lördag 30 juni 2018

2013 Cabernet Franc, Garage Maule Valley

Månadens vin i juni på forumet finewines.se var en Cabernet Franc från  Garage Wine Maule Valley. Ni som följer bloggen vet att jag ganska ofta deltar i dessa vinprovningar.
Det kostar inget att vara medlem på forumet. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse nördiga vinmänniskors tankar och åsikter om vin. Just projektet "Låt oss dela en pava över nätet" tycker jag är lite extra kul. Någon av medlemmarna väljer månadens vin. De som har lust deltar genom att köpa en flaska och sedan förmedla sina tankar.
Utförsåkningen tog kanadensaren Derek Mossman Knapp till Chile. 2001 startade han tillsammans med hustrun Pilar Miranda och deras gode vän Alvaro Pena Garage Wine Company. Från början ett hobbyprojekt med intentionen att göra vin småskaligt, hantverksmässigt och personligt, men ryktet om deras viner spred sig via vänner och bekanta. Restaurangerna i trakten hakade på och resten är historia. Derek har också varit väldigt aktiv i MOVI, en organisation för oberoende vinbönder.
Druvorna köper dom från vinbönder med gamla vingårdar. Betalar dom anständigt, vilket betyder väsentligt mer än vad de stora jättarna gjort.
I dag produceras cirka 40 000 flaskor från väldigt många olika vingårdslägen baserade i Maule, Maipo och Itata. Man fokuserar på flera olika druvor såsom cabernet sauvignon, cabernet franc, carignan, país, garnacha och mataro. Vintillverkningen sker för hand, skalkappan trycks ner för hand, jäsningen sker spontant och temperaturen kontrolleras genom att man öppnar och stänger fönstren i byggnaden. Ekfaten är gamla för att ge så lite karaktär som möjligt.
Källa: Handpicked Wines hemsida

Las Higueras Vineyard Cabernet Franc Lot #43.
Druvorna till detta vin, gjort enbart på Cabernet Franc, kommer från mycket gamla "bush vines", där ingen konstbevattning existerar. Fortfarande används hästar i stället för traktorer. Odlingarna är belägna vid floden Perquilauquen i Maule några mil söder om Santiago.
I doften hittar vi en hel del mörka bär, lite kryddor, våt jord, lite instängd källare, aningens piptobak och stendamm. Ingen jätteutvecklad doft, ändock mycket tydlig.

I munnen är det en stor och trevlig attack av mörka bär, där de svarta vinbären särskilt utmärker sig, men även körsbär, plommon (blåa) och diverse skogsbär kan vi ana oss till. Allt i en solvarm stil. Lite kryddor och örter finns där i bakgrunden. Syran är helt OK. Tanninerna är närvarande men är ytterst beskedliga. Eftersmaken medellång med mera mörka bär och en hyfsat stor dos grön paprika.
Vinet känns helt drickmoget i dagsläget och jag tror inte det kommer att hända så mycket vid ytterligare lagring.

Betyg 3++

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment till 229 kr.

torsdag 21 juni 2018

2012 Generala, Barbera D´Asti från Bersano

Häromkvällen öppnade vi en flaska Barbera till kvällens pastarätt. Vi brukar gilla Barbera och det här var inget undantag. Vi drack den under två dagar och den håller ihop väldigt bra. Då vi hällde upp de sista dropparna ställde vi oss frågan "varför dricker vi inte Barbera lite oftare"?
Bersano grundades år 1907 av Giuseppe Bersano då han förvärvade egendomen Cascina Cremosina, ett av de vackraste slotten i Piemonte, beläget i Nizza Monferrato. Då sonen Aruro Bersano tog över vineriet 1935 expanderade vineriet mycket och hans motto ”Se vuoi bere bene, comprati un vigneto” (vill du dricka gott, köp en vingård) är företagets motto än idag. Genom åren har företaget växt till 230 hektar vingårdsmark med tio egendomar spridda i Monferrato och Langhe. Idag ägs det av familjerna Massimelli och Soave
Källa: hemsidan hos janake winegroup

Generala är en av deras två prestige Barbera. Vinifieringen har ägt rum på ståltankar Vinet har sedan fått mogna först i sex månader på stora ekfat s k tonneaux, därefter i ytterligare sex månader på barriquer av slavonsk ek och slutligen arton månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

En försiktig och trevlig doft av röda bär främst körsbär strålar mot oss, men visst mörka plommon,  regnvåt jord, nyplockad svamp, aningens örter och aningens kakao samt unset vanilj finns där också. Oj till slut kommer även torkade rosor.

Är doften trevlig så är det ändå så att det är när vi smakar vinet som våra mungipor går upp i dur-läge. Den rena och finstämda frukten parad med lite örter och kryddor är smått förförande. Visst finns här syra och tanniner, men intrycket blir ändå ett varmt och mjukt vin med bra spänst. I avslutet hittar vi lakrits av det sötare slaget, röda körsbär, diskret kryddighet, lite espresso, kakao, aningens vanilj, lite spad från svarta oliver och någon ton av violer och rosor.
Gott är det. Mer Barbera vill vi testa.
Betyg 4

189 kr vill "Bolaget" ha för årgång 2014.

måndag 18 juni 2018

Brachetto d´Acqui. Det ultimata vinet till jordgubbar!

Varje sommar fyller jag på vårt förråd av Brachetto d´Acqui. Ett vin med låg alkoholstyrka (5,5%), sött och samtidigt hög syra gör det så användbart till många av sommarens desserter.
Brachetto d´Acqui är en skyddad ursprungsbeteckning, DOCG, sedan 1996. Det blev en DOC redan 1969. Vinet är gjort på druvan Brachetto. Geografiskt utgör området runt Acqui Terme i provinsen Alessandria i Piemonte huvudområdet, men med en avstickare in i Asti.

Färgen är helt transparent och går i en lingondricka-ton.

Doften är lite diskret med röda bär (smultron, jordgubbar) i centrum, men med tillskott av kalkiga mineraler och några små, små nypor av diverse örter.
I munnen känns det friskt, sött och pärlande. Det vimlar av lite olika röda bär såsom smultron, jordgubbar, lite hallon och körsbär. Ganska gott om mineraler av såväl stenaktig karaktär som skolkrita. Det råder en harmoni och balans emellan smakerna, sötman och syran. Ja syran är rent förförande med sin friskhet. Den låga alkoholen gör att det är lätt att ta stora klunkar.
Sommarens dessertvin utan tvekan!! Till jordgubbarna på midsommar är detta helt klart en hit!

Betyg 4

På Systembolaget kostar en halvflaska 89 kr. Det finns gott om flaskor runt om i vårt avlånga land.






lördag 16 juni 2018

2012 Rosso di Montalcino, Terralsole

Någon gång i höstas damp det ner ett mail från en av mina favoritimportörer Bristly Wine. Dom hade tagit in en ny producent Terralsole. Det visade sig att vinmakaren Giacomo Mastretta, som tidigare haft ansvaret för vintillverkningen hos La Porta di Vertine, nu samarbetade med Terralsole. Så klart att vi blev nyfikna, då vi verkligen gillade vinerna från La Porta di Vertine.
Terralsole med mäktiga Monte Amiata i bakgrunden.Lånad av Bristly Wine

1996 grundade Mario Bollag 
Terralsole, som är beläget strax söder om byn Montalcino, inte så långt från Biondi Santi. Mario har alltid strävat efter att göra elegant, rödfruktig Brunello och vi förstod direkt varför Giacomo Mastretta valt att arbeta med Mario. Vinerna är fruktiga och kraftfulla, men aldrig på det där sättet så det blir bläckigt eller tungt. 
Totalt förfogar dom över 12 hektar som är uppdelade på 2 platser; Pian Bussolino (där vineriet ligger) och Fonte Lattaia som ligger vid det gamla munkklostret Sant'Antimo. Vingårdarna sköts helt ekologiskt (Terralsole kommer att få sin ekologiska certifiering under 2018). Lagringen sker på botti, men även 600-liters ekfat (tonneaux) används.
Lite udda info: Mario Bollag bodde i 5 år på Haiti som ung och etiketterna på Terralsoles buteljer är alla målade av olika konstnärer därifrån. 
Källa: Bristly Wines hemsida

I portföljen finns ett par olika Brunello-varianter, en Rosso di Montalcino samt ett par IGT-viner.
I Systembolagets beställningssortiment finns en Brunello och en Rosso båda från det goda året 2012.

Druvan är så klart Sangiovese som vuxit på vinstockar på en vingård några km söder om byn Montalcino. Inte så långt ifrån den legendariska producenten Biondi Santi. Vinifieringen sker på ståltank. Runt 15 dagars maceration. Slutligen får vinet mogna i cirka 12 månader på stora ekfat s k botti.

Ett härligt vin som trots sin ålder har en bra friskhet. Kanske inte direkt ungdomlig, men med sin bevarade fräschhet får den oss på riktigt gott humör.

I doften hittar vi en hel del röda bär mestadels ljusa körsbär, men även stendamm och regnvåt grusgång. Någon balsamico-aktig nyans tycker vi oss ana.
Då vi smakar på det överraskas vi av friskheten, den välbevarade fräscha frukten och hur lättillgängligt det känns.
Det startar med massor av syrliga körsbär, men med tiden tillkommer både hallon och lite jordgubbar. Några mycket små nypor av diverse örter kan också noteras liksom de mer påtagliga mineralerna som går med steniga förtecken. Syran och tanninerna finns där och samspelar på ett föredömligt sätt med vår pasta. I eftersmaken får frukten sällskap med aningens lakrits.

Vi drack det en vardagskväll till en kycklingpasta med väl tilltagen dos parmesan. Här kan vi tala om matchning!!
Betyg 4

På "Bolaget" är priset 189 kr. Rätt mycket vin för dom pengarna tycker jag.

torsdag 14 juni 2018

Priorat, Amarone, Sicilien och Barbaresco.

I lördags hade vi en kusinträff. I ett strålande sommarväder blev det först en sommarfika. Några av oss gick ner till havet och fick oss ett dopp. Så småningom drog det ihop sig till vin och mat. Det blev en vegetarisk lasagne på spenat och parmesan och en på nötfärs och västerbottenost.
Vi startade med en charktallrik. På min lott hade det fallit att välja vin. Alltid lika roligt att leka lite blindbock.
Vinerna jag valt ställde till det något. Visst var det enkelt att dela in de fyra vinerna i två grupper. Prioratvinet och Amaronen gjorde sig bra till charktallriken, men framförallt till osten efteråt. De två vinerna från Sicilen och Barbaresco var helt fantastiska till lasagnen. Alla vet ju mina preferenser och att en amarone skulle vara med var ju givet, men flera trodde Prioratvinet var amaronen. A Rina togs för en nebbiolo. Inte första gången jag var med om detta.

Ett vin gjort på 100% Grenache från Celler de L´Encastell. Vi besökte dom i höstas vid vår resa till Priorat. Du kan läsa om detta här.
Druvorna kommer från vinrankor som är 75-100 år gamla och som vuxit deras branta och svårtillgängliga  vingårdslott Mas d’en Caçador. Vinet har fått 8 månader på begagnade franska ekfat (400-liters). Det här vinet tog samtliga med storm.
 Den förförande ungdomliga frukten var helt sagolik. En komplex örtsamling, sten- och kritmineraler, lite svartpeppar och en finstämd ton av vanilj får oss alla att jubla.Vansinnigt gott.!
Visst får vi de här signalerna redan vid första sniffen, men det är ändå när vi smakar på det som vi går upp i brygga. Den ungdomliga och komplexa frukten som utgör startskottet och så landningen i en eftersmak med röda och mörka bär, örter, peppar, vanilj, hemkola, kakao och aningens espresso. Över hela resan följer oss en friskhet och mjuka tanniner.
Betyg 5-


2011 Amarone, Massimago
Den är gjord på 70% Corvina, 15% Corvinone och 15% Rondinella. Druvorna har fått torka runt 80 dagar. Vinet har sedan fått ligga på franska ekfat i två år och slutligen 12 månader på flaska innan det når marknaden.
Jag drack årgång 2009 för ett par månader sedan och den var helt på topp. Ja faktisk så att den nog toppar under 2018/2019.
2011 dricks väldigt bra just nu. Här finns det nog ytterligare utveckling så ingen brådska för den som ligger på några flaskor. Tidigare i år drack jag en 2011 som kändes
En ljuvlig doft av mörka bär, lite örter och en del torkad frukt slår emot oss. Vid den första lilla klunken känns både syra och tanniner mer tydliga än vad jag känt i andra årgångar. De senare är förstås mjuka, men ändå påtagliga. Smaken är ju bara så läcker med söta mörka körsbär, björnbär och blåa plommon. Örter, torkad frukt, kakao och mörk choklad känns väldigt tydliga i den långa eftersmaken.
Betyg 4++



2016 A Rina, Etna Rosso från Girolamo Russo.
Detta är den alldeles nya årgången av det här vinet. Och visst är den precis lika bra som tidigare årgångar. Knappa tvåhundringen kostar det och det är värt precis varenda krona.
Jag har använt a Rina på flera blindprovningar och åtskilliga gånger har deltagarna gått miste och hamnat i Barolo.
Vinet är gjort på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio. Druvorna kommer från vingårdarna i San Lorenzo, Feudo och Calderara Sottana. Macerationen äger rum under knappt 10 dagar och sker tillsammans med skalen. Jäsningen äger rum på stålfat och vinet får sedan ligga till sig i ungefär 14 månader på franska ekfat som använts en och två gånger tidigare.
I doften röda bär, örter, läder, vulkanmineraler och violer.
I munnen känns det slankt och har en bra friskhet. Hallon, körsbär och tranbär känns ganska tydligt. Lägg till lite örter, mineraler och en liten blommighet. Tanninerna tar ett fint bett i gommen utan att det blir alltför närgånget.
Betyg 4





2005 Pajé Barbaresco, Roagna
Årgång 2003  har varit en favorit hos Vintankar. Vår sista flaska gick för något år sedan. Detta är faktisk vår första och också vår enda 2005:a.
I doften hittar vi röda bär, lite örter, aningens läder och våt jord. lite stendamm, en del rosor och något uns balsamico.
I munnen känns det slankt med en fin syra. Tanninerna överraskar genom att kännas väldigt beskedliga. Faktiskt känns vinet lite tunnare än vad vi förväntat oss. Ändå är det väldigt gott, mycket tillgängligt och suveränt till maten. I frukten hittar vi hallon, körsbär, lite jordgubbar, några körsbär och nypon. Lite finstämda örter och en trevlig blommighet förhöjer intycken

Betyg 4+

måndag 11 juni 2018

2012 Il Frappato, Occhipinti

Under de här varma dagarna vi haft den senaste månaden, så har Vintankar letat efter lite svalare och lättare viner. Våra tankar går alltid  till Occhipintis Il Frappato.

Producenten Arianna Occhipinti har sina vingårdar på Siciliens sydkust nära byn Vittoria. Dom odlar i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer. Förutom Il Frappato gör hon också Grotte Alte (lika delar Frappato och Nero D´Avola), SP68 (70% Frappato och 30% Nero D´Avola) och Siccagno (100% Nero D´Avola) samt ett vitt vin SP68.
Min favorit är utan tvekan Il Frappato. Det är gjort till 100% på druvan Frappato, därav namnet. Vinet har fått ligga på skalen i uppåt två månader och därefter har musten fått vila under 14 månader på 25 hl-fat av slavonsk ek. Vinet är ofiltrerat. Åtskilliga blogginlägg har det blivit. Du som vill veta vad vi tyckt om tidigare årgångar klickar på resp årtal så hittar du våra tankar om just den årgången:  201020112012, 2013 och 2014.

Låt mig med en gång fastslå att 2012:an är i en alldeles fantastisk drickfas just nu. Hur läcker som helst!

Färgen fascinerar mig alltid med sin varma lingonröda nyans.
doften finns en fin samling av röda bär: hallon, lingon, tranbär och lite lättsamma toner av ljusröda körsbär. En diskret ton av rosor finns det också. Mer försiktig nu än när vi senast drack den. Kryddor och mineraler kan vi också bocka av.
Samma friskhet trots att det börjat infinna sig lite mognadstoner. Samma härliga slankhet som vi alltid fascinerats av. De röda bären från doften dyker också upp i gommen, då vi tar första klunken. Örter, vulkaniska mineraler, någon liten ton av röd citrus förhöjer intrycken. Aningens lakrits i eftersmaken. Tanninerna finns där och nafsar i munhålan på ett behagfullt sätt. Så gott!

Betyg 5-

Occhipintis viner köper jag i Köpenhamn hos den gemytliga mat- och vinaffären Cibi e Vini. Minns jag rätt betalade jag dryga 200 DKK för Frappato 2012. Den är slutsåld sedan länge, men nu är det årgång 2016 som gäller till priset 265 DKK.

Just nu finns inget av vinerna på "Bolaget", men jag vet att de till och från dyker upp. Dom brukar ta slut fort så det gäller att vara rask på tangenterna.



torsdag 7 juni 2018

Champagne från Paul Déthune, Amarone från Brunelli och Le Serre Nuove från Ornellaia

Oj vad tiden rusar undan. Snart två veckor sedan min födelsedag. Så klart blev det lite vin den dagen.

Sent på eftermiddagen i ett strålande solsken avnjöt hustrun och jag champagne tillsammans med sonen och hans sambo. En alldeles makalös champagne som tillhör de absolut bästa, om inte den bästa, jag druckit.
Den var så klart värd en egen bloggpost. Du kan läsa om mina tankar här

En röra på havskräftor och några jordgubbar fick utgöra tillbehör till champagnen.
Vi grillade vildsvins filé och lammfilé. Egen sparris från landet. Vi drack en Supertoscan till detta.
Ostsufflé och Amarone.
Ett avslut med en knäckig rabarberpaj skickade oss in i himmelriket.
2009 Le Serre Nuove från Ornellaia
Detta är den prestigefyllda producenten Tenuta dell´Ornellaias andra vin. Druvmixen varierar något från år till år. Druvblandningen 2009 är 54% merlot, 31% cabernet sauvignon, 10% petit verdot och 5% cabernet franc. Druvorna vinifieras var för sig och får ligga i cirka 12 månader på barriquer av fransk ek (25% nya och 75% gamla). Därefter blandas vinet och får ligga ytterligare tre månader på dessa barriquer.
Detta har blivit en favorit bland supertoscanerna. Vi har tidigare hyllat 200720092010 och 2011.

I doften finns det en trevlig kompott av främst mörka bär, men också lite drag vi förknippar med Bordeauxviner såsom mörka bär (sv vinbär) nyvässad blyertspenna, läder, regnvåt jord och tobak. Doften signalerar öppenhet, begynnande mognad och tillgänglighet.
Vi smakar på vinet och får direkt den där härliga känslan av ett vin som levererar stora upplevelser. Balansen och harmonin i vinet tillsammans med lite lätta begynnande mognadstoner får oss att le belåtet. Det här är gott. Det här är stort. Kan det utvecklas ytterligare? Kanske, men inte så säkert. Att det kommer att hålla denna höga nivå är däremot ett som är säkert. Så den som ligger på några flaskor behöver inte ha bråttom.
Mörk bär, lite blåa plommon, örter och kryddor, aningens kaffe och choklad är några bärande ingredienser. Eftersmaken är lång och där får vi lite viol och försiktiga toner från fathanteringen. Den ordentliga syran och de fortfarande tydliga tanninerna samspelade förstklassigt med vår mat.
Betyg 5-
Vår flaska köptes på hösten 2011 och kostade då 395 kr.

Det verkar vara slutsålt på SB.



2011 Campo del Titari
Pricken över i:et sätts då den här kvällen avslutas med ett glas Amarone. Ja inte vilken amarone som helst utan min favorit i amaronevärlden dvs Campo del Titari. Jag har öst lovord över varje årgång. 2011:an som vi dricker den här kvällen är i ett enastående drickfönster just nu.

Jag drack den här för några månader sedan. Samma upplevelse igen, så jag kopierar vad jag skrev då:
Årgång 2011 har fortfarande kvar en hel del av sin ungdomlighet i den komplexa mörka frukten: söta, mörka körsbär, solmogna björn, några mörka skogshallon, aningens sv vinbär och några blåbär. Örter, lite torkad frukt, kakao, lakrits och finmalda kryddor. I doften har 2011:an en mer tydlig ton av läder, kompostjord och tobak än vad 2009 och 2010 har.
Eftersmaken är ju bara så lång och läcker. Den har det där fina lilla bittra avslutet som får oss tänka på espressokaffe, körsbärskärnor och riktigt mörk choklad. Det finns också en väldigt fin syra och tydliga tanniner. De senare smånfsar lite grann och bjuder ett försiktigt motstånd.

Betyg 5

tisdag 5 juni 2018

2009 A la Gloire du Mon Grand Pere,

Det här är ett av dom där blogginläggen som har påbörjats, men där andra saker kommit emellan och så har det blivit liggande. Turligt nog hittar jag några nerplitade smaknoteringar i högarna vid skrivbordet.
Detta är sista flaskan. Det har gått fem år sedan jag senast drack 2009, då var  jag måttligt imponerad. 2007 har jag druckit och tyckt vara betydligt trevligare. Du hittar mina tankar genom att klicka på årtalet.
Producent är Bosquet des Papes. Det är femte generationen vinmakare och dom förfogar över 27 ha vinmarker, varav 23,5 i själva Chateauneuf-du-Pape.  Den totala arealen fördelas mellan 40 olika lägen spridda över i stort sett hela appellationen.
A La Gloire du Mon Grand-Pere är ett vin där druvorna kommer från en och samma vingård i det nordöstra hörnet av Ch9dP. Vinet består till 98% av druvan Grenache och av 2% Cinsault. Åldern på vinstockarna ligger mellan 60-90 år.
Vinet har fått ligga till sig i ca 18 månader på ekfat i varierande storlek.


I doften finns en hel del solvarma bär. Gott om örter. Aningens kakao och någon liten ton av viol. En inbjudande och trevlig doft.

I munnen är det ett vin med tydliga mognadstoner. Här finns en bra intensitet i den solvarma frukten läs körsbär, plommon, björnbär, hallon och jordgubbar.Visst är örterna tongivande, men inte alls på det obalanserade sättet vi noterade för fem år sedan. Örter ska finnas med i min Ch9dP och det gör de nu i en fin balanserad akt.
Syran finns på ett livgivande och piggt sätt. Tanninerna har blivit rejält avrundade och känns mjuka och lena, men dom finns och markerar ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är lång med mera solvarm frukt och örter, men här tillkommer det mörk choklad, några droppar espressokaffe, unset vanilj och en god portion lakrits.

Detta är ett helt annat vin än för fem år sedan. Idag råder en fin balans mellan frukt, örter, lakrits och inslagen från fathanteringen. Fem års vila har verkligen åstadkommit ett litet under. Att det sedan aldrig blir ett stort vin är en helt annan sak, men som ackompanjemang till det grillade lammet fungerade det alldeles utmärkt.

Betyg 4-

Vi köpte vinet 2012 på SB för 339 kr.

lördag 2 juni 2018

2013 Morgon. M Lapierre och 2009 Campogiovanni en Brunello di Montalcino

Dessa underbara majdagar har vi passat på att njuta av lite lättare och elegantare viner. Dit räknar vi viner från Beaujolais.
Vi befinner oss några mil norr om Lyon. Morgon ligger i den norra delen av Beaujolais, som sträcker sig mellan Mâcon och Lyon, där tre floder sägs sammanflyta – Rhône, Saône och Beaujolais. Beaujolais svarar för nära hälften av hela Bourgognes vinproduktion (1,3 miljoner hektoliter). Arealen på 22 000 hektar utgör ungefär hälften av hela Bourgogne. Beaujolais skiljer sig starkt från övriga delar, inte bara när det gäller klimat och den granithaltiga jordmånen utan framför allt beträffande druvsort. Beaujolais är i princip synonymt med Gamay. 

Marcel Lapierre började redan på 1970-talet ställa om sina vingårdar till ekologiska. Ingen besprutning, inga kemiska bekämpningsmedel samt att göra sina viner helt utan tillsatser. Det har visat sig att detta blev startskottet för det som vi nu kallar vin nature. Visst har han provat biodynamiska odlingsprinciper, men följer inte dessa slaviskt. Marcel gick bort för något år sedan och nu är det hans barn, Mathieu och Camille, som förvaltar arvet efter fadern.

Vinstockarna har en ålder mellan 25 och 130 år och finns på en mängd små vinlotter. Allt vinifieras separat och lagras cirka 6 månader på gamla bourgognefat. Ingen filtrering. I årgång 2013 finns inget svavel tillsatt. Vinet ska serveras strax under 14 grader.

Ett friskt, svalt och slankt vin.
I doften känns massor av röda bär och ordentligt med steniga mineraler läs grusgång, stendamm och makadam. Lite örter samt små nyanser av violer och rosor.

I munnen har årgång 2013 fått en frisk men mycket behaglig syrlighet. De röda bären tar formen av hallon, röda vinbär, tranbär, jordgubbar och syrliga körsbär. Finmalda örter och den steniga mineraliteten från doften återkommer och skänker charm och karaktär åt vinet. Små nätta tanniner bjuder ett försiktigt motstånd. Väldigt gott och svalkande den här härliga, ljumna vårkvällen.
Betyg 4-
Runt tvåhundringen betalade vi för något år sedan på SB.


2009 Campogiovanni, Brunello di Montalcino
Ett helt annat vin, men den här kvällen låg det lamm på grillen. Campogiovanni tillhör våra favoriter. Vad vi tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal
 2005, 20062007 och 2009.


Producent är San Felice. De håller till på de sydvästra sluttningarna av kullen/berget Montalcino i Toscana. Druvan är så klart Brunello (en klon av Sangiovese) till 100%.
Vinet lagras 36 månader i stora slovenska fat. Efter det lagras vinet ytterligare 12 månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.


En drickmogen Brunello som lämnat ungdomsstadiet bakom sig, men ännu inte nått det riktiga mognadsstadiet.

Doften börjar lite dovt med läder, vått jord och kryddor, men övergår ganska så snabbt i röda bär med något litet mörkare inslag. En anstrykning av rosenblad noteras.
I munnen är det de röda bären som dominerar initialt. Nu i form av syrliga körsbär, hallon och nypon, men även någon försiktig ton av björnbär tycker vi oss känna. En örtsamling kan  vi också notera. Eftersmaken är något längre än medel och där får vi mera frukt och örter, men också små väl avvägda doser av lakrits, tobak och unset vanilj.
Rakt igenom en behagfull syra och tanniner som ger lite tuggmotstånd. Riktigt gott som tillbehör till det grillade köttet.

Betyg 4+

På SB gav vi 350 kr en gång i tiden. Idag är det årgång 2012 som finns på "Bolaget". Priset är detsamma.

fredag 1 juni 2018

2016 Vino Rosso, Cascina Tavijn

En majmånad av sällan skådat slag har vi fått vara med om i år. Alla värmerekord har slagits. Vintankar har endast 5 min på cykel ner till havet. Det har blivit ett kvällsdopp så gott som varje kväll den senaste veckan. Helt ljuvligt.

En av de ljumna majkvällarna plockade vi fram det här vinet till lite skinka, tryffelsalami, mozzarella och en en enkel grönsallad förstärkt med tomater från grannorten Bua. Allt inhandlat  hos Coop i Frillesås.


Cascina Tavijns viner köper jag alltid hos Cibi e Vini i Köpenhamn. Nadia Verrua och hennes viner har jag hyllat ett flertal gånger. Jag har också haft förmånen att få vara med på en provning som hon själv ledde. Du kan läsa om detta här.
Familjen äger 5 ha vinodlingar och ungefär lika mycket för odling av hasselnötter. All odling sker enligt ekologiska principer, spontnjäsning och minimalt tillsättande av svavel. Eller som Nadia själv uttrycker det "Not add too much and not to take away".
Vino Rosso är hennes enklaste vin. Detta är deras "Vino da tavola". Det ska drickas ungt och det ska drickas till maten. Fast jag kan visst dricka det utan några som helst tillbehör, så gott är det faktiskt.
Från början var det inte meningen att det skulle säljas. Familjen drack det. Man gav bort en del flaskor till vänner och bekanta. Och så hade Nadias make det som husets vin på sin restaurang Consorzio i Turin.

Vinet görs vanligen på lika delar Barbera och Freisa, men proportionerna kan variera och ibland tillkommer ytterligare någon druva.
Ett ungt vin som ska drickas ungt. Enkelt och friskt med en känsla att nästan vara lite pärlande. Med andra ord ett vin som gjort för dessa varma dagar. Inget vin gjort för några djupare analyser.
Doften domineras av röda bär som förstärkts med ett floralt inslag. Några små nypor av grus, kryddor och jord kan vi också finna antydningar av.
Smakerna går lite i samma riktning. Röda bär, rosor, violer och örter. Bra syra. Smånafsande tanniner. Slankt och lättdrucket.
Betyg 4-

Inga möjligheter till korkskador. Kapsylen signalerar enkelhet och att konsumtion bör ske inom några år. Tänk vad gott så här enkla viner kan vara. 120 DKK får en betala hos Cibi e Vini i Köpenhamn.