tisdag 11 augusti 2015

Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2010

Graham Beck är en producent från Sydafrika. Vinföretaget bildades 1983, då kolmagnaten Graham Beck köpte Madeba Farm utanför Staden Robertson i Western Cape
Hans mousserande vin serverades på Nelson Mandelas installationsceremoni 1994.
Källa: Prime Wine Group hemsida.
Du som vill veta mer klickar på länken ovan.
Vinet är gjort på enbart Chardonnaydruvor, som skördats i januari ( vi är ju på södra halvklotet). Endast must från första pressningen används. Hälften av musten jäses på ståltankar och den andra hälften på 205 l ekfat. Musten blandas därefter och en andra jäsning sker på flaskan. Efter tre år avlägsnas jästfällningen (degorgering) och en dosage (sockertillsats) genomförs för att balansera vinet.
Vi möts av en doft med en lätt brödighet, gula äpplen och lite citrus.

Ett torrt och samtidigt mycket friskt mousserande vin. I munnen återkommer de gula äpplena och citrusfrukten från doften. Brödigheten liknar mer mariekex. Ganska gott om mineraler särskilt i eftersmaken. I mellanpartiet känner vi lite päron, nektariner och annan gul frukt.
Hyfsat lång eftersmak, där mineralerna med en viss sälta känns tydligt och även lite nötter. Alldeles i avslutet noterar vi något av en frisk grapefrukt, som ger ett litet bittert avslut.
Det är utan tvekan så att Graham Beck sneglat på Champagne och försökt göra en kopia. Och visst har han lyckats ganska bra. Det finns absolut stora likheter, även om jag tycker att den kanske inte har den tyngden, komplexiteten och balansen som en bra champagne har.
Det vore intressant att jämföra den här mot en standard champagne. Ett sådant försök ska naturligtvis göras helt blint.

Hur som helst så är det här ett klart intressant och välsmakande mousserat vin. 139 kr  som det kostar på Systembolaget är ju också ett bra pris.

Betyg 4-

Drick det här som aperitif eller till enkla skaldjursrätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar