torsdag 30 november 2017

Brunelli. November. Recioto

November går mot sitt slut och det har blivit dags att lämna en rapport från "vår" vingård dvs Az Agr Brunelli. Oktober rapporten var både försenad och lite kortfattad, men nu har jag fått en fullödig rapport från Alberto, som omfattar lite händelser från både oktober och november.
Nedan hittar du länkar till årets föregående månader:
Januari- Campo Inferi
Februari- Bianco di Custoza
Mars-Corte Cariano
April. Ripasso
Maj: Carianum
Juni: Campo del Maestro
Juli:Overnight (rosé) och Pa´Riondo (vitt)
Augusti: Valpolicella Classico och Superiore

September: Resol
Oktober: Amarone della Valpolicella

Vad jag inte nämnde i oktoberrapporten var att första veckan i oktober skördades de Garganegadruvorna som används till Carianum. Dessa är då lätt övermogna och pressas direkt efter skörd.Väldigt bra kvalitet på dessa druvor i år. Musten får ligga tillsammans med skalrester en kortare tid innan den pumpas över till barriquer, där jäsningen tillsammans med skalen äger rum under flera veckor. Barriquerna skakas föra att få jästen att cirkulera och på så sätt extrahera färg och smakämnen.
Valpolicella och Valpolicella Superiore skrev jag om i oktoberrapporten.

I mitten på november var det Corte Cariano-dagen. Det var dags att pressa de torkade druvorna  (Corvina 100%) som efter två månader ansågs klara. Högt PH-värde, sockerhalt mm tyder på att det blir ett väldigt fokuserad och fruktkoncenterat vin. Det får jäsa i deras största ståltankar.

Ett vinfält cirka 500 m från deras huvudanläggning röjdes rent från gamla vinstockar, rötter och större stenar. Detta gjordes direkt efter skörden i oktober, då man ändå hade en del gästarbetare på plats och det torra vädret gjorde arbetet makligare. Till våren ska här nyplanteras.

I oktober var det full fart på deras Agroturismo, då vädret var soligt och varmt. Nu i november har det varit betydligt lugnare, men några grupper är det ju alltid som kommer på besök.

Ett par kortare resor till Rom och Florence för att delta i Gambero Rosso och Bibenda aktiviteter har dom gjort.


På innergården (anlagd på 1700-talet) utanför deras vinaffär har markarbeten utförts för att ersätta skadade stenar och också jämna till marken. Detta görs med stenar som är lite tjockare och från samma tidsepok. Alberto har lovat bilder från detta till decemberrapporten.

2015 Recioto
I mitt tycke en av de bättre reciotovinerna som görs. Jag har några av mina bekanta som kallar det för "gudadroppar" och som alltid vill hänga på min årliga beställning av viner från Brunelli.
Det görs på druvmixen Corvina och Corvinone (70%), Rondinella (25%) och en liten slatt Molinara (5%).
Druvorna har fått ligga och torka mellan tre och fyra månader. Jäsningsprocessen äger rum under 30 dagar, var på musten kyles ner och jäsningsprocessen avtar. Det blir därför kvar en restsockermängd.
Vinet får sedan mogna i åtta månader på barriquer av Allier ek.
Jag har tidigare skrivit om årgång  2012Årgång 2015 har jag druckit vid ett flertal tillfällen och skrivit om bl a här.

Doften är stor och inbjudande med massor av mörka körsbär, mörka skogsbär, blåa plommon, en del torkad frukt (inte så mycket russin), söt piptobak och lite florala inslag i bakgrunden. Det finns en fräschör och renhet som verkligen tilltalar oss.
I munnen återkommer de söta mörka körsbären och den torkade frukten och dominerar smakintrycken, men här finns i små, fina doser även örter, plommon, mandlar, nougat och mörk choklad. En liten violpastill finns insmugen i eftersmaken. Ja eftersmaken är lång och elegant och har en liten bitterhet av körsbärskärnor. Visst är det här ett sött vin, men syran med friskheten gör att det aldrig är i närheten av att bli kladdigt. Bara sagolikt gott.
Till desserter med choklad som bas är det en verklig hit!
Betyg 5-

tisdag 28 november 2017

Hummer och Campagne 2006 Brut Deuz

Vintankar bor vid den nordhalländska kusten och har bland sina närmaste vänner en yrkesfiskare. I år har hummerfisket varit skralt, men ett par har ändå hittat vägen till Vintankar. Hustrun och jag lyxade till det en fredag för några veckor sedan. Hummer och Champagne! Finns det något bättre!!

Före och efter kokning.
Deutz är beläget i den klassiska champagnebyn Aÿ, en av 17 grand cru-byar, som ligger i hjärtat av Champagne. Företaget grundades 1838 av William Deitz i samarbete med Pierre-Hubert Geldermann. Idag är det Fabric Rosset som driver företaget. Dom förfogar över 245 ha vinodlingar. De egna odlingarna täcker cirka 40% av behoven. Övriga druvor köps från 22 långtids kontrakterade odlare. Årsproduktionen är runt två miljoner flaskor, varav 40 procent går på export. Dom gör nio olika cuvéer varav fyra är rosé.

Den är gjord på Pinot Noir (60%), Chardonnay (30%) och Pinot Meunier (10%).

Det har gått dryga 18 månader sedan vi senast drack den här champagnen. Den har definitivt tagit flera steg mot att kännas mer öppen och tillgänglig. Med detta sagt är det ändå en ung champagne, som har många år framför sig och bråttom behöver man inte ha med att öppna sina flaskor.
I den fina doften hittar vi initialt en samling gula och gröna äpplen. Här finns en fin ton av citrus som ansluter omedelbart. Efterhand tillkommer nybakat bröd, daggvåt grusgång och nötter. I avslutet en del tropiska frukter (mango, passionsfrukt), gula stenfrukter och brynt smör.
Det börjar vattnas i gommen av den fina doften.

I munnen är det friskheten, den ungdomliga tonen samt den fina och stora syran, som vi först av allt noterar. Allt är så klart inte fullt utvecklat, men ger sig tillkänna både tidigare och mer påtagligt än på våren 2016 ( då vi senast drack den). De gul/gröna äpplena och citrusen inleder. Strax därpå ansluter gula plommon, aprikoser och persika med mineraler (både kritiga och steniga) i släptåg. Eftersmaken har blivit längre och fått en mer komplex ton. Vi noterar särskilt det fina inslaget av blodgrape, men också tonen av nougat, bröd kanske mer mariekex, passionsfrukt och aningens honung.
En champagne på väg mot något stort.
Betyg 4++ 



måndag 27 november 2017

Paul Bara. Roséchampagne på halvflaska.

För en tid sedan damp det ner ett mail från Franska Vinlistan med ett erbjudande om att det fanns möjlighet att köpa en roséchampagne på halvflaska från producenten Paul Bara. 12 flaskor var en tvungen till att köpa, så ett samtal med brodern och vi beslöt att dela på en kartong.
Flaskorna fick vila ett par veckor innan det var dags att pröva den första.
Paul Bara är en producent jag läst mycket gott om, men vars champagner jag faktiskt aldrig prövat. Deras historia i champagne går tillbaks till 1600-talet, men då mer som jordbrukare och djuruppfödare. 1833 startar deras historia som vinodlare och 1929 börjar dom göra vin under eget namn.

Idag äger dom 11 ha varav 9,5 ha är Pinot Noir. Samtliga vingårdar är klassade som Grand Cru och ligger i Bouzy förutom en liten (0,5 ha)  vingårdslott i Ambonnay. Årsproduktionen är 100 000 flaskor fördelade på: Brut Réserve, Rosé, Grand Millésime, Special Club, Special Club Rosé, två varianter av BlancdeNoir samt ett stilla rödvin.

Sedan tidigt 80-tal är det Chantal (äldsta dottern till Paul Bara) som ansvar för verksamheten.
Den här champagnen görs på blandningen Pinot Noir (70%), Chardonnay(18%) och med en slatt(12%) av deras stilla röda vin. Hälften är vin från en specefik årgång och den andra hälften är s k reservvin.
Vinet har fått ligga i fyra år på sin jästfällning. Det har fått en dosage på 8 g per liter.
I doften hittar vi röda bär främst smultron och körsbär samt en liten pepprig pinot-noir-ton. Även något av blodapelsin kan vi notera. En trevlig och inbjudande doft.
I munnen är det första vi noterar de friska pigga röda bären. Smultron och körsbären från doften återkommer, men nu förstärkt med hallon och jordgubbar. Fina syrliga röda äpplen bygger upp den här champagnen. Lite nybakat bröd, citrus och mineraler (steniga och kritaktiga) förstärker komplexiteten. I avslutet delikata inslag av blodgrape.

En härlig champagne med bra friskhet och fräschör.
Fantastiskt gott!
Betyg 4


Vi besökte Barcelona för en månad sedan. Vi fick då testa
en tapas, som vi först ställde oss skeptiska till, men till sist kom att tycka riktigt bra om.
I botten en aprikoshalva som fylls med getost och toppas med en bit ansjovis. Allt ska tas i en tugga. Och i Barcelona sköljas den ner med lite Cava. Helst en rosévariant.
Jo, det är faktiskt riktigt gott!
 Fast här på hemmaplan fick det bli roséchampagne och detta fungerade precis lika bra!

lördag 25 november 2017

2013 Roccolo Grassi Superiore

Ni som följer bloggen vet att en av Vintankars absoluta favoriter är Roccolo Grassi. Då vi i december förra året gjorde vår Tio-i-Topp-lista över amaroneproducenter var Roccolo Grassi en av de första vi satte dit. Vi har besökt dom ett antal gånger på våra amaroneresor i regi Club Amarone. Du kan läsa om detta bl a här. Vi var i maj 2015 med om en provning tillsammans syskonen Sartori av sällan skådat slag. Du kan läsa om detta här.

Champion League fotbollen fortsatte i veckan med omgång nr fem av grundspelet. Vintankar dricker då vanligtvis amarone, men den här veckan blev det den nya årgången av RG:s Superiore. Den här är ju fullt i klass med många Amarone. Vintankar håller den som en bland de tre bästa Superiore i Valpolicella.
Vad vi tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på länken för resp årtal:  2004200520072008  1998,2010,2011 och 2011 på egen hand.

Druvblandningen är den samma som i deras amarone och recioto dvs 60% Corvina, 15% Corvinone och 20% Rondinella och 5% Croatina. 
Hälften av druvorna torkas under 20 dagar före pressning. Vinet lagras efter vinifieringen i franska ekfat varav 1/3 är nya och 2/3 är använda 2-3 år. 

Marco har sagt att årgång 2013 är han mycket nöjd med och anser att den är en av hans bästa.

Låt oss omgående konstatera att det här är en ung Superiore med en stor och härlig friskhet, men ockås lite återhållsam till en början. Åtminstone var det så den kändes den första dagen. Under onsdagen (dag två) kommer det fram alltmer dofter och smaker, men med bibehållen friskhet och fräschör.

Jag ska inte säga att jag blint sagt att detta är en RG, men den har de där typiska dragen som RG:s Superiore får väldigt bra årgångar och som vi är så förälskade i. Den underbara frukten, den fina elegansen, den lilla tonen av vitpeppar och mineraler från vulkanjorden. Så underbart gott.

En komplex frukt växer fram dag två med körsbär, björnbär, blåbär, syrliga tranbär och något litet skogshallon. Örter och kryddor finns där i fingerborgs stora proportioner. En underbar syra. Tanninerna markerar sin närvaro. Fast riktigt bitande blir dom aldrig, mer att de bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är lång och efter en tid i glaset dyker både mörk choklad, torkad frukt, körsbärskärnor och unset espressokaffe upp. Det finns mer att ge tror vi.
Väldigt ung fortfarande och en mycket spännande utveckling de kommande åren med en bra lagringspotential. Fast redan idag, med ordentlig luftning, fantastiskt gott.
Enligt hustrun måste Roccolo Grassis Superiore vara nummer ett. Jag är benägen att hålla med, när den levererar som  årgång 2013 gör.
Betyg 4++
I beställningssortimentet finns den för 360 kr.

torsdag 23 november 2017

Chateauneuf-du-Pape och 3xPiemonte

Vi har druckit några viner som egentligen kanske är värda egna bloggposter, men vi ligger efter med bloggandet så här kommer några flaskor vi druckit och som vi verkligen uppskattat. Det blir endast några korta kommentarer.

2011 Chateauneuf-du-Pape Cuvée Réseservée, Domaine du Pegau
Vinet är gjort på Grenache (85%), Syrah (9%), Mourvèdre (4%) samt 2% övriga tillåtna druvor, som vuxit på vinstockar med en ålder runt 60 år. Vinet har fått mogna i 18 månader på stora ekfat (foudres).
Härlig solvarm mörk frukt i doften, där vi särskilt tar till oss de solmogna björnbären, blå plommon, provencalska örterna och lite läder.

Smakerna går lite i samma stil med en komplex fruktkompott: björnbär, plommon, körsbär, sv vinbär och några hallon.Några nypor torkade örter. En bra syra och smånafsande tanniner förhöjer intrycken. I eftersmaken får frukten sällskap av lakrits, kakao och lite espresso.
Ett vin i en perfekt balans och harmoni just nu. Helt enkelt sagolikt gott. Tveksamt om det kan bli så mycket bättre än så här.
Betyg 4++
Vi fyndade det här vinet för tre år sedan hos Franska Vinlistan för 359 kr. På "Bolaget" är priset 585 kr för årgång 2012.


2008 Austri
Ett vin på druvan  Barbera från producenten San Fereolo. Vi befinner oss i kommunen Dogliani i den södra delen av Piemonte. 
Biodynamiskt certifierade sedan ett decennium.
Naturlig jäsning så klart. Skalen får ligga kvar med musten i närmare en vecka. Vinet får sedan mogna i 16 månader på ekfat av lite olika storlekar innan det buteljeras.
Ett läckert, slankt, lite småstramt vin med en härlig röd frukt. Här finns nypon, rosor, lite kryddor bl a svartpeppar, lagerblad och faktiskt lite torkad frukt. Det senare framförallt i avslutet. 
Gott som bara den. Vi faller pladask för det här härliga vinet.
En barbera när den är som bäst.
Vi köpte vår flaska för ett par månader sedan för om jag minns rätt 169 kr. Nu är den slutsåld på "Bolaget". 
Betyg 4
Den har på senare år dykt upp på höstkanten och brukar säljas slut på några veckor. Väl värd att hålla utkik efter.

2012  Di Fatto Monferrato Rosso
Familjen Tacchino har i mer än tre generationen hållit på med vinframställning. Vi befinner oss i Monferrato i Piemonte.
Vinet är gjort på en blandning av Cabernet Sauvignon, Barbera och Dolcetto. Proportionerna har jag inte lyckats få fram. Genomsnittsåldern på vinstockarna ligger runt 40 år.
Druvorna vinifieras var för sig i ståltankar. Efter jäsningen blandas vinet och får sedan ligga på 225 hl stora ekfat.
Årgång 2010 drack jag för ett par år sedan. Du hittar mina tankar här.
Doften är präglad av mörk frukt, läder, lite jord, några små nypor örter och rosor. Finstämd och mycket trevlig.

I gommen är det till en början den fina bärkompotten som dominerar. Mestadels mörka bär, men även lite rödare såsom lingon, tranbär och hallon. Efterhand kan vi känna örter, nypon, rosor och några diffusa toner från fathanteringen. Det finns genomgående en pigg och trevlig syra. Tanninerna nafsar lite försiktigt i munhålan. Eftersmaken är medellång och här får vi lite sötlakrits, kakao och unset rökta charkuterier. Kanske inte ett vin för den fina middagen, mer ett vin till husmanskost och pasta rätter. Men gott är det!
Betyg 4-
Minns jag rätt betalade jag runt 150 kr och för den pengen  tycker jag man får rätt mycket vin. Det dyker upp varje år i det tillfälliga sortimentet hos SB. Flaskorna brukar gå åt ganska så snabbt. Det gäller med andra ord att vara alert då den nya årgången lanseras.


2000 Barolo Poderi Scarrone
Producent är Terredavino. En producent som köper in druvor från kontrakterade odlare (långtidskontrakt). 
Poderi Scarrone kommer från en och samma vingård. Druvorna är handplockade och man har bara valt den bästa frukten i vingården. Vinifieringen är traditionell med 10-15 dagars jäsning med skal i relativt låg temperatur. Därefter mognar vinet i små ekfat i 24 månader.
I doften hittar vi massor av röda bär, ett elegant inslag av rosor och violer, nypon, några diskreta örter samt en liten mörkare ton av våt jord och multnande höstlöv.
Det är när vi tar första klunken som vi riktigt tänder till.
I munnen noterar vi omgående att vi har med en fullmogen Barolo att göra. Här finns fortfarande en bra friskhet med en syra som drar mot tranbär. Visst katten är tanninerna närvarande, dock har de med åren rundats av och blivit rundare och mjukare, men bjuder fortfarande ett trevligt motstånd.
Vi känner smaken av en ljuvlig bärkompott bestående av hallon, björnbär, körsbär och jordgubbar. Lite örter, några varv med pepparkvarnen och lite torkade rosor. I den medellånga eftersmaken får de röda bären sällskap av någon munsbit choklad, en violpastill och en knivsudd vanilj.

Ett läckert och välsmakande vin, som vi följt i ett decennium. Den sista flaskan är nog den bästa. Precis som det ska vara.
Betyg 4+

En sexpack inköpt via Beställningssortimenmtet 2007 för 250 kr flaskan.



onsdag 22 november 2017

Monte Santoccio Ripasso 2015 och Amarone 2012

De senaste veckornas blogginlägg har handlat om producenter och upplevelser från vår Prioratresa. Vintankar återvänder dock alltid till Valpolicella. Vi har den senaste veckan provat de nya årgångarna av två viner från Monte Santoccio. En av de producenter i Valpolicella som vi verkligen gillar.
Vi besökte Monte Santoccio för lite drygt två år sedan på en av våra resor med Club Amarone. Det blev en provning utöver det vanliga och jag lovar att alla som var med då aldrig kommer glömma den eftermiddagen. Du kan läsa om den här.

Monte Santoccio är en mycket liten producent med  riktigt bra viner.
Vingården är på ca 4 ha och vinrankorna växer bokstavligen in i vardagsrummet. Den är belägen i utkanten av Fumane på 450 m höjd över havet. Årsproduktionen är på ca 25 000 fl.

Verksamheten drivs av Nicola Ferrari och hustrun Laura. Nicola har ett förflutet som vinmakare hos självaste Quintarelli.

2015 Valpolicella Classico Superiore Ripasso
Vinet görs på blandningen Corvina (40%), Corvinone (30%), Rondinella (20%) och Molinara (10%). Druvorna pressas och får tillbringa 15 dagar med skalen innan den första jäsningen.
Den andra jäsningen sker tillsammans med Amaroneresterna i dryga 20 dagar, därefter får vinet mogna i nästan två år på stora tunnor s k tonneaux av ek.
Vad vi tyckt om årgång 2011 kan du läsa på denna länk.

Detta är en ripasso helt och hållet i den stil som vi gillar. Inte så väldigt fruktdrivet. Här finns inga försök att efterlikna en amarone utan den lever helt och hållet på sin egna charm.

I  doften dominerar en fin blandning av röda och lite mörkare bär. Vi noterar också en del örter, aningens läder, någon liten ton av kakao och unset torkad frukt. Ingen framfusig och överdådig doft, snarare elegant och lite servil.

Låt mig med en gång fastslå att det här är gott och en väldigt användbar ripasso. Allt från den lite enklare pastarätten till en rejälare köttgryta, men också njutbar på gen hand.
I munnen har vinet en skön friskhet. Hyfsat slankt och med tanniner som bjuder på ett behagfullt motstånd. Samtidigt vilar det någon slags renhet över smakerna. Frukten, som mer drar åt det röda hållet till en början, startar med körsbär som känns mer syrliga än mörka och söta, men visst finns här också lite mörkare toner från blåa plommon och mörka skogsbär. En fin örtsamling, lite kryddor, några spår av kakao, små försiktiga inslag från fathanteringen, lite sötlakrits och några krossade körsbärskärnor i avslutet. Vilken komplexitet den här Ripasson har. Helt enkelt en förbålt god Ripasso!
Betyg 4
I Systembolagets beställningssortiment kostar den 249 kr.
2012 Amarone della Valpolicella.
Den här amaronen är gjord på druvmixen Corvina (40%), Corvinone (30%), Rondinella (25%) och Molinara (5%). I mångt och mycket en klassisk blandning. Druvorna har så klart handplockats och sedan fått ligga och torka i dryga tre månader. Pressning, maceration och jäsningsproceduren tar nästan en månad. Vinet har fått mogna på stora ekfat s k tonneaux i cirka trettio månader.
Vad vi tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal 20082010 och 2007,2009 och fatprov 2011.

Det här är en ung amarone, som behöver luftas för att komma till sin rätt. Dag ett lät vi vinet få två timmar i våra glas.
Vinet provas under två dagar.

Vi möts av en underbar amaronedoft, då vi slår oss ner framför TV:n (det vankas fotboll)  med våra glas och några hårdostar som tillbehör. De mörka körsbären tillsammans med de blåa plommonen signalerar omedelbart en amarone av hög klass. Ett tydligt inslag av örter och kryddor tillsammans med lite stendamm ger doften en underbar karaktär. Någon liten touch av kakao, men nästan ingen torkad frukt noterar vi. Ingen tung doft utan snarare lätt och elegant.


I munnen möts elegans och komplexitet. Det här är bara så gott, trots att alla smaker inte ännu är fullt utvecklade. Den här amaronen kommer att utvecklas fint de närmaste åren.
Smakintrycken domineras av den mörka frukten: söta mörka körsbär, skogsbär (främst björnbär), blåa plommon och några svarta vinbär. Några stadiga nypor örter och kryddor blandar sig ganska tidigt med frukten på ett tilltalande sätt. Det finns en fin och bra syra som ger vinet en härlig friskhet. Tanninerna finns där och är tämligen mjuka, men bjuder ändå på ett försiktigt motstånd: Precis som jag vill ha min amarone. Lång och ljuvlig eftersmak med mera söta mörka körsbär, mogna björnbär, lite torkad frukt (inte så mycket russin mer fikon, dadlar), bitterljuv mörk choklad och några krossade körsbärskärnor. Någon liten ton av alkoholen kunde vi ana oss till den första dagen, medan dag två var den som bortblåst. Likaså kunde vi den första dagen känna en liten, liten ekbeska i avslutet, men dag två fanns inte en tillstymmelse av detta.
Dag ett var det en riktigt bra amarone. Dag två hade den utvecklats till en alldeles lysande amarone. Min slutsats blir att den behöver lite mer luft än de två timmar vi gav den dag ett samt att om något år blir den storartad.
Betyg 4++
Syran, de små nätta tanninerna och avsaknaden av russinsötma gör den här amaronen användbar till mycket mer än bara hårdostar. En viltgryta med ett mos på palsternacka eller jordärtskocka tror jag kan vara den ultimata maten.
Priset i Systembolagets beställningssortiment är 554 kr och beställningsnumret är 71695.

torsdag 16 november 2017

Barcelona och Priorat del 8: Cavaproducenten Gramona

Vi har så kommit till söndagen. Resans sista dag. Tiden går verkligen fort. Ett producentbesök återstår.

Den här sista dagen förflyttar vi oss ifrån Priorat till regionen Alt Penedès cirka 30 km söder om Barcelona. Siktet är inställt på Cavaproducenten Gramona, som har sin verksamhet runt den lilla staden Sant Sandumú d´Anoia.



Vi bjuds ganska omedelbart på ett glas rosébubbel, som intas på Gramonas stora altan. Vädret den här dagen är som gjort för att dricka Cava. En svag vind och bortåt 25 grader.

2015 Rosé Pinot Noir Gran Reserva Brut
30 månader på sin jästfällning. En dosage som aldrig överstiger 6 gr.
En trevlig doft av smultron, hallon och några röda vinbär, som förstärkts med några örter.
Smaken är torr så klart och vinet känns lite krispigt. De röda bären från doften dyker upp även upp i munnen. Här finns också försiktiga toner av örter och mineraler samt någon liten ton av citrus. En fin syra som för tankarna till röda äpplen ger vinet en fin karaktär.
En trevlig och bra Cava som jag mer än gärna dricker igen.
Betyg 4



Den kunniga och trevliga guiden Mirella
 berättade historien om Gramona, odlingsprinciper,
produktionsprocessen mm
Gramonas historia går tillbaks till mitten på 1800-talet, då Josep Batlle arbetade som vinmakare och odlare för en av de stora markägarna i La Plana. Sonen Pau startade 1881 ett eget viner och köpte en bit mark. Pilar, dotter till Pau gifte sig med Bartolomé Gramona. Två vinodlande familjer hade förenats och grunden var lagd för att producera Cava under eget namn och med egna druvor.

Idag är det femte generationen vinmakare som styr verksamheten, som omfattar 124 ha vinmarker. Hälften ägs av Gramona och den andra hälften av fristående odlare, som dom samarbetat med under många år.
Odlingarna har bedrivits ekologiskt sedan många år, men successivt ställs de om till att brukas efter biodynamiska principer.
Du som vill fördjupa dig i Gramonas historia och verksamhet ska klicka in på deras hemsida, som är både informativ och fylld med vackra bilder.


2012 Imperial Brut Gran Reserva.
Detta är deras storsäljare. Den är gjord på druvorna Xarel.lo (50%), Macabeo (40%) och Chardonnay (10%). Varje druva vinifieras var för sig. Jäsningen sker på ståltank. Metoden Solera tillämpas, så att Imperial har fått en dos av 100-årig Cava i sig.  Så klart har den andra jäsningen skett på flaska. 60 månader har den legat på sin jästfällning innan den degorgerades. En dosage på 8g.
Från och med årgång 2015 är den klassad som biodynamisk.

I doften känner vi gula äpplen, gula stenfrukter, lite citrus, nybakat bröd och unset stendamm.
I munnen blir de gula äpplena väldigt tydliga liksom persika, aprikoser  och gula plommon. Någon liten ton av vita sommarblommor, rostat bröd och steniga mineraler. Stor och fin syra.
På det hela en trevlig och bra Cava, utan att jag riktigt tänder till på den.
Betyg 3++
På "Bolaget" kostar den 219 kr och finns i beställningssortimentet.
2010 III Lustros Brut Nature Gran Reserva
Vi vandrade runt i källarvalven. Fick förklarat vinifieringsprocessen. Andra jäsningen på flaskan. Degorgeringen hur den utfördes. Och så bjöds vi på ett glas Cava. Nu talar vi CAVA. En av resans bästa.
Den här görs på druvorna Xarel.lo (75%) och Macabeo (25%). Den har fått ligga i 72 månader på sin jästfällning innan den degorgerades.
Doften är frisk, men har också lite begynnande mognadstoner. Vi kan känna gula äpplen, citrus, nyskalad grapefrukt, lite örter, någon liten ton av gråpäron, brioche samt unset sommarblommor.
I munnen möts vi omgående av en samling gula stenfrukter (persika, aprikos, plommon), syrliga äpplen som drar mer åt det röda hållet än grön/gula, lite rostat bröd, nougat, citrus och några små bitar kanderad frukt. Här finns en härlig vital syra, som aldrig går över gränsen och blir jobbig. Lång eftersmak med en liten bitterhet som vi associerar med grapefrukt. Intensiv, elegant och förbaskat gott.
På "Bolaget" finns den i beställningssortimentet för 325 kr.
Betyg 4++
Vi bjöds på en lunch, där vi serverade ett flertal olika Cava:
2006 Celler Batlle
Samma druvmix som hos III Lustros, men druvorna kommer från en annan vingård och har fått 10 år på sin jästfällning och en dosage på 7g. En härlig komplex Cava med mera mognadstoner, men ändå väldigt frisk
2002 Gramona Enoteca
Även här en mix på Xarel.lo (75%) och Macabeo (25%). I mycket gjord på samma sätt som Celler Batlle, men ett mer noggrant  val av druvor samt ytterligare några år på sin jästfällning (nästan 15 år) samt endast en dosage på 3g gör den här Cavan mer komplex och även med mera mognad över sig.

2016 Vi De Glass
Ett vi gjort uteslutande på druvan Xarel.lo. Dom skriver på sin hemsida så här:
Estate: The grapes are sourced from Can Claramunt, a plot of vines worked biodynamically by Alianzas por la Tierra. Date of harvest 31 August 2016.
Druvorna  har utsatt för en frysningsmetod och sedan fått jäsa på 300-liters ektunnor i två månader.
Resultatet är ett sött vin med stor friskhet. Riktigt uppfriskande och gott.
Citrus, tropisk frukt och ett floralt inslag hittar vi i såväl doft som smak. Passar alldeles utmärk till fruktdesserter p g a den höga syran.

Det har varit några fantastiska dagar. Intressanta och duktiga producenter. God mat och gott vin. Närmare 70 viner har vi nog provat på dom här dagarna.
Vi måste berömma Fredrik och Martina från Club Amarone för ett helt perfekt arrangemang. Vi har ju åkt med dom ett flertal gånger i Valpolicella. I år blev det Priorat. 2018 blir det Piemonte eller Toscana. Vi funderar vidare......

tisdag 14 november 2017

Barcelona och Priorat del 7: Alfredo Arribas

Förmiddagen ägnade vi oss åt att besöka några vinfält som ägs av Vall Llach samt att prova deras viner. Jag skrev om detta här.

Det hade nu blivit lunchdags. Vår busschaufför valde nu inte den största men längre vägen, utan vi fick en hissnande resa på en genare väg med många smala hårnålskurvor.

Utsikten var spektakulär, men en höjdrädd stackare som Vintankar kunde inte fullt ut njuta av utsikten.




Vår restaurang Amics ligger på en höjd utanför Gratallops. Vi befinner oss ganska så långt söderut i Priorat.
En mycket trevlig restaurang med god  mat.
Visst var det första gången jag åt yuccapalmsbitar. Inte alls så tokigt!
Vi återkommer gärna hit!

En genomsympatisk Alfredo Arriibas guidade oss igenom provningen. Han arbetade som en mycket framgångsrik arkitekt i Barcelona. Han beslutade sig för att göra vin i Priorat och köpte Villa Clos del Priorats vingårdar på runt 40 ha och där 15 ha består av mycket gamla vinrankor av Grenache och Carignan. Nu finns det även lite nyplanteringar av bl a Syrah och Cabernet Franc. 2001 stod den spektakulära huvudbyggnaden klar, som smälter in i naturen som om den alltid funnits där. Geografiskt befinner vi oss i den allra sydligaste delen av Priorat mellan el Molar och Bellmunt vid floden Siurana.
Odlingarna bedrivs efter organisk-biologiska odlingsmetoder och där mottot "så-lite-mänsklig-påverkan-som-möjligt" gäller. Till sin hjälp har han haft ikon-oenologen Joan Asens.



Sedan några år tillbaks äger och driver han också några vingårdar i Montsant under namnet Trossos.
Det första två vinerna vi provade var från projektet i Montsant.

2014 Tros Blanc.
Vinet är till hundra procent gjort på druvan vit Grenache, som kommer från en 1,5 ha stor vingård. och ligger på en höjd av 260 m över havet. Vinstockarnas ålder är runt 80 år.
Vinet har fått mogna i 10 månader på franska ektunnor.
Ett av resans bästa och mest spännande vita viner. I doften hittar vi gula stenfrukter, sommarblommor, lite örter och en lätt ton av rostade fat.
I munnen känns de gula stenfrukterna i form av persika, aprikos, plommon och nu förstärkt med några stänk limefrukt. En fin mineralitet. Trevlig och ordentlig syra. Visst finns här tydliga inslag av fat, men inte för mycket eller kladdigt, bara en höjning av komplexiteten. Hyfsat lång eftersmak. Redigt gott!!
Betyg 4

2013 Tros Negre.
Vinet är till hundra procent gjort på druvan Grenache, som kommer från vinstockar som är mer än hundra år gamla. Ja några t o m från tiden före phylloxeria-utbrottet. Vinet har fått mogna i ett år på franska ekfat.
I doften noterar vi en mogen mörk frukt, lite violer, stendamm, lite kryddor, balsamico samt lätt rostade fat.
Den första lilla sippen får oss omedelbart på gott humör. 
Innan vi börjar leta smaker konstaterar jag bara torrt att det här är ju jättegott. Men smaker var det: en härlig samling solvarm, mörk frukt med lite rödare inslag, liten fin samling örter, steniga mineraler och en bra syra, som skänker friskhet åt vinet. Lite smånafsande tanniner bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är medellång med mera frukt, men nu i sällskap med mörk choklad, lite espresso och någon ton av rosor.
Betyg 4+


2015 NegreDeNegres
Vi återvänder med det här vinet till själva Priorat. Vi provade vinet för några dagar sedan på vin- och ostprovningen i Barcelona. Inga flaskvariationer, så jag kopierar helt enkelt in den texten.
Vi skrev om årgång 2013 för snart två år sedan. Lite om producenten och vinet hittar du på det blogginlägget
Vinet är gjort på Grenache 60% (fem olika kloner), Carignan 30% och Syrah 10%. Det har fått vila upp sig i ca ett år på fat av fransk ek.
Jag gillar den här blandningen av både mörka och ljusa bär, den fina örtsamlingen, smånafsande tanniner och livgivande syra samt eftersmaken med steniga mineraler, lakrits, mera frukt och örter och det stiliga fatinslaget.
Betyg 4
Påfyllning? Ja tack!!



2014 Somni
Lunchens fjärde och sista vin. Vinet är en blandning av i huvudsak Carignan och Syrah samt en hyfsat stor skvätt Grenache. 14 månader på franska ekfat har vinet ligga till sig på.
Doften är stor och vi noterar läder, jord, tobak och en massiv mörk frukt. Lite kryddor och toner av steniga mineraler dyker också upp. Fast på ett litet mer försiktigt vis.
I munnen är det den mörka frukten som dominerar. Vi kan känna björnbär, körsbär, blåbär, blåa plommon och lite slånbär. Det är ett kraftigt vin med en intensiv frukt. Här finns gott om örter och kryddor. Fin mineralitet. Livgivande syra. Tanniner som bjudet ett försiktigt motstånd. I eftersmaken noterar vi förutom den mörka frukten även svartpeppar, lite blodigt kött, fänkål, anis och en liten violpastill alldeles på slutet.
Betyg 4
I SB:s beställningssortiment kostar vinet 349 kr.