måndag 17 augusti 2015

Paul Dethune Blanc de Noir i ett fantastiskt skick!

Båda barnen hemma. Brorssonen med sambo är nere över helgen. Vi grillar tonfisk och marulk.
Augusti visar upp sig från sin allra bästa sida. Vi firar med en flaska champagne från en av våra favoritproducenter.
Jodå, visst var det så att vi cyklade förbi deras anläggning vid infarten till byn Ambonnay tidigare i somras. Elvis på bloggen Champagne och Mat har gjort en mycket trevlig presentation av Paul Dethune. Du kan läsa det här.


Den här flaskan är degorgerad i januari 2012. Den är något alldeles enastående bra just nu. Det är vår sista flaskan med det degorgeringsdatumet. De andra flaskorna i källaren är degorgerade i januari 2013 resp 2014.
Färgen har en gyllengul ton med lite röd-gula stråk.

Vi möts av en trevlig doft av röda bär, lite mineraler,  och nybakat bröd. I bakrunden lite vanilj. Ingen stor och kraftig doft, ändå tydlig.

Det är smaken som vi går i gång på. Den här sedan senast (2013) fått vissa mognadstoner och känns mer gräddig och krämig. Ändå är den frisk, vilket är syrans förtjänst. Det första vi tar till oss är de röda bären (hallon/smultron). Strax därpå röda äpplen och lite blodapelsin. Här finns också en del mineraler och några knivsuddar kryddor. Lång eftersmak med någon lite touch från eklagringen. Och där i slutet finns något som påminner om kanderade mörka bär doppade i honung.
Ja det här är förbaskat gott. En helt underbar champagne.

Betyg 5-

Vi köpte vår flaska för ett par år sedan av Franska Vinlistan för 325 kr. Ett synnerligen bra pris. Vi borde köpt fler. Det är bara att hoppas att de flaskor vi köpt med senare degorgeringsdatum utvecklas på ett likadant sätt.

Utav Paul Déthunes nio champagnevarianter är det just Blanc de Noir som finns på Systembolaget. Priset är 465 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar