onsdag 23 maj 2018

2013 Trois Cépages, Domaine Pelican

Jura är ett vinområde i Frankrike som på senare år upptäckts av även Vintankar. Det har väl inte blivit några stora mängder men det vi druckit har vi gillat.
På den vita sidan är det två druvsorter som odlas. Det är Chardonnay och Savagnin. Den senare är kanske mest känd för att det är av den som används till "Vin Jaune". Två trevliga Chardonnayviner skrev jag om här. Ett riktigt bra "Vin Jaune" hyllade jag tidigare i år.
På den röda sidan är det tre druvor som odlas: Pinot Noir, Trousseau och Poulsard. Just de röda vinerna från Jura har blivit lite av favoriter under sommarmånaderna. Mycket för sin friskhet och lätthet. Under våren har jag druckit två riktigt bra Poulsard-viner. Den ena skrev jag om här och den andra om här.
En kväll för några veckor sedan blev det ett vin där alla tre röda druvor ingår. Passande nog heter vinet Trois Cépages.
 
Guillaume d´Angerville, en välrenommerad producent i Bourgogne, som förvärvade två vingårdar om vardera 5 ha i Jura för några år sedan. Det var dels från Chateau de Savannes och dels Le Grand Couroulet. Båda gårdarna går numera under namnet Domaine du Pélican. Gårdarna i Jura liksom de i Bourgogne drivs enligt biodynamiska principer. 

Vinet är gjort på druvorna 60% Pinot Noir, Trousseau (35%) och Poulsard (5%).

Doften bär tydliga spår av Pinot Noir med sina röda bär, lite kryddor och makadam. Doften är tydlig utan att bli aromatisk eller övertydlig.


I munnen slås vi av den svala frukten, slankheten och friskheten. Här finns en angenäm körsbärssyrlighet, som backas upp av smultron, jordgubbar, tranbär och aningens lingon på ett törstsläckande sätt. Örter och kryddor förhöjer upplevelsen liksom de steniga mineralerna med en liten touch av skolkrita. Visst finns det en ordentlig syra, men inte ett dugg påträngande. Lite lätt tuggbara tanniner höjer både karaktären och matvänligheten.

Betyg 4

Just nu finns inte det här vinet på "Bolaget", men håll utkik efter det är mitt råd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar