Jul och nyårshelgerna har bjudit på en del bubbel. De två höjdpunkterna från Paul Déthune skrev jag om här. Nu till två andra, som båda var riktigt bra utan att nå PD:s höjder. Priset är ju också betydligt lägre.
Blanc de Blancs, Benoit Beaufort.
Den här champagne provade vi i början på november. Vi besökte då den Vegetariska/Veganska restaurangen En del i Haga, där importören Vin Till Mat bjudit in till en liten provning av några av de champagner, som dom importerar till Sverige.
Vi provar deras Blanc de Blancs, som namnet antyder är det en champagne gjord uteslutande på druvan Chardonnay. Druvorna kommer från deras vinfält i de fyra Grand Cru-byarna Ambonnay, Le Mesnil sur Oger, Oger och Cramant. Basvinet är från årgången 2012 och med 39% reservvin från några äldre årgångar. Det har legat cirka fyra år på sin jästfällning och degorgerades i november 2016. Det fick då en dosage på 8 gr socker per liter.
I doften hittar vi gott om gröna äpplen, lite citrus, aningens nötter och gula stenfrukter samt en ansenlig mängd mineraler, där krossat grus och ostronskal spelar huvudrollen.
I munnen känns den mycket frisk. De gröna äpplena och citrusen återkommer från doften fast nu i sällskap med lite sommarblommor, aningens rostat bröd och nötter. I mindre omfattning men ändå tydligt noterar vi persika, gula plommon, krita samt steniga mineraler.
Det här är en champagne gjord på Pinot Noir (70%), Pinot Meunier (15%) och Chardonnay (15%). Basårgången är 2013 och med 20% reservvin från 2012. Jäsningen äger rum på ståltankar medan reservvinet har legat på mycket stora (70 hl) ekfat.
Kanske inte den mest komplexa champagnen vi druckit, men för sina 376 kr (på SB) är den väl värd sitt pris.
Betyg 4
Tradition Premier Cru, Champagne Elodie D.
Det har gått snart tre år sedan jag kom i kontakt med den här producenten. Det var ett Nyhetsbrev från Champagnebonden, som väckte min nyfikenhet. Vi drack ganska så omgående en flaska, vilket resulterade i det här blogginlägget. Två år senare drack jag den igen och nu hade den vuxit till sig och var för sitt pris (378 kr) helt underbar. Det blev inget nytt blogginlägg utan endast en notering att utforska producenten lite mer. I höstas kom ett nytt Nyhetsbrev om en ny årgång och då fyllde vi på med ett par flaskor. Vi tog också chansen att beställa två flaskor av "Tradition", som betraktas som deras huschampagne.
Familjen Desbordes dvs D:et i champagnen Elodie D har en lång historia som vinbönder i byn Eceuil. Det hela tog sin början 1692 och ungefär samtidigt höll Dom Perignon på i klostret Hautvillers med att förfina champagnemetoden. Familjen Desbordes odlingar ligger bara några kilometer därifrån.
Åtta obrutna generationer senare är det dags för Elodie att ta över familjefirman. De senaste 80 åren har det varit kvinnor som haft ansvaret för familjefirman. Elodie har introducerat biodynamiska och ekologiska odlingsmetoder. Traktorer har hon skrotat och istället används numera bara hästar i den 10 ha stora vingården. Elodie D är certifierat som Haute Valeur Environnemental (HVE) och Viticulture Durable (VDC)
Åtta obrutna generationer senare är det dags för Elodie att ta över familjefirman. De senaste 80 åren har det varit kvinnor som haft ansvaret för familjefirman. Elodie har introducerat biodynamiska och ekologiska odlingsmetoder. Traktorer har hon skrotat och istället används numera bara hästar i den 10 ha stora vingården. Elodie D är certifierat som Haute Valeur Environnemental (HVE) och Viticulture Durable (VDC)
Den har fått ligga runt 7 år på sin jästfällning innan den degorgerades. Den fick då en dosage på 7 g per liter.
Färgen går i gyllene ljusgul ton med massor av små fina bubblor.
I den härligt friska doften hittar vi gula äpplen, röd citrus, lite röda bär samt en hel del krita, ostronskal samt nygrusade trädgårdsgångar När den tillbringat en stund i våra glas noterar vi rostat bröd och aningens nougat.
I munnen känns syrliga röda äpplen sällskapa med mandariner, blodapelsin och blodgrape. Efterhand noterar vi syrliga jordgubbar, lite smultron och något tranbär.I eftersmaken tillkommer rostat bröd, nötter, lite smörkola och i avslutet blodgrape.
Betyg 4.
En mycket trevlig vardagschampagne. Vi betalade 359 kr, vilket måste anses som ett bra pris. Dessvärre verkar allt från den här producenten för tillfället vara slutsålt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar