran är pigg. Tanninerna tar för sig utan att bli övermodiga.
Inte alls så tokigt. Ett bra vardagsvin till maten.