söndag 10 augusti 2025

2021 Laurel från Clos I Terrasses del Priorat

 Jag är sedan många tillbaks medlem i FB-gruppen Vin. Olika medlemmar tipsar varandra om diverse viner. På hösten 2024 postade vännen Jörgen M ( en av de som smakmässigt ligger väldigt nära mig) ett inlägg om Priorat Laurel 2020, som fick mig att omgående lägga en beställning. Årgång 2020 var slutsåld men 2021 var möjlig att köpa. Det blev ett par flaskor. 
Niclas W (en annan av mina vinvänner i gruppen) postade i slutet på juni ett inlägg om just årgång 2021 med slutorden "redigt bra idag!!" Ja då var det hög tid för mig att dra korken ur den första flaskan.

Till Jörgen och Niclas "Keep up the good work". Jag är så jäkla tacksam för era tips och omdömen. Laurel 2021 är ett fantastisk vin redan i dag och går en ljus framtid till mötes.

1990 grundade Daphne Glorian vinföretaget Clos Erasmus, då hon köpte fyra branta terrasserade vingårdar i Priorat. Hon gjorde ett enda vin och det fick samma namn som vingården. Det blev snabbt ett kultvin. Vid starten vinifierade hon sitt vin i Alvaro Palacios källare, men när han tog i bruk sitt nya toppmoderna vineri tog Daphne Glorian helt enkelt över de gamla lokalerna.
2003 började hon producera ett andra-vin som fick namnet Laurel och samtidigt bytte hon namn på företaget till Clos I Terrasses.
Idag sker all odling och vinframställning enligt ekologiska och biodynamiska principer. 

Druvmixen är Garnacha (80%), Syrah (11%) och Cabernet Sauvignon (9%).
Druvorna till Laurel kommer från 30 år gamla vinstockar, som växer på vinfält belägna 375-450 m ö h.
Ett dygns kallmaceration följt av avstjälkning. Jäsning (naturlig jäst) och skalmaceration har ägt rum på ekfat, betongägg och amphoror.
Det har sedan fått mogna i 16-18 månader på en blandning av 20 hl franska ekfat, neutrala 225-l  franska barriquer och leramphoror innan det buteljerades.
Färgen är mycket mörk och går i en blålila nyans.

Rätt så stor och tydlig doft, där mörka och röda bär dominerar, men här finns också en god portion kryddor och örter. Vi kan i mindre omfattning känna lite violer, aningens vanilj, kakao samt unset grusiga mineraler.
En angenäm och mycket trevlig doft. 

Vi smakar och kan omgående konstatera att vi har ett riktigt gott vin i glasen. Här finns mycket av det som vi gillar med viner från Priorat. Förvisso mycket ungt och med en fin utvecklingspotential, men ändå bjuder det redan nu på en härlig upplevelse.
Aningens läder och jord i inledningen, som rätt omgående övergår i en komplex bärsmak, där den mörka frukten (björnbär, blåbär, mörka körsbär, något blått plommon)  dominerar, men även försiktiga toner av lite rödare bär såsom hallon. Det så typiska inslaget av örter, peppar och lite andra kryddor går inte att missa. 
Rätt så frisk i smaken med en fint balanserad syra. Tanninerna finns där, men inte särskilt närgångna.
Eftersmaken är lång med återkommande frukt, kryddor och örter, men här tillstöter lite mörk choklad och aningens kaffe, vanilj och några violer.

Ja ni hör hur det låter och tänk det kan förmodligen utvecklas en del ytterligare. Du som har några flaskor ska absolut testa en och få den här ungdomliga vinupplevelsen. Har du endast en flaska så vänta 2-3 år med att dra korken.

Betyg 4++


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar