tisdag 19 mars 2013

A la Gloire du mon Grand-Pere

Vi har haft ett sug efter Chateauneuf-du-Pape ett tag. Häromdagen gjorde vi slag i saken och korkade upp en flaska från Bosquet des Papes. Det blev deras A la Gloire du mon Grand-Pere av årgång 2009. Vad vi tyckte om årgång 2007 kan du läsa här.

2009 A la Gloir de mon Grand-Pere. 
Vinet kallas även "Cuvée Grenache" då det till 98 % består av den druvsorten. De resterande 2 procenten är Cinsault. Vinet produceras enkom de bästa årgångarna. 
Druvorna kommer från en enda av egendomens vingårdar och den ligger i nordöstra delen av appellationen som har ett lite svalare mikroklimat än resten av byn. Jordmånen är kalkblandad lera och detta skänker vinet en mineralig och stram struktur bakom den generösa och yppiga frukten. 
Åldern på stockarna är mellan 60 och 90 år och avkastningen blir genom det naturligt låg, dock blir nyansrikedomen desto större... 
Vinifikationen äger rum på temperaturkontrollerade betongkar efter en partiell avstjälkning. Macerationstiden uppgår till cirka 35 dagar varefter vinet förs över till fat av fransk ek. Majoriteten av dessa är på 1500 liter men även en del 500 liters fat används. Lagringstiden uppgår till mellan 12 och 18 månader beroende på årgång varvid vinet buteljeras efter en lätt filtrering. 
Vinet har en alkoholhalt på 15%, det betyder 05,% lägre än 07:an. Det görs 
6 000- 8 000 flaskor av den här cuvéen.

Det doftar av hallon och jordgubbar. Ordentligt med örter och lite svaga aromer av violer och fat. Den korta sammanfattningen blir trevlig.
Smaken är ungdomlig och domineras initialt av röda bär, men det tar inte lång tid förrän örterna tar över. Smaken övergår till att bli en dryck på flytande Salvi Läkerol. Det är nästan så av vi blir lite chockade. Det är inte så vi vill det ska vara, inte heller så vi minns 07:an. OK, det finns trevliga saker också: syran ger en bra stuktur, tanninerna biter men inte galet mycket. Eftersmaken är lång, men även här dominerar örterna (salvia) och den salta lakritsen alltför mycket. Under dessa ingredienser känner vi en röd frukt som inte tillåts komma fram. Någonstans ligger där lite varma mineraler.
Vi testar vinet under tre dagar och obalansen mellan frukten och örterna finns där hela tiden.

Vi hade stora förväntningar som grusades. Frågan är om tiden kan rätta till den rådande obalansen. Vi tror det och därför låter vi de flaskor vi har kvar få vila ett par år.

Vi köpte vår flaska vid ett av nyhetssläppen under 2012. Vi betalade då 339 kr.
Betyg 3 +












2 kommentarer:

  1. Ah, se där, våra sug korrelerade. Jag tog fram standardcuveéen från 06, till skillnad från din flaska hade bitarna fallit på plats. Såklart skillnad i årgång och format men jag upplevde 06:an aningen spritig och krävande för 4 år sedan. Nu var den närmast perfekt drickfärdig. Ska bli intressant att se vart den här tar vägen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid kul med viner som når dit man hoppas.
      Jag har tagit upp en 00:a av standardcuvéen för att drickas i påskhelgen.

      Radera