söndag 13 augusti 2017
Grekiska viner del 7: Assyrtiko de Mylos från Hatzidaki
Tidigt i våras köpte vi tolv olika viner från den danska importören Oinofilia. Vi har tidigare skrivit om sex av dessa:
- 2014 Angels Heart Negoska Rosé
- Economou Estate Crete 2013 Assyrtiko
- 2014 Xinomavro Nature
- Economou Estate 1999 Sitia
- 2014 Orgion, Sclavos Winery
- Retsina från Tetramythos
Fredagen bjöd på ett vackert sommarväder. Det fick bli ett dopp i havet på eftermiddagen. På kvällen grillade vi marulk. Till detta drack vi en Assyrtiko från Santorini. Ett av årets bästa vita viner. Helt sagolikt gott! Så lyder kortversionen av det här blogginlägget.
Haridimos Hatzidakis växte upp på Kreta. Studerade Oenologi vid universitetet i Aten. 1996 köpte han en övergiven vingård ( dryga 300 m ö h) belägen runt byn Pyrgos Kallistis på Santorini. Gjorde en del omplanteringar. Införde organisk/biologiska odlingsmetoder. Specialiserade sig på lokala druvor såsom de vita Assyrtiko och Aidani och den röda Mavrotragano. Idag äger Hatzidakis runt 10 ha vinodlingar och samarbetar med många fler odlare. Allt med inriktning på organisk-biologiska odlingsmetoder. På fredagskvällen nås jag av budskapet att han gått bort. En stor sorg för hans anhöriga så klart, men också en sorg för oss vinälskare.
Det speciella med viner från Santorini är dels de lokala druvorna, men också öns ekosystem som präglats av vulkanjorden, starka vindar, små regnmängder, heta somrar och det fullständigt unika att vinlusens härjningar aldrig nådde hit.
Vinet är gjort på endast Assyrtiko-druvor, som vuxit på mycket gamla vinstockar på vingården Mylos alldeles intill byn Pyrgos Kallitis (belägen någon mil sydväst om flygplatsen på Santorini).
Druvorna skördas något övermogna. Pressas och får ligga i 12 timmar med skalkontakt. Jäsningen sker med naturliga jästsvampar. Vinet får ligga på sin jästfällning i cirka 8 månader på ståltankar innan det buteljeras. Ingen filtrering äger rum.
En ovarsam hantering i vinstället ger en etikett som ser åldrad ut.
Färgen går i en mörk halmgul nyans.
En ganska så stor doft, där vi särskilt noterar citrus, gula stenfrukter, en lätt örtighet och mineraler. De senare har något vi förknippar med regnvåt grusgång, men också lite krossad flintasten.
Det är dock när vi tar första klunken som vi fullständigt faller för det här vinet. Så komplext och elegant. Smakrikt och friskt! Ett underbart vin helt enkelt.
I munnen återkommer mycket av det vi kände i doften: en finstämd citrusmix, örterna och en kompott på gula stenfrukter. Syran och friskheten får mig att tänka på det första bettet i ett icke moget Transparentblanche-äpple. Nästan lite krispigt. Här finns också något nästan tanninliknande drag. Eftersmaken är fantastisk med massor av mineraler, lite honung, citrus och någon tropisk frukt.
Betyg 5-
Ja, ni hör själva hur det låter. Ett riktigt höjdar-vin. Kanske rent av årets bästa vita vin så här långt.
Vinet finns inte på Systembolaget. Det är köpt av den danska vinfirman Oinofilia för 329 DKK.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar