söndag 30 juni 2024

2023 Col Fondo Marachelle

 I veckan återvände sommaren med besked. På sena eftermiddagen efter bad i havet är det skönt att i halvskuggan slå sig ner och njuta av ett glas Col Fondo. Vid ett besök på det lokala sytembolaget ryckte jag åt mig den här flaskan, när den stod på tillfälligt besök tidigare i våras. Det enda jag visste var att det är en Col Fondo. Dags att undersöka innehållet.

Cantina Tonello grundades 1985 av Antonio Tonello. Idag drivs firman av hans dotter Diletta Tonello som också är husets vinmakare. I vingården odlar man främst den lokala druvan durella, men även druvsorten garganega samt de blå druvsorterna merlot och cabernet sauvignon. Totalt omfattar egendomen 12 hektar och den årliga produktionen är cirka 30 000 flaskor. År 2000 började man producera mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden. Druvsorten man använde var durella. Nu har man även börjat producera detta vin gjort med "methode ancestral". Marachelle är ett italienskt ord för skämt eller spratt.

Det här vinet är gjort på druvorna Durella (60%) och Chardonnay (40%), som vuxit på vinfält belägna på cirka 250 meters höjd över havet. Vinfälten ligger i området som kallas Monti Lessini. Geografiskt befinner vi oss några mil nordost om Verona. Lite drygt halvvägs till Vicenza.

Chardonnaydruvorna skördas i början på september medan Durelladruvorna skördas i slutet på september. Vinet har från början fått jäsa tillsammans med skalen på rostfria ståltankar.

Innan vinet jäst klart har det buteljerats utan att vare sig socker eller jäst tillsatts. Detta gör att vinet fortsätter att jäsa på flaskan, där också kolsyran bildas. Ingen klarning eller filtrering, vilket innebär att det bildas en liten bottensats.

Färgen går i en ljusare gul nyans.

Vi möts av en rätt så stor doft, där det är gott om övermogna äpplen, citrus, gråpäron, gula stenfrukter, örter, nygrusad väg och med en blommig twist på slutet.

I munnen är det mycket friskt, riktigt svalkande och törstsläckande. Mogna äpplen, grå päron, persika, aprikos, mango, lite örter och en hel del grapefrukt. Ordentlig syra och medellång eftersmak med mera gula stenfrukter, en lätt blommighet och en charmerande grapefrukt.

Så svalkande och gott. Perfekt att njuta av den här nästan heta sommareftermiddagen.

Betyg 4.

Jag fick betala 181 kr på SB. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar