torsdag 31 maj 2018

Cuvée a L`Ancienne 2008, Paul Déthune

Lite mycket att hinna med i trädgården så bloggandet har legat på vänt, men för en vecka sedan på Vintankars födelsedag dracks det bl a champagne. En rent makalös sådan, så den får en egen bloggpost.
Paul Déthunes champagner har med tiden blivit mina favoriter. Rakt igenom hela portföljen är det världsklass. Paul Déthune har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har man gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på nio olika cuvéer gör dom. Jag har provat fem av dom (Blancde Noirs, BlancdeBlancs, Extra Brut, Cuvée Prestige och Millésime2008 ). Nu är det dags för deras prestigechampagne Cuvée A L´Ancienne. Jag köper mina flaskor av näthandlaren Franska Vinlistan. Någon gång emellanåt dyker dom upp på SB, men för tillfället finns det inget tillgängligt där. 


Det här är en blandning på 50/50 av Pinot Noir och Chardonnay. Druvorna kommer från två av deras allra bästa vingårdslotter. Basen är 2008, men här finns runt 30% reservvin baserats på en solera som startades för 40 år sedan. Jäsningen har ägt rum på 205-liters ektunnor, där det också har fått vila upp sig tills dess att det buteljerades (april 2009). En andra jäsning på flaska och i sju år fick det ligga på sin jästfällning innan det degorgerades i mars 2016.
Det görs årligen runt 1000 flaskor.

Detta är en en ung champagne som säkert kommer att utvecklas en del, men Milde Moses vad den levererar redan den här eftermiddagen. En av de absolut bästa champagner jag har haft förmånen att få smaka.

Här finns en magnifik doft av äppelkompott främst gula och röda, men också en diskret, elegant ton av bokna äpplen. Persika, lite citrus, nougat, kaprifol och aningens vanilj förhöjer doftintrycken.

Det är ändå vid den första klunken som vi fullständigt faller för denna underbara dryck. Rakt igenom är det friskhet, elegans och komplexitet. Det börjar med gula och röda äpplen, där främst de röda äpplena bidrar med en stor och elegant syra. Lite mer bokna äpplen tillstöter och ger sin speciella karaktär. Citrus med lite rödare toner typ blodapelsin, rostat bröd, gula stenfrukter (främst persika), några skopor kritiga och steniga mineraler, aningens pepparmint och nötter ligger som i skikt på skikt i gommen. Avslutet är elegant med en hel del törstsläckande blodgrape i fokus.
Ja ni hör hur det låter. Vi försattes i trans av denna champagne

Den handknutna grimman utgör ett elegant intryck.

Betyg 5

 

1 kommentar: