Det kostar inget att vara medlem i finewines.se. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse vinnördars åsikter och tankar om vin. Bussola är en av mina favoritproducenter i Valpolicella. Deras Amarone kvalar in på min Tio-i-Topp-lista. På hösten 2016 var jag med om en smått legendarisk provning av Bussolas sortiment. Den intresserade kan läsa om detta här.
Classico på etiketten betyder att vinet kommer från den västligaste delen av Valpolicella. Classico utgör ungefär en tredjedel av hela Valpolicella och är områdets historiska vincentrum.
Superiore på etiketten i Valpolicella får endast vin ha som uppfyller vissa kriterier. Ett av kraven är att vinet ska ha en alkoholhalt på 12% eller högre. Ett annat krav är att vinet ska ha lagrats minst ett år räknat från 1:a januari året efter skörd. Det finns däremot inga krav på att druvorna eller viss andel ska vara torkade. Lagringen kan ha ägt rum på ekfat (stora eller små), stålfat, cementfat eller liknande. Sammantaget betyder detta att viner med beteckningen Valpolicella Superiore kan skilja sig enormt mycket åt allt från fruktstinna, kraftiga nästan bombastiska viner till mycket lätta, eleganta viner.
Bussolas Superieore är mer åt det kraftiga hållet.
I utkanten av den lilla byn San Peretto någon mil från Negrar i Classicoområdets östra del håller producenten Tommaso Bussola till. Vingården ligger på 250-460 m ö h. Jordmånen är vulkanisk, basaltisk och lerig. Vinstockarna har en ålder på 40-50 år.
På den 21 ha (varav 15 ha vinmarker) stora egendomen producerar dom tio olika viner bl a en vanlig Classico, två Superiore, tre Amarone och två Recioto. Det hela tog sin början på 1970-talet då Tommaso började arbeta med sin farbror Giuseppe. Idag är både hustrun och de båda sönerna involverade i familjeföretaget.
Det här vinet är gjort på druvblandningen Corvina (50%), Corvinone (45%) och Rondinella (5%). 50% av druvorna skördas och vinifieras första veckan i oktober. Den andra häften får torka i cirka 3 månader innan druvorna pressas i december. När fermentationen av de torkade druvorna ska börja tillsätts musten från den delen som vinifierades i oktober. Vinet får sedan ligga på 700 l stora franska och slavonska ekfat i 32 månader innan de pumpas över till ett 75 hl stort ekfat, där det får vila runt 10 månader innan det buteljeras.
Från våra glas strålar en vacker lite mörkare rubinröd färg.
Doften är stor och intensiv med mörka körsbär i centrum. Fast inledningsvis möts vi av jord och höstlöv. Vi noterar också en del skogsbär, blåa plommon, örter och kryddor, aningens viol, kakao, kaffe och unset vanilj. Mycket angenäm doft.
I munnen återkommer mycket av det vi kände i doften. Mörka körsbär, björnbär, blåa plommon tar omgående kommandot för att efterhand släppa fram lite, lite torkad frukt, några större nypor örter och kryddor samt en liten ton av violer. Vinet har en fin och bra syra. Tydliga, väluppfostrade tanniner nafsar runt i munhålan. Eftersmaken är riktigt lång med mera mörka bär, men här tillkommer lite mörk choklad, espresso och körsbärskärnor. Här finns tydliga amaronevibbar!
Av ovanstående förstår ni att Bussolas Superiore uppskattas mycket av oss.
Betyg 4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar