I förra veckan träffades 10 glada, vinälskande människor från forumet Fine Wines Göteborgs avdelning på Göteborgs Vinkällare.
Var och en hade med sig en flaska. Alla vinerna serverades blint
Det blev tre flighter med vin.
Flight 1. Mousserat.
Två champagner och en Crémant de Bourgogne. Alla tre var riktigt goda och trevliga.
Vive-la-Joie är ett mousserat vin gjort på druvorna Chardonnay och Pinot Noir. Gansk champagnelik och kan nog lura dom flesta. Priset 199 kr på SB känns ju bra. Betyg 4-
Henriot är en NV gjord på endast Chardonnay som legat ett flertal år i källaren hos den som hade med sig flaskan, vilket visar att även NV-champagner utvecklas med åren. Detta var min favorit knappt före vin tre. Initialt lite bröd sedan äpplen, citrus och en försiktig touch av honung. Lite begynnande mognadstoner. Betyg 4
En trevlig Pol Roger från 1999. En liten försiktig framtoning. Här finns en del gul frukt liksom tropisk frukt och med ett avslut som får mig att tänka på grapefrukt. Betyg 4
Flight 2
Tre röda viner från Spanien, Libanon och Italien.
1999 Rioja Reserva, Marques de Riscal.
Den senaste årgången (2011) av detta vin testade jag för någon vecka sedan. Du kan läsa om detta här. Nu en tolv år yngre och det märks. Klara mognadstoner, men som som tur är är syran på tårna och ger vinet en nödvändig friskhet. Dill och vanilj i överkant, men också en trevlig mörk frukt, läder och lite jord. Fjäderlätta tanniner. Betyg 3
2008 Chateau Musar
Min favorit i den här flighten. Jag gillade verkligen det här vinet. Det var länge sedan jag drack en Ch Musar. Borde nog ha några flaskor hemma. En verkligt god bärblandning främst körsbär men även björnbär och blåbär. Här finns också lite skogssvamp, läder och kaffe. Ordentligt med tanniner utan att det blir för ansträngande. Betyg 4
2007 Villa Giustinian från Castello di Roncade
Ett för mig helt nytt vin. Producenten håller till några mil nordost om Venedig. Det här vinet är en s k Bordeauxblend d v s gjort på druvorna Cabernet Sauvignon (40%), Merlot (30%), Cabernet Franc (20%) och Malbec (10%).
Massor av mörk frukt, läder, kryddor, örter och lite lakrits i avslutet. Rejäla tanniner som hugger i gommen. Det här vinet fullkomligt ropar efter mat med gräddig sås. Betyg 4-
Flight 3
Sista omgången innehöll fyra viner. Sydafrika, Italien, Californien och Frankrike. Minst sagt en varierande kost.
2009 Hanneli R, La Motte.
En Rhoneblandning med Syrah (53%), Grenache (25%), samt lika delar Carignan, Cinsault och Merlot. Tre år på stora ekfat. Det görs knappt 4 000 flaskor.
Trots sina sex år känns vinet väldigt ungt. Här finns en härlig mörk frukt, en del örter/kryddor och lite rökta charkuterier. Ordentligt med tanniner. Aningens lakrits i eftersmaken. Gott. Betyg 4.
2010 Amarone Ca Bianca, Begali
Det här var mitt bidrag. Det var väl ingen som var överraskad att Vintankar hade med sig en Amarone. Jag skrev om det här vinet för dryga två månader sedan och det omdömet ligger fast. Du kan läsa det här. Betyg 4+
2012 Syrah, Alondra de los Prados Vineyard,, Margerum
Ett vin gjort enbart druvan Syrah. Färgen är anmärkningsvärd ljus. Tror aldrig jag sett en så här ljusröd Syrah. Druvorna kommer från en liten gård i Santa Ynez Valley (några mil norr om Santa Barbara). Ett mycket slankt vin i ett drickvänligt skick. En sval och frisk framtoning. Här finns en underbar frukt av det lite ljusare slaget och finmalda kryddor. (Jag gissade på en PN). Gott om mineraler. Det här är lättdrucket. Inget jag stoppar i källaren för att spara, vilket känns onödigt när det är så här förbaskat gott just nu. Betyg 4+
2011 Les Michelons, Moulin à Vent, Jules Desjourneys.
Ett vin från Beaujolais och druvan är så klart Gamay till 100%.
Underbara körsbär liksom plommon och aningens svarta vinbär. En hel del kryddor. En ordentlig syra och gott om tanniner. De sista är ordentligt på hugget. Känns lite omoget idag och behöver nog några år på sig för att komma till sin rätt. Betyg 3+
Jag hade tagit med mig ett bonusvin som eftersläckare. Det vete katten om detta ändå inte var kvällens höjdare. Eget beröm luktar kanske lite illa, men riktigt gott var det. Pepparkakor och stilton samt lite port av den här klassen, så kan vi dansa in julen. Betyg 5-
måndag 30 november 2015
söndag 29 november 2015
Franska Vinlistan i november 2015
LM, B och Vintankar har gjort det till en tradition att besöka Franska Vinlistans novemberpovning. Så även i år. Några korta kommentarer av vi vad fick prova för 300 kr.
Först ut en flight med tre champagner.
Tre bra och trevliga champagner.
2008 Francois Secondé BdB Sillery. Pris 333 kr
Drickmogen trots sin ungdom. Dock tänder jag inte riktigt på den här.
Vilmart Grand Résrerve. Pris 318 kr.
Vilmart levererar alltid. Även så den här kvällen. En av mina favoriter bland standardchampagnerna.
2007 Vilmart Coeur de Cuvée 1er Cru. Pris 749 kr.
Mycket ung idag. Stor elegans. Den behöver ett par år i källaren för att komma till sin rätt. Lovande.
Nästa omgång var två vita Bourgogner. Båda från 2014 och från samma producent Domaine Gille
Deras basvin bland dom vita är en enkel chardonnay. Ett riktigt hyggligt vin med en överkomlig prislapp (149 kr). Gul frukt, gott om mineraler, viss smörighet och en tydlig ekton.
"Rabourcé är ett mer komplext vin och med lite större elegans. Druvorna har man köpt från kontrakterade odlare från Premier Cru-byn Rully. Vi gillar frukten och mineralerna som är vinets signum. Pris 229 kr.
Härnäst var det dags för fyra Bordeauxviner.
2014 Chateau Castenet. Ett vin från Entre-deux-mers. Pris 89 kr.
Vinet är gjort på 80% Merlot och 20% Cabernet Sauvignon.
Ett enkelt vin, som ännu är väldigt ungt. Jag upplevde det lite vresigt.
2010 Chateau La Bertande från Premières Cote de Bordeaux de Chenes. Pris 135 kr.
Druvmixen är 50% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc och 10% Malbec.
Kanske inget stort vin, men ändå väldigt gott. Min favorit bland kvällens röda viner. En god vardagsbordeaux med bra fyllighet, mörka bär och kryddor. Här finns en angenäm syra och ordentligt med tanniner. De senare biter men på ett anständigt sätt. Lite fat i avslutet.
2011 Chateau Tour Saint-Bonnet. Ett vin från Medoc. Pris 149 kr.
Det är gjort på 45% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot och 5% Malbec.
Även detta en riktigt hygglig vardagsbordeaux med mörka bär och lite finmalda kryddor. Här finns en större stramhet än i vin 2, tack vare en stringent syra och inte helt avslipade tanniner.
2011 Chateau La Rose-Pourret. Grand Cru från Saint Emilion. Pris 179 kr.
Druvblandningen är 80% Merlot och 20% Cabernet Franc.
Gott om mörk frukt: sv vinbär, körsbär, plommon. Höstlöv och kompostjord kan vi också känna. Här finns en bra syra och gott om tanniner, som ger vinet en ordentlig ryggrad. I eftersmaken finns ett påtagligt inslag av ek. Även detta en riktigt trevlig vardagsbordeaux. Här finns också en utvecklingpotential. Naturligtvis drickbart idag, men det här lagrar jag nog två/tre år och sedan en flaska om året för att se vart det tar vägen.
Avslutningen bestod av ett sött vin. Här talar vi godis för vuxna!
2009 Chateau La Bertrande. Vinet kommer från området Cadillac i Bordeaux. Pris 149 kr.
Vinet är gjort på 95% Sémillon och 5% Sauvignon Blanc.
Trots sötman har vinet en bra friskhet. Här finns torkad frukt (aprikoser), lite citrus och en fin ton av honung. Visst lite botrytis och kanderad frukt finns det också.
Riktigt gott. Vi konstaterar att vi dricker sött vin alltför sällan. Tänk om det här hade funnits på halvflaska, då hade det varit ett givet köp.
Först ut en flight med tre champagner.
Tre bra och trevliga champagner.
2008 Francois Secondé BdB Sillery. Pris 333 kr
Drickmogen trots sin ungdom. Dock tänder jag inte riktigt på den här.
Vilmart Grand Résrerve. Pris 318 kr.
Vilmart levererar alltid. Även så den här kvällen. En av mina favoriter bland standardchampagnerna.
2007 Vilmart Coeur de Cuvée 1er Cru. Pris 749 kr.
Mycket ung idag. Stor elegans. Den behöver ett par år i källaren för att komma till sin rätt. Lovande.
Nästa omgång var två vita Bourgogner. Båda från 2014 och från samma producent Domaine Gille
Deras basvin bland dom vita är en enkel chardonnay. Ett riktigt hyggligt vin med en överkomlig prislapp (149 kr). Gul frukt, gott om mineraler, viss smörighet och en tydlig ekton.
"Rabourcé är ett mer komplext vin och med lite större elegans. Druvorna har man köpt från kontrakterade odlare från Premier Cru-byn Rully. Vi gillar frukten och mineralerna som är vinets signum. Pris 229 kr.
Härnäst var det dags för fyra Bordeauxviner.
2014 Chateau Castenet. Ett vin från Entre-deux-mers. Pris 89 kr.
Vinet är gjort på 80% Merlot och 20% Cabernet Sauvignon.
Ett enkelt vin, som ännu är väldigt ungt. Jag upplevde det lite vresigt.
2010 Chateau La Bertande från Premières Cote de Bordeaux de Chenes. Pris 135 kr.
Druvmixen är 50% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc och 10% Malbec.
Kanske inget stort vin, men ändå väldigt gott. Min favorit bland kvällens röda viner. En god vardagsbordeaux med bra fyllighet, mörka bär och kryddor. Här finns en angenäm syra och ordentligt med tanniner. De senare biter men på ett anständigt sätt. Lite fat i avslutet.
2011 Chateau Tour Saint-Bonnet. Ett vin från Medoc. Pris 149 kr.
Det är gjort på 45% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot och 5% Malbec.
Även detta en riktigt hygglig vardagsbordeaux med mörka bär och lite finmalda kryddor. Här finns en större stramhet än i vin 2, tack vare en stringent syra och inte helt avslipade tanniner.
2011 Chateau La Rose-Pourret. Grand Cru från Saint Emilion. Pris 179 kr.
Druvblandningen är 80% Merlot och 20% Cabernet Franc.
Gott om mörk frukt: sv vinbär, körsbär, plommon. Höstlöv och kompostjord kan vi också känna. Här finns en bra syra och gott om tanniner, som ger vinet en ordentlig ryggrad. I eftersmaken finns ett påtagligt inslag av ek. Även detta en riktigt trevlig vardagsbordeaux. Här finns också en utvecklingpotential. Naturligtvis drickbart idag, men det här lagrar jag nog två/tre år och sedan en flaska om året för att se vart det tar vägen.
Avslutningen bestod av ett sött vin. Här talar vi godis för vuxna!
2009 Chateau La Bertrande. Vinet kommer från området Cadillac i Bordeaux. Pris 149 kr.
Vinet är gjort på 95% Sémillon och 5% Sauvignon Blanc.
Trots sötman har vinet en bra friskhet. Här finns torkad frukt (aprikoser), lite citrus och en fin ton av honung. Visst lite botrytis och kanderad frukt finns det också.
Riktigt gott. Vi konstaterar att vi dricker sött vin alltför sällan. Tänk om det här hade funnits på halvflaska, då hade det varit ett givet köp.
fredag 27 november 2015
2008 Grand Cuvée Brut, Hatt et Söner
Hustruns syster var på besök den gångna helgen. Vi åt jordärtskockssoppa med kammusslor till förrätt. Huvudrätten blev torskrygg, kokt potatis, skirat smör och pepparrot. Vi valde att dricka champagne till detta.
En champagne gjord på enbart Chardonnaydruvor, som kommer från 20 olika vingårdar med Grand Cru- eller Premier Cru-lägen. Producentens huvudsakliga verksamhet ligger i byn Bergères-les-Vertus.
Detta är en champagne från det hyllade året 2008. Minns jag rätt så har deras Grand Cuvée varit årgångslös, men så verkar fallet inte vara längre.
Vi möts av en försiktig doft, ja nästan diskret. Den andas friskhet och ungdomlighet. Vi känner lite äpplen (gula), aningens citrus, lite sommarblommor samt en lätt brödig ton i bakgrunden.
I munnen tar den för sig lite mer. Den är fortfarande frisk och torr. Trots sin ungdom känns den väldigt lättillgänglig.
Det första vi noterar är de gula äpplena, citrusen och en del mineraler. Efter hand dyker det även upp en del tropisk frukt. I avslutet lite grapefrukt som ger ett härligt lite törstsläckande bett. Mer mineraler med aningens sälta och kalk.Slutligen melon och persika. Genomgående en bra och trevlig syra. Inget för långlagring, men visst kan något år i källaren få den att ta något litet kliv mot högre höjder.
Betyg 4
Vi gillar verkligen den här champagnen. Visst finns det mer eleganta och komplexa saker, men då oftast några hundralappar dyrare.
Priset i "Bolagets" beställningssortiment är 379 kr. Nu är det årgång 2009 som gäller
En champagne gjord på enbart Chardonnaydruvor, som kommer från 20 olika vingårdar med Grand Cru- eller Premier Cru-lägen. Producentens huvudsakliga verksamhet ligger i byn Bergères-les-Vertus.
Detta är en champagne från det hyllade året 2008. Minns jag rätt så har deras Grand Cuvée varit årgångslös, men så verkar fallet inte vara längre.
Vi möts av en försiktig doft, ja nästan diskret. Den andas friskhet och ungdomlighet. Vi känner lite äpplen (gula), aningens citrus, lite sommarblommor samt en lätt brödig ton i bakgrunden.
I munnen tar den för sig lite mer. Den är fortfarande frisk och torr. Trots sin ungdom känns den väldigt lättillgänglig.
Det första vi noterar är de gula äpplena, citrusen och en del mineraler. Efter hand dyker det även upp en del tropisk frukt. I avslutet lite grapefrukt som ger ett härligt lite törstsläckande bett. Mer mineraler med aningens sälta och kalk.Slutligen melon och persika. Genomgående en bra och trevlig syra. Inget för långlagring, men visst kan något år i källaren få den att ta något litet kliv mot högre höjder.
Betyg 4
Vi gillar verkligen den här champagnen. Visst finns det mer eleganta och komplexa saker, men då oftast några hundralappar dyrare.
Priset i "Bolagets" beställningssortiment är 379 kr. Nu är det årgång 2009 som gäller
onsdag 25 november 2015
2009 Langhe Nebbiolo, La Spinetta
En föraning om vinter fick vi den gångna helgen med temperaturer ner till -8 grader.
I trädgården finns det fortfarande spår från den gångna sommaren.
Tredje torsdagen i november är det Beaujolais Nouveaudagen. Vintankar hade inte vägen förbi någon Systembolagsbutik, så vi drog korken ur en italienare istället.
Senast vi drack den tyckte vi så här.
Druvorna till detta vin kommer från producentens vingård Starderi i byn Neive i Barbaresco.
Vinrankorna har en medelålder på ca 15 år.
Vinet har fått ligga till sig i runt ett år på mediumrostade franska ekfat.
Färgen har en ljus rubinröd ton med några lite brunare stråk här och var.
En försiktig och nästan lite inställsam doft. Körsbär, rosor, nypon, lite kryddor och en tydlig ton av fat kan vi känna. Inte så komplext men ändå ganska trevligt.
I munnen får vi en lättdrucken och behaglig juice. Frisk och vital. Körsbären dominerar som sig bör, men känner vi efter ordentligt och dissekerar intrycken, så finns här en hel del fat, lätt blommighet mm. Inte ska vi förstöra den här torsdagskvällen med att bli alltför nördiga,
Vi konstaterar bara att tål man lite ek och vill han något enkelt, lättdrucket med frisk körsbärsfrukt ja då är detta helt perfekt en sketen torsdag i november.
Betyg 4-
Priset på "Bolaget" är 189 kr. Nu är det årgång 2012 som är aktuell
I trädgården finns det fortfarande spår från den gångna sommaren.
Tredje torsdagen i november är det Beaujolais Nouveaudagen. Vintankar hade inte vägen förbi någon Systembolagsbutik, så vi drog korken ur en italienare istället.
Senast vi drack den tyckte vi så här.
Druvorna till detta vin kommer från producentens vingård Starderi i byn Neive i Barbaresco.
Vinrankorna har en medelålder på ca 15 år.
Vinet har fått ligga till sig i runt ett år på mediumrostade franska ekfat.
Färgen har en ljus rubinröd ton med några lite brunare stråk här och var.
En försiktig och nästan lite inställsam doft. Körsbär, rosor, nypon, lite kryddor och en tydlig ton av fat kan vi känna. Inte så komplext men ändå ganska trevligt.
I munnen får vi en lättdrucken och behaglig juice. Frisk och vital. Körsbären dominerar som sig bör, men känner vi efter ordentligt och dissekerar intrycken, så finns här en hel del fat, lätt blommighet mm. Inte ska vi förstöra den här torsdagskvällen med att bli alltför nördiga,
Vi konstaterar bara att tål man lite ek och vill han något enkelt, lättdrucket med frisk körsbärsfrukt ja då är detta helt perfekt en sketen torsdag i november.
Betyg 4-
Priset på "Bolaget" är 189 kr. Nu är det årgång 2012 som är aktuell
tisdag 24 november 2015
2008 Vaio Armaron, Serego Alighieri
Det här är en amarone jag provat åtskilliga årgångar av bl a dessa: 2003, 2004, 2005, 2006 och 2007.
Vaio Armaron är ju egentligen en amarone som behöver lång tid på sig för att komma till sin rätt, kanske bortåt 10 år. Raphaele Boscaini besökte Göteborg tidigare i höstas. Vi fick då smaka såväl 2008 som 1993. Friskheten i det 22 år gamla vinet överraskade mig. 2008:an gjorde då ett gott intryck och är värd en mer ordentlig test. Vi provar den under tre dagar.
Vaio är en av de fem Amarone som den stora vinfirman Masi producerar. Det är också den första Amaronen som lanserades på det svenska Systembolaget för rätt många år sedan.
Druvorna kommer från en vingård i den lilla byn Gargagnago, där marken ägs av Serego Alighieri (den store Dantes ättlingar), men produktionen av vin sker av Masi.
Druvmixen är Corvina 65%, Rondinella 20% och Molinara Serego Alighieri 15%. Den klassiska blandningen och med en särskild klon av Molinara som endast finns på Alighieris gård.
En annan sak som är speciell är att vinet ligger en tid på fat av körsbärsträd.
På måndagen häller jag upp ett litet glas och sedan på med korken. En förtest från min sida.
Det upphällda glaset får stå och luftas i ca tre timmar. Visst är det ungt, vilket märks av friskheten, men det bjuder ändå på en rad av de typiska amaroneattributen i såväl doft som smak. Vi pratar: mörka körsbär, skogsbär, torkad frukt, örter och en lång eftersmak med mera frukt, örter, lite espresso och mörk choklad. Körsbären är underbara.
En lovande inledning.
Tisdag.
Sveriges fotbollsöde ska avgöras på Parken i Köpenhamn.
Nu häller jag upp två glas. Kanske knappt 20 cl i varje glas (Orrefors Difference Primeur). Jag gör detta nästan tre timmar före avspark. Matchen börjar och vi sticker dit näsan i våra glas. Doften är så där amaronehärlig utan att bli en övertydlig doftbomb.
Packad med mörk frukt, körsbär i första hand men även plommon och björnbär. En del örter. Underbar torkad frukt, fast inte så mycket russin och med ett tydligt inslag av fat. Det senare hör hit och är inget vi har svårt för. En lovande inledning.
Vi tar den första klunken. Milde Moses vilket vin. Vi får en dryck som har en ungdomlig friskhet och förpackat på ett elegant sätt. Visst är det en ung amarone med en förträfflig alert syra, men redan nu kommer det fram massor av smaker utan att det är i närheten av att bli för mycket.
Först ut är en läcker mörk frukt, där de söta mörka körsbären dominerar, medans solmogna björnbär tar sin plats i bakgrunden. En fin liten örtsamling tillsammans med torkad frukt dyker upp strax därpå. Visst finns det en liten ton av russin, men med betoningen på liten. Den torkade frukten har mer av fikon, dadlar och katrinplommon i sig. Eftersmaken är något enastående med körsbärens friskhet, fatisnlaget med espresso,den mörka lyxchokladens lilla bitterhet och unset vanilj.
Det här är bara så gott.
Onsdag
Inget glas
Torsdag
Den sista slatten räcker till knappt ett glas. Hustrun och jag delar ganska jämnt. I vart fall är det min uppfattning. Vinet håller ihop på ett strålande sätt. Skillnaden är väl den att idag behöver inte vinet luftas ytterligare. Det är bara att hälla upp och ta små klunkar.
Sammanfattning.
En alldeles strålande amarone. Väldigt ung idag, men med rejäl luftning ( uppemot tre timmar) presterar det på ett enastående sätt. Vaio är också en amarone som växer med tiden och pallar hur många års lagring som helst. Dock tar mina slut alldeles för fort.
Dricker du din Vaio 2008 inom det närmaste året så lufta den enligt ovan. Mina kvarvarande ska jag först börja nalla på 2017. Bara jag kan hålla mig.
Betyg 5-
På "Bolaget" kostar den 399 kr. Det verkar finnas en del flaskor kvar runt om i landet.
Wine Spectator placerade Vaio 2008 på åttonde plats bland de hundra bästa viner 2015. Faktiskt det enda Valpolicellavinet på den listan, vilket kanske säger mer om Wine Spectator än om Valpolicella.
Vaio Armaron är ju egentligen en amarone som behöver lång tid på sig för att komma till sin rätt, kanske bortåt 10 år. Raphaele Boscaini besökte Göteborg tidigare i höstas. Vi fick då smaka såväl 2008 som 1993. Friskheten i det 22 år gamla vinet överraskade mig. 2008:an gjorde då ett gott intryck och är värd en mer ordentlig test. Vi provar den under tre dagar.
Vaio är en av de fem Amarone som den stora vinfirman Masi producerar. Det är också den första Amaronen som lanserades på det svenska Systembolaget för rätt många år sedan.
Druvorna kommer från en vingård i den lilla byn Gargagnago, där marken ägs av Serego Alighieri (den store Dantes ättlingar), men produktionen av vin sker av Masi.
Druvmixen är Corvina 65%, Rondinella 20% och Molinara Serego Alighieri 15%. Den klassiska blandningen och med en särskild klon av Molinara som endast finns på Alighieris gård.
En annan sak som är speciell är att vinet ligger en tid på fat av körsbärsträd.
På måndagen häller jag upp ett litet glas och sedan på med korken. En förtest från min sida.
Det upphällda glaset får stå och luftas i ca tre timmar. Visst är det ungt, vilket märks av friskheten, men det bjuder ändå på en rad av de typiska amaroneattributen i såväl doft som smak. Vi pratar: mörka körsbär, skogsbär, torkad frukt, örter och en lång eftersmak med mera frukt, örter, lite espresso och mörk choklad. Körsbären är underbara.
En lovande inledning.
Tisdag.
Sveriges fotbollsöde ska avgöras på Parken i Köpenhamn.
Nu häller jag upp två glas. Kanske knappt 20 cl i varje glas (Orrefors Difference Primeur). Jag gör detta nästan tre timmar före avspark. Matchen börjar och vi sticker dit näsan i våra glas. Doften är så där amaronehärlig utan att bli en övertydlig doftbomb.
Packad med mörk frukt, körsbär i första hand men även plommon och björnbär. En del örter. Underbar torkad frukt, fast inte så mycket russin och med ett tydligt inslag av fat. Det senare hör hit och är inget vi har svårt för. En lovande inledning.
Vi tar den första klunken. Milde Moses vilket vin. Vi får en dryck som har en ungdomlig friskhet och förpackat på ett elegant sätt. Visst är det en ung amarone med en förträfflig alert syra, men redan nu kommer det fram massor av smaker utan att det är i närheten av att bli för mycket.
Först ut är en läcker mörk frukt, där de söta mörka körsbären dominerar, medans solmogna björnbär tar sin plats i bakgrunden. En fin liten örtsamling tillsammans med torkad frukt dyker upp strax därpå. Visst finns det en liten ton av russin, men med betoningen på liten. Den torkade frukten har mer av fikon, dadlar och katrinplommon i sig. Eftersmaken är något enastående med körsbärens friskhet, fatisnlaget med espresso,den mörka lyxchokladens lilla bitterhet och unset vanilj.
Det här är bara så gott.
Onsdag
Inget glas
Torsdag
Den sista slatten räcker till knappt ett glas. Hustrun och jag delar ganska jämnt. I vart fall är det min uppfattning. Vinet håller ihop på ett strålande sätt. Skillnaden är väl den att idag behöver inte vinet luftas ytterligare. Det är bara att hälla upp och ta små klunkar.
Sammanfattning.
En alldeles strålande amarone. Väldigt ung idag, men med rejäl luftning ( uppemot tre timmar) presterar det på ett enastående sätt. Vaio är också en amarone som växer med tiden och pallar hur många års lagring som helst. Dock tar mina slut alldeles för fort.
Dricker du din Vaio 2008 inom det närmaste året så lufta den enligt ovan. Mina kvarvarande ska jag först börja nalla på 2017. Bara jag kan hålla mig.
Betyg 5-
På "Bolaget" kostar den 399 kr. Det verkar finnas en del flaskor kvar runt om i landet.
Wine Spectator placerade Vaio 2008 på åttonde plats bland de hundra bästa viner 2015. Faktiskt det enda Valpolicellavinet på den listan, vilket kanske säger mer om Wine Spectator än om Valpolicella.
måndag 23 november 2015
2006 Amarone Rosson
Jag drack den här amaronen i version 2006 för dryga tre år sedan. Oh, vad jag gillade den. Vad jag skrev hittar du här. Kanske var det dom höga förväntningarna, men när jag för ett år sedan drack årgång 2007 upplevde jag den som en besvikelse. Det kan du läsa om här. Nu har priset nästan halverats så att i beställningssortimentet kostar den numera 189 kr.
Årgång 2008 lär vara på ingång.
Den här amaronen görs av den lilla producenten Terre di Pietra med verksamhet i Negrardalen. Druvblandningen är 40% Corvina, 30% Corvinone, 15% Rondinella, 10% Teroldego och 5% Oseleta. Druvorna kommer från vingården Cavreghe in Torbe, som ligger på en höjd av 400 m över havet. Druvorna får torka mellan 100 och 120 dagar, Jäsningen sker på ståltankar och sedan får vinet ligga i ca fyra år på stora ekfat och ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Det är en klassisk amaronedoft vi möts av. Det finns en stor portion mörka körsbär, lite torkad frukt, aningens örter och lite lätta toner av fat..
Smaken går mycket i samma stil: söta mörka körsbär, torkad frukt(russin, fikon), katrinplommon och en lite örter. En bra syrsa som ger vinet nödvändig friskhet. Mjuka, lätta tanniner.
Lång eftersmak och i den finns det en del fat, ännu mer mörka bär och torkad frukt. På slutet lite mörk choklad.
Detta är helt enkelt en förbaskat god amarone. Precis som vi minns den för tre år sedan. Lite begynnande mognadstoner har börjat smyga sig fram. Känslan är att den nog kommer att hålla sig så här bra i ett par år till, så det är ingen brådska för den som har flaskor kvar.
Den stora skillnaden mellan årgångarna 2006 och 2007 förvånar mig fortfarande. Kanske dags att stämma av även 07:an? När den nya årgången 2008 kommer så måste den ju inhandlas för att se vart 08:orna tagit vägen.
Betyg 4+
Årgång 2008 lär vara på ingång.
Den här amaronen görs av den lilla producenten Terre di Pietra med verksamhet i Negrardalen. Druvblandningen är 40% Corvina, 30% Corvinone, 15% Rondinella, 10% Teroldego och 5% Oseleta. Druvorna kommer från vingården Cavreghe in Torbe, som ligger på en höjd av 400 m över havet. Druvorna får torka mellan 100 och 120 dagar, Jäsningen sker på ståltankar och sedan får vinet ligga i ca fyra år på stora ekfat och ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Det är en klassisk amaronedoft vi möts av. Det finns en stor portion mörka körsbär, lite torkad frukt, aningens örter och lite lätta toner av fat..
Smaken går mycket i samma stil: söta mörka körsbär, torkad frukt(russin, fikon), katrinplommon och en lite örter. En bra syrsa som ger vinet nödvändig friskhet. Mjuka, lätta tanniner.
Lång eftersmak och i den finns det en del fat, ännu mer mörka bär och torkad frukt. På slutet lite mörk choklad.
Detta är helt enkelt en förbaskat god amarone. Precis som vi minns den för tre år sedan. Lite begynnande mognadstoner har börjat smyga sig fram. Känslan är att den nog kommer att hålla sig så här bra i ett par år till, så det är ingen brådska för den som har flaskor kvar.
Den stora skillnaden mellan årgångarna 2006 och 2007 förvånar mig fortfarande. Kanske dags att stämma av även 07:an? När den nya årgången 2008 kommer så måste den ju inhandlas för att se vart 08:orna tagit vägen.
Betyg 4+
söndag 22 november 2015
2011 Rioja Reserva, Marques de Riscal
Härom veckan damp det ner ett varuprov från Nigab. En Rioja. Under 80- och 90-talet var Riojor bland det bästa Vintankar visste. Smaken förändrades och numera blir det några enstaka flaskor om året. Det är alltid intressant att gå tillbaks till det man en gång gillat och försöka hitta och förstå vad det var som lockade.
I mitten av 1800-talet grundade Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal den här vinfirman. Allt startade utanför den lilla byn Elciego i Alavesa, den del av Rioja som ligger i Baskien. Inspirationen hämtades från Bordeaux och innebar en omdaning av den spanska vinnäringen. Än idag ägs vinfirman av ättlingar till grundaren. Dom äger idag två anläggningar med en lagringskapacitet på 4 miljoner flaskor.
Vinet är gjort på druvorna Tempranillo 80% och lika delar mazuelo coh graciano.
Den här Riojan har legat drygt två år på fat av amerikansk ek och ett år på flaska innan det släpptes ut på marknaden.
I doften hittar vi mogen, mörk frukt, en del kryddor, en hel del fat, vanilj, lite viol och dill.
Visst är det en Rioja. Lite som vi minns dom.
I munnen är det ett rätt så mjukt, men ändå friskt vin vi får. Massor med mörk, mogen frukt bl a plommon, björnbär, något sv vinbär och med en palett kryddor som spetsar till intrycken. Inslagen från fatlagringen är påtaglig. Eftersmaken är medellång med toner av vanilj, dill, kakao och körsbär. En bra syra ger vinet friskhet. Tanninerna är tämligen avrundade, men gör att vinet bjuder ett trevligt motstånd, dock inte mer än att det känns runt och mjukt.
Det blir en liten flashback till 1990-talet för vår del. Visst kan vi förstå att vi gillade rioja på den tiden. Frukten, kryddorna, mjukheten och inställsamheten. Idag har våra smakpreferenser fört oss vidare, vilket innebär att vi går inte riktigt igång på detta.
Vi sammanfattar det som ett matvänligt och bussigt vin.
Betyg 3
l
I mitten av 1800-talet grundade Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal den här vinfirman. Allt startade utanför den lilla byn Elciego i Alavesa, den del av Rioja som ligger i Baskien. Inspirationen hämtades från Bordeaux och innebar en omdaning av den spanska vinnäringen. Än idag ägs vinfirman av ättlingar till grundaren. Dom äger idag två anläggningar med en lagringskapacitet på 4 miljoner flaskor.
Vinet är gjort på druvorna Tempranillo 80% och lika delar mazuelo coh graciano.
Den här Riojan har legat drygt två år på fat av amerikansk ek och ett år på flaska innan det släpptes ut på marknaden.
I doften hittar vi mogen, mörk frukt, en del kryddor, en hel del fat, vanilj, lite viol och dill.
Visst är det en Rioja. Lite som vi minns dom.
I munnen är det ett rätt så mjukt, men ändå friskt vin vi får. Massor med mörk, mogen frukt bl a plommon, björnbär, något sv vinbär och med en palett kryddor som spetsar till intrycken. Inslagen från fatlagringen är påtaglig. Eftersmaken är medellång med toner av vanilj, dill, kakao och körsbär. En bra syra ger vinet friskhet. Tanninerna är tämligen avrundade, men gör att vinet bjuder ett trevligt motstånd, dock inte mer än att det känns runt och mjukt.
Det blir en liten flashback till 1990-talet för vår del. Visst kan vi förstå att vi gillade rioja på den tiden. Frukten, kryddorna, mjukheten och inställsamheten. Idag har våra smakpreferenser fört oss vidare, vilket innebär att vi går inte riktigt igång på detta.
Vi sammanfattar det som ett matvänligt och bussigt vin.
Betyg 3
l
fredag 20 november 2015
2008 Special Club Vincent Joudart
November månads vin på forumet Fine Wines är en champagne. Vintankar har nu hunnit testa den och vår uppfattning är att det här var en trevlig dryck, vilket ju väldigt många champagner är.
Special Club, eller som det egentliga namnet är Club Trésors de Champagne, är en sammanslutning av 29 champagneproducenter. Det finns ett regelverk, som ska säkerställa att champagner med epitetet Special Club har en mycket hög kvalitet.
Producenten Vincent Joudart håller till runt byn Fèrebrianges några mil sydväst om Epernay.
Dom äger ca 8 ha vinmarker. Den här champagnen är gjord på 40% Pinot Meunier, 30% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Den flasklagras hos producenten i ungefär fem år. Degorgering gjordes i april 2015.
Vi möts av en försiktig doft, som domineras av gul frukt (äpplen, plommon, citrus), lite lätt päronsplit, nybakat bröd och regnvåta stenar. Småtrevligt, men samtidigt inget upphetsande.
I munnen är det ett torrt och friskt vin som vi tar emot. Det finns en ung och påtaglig syra. Ordentlig mousse. Smakerna då? Äpplen, citrus, gula plommon, steniga mineraler och någon liten tropisk frukt i avslutet.
En helt OK champagne. Inget som sticker ut eller triggar igång mig samtidigt som den är helt korrekt.
Visst är det gott, med det är ju också de flesta champagner.
En ung champagne som jag tror kan utvecklas något. Jag har en flaska kvar och den ska få vila i två år, så får vi se om det hänt något.
Betyg 4-
Special Club, eller som det egentliga namnet är Club Trésors de Champagne, är en sammanslutning av 29 champagneproducenter. Det finns ett regelverk, som ska säkerställa att champagner med epitetet Special Club har en mycket hög kvalitet.
Producenten Vincent Joudart håller till runt byn Fèrebrianges några mil sydväst om Epernay.
Dom äger ca 8 ha vinmarker. Den här champagnen är gjord på 40% Pinot Meunier, 30% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Den flasklagras hos producenten i ungefär fem år. Degorgering gjordes i april 2015.
Vi möts av en försiktig doft, som domineras av gul frukt (äpplen, plommon, citrus), lite lätt päronsplit, nybakat bröd och regnvåta stenar. Småtrevligt, men samtidigt inget upphetsande.
I munnen är det ett torrt och friskt vin som vi tar emot. Det finns en ung och påtaglig syra. Ordentlig mousse. Smakerna då? Äpplen, citrus, gula plommon, steniga mineraler och någon liten tropisk frukt i avslutet.
En helt OK champagne. Inget som sticker ut eller triggar igång mig samtidigt som den är helt korrekt.
Visst är det gott, med det är ju också de flesta champagner.
En ung champagne som jag tror kan utvecklas något. Jag har en flaska kvar och den ska få vila i två år, så får vi se om det hänt något.
Betyg 4-
torsdag 19 november 2015
Statens Museum för Kunst, Cibi e Vini och så Kanalen
Inspirerade av gårdagskvällens ost med tillhörande vin.
Väldigt nära vårt hotell låg dessa båda affärer. På Ostehjörnet köpte vi en Röd Löber och i vinaffärren blev det en flaska Juravin från Domaine Rolet.
Härnäst på programmet var det dags för lite kulturella aktiviteter.
Statens Museum för Kunst visade upp målningar av Eckersberg. Säkerligen väldigt skicklig, men målningarna (i alla fall dom flesta) var som vykort och lämnade ett mycket litet utrymme för den egna fantasin.
Kvällen startade med att vi strax före stängningsdags smet in på vår favorit bland de köpenhamnska vinbutikerna Cibi e Vini. En liten provsmakning. Erbalunas Barolo Vigna Rocche 2011 var något så in i bänken god. I ett underbart skick just nu. Köp!!!
Flores Nebbiolo hade tanniner av de mer närgångna slaget. Lite för mycket för oss.
Det vita Toscanavinet på druvorna Pinot Blanc och Chenin Blanc fick också följa med oss hem, liksom ett par olivoljor, Cascina Tavijn´s viner samt de sista 2 fl av Auroras Barracadiero.
Allt gjordes klart för att hämtas upp på lördagen, vår hemresedag.
Fredagskvällen avslutades med ett besök på Kanalen, en restaurang av det bättre slaget belägen i Christianshavn, ett stenkast från Cibi e Vini.
Det visade sig bli en mat- och vinupplevelse av stora mått.
Vi avnjöt ett glas champagne medan vi studerade menyn. Torr och frisk smak med en trevlig syra. Kanske inte alltför komplex men ändå en del trevliga smaker äpplen, grapefrukt, kalkiga mineraler och en hyfsad eftersmak. I doften hittade vi lite blommor, snäckskal, lime och vinteräpplen.
Betyg 4
Vi valde Chef´s Choice dvs en trerätters middag för 400 DKK, vilket visade sig vara ett mycket gott och prisvärt alternativ.
Vår förrätt var en välsmakande rätt med torsk som huvudingrediens med bränd lök, beurre blanc mm
Huvudrätten var på grisbröst, pumpa, läcker sås, småsvamp
Dessert yougurtsorbet, brownie, bär
Vi drack en superung Chablis från 2014 från Domaine Christian Moreau. 100 % Chardonnay, så klart. Druvorna kommer från den västra stranden av Sereinfloden och från vinstockar som är runt 50 år gamla. Vinet har fått vila upp sig runt sex månader på ståltankar.
Torr, krispig och massor av mineraler. En fin citruston tillsammans med en bra syra som matchar vår mat perfekt.
Betyg 4-
Vår sommelier föreslog en Barbaresco från 1971 till ett försvarbart pris.
Ett erbjudande vi inte kunde motstå.
44 år mellan vår ungdomliga Chablis och vår mogna Barbaresco.
I början av 1900-talet började Alfred Prunotto sin vinmakarbana. 1989 började ett samarbete med den stora vinfirman Antinori, vilket så småningom ledde fram till att Antinori tog över och äger Prunotto idag.
Prunottos ägor omfattar idag runt 50 ha och är spridda på små gårdar runt om i Langhe och Monferrato. En uppsjö av olika viner på olika druvor ingår i deras portfölj. Den som vill fördjupa sig hittar mycket info på deras hemsida.
Vår Barbaresco från 1971 är från den tiden då dom fortfarande var en självständig vinproducent.
Färgen har tonen av övermoget granatäpple med lite bruna stråk här och var. Inte helt transparent, men inte långt ifrån.
Doften har trots sin ålder en hyfsad friskhet. Den är tydlig utan att vara påträngande. Röda bär (mer torkade än färska), lite rosor, mineraler och lite kryddor. Allt förpackat på ett elegant sätt. Vid mycket god vigör och våra förväntningar stegras.
I munnen är det ett vin med tydlig mognad och utvecklade smaker. På intet sätt övermoget utan här finns en behaglig friskhet.
Naturligtvis har tanninerna blivit alldeles mjuka och lena, men dom finns där och ger vinet en härlig karaktär.
Det öppnar upp med en frukt (körsbär, hallon) som är frisk, mjuk, rund och nästan lite yppig. Är detta möjligt för ett 44-årigt vin? Det verkar inte bättre.
Lägg till lite blommor, försiktiga kryddor, järnhaltiga mineraler, torkade körsbär och några enstaka mogna björnbär. Det avlutas med choklad, rosor och torkad frukt. Elegans och balans.
Betyg 5-
Det här var en stor vinupplevelse.
Kanalen är en restaurang vi verkligen kan rekommendera. Riktigt god och bra mat. En gedigen vinlista. Vi hade en fantastiskt trevlig sommelier. Servicen var överhuvudtaget av hög klass.
Den är med andra ord väl värt ett besök.
Väldigt nära vårt hotell låg dessa båda affärer. På Ostehjörnet köpte vi en Röd Löber och i vinaffärren blev det en flaska Juravin från Domaine Rolet.
Härnäst på programmet var det dags för lite kulturella aktiviteter.
Statens Museum för Kunst visade upp målningar av Eckersberg. Säkerligen väldigt skicklig, men målningarna (i alla fall dom flesta) var som vykort och lämnade ett mycket litet utrymme för den egna fantasin.
Kvällen startade med att vi strax före stängningsdags smet in på vår favorit bland de köpenhamnska vinbutikerna Cibi e Vini. En liten provsmakning. Erbalunas Barolo Vigna Rocche 2011 var något så in i bänken god. I ett underbart skick just nu. Köp!!!
Flores Nebbiolo hade tanniner av de mer närgångna slaget. Lite för mycket för oss.
Det vita Toscanavinet på druvorna Pinot Blanc och Chenin Blanc fick också följa med oss hem, liksom ett par olivoljor, Cascina Tavijn´s viner samt de sista 2 fl av Auroras Barracadiero.
Allt gjordes klart för att hämtas upp på lördagen, vår hemresedag.
Fredagskvällen avslutades med ett besök på Kanalen, en restaurang av det bättre slaget belägen i Christianshavn, ett stenkast från Cibi e Vini.
Det visade sig bli en mat- och vinupplevelse av stora mått.
Vi avnjöt ett glas champagne medan vi studerade menyn. Torr och frisk smak med en trevlig syra. Kanske inte alltför komplex men ändå en del trevliga smaker äpplen, grapefrukt, kalkiga mineraler och en hyfsad eftersmak. I doften hittade vi lite blommor, snäckskal, lime och vinteräpplen.
Betyg 4
Vi valde Chef´s Choice dvs en trerätters middag för 400 DKK, vilket visade sig vara ett mycket gott och prisvärt alternativ.
Vår förrätt var en välsmakande rätt med torsk som huvudingrediens med bränd lök, beurre blanc mm
Huvudrätten var på grisbröst, pumpa, läcker sås, småsvamp
Dessert yougurtsorbet, brownie, bär
Vi drack en superung Chablis från 2014 från Domaine Christian Moreau. 100 % Chardonnay, så klart. Druvorna kommer från den västra stranden av Sereinfloden och från vinstockar som är runt 50 år gamla. Vinet har fått vila upp sig runt sex månader på ståltankar.
Torr, krispig och massor av mineraler. En fin citruston tillsammans med en bra syra som matchar vår mat perfekt.
Betyg 4-
Vår sommelier föreslog en Barbaresco från 1971 till ett försvarbart pris.
Ett erbjudande vi inte kunde motstå.
44 år mellan vår ungdomliga Chablis och vår mogna Barbaresco.
I början av 1900-talet började Alfred Prunotto sin vinmakarbana. 1989 började ett samarbete med den stora vinfirman Antinori, vilket så småningom ledde fram till att Antinori tog över och äger Prunotto idag.
Prunottos ägor omfattar idag runt 50 ha och är spridda på små gårdar runt om i Langhe och Monferrato. En uppsjö av olika viner på olika druvor ingår i deras portfölj. Den som vill fördjupa sig hittar mycket info på deras hemsida.
Vår Barbaresco från 1971 är från den tiden då dom fortfarande var en självständig vinproducent.
Färgen har tonen av övermoget granatäpple med lite bruna stråk här och var. Inte helt transparent, men inte långt ifrån.
Doften har trots sin ålder en hyfsad friskhet. Den är tydlig utan att vara påträngande. Röda bär (mer torkade än färska), lite rosor, mineraler och lite kryddor. Allt förpackat på ett elegant sätt. Vid mycket god vigör och våra förväntningar stegras.
I munnen är det ett vin med tydlig mognad och utvecklade smaker. På intet sätt övermoget utan här finns en behaglig friskhet.
Naturligtvis har tanninerna blivit alldeles mjuka och lena, men dom finns där och ger vinet en härlig karaktär.
Det öppnar upp med en frukt (körsbär, hallon) som är frisk, mjuk, rund och nästan lite yppig. Är detta möjligt för ett 44-årigt vin? Det verkar inte bättre.
Lägg till lite blommor, försiktiga kryddor, järnhaltiga mineraler, torkade körsbär och några enstaka mogna björnbär. Det avlutas med choklad, rosor och torkad frukt. Elegans och balans.
Betyg 5-
Det här var en stor vinupplevelse.
Kanalen är en restaurang vi verkligen kan rekommendera. Riktigt god och bra mat. En gedigen vinlista. Vi hade en fantastiskt trevlig sommelier. Servicen var överhuvudtaget av hög klass.
Den är med andra ord väl värt ett besök.
måndag 16 november 2015
Louisiana, Terroiristen och Manfreds
Vintankar har gjort en utflykt till Dronningens By. Vi gav oss iväg på torsdagens förmiddag. Vi körde vägen över Helsingborg-Helsingör och gjorde som vanligt ett stopp på Louisiana.
Det här är gott. Klasser bättre än deras standard Malvazija. Ok det är också dyrare "Bolaget" vill ha 315 kr.
I doften hittar vi lite bokna äpplen, saffran och torkad frukt.
I smaken återkommer äpplen med en liten oxiderad touch, mogna gula päron, örter, kryddor, tropisk frukt, torkade aprikoser och lite mandlar. Ingen stor syra men ändå tillräckligt för att det ska finnas en lätt friskhet i vinet. Helt plötsligt förstår vi fascinationen över dessa oranga viner.
Betyg 4
Nu till ett vin gjort på druvan Teran till 100%. Mitt första vin på den här druvan och det här var riktigt, riktigt gott.
Färgen är väldigt mörk nästan blåsvart.
Här finns en ljuvlig mörk frukt läs körsbär, blåbär, björnbär och svarta vinbär. Lite lättsamma kryddor. Några blommor (viol, rosor). En mycket välstämd och bestämd syra. Tanniner som visar upp sig med bestämdhet och samtidigt filats av i hörnen till att vara faktiskt hyfsat mjuka och tillmötesgående.
Betyg 4
Tyvärr finns inte detta på Systembolaget.
Båda dom här två vinerna förstärker intresset för kroatiska viner.
Medan vi sitter där och njuter av vinet dyker Daniel,som arbetar hos den svenske importören, upp. Det utvecklar sig till en riktigt trevligt samtal. Den som vill prova lite olika kroatiska viner, så finns det två blandlådor att köpa på SB Vinlåda Istrien och Vinlåda Kroatien 2.0
Klockan 20 släntrar vi in på Manfreds. Det är vårt första besök, men vi har läst bland diverse bloggare att det här ska vara något alldeles extra. Vi är fulla av förhoppningar och dessa kommer verkligen inte på skam. Vi tar fasta på följande erbjudande:
Sjæfen & sommelieren bestemmer 7 små retter til deling* Meget grønt, lidt kød & måske fisk. Vi serverer det som små ‘family-style’ retter, der deles på tværs af bordet. Lyst til at prøve Manfreds tatar? Vi anbefaler str. M - kr. 95 som tilvalg. 250 kr. pr. pers. *Skal bestilles til hele bordet. Dessert ikke inkl. 3 glas valgt af os - for jer! Vi prøver at give et indblik i vores vinverden. Alle vores vine er lavet uden tilsætningsstoffer, sukker & gær - så de skiller sig måske ud fra det de fleste er vant til! Spørg endelig hvis du vil vide mere. 250 kr. pr. pers.
Tartaren var alldeles underbar.
I övrigt mycket spännande rätter som exempelvis
Pocheret æg med majs & sprødt brød
Brændte løg med grønne jordbær & Havgus ost Bagt græskar med ristede kerner & bergamotte beurre blanc
Oxtunga, gulbetor
Våran mycket unga och trevliga sommelier presenterade tre viner som var goda, lite udda och mycket spännande.
Vi startade med ett vin från Ligurien på druvan Vermentino. Rebosso 2013. Endast ståltank och cementtank har varit inblandat. Producent är Tenuta Selvadolce. En odlare som tillämpar biodynamiska odlingsmetoder. Ett lättsamt vin med en stringent och tydlig, men inte alltför ambitiös, syra. Gula frukter, lite mineralsälta och en försiktig blommighet i bakgrunden. Enkelt och okomplicerat.
Betyg 3
Vin nr två var ett ekologiskt vin från Grekland på den lokala druvan Roditis. Producent är Tetramythos, vars vingårdar ligger på berget Aroanias sluttningar, inte så långt från Patras. Vi dricker årgång 2012. Spontanjäsning, skalkontakt i 32 dagar, ett år på ekfat.
Även detta ett okomplicerat och rättframt vin. Inte så mycket krusiduller utan hjälper till att höja måltiden. Gröna äpplen, citrus, mineraler och aningens blommor. En balanserad syra.
Betyg 3
Kvällens röda vin kommer från La Mancha, Spanien.
Även detta ett s k naturvin. Druvor som ingår är Syrah, Petit Verdot och Graciano. En hel del blommor i doften, men också katrinplommon och mörk frukt. Bra syra. Finlemmade tanniner. Lite järniga mineraler i eftersmaken. Gott!
Betyg 3+
Ett sug efter ost infann sig. Vi lät vår servitris välja sin favorit. Det blev en dansk ost. En rödkittost med namnet Röd Löber. Perfekt mogen och krämig. Fantastisk smak.
Vi drack ett glas Chérubin från L´Octavin till den delikata osten. Producenten håller till i Jura runt byn Arbois, där dom förfogar över ca 4,5 ha vinmarker. Dom tillämpa biodynamiska odlingsprinciper.
Druvan till det här vinet är Savagnin. Det har fått ligga sju år på tunnor under sitt "jästflor" innan det tappats upp på butelj.
Vi möts av en stor och tydlig doft som för våra tankar till Fino Sherry. Lite lätt oxiderade äpplen, en del nötter och någon krydda kan vi också känna.
I gommen känns det förvånansvärt friskt och de lätt bokna äpplena återkommer nu tillsammans med citrus, nötter och kryddor.
En perfektmatchning till den smakrika osten.
Betyg 4
Belåtna och mätta promenerade vi hemåt i novembernatten. 45 minuter tog det oss att gå från Nörrebro till vårt hotell på Bredgade. En välbehövlig promenad.
Kvällens första stopp gjordes på den fantastiska vinbaren Terroiristen. Den här veckan hade dom ett kroatiskt tema.
Det är inte ofta Vintankar fördjupar sig i viner från Kroatien, men vi drack en flaska för någon vecka sedan. Vi vart väl inte djupt imponerade precis, men intressant och spännande var det. Du kan läsa om det här.
Nu bjöds möjligheten att testa två andra viner från den här producenten, vilket var något vi inte kunde motstå. Och det visade sig att det var ett helt riktigt beslut.
Antica 2008 är ett "orange" vin. Det är till 100% druvan Malvazija (Malvasia) som använts. Vinet har spontanjäst. Musten har fått ligga med skalkontakt i ca 100 dagar. Det har fått mogna i tre år på ekfat. Vinet är ofiltrerat, vilket ger det en viss grumlighet.Det här är gott. Klasser bättre än deras standard Malvazija. Ok det är också dyrare "Bolaget" vill ha 315 kr.
I doften hittar vi lite bokna äpplen, saffran och torkad frukt.
I smaken återkommer äpplen med en liten oxiderad touch, mogna gula päron, örter, kryddor, tropisk frukt, torkade aprikoser och lite mandlar. Ingen stor syra men ändå tillräckligt för att det ska finnas en lätt friskhet i vinet. Helt plötsligt förstår vi fascinationen över dessa oranga viner.
Betyg 4
Nu till ett vin gjort på druvan Teran till 100%. Mitt första vin på den här druvan och det här var riktigt, riktigt gott.
Färgen är väldigt mörk nästan blåsvart.
Här finns en ljuvlig mörk frukt läs körsbär, blåbär, björnbär och svarta vinbär. Lite lättsamma kryddor. Några blommor (viol, rosor). En mycket välstämd och bestämd syra. Tanniner som visar upp sig med bestämdhet och samtidigt filats av i hörnen till att vara faktiskt hyfsat mjuka och tillmötesgående.
Betyg 4
Tyvärr finns inte detta på Systembolaget.
Båda dom här två vinerna förstärker intresset för kroatiska viner.
Medan vi sitter där och njuter av vinet dyker Daniel,som arbetar hos den svenske importören, upp. Det utvecklar sig till en riktigt trevligt samtal. Den som vill prova lite olika kroatiska viner, så finns det två blandlådor att köpa på SB Vinlåda Istrien och Vinlåda Kroatien 2.0
Sjæfen & sommelieren bestemmer 7 små retter til deling* Meget grønt, lidt kød & måske fisk. Vi serverer det som små ‘family-style’ retter, der deles på tværs af bordet. Lyst til at prøve Manfreds tatar? Vi anbefaler str. M - kr. 95 som tilvalg. 250 kr. pr. pers. *Skal bestilles til hele bordet. Dessert ikke inkl. 3 glas valgt af os - for jer! Vi prøver at give et indblik i vores vinverden. Alle vores vine er lavet uden tilsætningsstoffer, sukker & gær - så de skiller sig måske ud fra det de fleste er vant til! Spørg endelig hvis du vil vide mere. 250 kr. pr. pers.
I övrigt mycket spännande rätter som exempelvis
Pocheret æg med majs & sprødt brød
Brændte løg med grønne jordbær & Havgus ost Bagt græskar med ristede kerner & bergamotte beurre blanc
Oxtunga, gulbetor
Våran mycket unga och trevliga sommelier presenterade tre viner som var goda, lite udda och mycket spännande.
Vi startade med ett vin från Ligurien på druvan Vermentino. Rebosso 2013. Endast ståltank och cementtank har varit inblandat. Producent är Tenuta Selvadolce. En odlare som tillämpar biodynamiska odlingsmetoder. Ett lättsamt vin med en stringent och tydlig, men inte alltför ambitiös, syra. Gula frukter, lite mineralsälta och en försiktig blommighet i bakgrunden. Enkelt och okomplicerat.
Betyg 3
Vin nr två var ett ekologiskt vin från Grekland på den lokala druvan Roditis. Producent är Tetramythos, vars vingårdar ligger på berget Aroanias sluttningar, inte så långt från Patras. Vi dricker årgång 2012. Spontanjäsning, skalkontakt i 32 dagar, ett år på ekfat.
Även detta ett okomplicerat och rättframt vin. Inte så mycket krusiduller utan hjälper till att höja måltiden. Gröna äpplen, citrus, mineraler och aningens blommor. En balanserad syra.
Betyg 3
Kvällens röda vin kommer från La Mancha, Spanien.
Även detta ett s k naturvin. Druvor som ingår är Syrah, Petit Verdot och Graciano. En hel del blommor i doften, men också katrinplommon och mörk frukt. Bra syra. Finlemmade tanniner. Lite järniga mineraler i eftersmaken. Gott!
Betyg 3+
Ett sug efter ost infann sig. Vi lät vår servitris välja sin favorit. Det blev en dansk ost. En rödkittost med namnet Röd Löber. Perfekt mogen och krämig. Fantastisk smak.
Vi drack ett glas Chérubin från L´Octavin till den delikata osten. Producenten håller till i Jura runt byn Arbois, där dom förfogar över ca 4,5 ha vinmarker. Dom tillämpa biodynamiska odlingsprinciper.
Druvan till det här vinet är Savagnin. Det har fått ligga sju år på tunnor under sitt "jästflor" innan det tappats upp på butelj.
Vi möts av en stor och tydlig doft som för våra tankar till Fino Sherry. Lite lätt oxiderade äpplen, en del nötter och någon krydda kan vi också känna.
I gommen känns det förvånansvärt friskt och de lätt bokna äpplena återkommer nu tillsammans med citrus, nötter och kryddor.
En perfektmatchning till den smakrika osten.
Betyg 4
Belåtna och mätta promenerade vi hemåt i novembernatten. 45 minuter tog det oss att gå från Nörrebro till vårt hotell på Bredgade. En välbehövlig promenad.
fredag 13 november 2015
2007 A La Gloire du Mon Grand-Pere
Om årgång 2007 för Chateauneuf-du-Pape skrevs det mängder av hyllande blogginlägg i den svenska bloggosfären. Årgången spåddes en lysande framtid.
Vintankar hakade på trenden och det blev ett antal 2007:or som hamnade i källaren. Vi har så sakteliga börjat nalla på dom. Visst är dom bra, men utvecklas till något stort det har dom inte.
Är det våra smakpreferenser som ändrats?
Det har nu gått fyra år sedan vi drack den här senast. Årgång 2009 drack vi för drygt två år sedan.
Producent är Bosquet des Papes. Det är femte generationen vinmakare och dom förfogar över 27 ha vinmarker, varav 23,5 i själva Chateauneuf-du-Pape. Den totala arealen fördelas mellan 40 olika lägen spridda över i stort sett hela appellationen.
A La Gloire du Mon Grand-Pere är ett vin där druvorna kommer från en och samma vingård i det nordöstra hörnet av Ch9dP. Vinet består till 98% av druvan Grenache och av 2% Cinsault. Åldern på vinstockarna ligger mellan 60-90 år.
Vinet har fått ligga till sig i ca 18 månader på ekfat i varierande storlek.
I doften hittar vi solvarma bär, en hel del örter, lite fikon och någon gnutta kakao. En hyfsat stor och välkomnande doft.
I gommen är det ett kraftfullt vin med en intensiv fruktighet.
Hela utstrålningen är solvarm. Vi känner körsbär, hallon, plommon och jordgubbar. Här finns också gott om provencalska örter. En viss friskhet finns här tack vare en trevlig syra. Tanninerna har blivit rejält avrundade och upplevs nu som mjuka och lena. Lite steniga mineraler tycker vi oss också ana liksom en lätt kola smak.
Eftersmaken är lång och här finns en skön balans mellan frukt, örter och fat.
Vinet har fått vissa mognadsdrag och blivit mjukare. Det är nog främst den ungdomliga frukten som blivit mer mogen. Det är fortfarande väldigt gott, men jag kan idag inte se den storhet jag tyckte mig ana för fyra år sedan.
Betyg 4
Vintankar hakade på trenden och det blev ett antal 2007:or som hamnade i källaren. Vi har så sakteliga börjat nalla på dom. Visst är dom bra, men utvecklas till något stort det har dom inte.
Är det våra smakpreferenser som ändrats?
Det har nu gått fyra år sedan vi drack den här senast. Årgång 2009 drack vi för drygt två år sedan.
Producent är Bosquet des Papes. Det är femte generationen vinmakare och dom förfogar över 27 ha vinmarker, varav 23,5 i själva Chateauneuf-du-Pape. Den totala arealen fördelas mellan 40 olika lägen spridda över i stort sett hela appellationen.
A La Gloire du Mon Grand-Pere är ett vin där druvorna kommer från en och samma vingård i det nordöstra hörnet av Ch9dP. Vinet består till 98% av druvan Grenache och av 2% Cinsault. Åldern på vinstockarna ligger mellan 60-90 år.
Vinet har fått ligga till sig i ca 18 månader på ekfat i varierande storlek.
I doften hittar vi solvarma bär, en hel del örter, lite fikon och någon gnutta kakao. En hyfsat stor och välkomnande doft.
I gommen är det ett kraftfullt vin med en intensiv fruktighet.
Hela utstrålningen är solvarm. Vi känner körsbär, hallon, plommon och jordgubbar. Här finns också gott om provencalska örter. En viss friskhet finns här tack vare en trevlig syra. Tanninerna har blivit rejält avrundade och upplevs nu som mjuka och lena. Lite steniga mineraler tycker vi oss också ana liksom en lätt kola smak.
Eftersmaken är lång och här finns en skön balans mellan frukt, örter och fat.
Vinet har fått vissa mognadsdrag och blivit mjukare. Det är nog främst den ungdomliga frukten som blivit mer mogen. Det är fortfarande väldigt gott, men jag kan idag inte se den storhet jag tyckte mig ana för fyra år sedan.
Betyg 4
onsdag 11 november 2015
2009 Montepulciano d´Abruzzo
I lördags drog jag korken ur en italienare, inhandlad hos Cibi e Vini i Köpenhamn. Vi besöker alltid Fabio och Mie när vi är i Dronningens By. Jag ber dom också välja ut några flaska som dom tycker att jag bör prova. Det här vinet är ett sådant. Inte så sällan har det blivit en succé. Den här gången är det så också. Kärlek vid första klunken skulle man kunna säga.
Praesidium är ett familjeägt vinföretag, som grundades 1988 av Enzo Pasquale och hustrun Lucia. Idag arbetar också deras båda barn i företaget. Vingårdarna (5 ha) ligger på de västra kullarna i Peligna dalen på en höjd av 400 m över havet, nära staden Prezza. Det är också här som druvan Montepulciano d´Abruzzo har ansetts ha sitt ursprung.
Dom tillämpar organisk/biologiska odlingsmetoder.
Vinet är gjort på druvan Montepulciano d´Abruzzo till 100%. Vinstockarna har en ålder av 25 år.
Vinet får spontanjäsa (druvor med skal) på ståltankar. Macerationen äger rum i 12 dagar.
Vinet får sedan ligga och mogna i två år på dessa ståltankar. Därefter förs vinet över på fat av fransk och slavonsk ek, där det får ligga till sig i ytterligare två år. Slutligen får vinet vila i sex månader på flaska innan det ska ut på marknaden.
Färgen är alldeles blåröd med lite svaga violetta stråk.
En försiktig, men ändå väldig tydlig doft, där den fina fruktkompotten ( mestadels röd) förför oss med sin elegans, lätthet och tillgänglighet . Det finns i doften, förutom frukten, en del läder, enbär och lite kompostjord.
Smaken är stram och faktiskt lite slank, åtminstone mer slank än vad jag hade föreställt mig. Här är det massor av lite ljusare, syrliga körsbär som attackerar smaklökarna. Skogshallon och lingon noteras. Här finns också ett lättsamt inslag av lite mörkare frukt. Det hela backas upp av en ordentlig syra och tanniner som biter, men det blir aldrig för krävande. Frukten, syran och tanninerna balanseras på ett sätt som får oss att jubla. Lång eftersmak.
Det här ett riktigt gott vin. Det satt som en smäck till vår älgentrecote. Den sista delen av flaskan avslutades dagen därpå utan några andra tillbehör än reprisen av Downton Abbey. Även dag två levererar vinet på ett sätt som gör att vinet förs upp listan "Viner som ska köpas i Köpenhamn".
Betyg 4
Priset hos Cibi e Vini är 169 DKK. Nu är det årgång 2010 som gäller.
Praesidium är ett familjeägt vinföretag, som grundades 1988 av Enzo Pasquale och hustrun Lucia. Idag arbetar också deras båda barn i företaget. Vingårdarna (5 ha) ligger på de västra kullarna i Peligna dalen på en höjd av 400 m över havet, nära staden Prezza. Det är också här som druvan Montepulciano d´Abruzzo har ansetts ha sitt ursprung.
Dom tillämpar organisk/biologiska odlingsmetoder.
Vinet är gjort på druvan Montepulciano d´Abruzzo till 100%. Vinstockarna har en ålder av 25 år.
Vinet får spontanjäsa (druvor med skal) på ståltankar. Macerationen äger rum i 12 dagar.
Vinet får sedan ligga och mogna i två år på dessa ståltankar. Därefter förs vinet över på fat av fransk och slavonsk ek, där det får ligga till sig i ytterligare två år. Slutligen får vinet vila i sex månader på flaska innan det ska ut på marknaden.
Färgen är alldeles blåröd med lite svaga violetta stråk.
En försiktig, men ändå väldig tydlig doft, där den fina fruktkompotten ( mestadels röd) förför oss med sin elegans, lätthet och tillgänglighet . Det finns i doften, förutom frukten, en del läder, enbär och lite kompostjord.
Smaken är stram och faktiskt lite slank, åtminstone mer slank än vad jag hade föreställt mig. Här är det massor av lite ljusare, syrliga körsbär som attackerar smaklökarna. Skogshallon och lingon noteras. Här finns också ett lättsamt inslag av lite mörkare frukt. Det hela backas upp av en ordentlig syra och tanniner som biter, men det blir aldrig för krävande. Frukten, syran och tanninerna balanseras på ett sätt som får oss att jubla. Lång eftersmak.
Det här ett riktigt gott vin. Det satt som en smäck till vår älgentrecote. Den sista delen av flaskan avslutades dagen därpå utan några andra tillbehör än reprisen av Downton Abbey. Även dag två levererar vinet på ett sätt som gör att vinet förs upp listan "Viner som ska köpas i Köpenhamn".
Betyg 4
Priset hos Cibi e Vini är 169 DKK. Nu är det årgång 2010 som gäller.
tisdag 10 november 2015
2013 Bourgogne, Cuvée Margot från Olivier Leflaive
I fredags besökte vi vännerna J och C. Vi bjöds på en fantastisk gåsamiddag, dock ej svartsoppa. Att det senare utgick är jag bara tacksam för.
Vi serverades till detta en riktigt ung och trevlig Bourgogne.
Producenten Olivier Leflaive äger runt 16 ha vinmarker spridda lite runt om i Bourgogne, men vineriet och den ursprungliga egendomen finns runt byn Puligny-Montrachet. Genom goda kontakter köper dom också druvor från kvalitetsodlare.
Druvan är så klart Pinot Noir till 100%. Druvorna kommer dels från egna vingårdar och dels från kontrakterade odlare.
Jäsningen äger rum i öppna rostfria ståltankar.
2/3 av vinet får efter jäsningen ligga till sig på ekfat i ca ett år, medan den resterande tredjedelen gör det på ståltankar.
Därefter blandas druvmusten, klarnas med äggvita för att sedan buteljeras.
Färgen är ljusröd och helt transparent.
Vi känner en trevlig pinotdoft, som vi omgående förknippar med Bourgogne. Här finns den röda bärdoften från hallon och jordgubbar samt en svag ton av kryddor och aningens höstlöv.
I munnen känns vinet slankt med en lättsam stramhet och massor av röda bär. Vinets friskhet sätts på pluskontot och den är syrastukturens förtjänst. Det vilar en renhet över smakerna, där främst de röda bären (hallon, jordgubbar, lingon) finns i förarsätet. Vi känner också en tydlig smak av kryddor (vitpeppar, muskot). Eftersmaken är av medellängd och där anar vi oss till lite fat.
Vi gillar det här lite lättsamma och okomplicerade vinet. En perfekt matchning till gårsen!
Betyg 4-
Priset på "Bolaget" är 154 kr och det verkar finnas flaskor runt om i landet.
Vi serverades till detta en riktigt ung och trevlig Bourgogne.
Producenten Olivier Leflaive äger runt 16 ha vinmarker spridda lite runt om i Bourgogne, men vineriet och den ursprungliga egendomen finns runt byn Puligny-Montrachet. Genom goda kontakter köper dom också druvor från kvalitetsodlare.
Druvan är så klart Pinot Noir till 100%. Druvorna kommer dels från egna vingårdar och dels från kontrakterade odlare.
Jäsningen äger rum i öppna rostfria ståltankar.
2/3 av vinet får efter jäsningen ligga till sig på ekfat i ca ett år, medan den resterande tredjedelen gör det på ståltankar.
Därefter blandas druvmusten, klarnas med äggvita för att sedan buteljeras.
Färgen är ljusröd och helt transparent.
Vi känner en trevlig pinotdoft, som vi omgående förknippar med Bourgogne. Här finns den röda bärdoften från hallon och jordgubbar samt en svag ton av kryddor och aningens höstlöv.
I munnen känns vinet slankt med en lättsam stramhet och massor av röda bär. Vinets friskhet sätts på pluskontot och den är syrastukturens förtjänst. Det vilar en renhet över smakerna, där främst de röda bären (hallon, jordgubbar, lingon) finns i förarsätet. Vi känner också en tydlig smak av kryddor (vitpeppar, muskot). Eftersmaken är av medellängd och där anar vi oss till lite fat.
Vi gillar det här lite lättsamma och okomplicerade vinet. En perfekt matchning till gårsen!
Betyg 4-
Priset på "Bolaget" är 154 kr och det verkar finnas flaskor runt om i landet.
måndag 9 november 2015
Domaine Grand Veneur, Alaine Jaume & Fils
Häromdagen skulle jag varit i Stockholm och träffat Christophe Jaume hos importören Hermansson & Co, men dessvärre hände det lite saker med jobbet som gjorde att Stockholmsresan fick inställas.
Jag har under de senaste veckorna provat tre viner från Alain Jaume & Fils, så det får bli en bloggpost om dessa.
Först några ord om producenten. Familjen Jaume har varit vinodlare i Chateauneuf-du-Pape sedan 1826. Familjens egendom heter Domaine Grand Veneur och är belägen strax söder om Orange. Idag drivs verksamheten av Alain Jaume och sönerna Christophe och Sébastien. Grand Veneurs vinodlingar omfattar 78 ha fördelat på områdena Ch9dP, Lirac, Cotes du Rhone och Cotes du Rhone Village. Biologiska odlingsprinciper tillämpas och dom är certifierade genom Eccocert.
2012 Domaine Clos Sixte
Lirac ligger någon mil rakt väster ut från Chateauneuf-du-Pape. Den här vinården är på 28 ha.
Vinet har en druvblandningen bestående av 50% Grenache, 35% Syrah och 15% Mourvèdre. Druvorna avstjälkas och får jäsa i ståltankar. Syrah och Mourvèdre musten lagras i dryga året på gamla franska ekfat, medans musten från grenachedruvorna lagras på cementtankar.
Färgen påminner oss om lite övermogna granatäpplen.
En trevlig doft av röda bär möter oss tämligen omgående, men efter en stund ansluter också en mörkare frukt. I bakgrunden en del lakrits och mineraler.
Smaken bjuder på solvarma mörka bär med ett litet rött inslag. Här finns en trevlig och alert syra samtidigt som vi noterar en del tanniner som hunnit bli hyfsat avrundade.I eftersmaken får frukten sällskap av örter, lakrits och en knivsudd vanilj.
Det här är gott. Ett vin som gör sig bra till många kötträtter.
Betyg 4
Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 159 kr.
2013 Les Champauvins
Det här är ett vin från Cotes du Rhone som jag håller högt. Jag har skrivit om tidigare årgångar bl a 2010 och 2012.
Druvmixen är 70% Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvèdre. Druvorna kommer från en vingård (34 ha) som har samma namn som vinet. Den gränsar till den norra delen av Ch9dP. En grusväg (ca 3 m) är det som skiljer det från att hamna i Chauneuf-du-Pape.
Vinmaknig och lagring är i stort detsamma som för Lirac-vinet.
Vi faller även den här årgången för Les Champauvins.
Det finns en fräschhet och ungdomlighet som tilltalar oss.
Här finns också en underbar doft av mörka bär, och örter samt en svag ton av körbärslikör.
I munnen känns vinet lite småstramt med tanniner som tar för sig rejält, dock utan att vara oborstade. En ung och fin syra indikerar ungdomlighet och en bra framtid. Det är den ungdomliga bärkompotten i kombination med de provencalska kryddorna som är vinets storhet. Visst är vinet ungt och alla smaker inte fullt utvecklade, ändå noterar vi solmogna björnbär, hallon, mörka körsbär och några stänk svartavinbär. Eftersmaken är något längre än medel och där tillkommer lakrits och fler örter.
Betyg 4
Priset i "Bolagets" beställningssortiment är 129 kr. Här kan man verkligen tala om mycket vin för pengarna!
Nu till kronjuvelen dvs deras
2012 Chateauneuf-du-Pape
Vinet har druvmixen 70% Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvèdre. Vi har samma druvblandning som i "Les Champauvins", men nu kommer druvorna från deras vingård i Chateauneuf-du-Pape, strax söder om Orange.
Vinifieringen är även den snarlik den för "Les Champauvins".
Trots dessa likheter är Ch9dP ett mer komplext och elegant vin med mer tryck i smakerna.
Vi möts av en småelegant doft, där mörka bär, främst björnbär och körsbär, tydligast framträder. Doften känns sommarvarm och har inslag av örter och kryddor. Det är en ganska utvecklad och tydlig doft, utan att vara alltför tung.
I munnen känns vinet fortfarande ungt och med en bra balans mellan de olika smakkomponenterna. Bra tryck i frukten utan att för den skull bli en fruktbomb. En skön bärkompott kan vi omgående notera: hallon, mörka körsbär, björnbär. Gott om örter och även lite svartpeppar. Tanninerna tar sin plats och visar upp sig med ett litet smånafsande i gommen. En finstämd och alert syra ger vinet en härlig friskhet. Eftersmaken är lång med en del kakao, kaffe samt järnaktiga mineraler i avslutet.
Ett underbart vin. Vi åt det till säsongens första lammkotletter. En perfekt matchning.
Betyg 4+
Vinet finns numera i "Bolagets" fasta sortiment, där det kostar 255 kr. Ett bra pris för ett vin av den här kvaliteten.
Det verkar finna gott om flaskor spridda över hela landet.
Efter att ha smakat dessa tre viner inom loppet av några veckor kan jag konstatera att här hålls det en mycket hög klass. Noteras ska att det är en odlare som tillämpar ekologiska odlingsprinciper och att detta görs utan att göra avkall på kvaliteten. Det är kanske snarare så att detta bidrar till den höga kvaliteten.
Tre riktigt trevliga viner. Priset på vinerna måste också anses som bra. Särskilt bra gör sig vinerna till diverse lammrätter.
Jag har under de senaste veckorna provat tre viner från Alain Jaume & Fils, så det får bli en bloggpost om dessa.
Först några ord om producenten. Familjen Jaume har varit vinodlare i Chateauneuf-du-Pape sedan 1826. Familjens egendom heter Domaine Grand Veneur och är belägen strax söder om Orange. Idag drivs verksamheten av Alain Jaume och sönerna Christophe och Sébastien. Grand Veneurs vinodlingar omfattar 78 ha fördelat på områdena Ch9dP, Lirac, Cotes du Rhone och Cotes du Rhone Village. Biologiska odlingsprinciper tillämpas och dom är certifierade genom Eccocert.
2012 Domaine Clos Sixte
Lirac ligger någon mil rakt väster ut från Chateauneuf-du-Pape. Den här vinården är på 28 ha.
Vinet har en druvblandningen bestående av 50% Grenache, 35% Syrah och 15% Mourvèdre. Druvorna avstjälkas och får jäsa i ståltankar. Syrah och Mourvèdre musten lagras i dryga året på gamla franska ekfat, medans musten från grenachedruvorna lagras på cementtankar.
Färgen påminner oss om lite övermogna granatäpplen.
En trevlig doft av röda bär möter oss tämligen omgående, men efter en stund ansluter också en mörkare frukt. I bakgrunden en del lakrits och mineraler.
Smaken bjuder på solvarma mörka bär med ett litet rött inslag. Här finns en trevlig och alert syra samtidigt som vi noterar en del tanniner som hunnit bli hyfsat avrundade.I eftersmaken får frukten sällskap av örter, lakrits och en knivsudd vanilj.
Det här är gott. Ett vin som gör sig bra till många kötträtter.
Betyg 4
Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 159 kr.
2013 Les Champauvins
Det här är ett vin från Cotes du Rhone som jag håller högt. Jag har skrivit om tidigare årgångar bl a 2010 och 2012.
Druvmixen är 70% Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvèdre. Druvorna kommer från en vingård (34 ha) som har samma namn som vinet. Den gränsar till den norra delen av Ch9dP. En grusväg (ca 3 m) är det som skiljer det från att hamna i Chauneuf-du-Pape.
Vinmaknig och lagring är i stort detsamma som för Lirac-vinet.
Vi faller även den här årgången för Les Champauvins.
Det finns en fräschhet och ungdomlighet som tilltalar oss.
Här finns också en underbar doft av mörka bär, och örter samt en svag ton av körbärslikör.
I munnen känns vinet lite småstramt med tanniner som tar för sig rejält, dock utan att vara oborstade. En ung och fin syra indikerar ungdomlighet och en bra framtid. Det är den ungdomliga bärkompotten i kombination med de provencalska kryddorna som är vinets storhet. Visst är vinet ungt och alla smaker inte fullt utvecklade, ändå noterar vi solmogna björnbär, hallon, mörka körsbär och några stänk svartavinbär. Eftersmaken är något längre än medel och där tillkommer lakrits och fler örter.
Betyg 4
Priset i "Bolagets" beställningssortiment är 129 kr. Här kan man verkligen tala om mycket vin för pengarna!
Nu till kronjuvelen dvs deras
2012 Chateauneuf-du-Pape
Vinet har druvmixen 70% Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvèdre. Vi har samma druvblandning som i "Les Champauvins", men nu kommer druvorna från deras vingård i Chateauneuf-du-Pape, strax söder om Orange.
Vinifieringen är även den snarlik den för "Les Champauvins".
Trots dessa likheter är Ch9dP ett mer komplext och elegant vin med mer tryck i smakerna.
Vi möts av en småelegant doft, där mörka bär, främst björnbär och körsbär, tydligast framträder. Doften känns sommarvarm och har inslag av örter och kryddor. Det är en ganska utvecklad och tydlig doft, utan att vara alltför tung.
I munnen känns vinet fortfarande ungt och med en bra balans mellan de olika smakkomponenterna. Bra tryck i frukten utan att för den skull bli en fruktbomb. En skön bärkompott kan vi omgående notera: hallon, mörka körsbär, björnbär. Gott om örter och även lite svartpeppar. Tanninerna tar sin plats och visar upp sig med ett litet smånafsande i gommen. En finstämd och alert syra ger vinet en härlig friskhet. Eftersmaken är lång med en del kakao, kaffe samt järnaktiga mineraler i avslutet.
Ett underbart vin. Vi åt det till säsongens första lammkotletter. En perfekt matchning.
Betyg 4+
Vinet finns numera i "Bolagets" fasta sortiment, där det kostar 255 kr. Ett bra pris för ett vin av den här kvaliteten.
Det verkar finna gott om flaskor spridda över hela landet.
Efter att ha smakat dessa tre viner inom loppet av några veckor kan jag konstatera att här hålls det en mycket hög klass. Noteras ska att det är en odlare som tillämpar ekologiska odlingsprinciper och att detta görs utan att göra avkall på kvaliteten. Det är kanske snarare så att detta bidrar till den höga kvaliteten.
Tre riktigt trevliga viner. Priset på vinerna måste också anses som bra. Särskilt bra gör sig vinerna till diverse lammrätter.