Vinovativa bjöd in till sortimentsprovning för branschen i Göteborg i början på förra veckan på vinbaren Juan Font. Det finns en hel del väldigt bra viner i Vinovativas sortiment så det kändes ganska givet att haka på. Gott om folk och ganska så trångt var det.
Många viner fanns det att prova, så mycket spottande blev det Jag har valt ut några av de gobitar jag uppskattade mest.
Jag provade ett flertal av Drappiers champagner. Stabila saker. Goda förstås, men inte så att jag ställer mig upp och gör vågen. Verksamheten har sin sin utgångspunkt i den lilla byn Urville, som tillhör Aube i södra Champagne.Min favorit blev deras prestigechampagne Grande Sendree gjord på 55% Pinot Noir och 45% Chardonnay. En kortare tid på fat, 6-7 år på jästfällning innan degorgering, dosage 5/gr, minimalt med svavel och görs endast bra år. Vi provade årgång 2010. Medelfyllig, lite krämig mousse med rätt så utvecklade dofter och smaker: mogna äpplen, lite citrus, persika, aprikoser, mineraler (sten och krita).
Betyg 4
Nummer två blev Champagne Millésime (2015) Exception. Här är druvmixen 65% PN och 35% Ch. Hälften av vinet har tillbringat runt 12 månader på fat. Det får tillbringa runt 5 år på jästfällningen innan det degorgeras. Dosage 6g per liter.
Äpplen, grillad citron, rostade nötter, gula stenfrukter och rejält med steniga mineraler.
Betyg4-
2019 Anima Negra An.
Producenten Anima Negra håller till utanför byn Felanitx på den sydöstra delen av Mallorca. Biodynamisk odling.
Det här är deras prestigevin och vilket fantastiskt vin det är. Absolut ett av provningens bästa viner. 495 kr på SB, men värd varenda krona. Druvmixen är Callet (95%) samt5% av druvorna Mantonegre och Fogoneu. Jäsningen äger rum på rostfria ståltankar. Det får sedan vila upp sig på franska ekfat i 18 ånader innan det buteljeras.Här finns kraft men också elegans. Mörka bär (mogna björnbär, blåbär, mörka körsbär) dominerar, men här finns också läder, kryddor, tobak och unset violer. Bra friskhet och fogliga tanniner.
Betyg 4+
Corte Sant Alda.
Deras vingårdar ligger nordöst om Verona i den lilla byn Mezzane di Sotto. Vingården etablerades 1970 och det har pågått ett ständigt förändringsarbete. Dom tillämpar idag biodynamiska odlingsmetoder och Marinella(ägarinnan) är övertygad om stjärnbildernas betydelse för slutresultatet. Idag förfogar man över drygt 16 ha och har en årsproduktion på 85 000 flaskor.
2020 Valpolicella Ca´Fiui. Druvorna kommer från de lite yngre vinfälten. Inga torkade druvor. Endast naturlig jäst. Jäsningen äger rum på ekfat (40 hl), där vinet också får mogna i 6-10 månader beroende på årgång.
Ett mycket friskt vin med körsbär och körsbärskärnor i centrum. Lite kryddor och en touch av ekfaten gör det här till ett trevligt vardagsvin.
Betyg 3
2018 Ripasso Campi Magri
Naturlig jäst och jäsning på ekfat. Någon månads vila innan det får jäsa en andra gång med resterna från deras amaroneproduktion. Vinet pumpas sedan över till 15 hl stora fat av körsbärsträ , där det får mogna i två år.
En frisk Ripasso med körsbären i centrum. Kryddor, körsbärskärnor, unset vanilj och aningens kakao.
Betyg 3++
2015 Amarone Val**zzane.
De bästa druvorna väljs och får torka till början på februari, då de pressas varsamt. Naturlig jäst och jäsningen äger rum på stora träkar(40 hl). Vinet får därefter mogna i 4 år på franska ekfat (5-15 hl stora).
Den här amaronen brukar behöva bli 8-10 år gammal för att komma till sin rätt. Jag tycker att årgång 2015 redan nu bjuder upp till stordåd. En riktigt bra amarone med ordentligt tryck i doft och smak. Mörka söta körsbär, mogna björnbär, katrinplommon, lite örter och kryddor samt aningens torkad frukt. Friskt. Små nätta tanniner bjuder ett försiktigt motstånd. Mycket lång eftersmak.
Riktigt bra redan nu, men kommer att utvecklas de närmaste åren.
Betyg 4++ men kommer säkert nå betyget 5 om något år.
Renato Ratti.
1965 köpte Renato Ratti vingården Marcenasco i kommunen La Morra sydväst om staden Alba. Idag är det sonen Pietro som driver verksamheten. Marcenasco var deras första Barolo. Dom gör ytterligare två vingårdsbetecknade Barolo, en Dolcetto, två Barbera, en Langhe Nebbio, ett rött vin gjort på en mix av Barbera, Cabernet S och Merlot samt ett vitt vin.
Jag tillhör dom som är förtjusta i Dolcetto-viner. Tyvärr fanns Rattis variant inte med, men den finns i beställningssortimentet. Det är inte utan att Ratti imponerar.
2019 Barbera d´Asti Villa Pattono
Båda deras Barbera är riktigt bra, men jag fastnar för den här. Druvorna växer runt den ursprungliga bostaden med just namnet Villa Pattono, där familjen gjort vin på Barbera, som husvin sedan början på 1900-talet. Vinet har fått mogna i 12 månader på franska barriquer. Frukten (blåa plommon, körsbär) har ett litet större djup och så finns där en fin ton av peppar, aningens lakrits, violer och kakao. Det är den friska, fina frukten jag faller för.
Betyg 4-
2018 Barolo Marcenasco.
Vinet har lagrats i två år på en kombination av ekfat om 2 500 liter och 5 000 liter. Inga nya fat utan här har det varit begagnade slovanska.
En mycket ung Barolo som kommer att utvecklas fint de närmaste åren, men faktiskt redan nu hyfsat tillgänglig. Massor av röda bär, men också lite instick av lite mörkare bär. Örter, kryddor, steniga mineraler, rosor och violer samt aningens lakrits. Fin syra och lite småbitande tanniner. Det är ändå den slanka frukten, som tar tag i mig.
Betyg 4
2016 Barolo Bussia, Aldo Conterno.
En alldeles underbar Barolo från toppåret 2016. Priset på flaskan är före moms är 705 kr. Smakar det så kostar det.
Nebbiolodruvorna kommer från tre olika vinfält i Bussia. Jäsningen sker på ståltankar och sedan har vinet fått mogna i 26 månader på stora ekfat s k botti. Och visst är det här ett alldeles enastående vin som kommer att utvecklas under de kommande åren och därefter hålla den höga nivån i åtskilliga år. Här finns kraft och elegans parad med balans och finess. En underbar frukt som tillsammans med toner av läder, örter, mineraler av sten och järn, lakrits, rosor och violer samt nypon bildar en underbar doft- och smakpalett. Sagolikt gott!!
Betyg 5-
Jag avslutar det här inlägget med två riktigt bra viner från Sicilien. Etna Rosso-viner står högt i kurs hos Vintankar.
Tenuta delle Terre Nere.
Jag har skrivit om den här vingården och deras Calderara Sottana för två år sedan, så du som vill veta mer om producenten klickar dig in på den här länken.
2019 Etna Rosso.
Det här är ett vin jag druckit i tidigare årgångar och alltid hållit högt. Jag skrev ett blogginlägg om 2010, som du kan läsa här.
Ett vin gjort på druvorna Nerello Mascalese (95%) och Nerello Cappuccio (5%). Druvorna kommer från vingårdar i Castiglione di Sicilia och Randazzo. Det har fått mogna i 16 månader på stora franska ekfat.
Ett slankt och välsmakande vin med en hel del röda bär(hallon, tranbär, jordgubbar), gott om örter, viss rökighet, tydligt inslag av mineraler. Här finns en bra syra. Tanniner biter och nafsar behagfullt i gommen.
Betyg 4
2020 Etna Rosso Dagala di Bocca d´Orzo.
En helt ny bekantskap för mig, men jösses vilket vin. Så oerhört läckert. Inte så konstigt att det är nytt för mig, då första årgången som gjordes var 2019. Vinets spännande historia hittar du på Tenuta delle Terre Neres hemsida
100% Nerello Mascalese. Druvorna kommer från ett litet vinfält (0,5 ha) i utkanten av byn Randazzo. Vinstockarna är mellan 70 och 80 år gamla. Naturlig jäst. 14 månader på stora ekfat och en månad på ståltank innan det buteljeras.
Ett mycket elegant vin med röda bär och frukter, såsom körsbär, hallon, tranbär, granatäpplen. Här finns lite örter och kryddor samt mineraler med det typiska Etna-anslaget. Lång eftersmak med mera röda bär, örter, lite rosor och aningens sötlakrits.
Vilket vin!!
Betyg 5-
Det här vill jag dricka igen.
Fantastiskt roligt att Vinovativa tar med ett sådant här vin på den här typen av sortimentsprovning.
Summering.
Mycket folk så det kändes lite trångt. Väldigt mycket vin att prova. Många riktigt bra.
Mina topp-viner utan inbördes ordning
- 2020 Etna Rosso Dagala di Bocca d´Orzo.
- 2016 Barolo Bussia, Aldo Conterno.
- 2015 Amarone Val**zzane.
- 2019 Anima Negra An
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar