måndag 18 mars 2013

2005 Trevigne Barbera d´Alba

Lördagkvällens måltid var älgfärsbiffar, hasselbackpotatis, coleslaw samt rårörda lingon.
Vi plockade fram en barbera från Domenico Clerico. Deras dolcetto drack vi i februari och gillade.

2005 Trevigne Barbera d´Alba
Det här blir vår första bekantskap med en barbera från Domenico Clerico. Druvan är barbera till 100 %. Det görs 21 000 flaskor av denna barbera. Vinstockarna har en genomsnittsålder på 25 år. Vinet har legat 14-16 månader på barriquer av fransk ek. Hälften nya och hälften som använts en gång.

Det här doftar av lingon, röda vinbär och mogna trädgårdshallon. En svag ton av örter finns där också och slutligen dyker det upp en liten, liten vaniljstång som signalerar om ekfatslagringen. Vi finner inte detta störande på något sätt.
I munnen får vi ett slankt och halvstramt vin. Alldeles utmärkt till vår mat. Vi tar ett glas lite senare på kvällen utan några tillbehör och även detta klara den här barberan gallant. Smakerna som vi känner är syrliga körsbär, röda vinbär, en liten nypa av svårbestämda örter och mogna söta trädgårdshallon. Syran är pigg och frisk utan att anstränga gommen alltför mycket. Tanninerna är rejäla men också avrundade. Eftersmaken är inte kort men definitivt inte lång. Här kommer det fram lite mer örter, ett floralt inslag blandas med den röda frukten och en liten sötlakrits dyker upp det allra sista. Visst känner man att det legat en tid på ekfat, men inte så där ansträngande eller överekat. Vi är ju inte ekallergiker utan tycker att ett visst anslag ger vinet en mjukhet som vi uppskattar framför allt fram på kvällskanten.

Vår flaska är köpt via SB:s beställningssortiment för 199 kr.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar