Kvällens vin köptes in efter att ha läst bloggen WinePunk. Det var mycket av beskrivningen som stämde överens med Vintankars preferenser.
Vinet är producerat av John Duval Wines, som håller till i Barossa Valley, South Australia, Austalien.
John Duval är en legendarisk vinmakare med trettio år hos Penfolds och som mellan 1986 och 2000 var chefsvinmakare. Han startade eget år 2003 och har koncentrerat sig på fyra viner.
Plexus, som är en Rhoneblandning på syrag, grenache och mourvedre.
Entity, som är ett rent syrahvin.
Elgio en slags prestige syrah.
Plexus vitt, som är gjort på druvorna marsanne, roussanne och viognier.
Inget av vinerna finns för närvarande tillgängligt på Systembolaget.
Målet med verksamheten lär vara att uttrycka "The Barossa Fruit and Terroir".
Syrah 50% från vingårdar i Stockwell, Light Pass, Ebenezer och Marananga
Grenache 34% från vinstockar som är över femtio år gamla från vingårdar i Stockwell, Light Pass och Rowland Flat.
Mourvedre 16% från riktigt gamla stockar, några som är över hundra år, i Light Pass och Angaston.
Vinet har fått mogna i sexton månader på franska ekfat.
Vi har en alltså en Rhoneblandning från Barossa Valley.
Vi möts av en hyggligt stor doft, där vi först noterar röd frukt i form av körsbär och hallon, men det finns lite mörkare toner av solmogna björnbär. Doften är komplex och efterhand kommer det fram mörk choklad, eneträ och örter. På slutet känner vi en viss ton av ek, som vittnar om att vinet har legat på ekfat. Tonen av ek är servil och försiktig och den värsta ekallergiker borde inte kunna ha några invändningar mot detta.
Vi tar en sipp och låter vinet virvla runt i gommen några sekunder. Vi känner smaker av röd frukt: mosade körsbär, skogshallon, lite röda vinbär och några söta jordgubbar. Den röda frukten överraskar oss. Vi hade förväntat oss frukt av ett mörkare slag, men för all del lite mörka bär finns det, nämligen övermogna björnbär.
Några rejäla nypor av de läckraste örter cirkulerar runt, men frukten får spela första fiolen. Frisk och god syra skapar en fräschhet. Tanninerna ger vinet en viss stramhet, detta trots att de är finkorniga, avrundade och på gränsen till lite silkiga. Eftersmaken är lång och där får de mosade körsbären sällskap av kaffe, choklad och lite lakrits.. Kryddorna tar för sig lite mer nu, men tar aldrig över.
Det här är ett riktigt gott vin. Alla delar sitter på plats och de olika ingredienserna balanseras mot varandra på ett ypperligt sätt. Vinet känns bra nära sin topp, men också med en lång levnadstid framför sig.
Vi köpte vinet via SB:s beställningssortiment någon gång under 2011. Vi betalade då 279 kr.
Just nu verkar det inte finnas några viner från John Duval hos SB, men när de dyker upp ja då ska Vintankar vara snabb på tangenterna.
Betyg 4+
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar