Förra lördagen var vi hemma hos vännerna P och N. Det vankas alltid god mat hemma hos dom. I lördags började vi med en laxtartar och ett glas vitt.
2011 Les fumées blanches
Domaines Francois
Lurton grundades 1996, först som ett samarbete mellan bröderna Jacques
och Francois Lurton, uppvuxna i en av de mest framstående vinfamiljerna i
Bordeaux. Fadern André Lurton, välkänd vinprofil med ett flertal
Bordeauxslott i sin ägo, har varit en ledstjärna och mentor för de båda
sönerna sedan tidig ålder. 1988 startade de sin egen konsultverksamhet
med "flying winemaking" som en specialitet och var involverade i
vinprojekt hos producenter bland annat i Argentina, Australien, Chile
och Frankrike.
Sedan 2007 äger
Francois Lurton företaget ensam och producerar tillsammans med sina
medarbetare vin i fyra länder under egen etikett; Frankrike, Spanien,
Argentina och Chile. Fram tills år 2012 producerades även vin i Portugal
men den vingården är nu såld. Smakmässigt täcks hela skalan från
friskt, franskt vitt som storsäljaren "Les Fumées Blanches"
(silvermedalj i Wine Nordic Winechallenge 2008) som ständigt får högsta
betyg av vinskribenterna, till mustigt rött argentinskt som Bodega
Piedra Negra Malbec Reserve i Systembolagets sortiment.
Källa: The wineagencys hemsida
Druvan är till 100% Sauvignon Blanc.
Druvskalen macereras med musten i 8-12 timmar innan de pressas. Därefter
flyttades musten över till rostfria ståltankar där den
kylstabiliserades vid 8-10°C i ett par dagar innan alkoholjäsningen
startar. Efter att jäsningen avslutats lagras vinet i ett par veckor
tillsammans med sin jästfällning.
Färgen är blekgul med en svag grön nyans.
Här både doftar och smakar det Sauvignon Blanc. I doften känner vi fläder, nässlor, gräs, lite päron och svaga citrustoner. En finstämd doft utan att vara alltför aromatisk.
Smaken är torr och frisk. Citrus, svarta vinbärsblad, lite fläder, gröna äpplen och på slutet lite krusbär.
Ett enkelt och rättframt vin utan alltför mycket krusiduller.
Betyg 3
Vinet finns i SB.s standard sortiment och kostar 75 kr.
Vi fortsatte med en spagetti carbonara med ett litet lyxigare stuk. Pastan var så klart hemmagjord och så där god att när du tagit sista tuggan inser du att nu blev det lite för mycket. Rött från Italien så klart.
2009 Vigneto Valle Reale Montepulciano d´Abruzzo
Producent är Valle Reale. Vi befinner oss i vinregionen Abruzzerna, som ligger på Italiens östra kust, mot Adriatiska havet, mellan regionerna Marche och Puglia. Familjen Pizzolos
vingård Valle Reale ligger i en dalgång, högt upp i Lagabergen, vilket
skiljer dem från huvuddelen av vingårdarna i Abruzzerna. Jordmånen är
mager och klimatet hårt med kalla vintrar och heta somrar. Temperaturskillnaden är stor mellan dag och natt. Det ger en lång
mognadssäsong med druvor som har både arom och koncentration när de
slutligen skördas i början av november. Här trivs Montepulcianodruvan,
som ursprungligen kommer från just den här trakten.
Valle Reales vinstockar har en snittålder på 30 år och hela skörden görs för hand.
Källa: The wineagencys hemsida
Vinet har legat 12 månader på franska ekfat innan det buteljerades.
Det doftar av körsbär, en hel del örter i en liten jordig stil. Vi känner en del fat, men inte alltför framträdande. Aningens läder dyker upp på slutet.
I munnen får vi ett vin med mörk frukt. Vi känner körsbär, björnbär och blåbär. Lite tanniner finns det, men de är alldeles lena och mjuka. Eftersmaken är mellanlång och här känner vi mörka plommon, en del örter, mörk choklad och en del fat. Lite frisk syra finns i mellanpartiet.
Ett bra matvin som satt som en smäck till pastan. OK, visst kan det saknas lite elegans och komplexitet, men för det här priset är det en plusvariant.
Vi dricker väldigt sällan viner på druvan Montepulciano. Det känns som det börjar bli dags att utforska den mer.
Vinet finns i SB:s standardsortiment och kostar 89 kr.
Betyg 3+
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar