måndag 21 maj 2018

2016 Bardolino Chiaretto från Cavalchina och Overnight Rosato från Brunelli

Vilken majmånad vi varit med om. Och än är det inte slut. Vintankar är ju inte direkt purung, men kan inte påminna sig om att ha varit med om någon liknande majmånad.
Det soliga vädret och de ljumma kvällarna har ju varit som gjorda för att dricka rosé. Två favoriter har vi. En från Bardolino och en från Valpolicella.

2016 Bardolino Chiaretto, Cavalchina
Ett vin gjort på druvorna Corvina (55%), Rondinella (35%) och Molinara 10%). Druvorna skördas runt två veckor för de druvor som används till deras rödvin. Dom pressas tämligen omgående och får ligga med skalkontakt i cirka ett dygn innan jäsningsprocessen drar igång. Denna varar mellan två och tre veckor. Vinet tappas ganska så omgående upp på flaska, där vinet får vila i några månader. Detta är ett ungt vin och ska drickas ungt dvs året efter skörd. Vår flaska var kvar från förra årets inköp och nu är det årgång 2017 som finns på "Bolaget".

Nu ska det sägas med en gång att 2016 var i ett alldeles enastående skick nu på våren 2018. Det kan omöjligt bli bättre, så har du några flaskor kvar så drick dom i sommar.

I doften känner vi en samling röda bär, lite citrus, en del örter och aningens stendamm. Inte så stor, men inbjudande och trevlig.
I munnen är det ett friskt, törstsläckande och svalkande vin. Lättdrucket men ändå med bra karaktär.
Vi kan känna en samling bär, där smultron, hallon, lite röda vinbär och några tranbär samsas på ett lättsamt sätt. Vi hittar även några örter, citrus av det röda slaget dvs blodapelsin och mandariner. I avslutet lite blodgrape.
Absolut en av de bättre roséviner vi druckit.
Betyg 4-

2016 Overnight, Brunelli
Det här är ett vin gjort nästan uteslutande på druvan Molinara. Det finns några små mängder från andra typiska Valpolicella-druvor såsom Corvina, Corvinone m fl. Efter pressning av druvorna får musten tillbringa natten tillsammans med skalen, därefter separeras skalen från druvjuicen. Det är ju i druvans skal färgen sitter. Att det är just en natt har också fått ge namn till vinet. Efter jäsningen har vinet fått tillbringa en kortare tid på ståltankar innan det buteljerats. 2016 var den första årgången. Brunelli gjorde runt 3 500 flaskor.I doften är det första vi noterar smultron, röda vinbär och några droppar hallonsaft. Röda citrusfrukter, aningens rosor och våt grusgång tillkommer i takt med att vinets temperatur stiger. 

I munnen slås vi av den härliga friskheten. Ett vin som gjort för varma sommardagar. En kompott av röda bär tar omgående kommandot: smultron, jordgubbar, hallon, tranbär och röda vinbär. Mandariner, blodapelsin och några stänk blodgrape förhöjer smakintrycken. Lägg därtill lite örter, steniga mineraler och unset rosenvatten så blir bilden nästan komplett. Här finns en stor syra, men den går aldrig över gränsen och blir ansträngande utan skänker bara friskhet och gör vinet nästan törstsläckande.
Betyg 4-


Det här är två roséviner som jag verkligen kan rekommendera. På SB är det för närvarande endast Bardolino Chiaretto som finns tillgänglig. Nu är det årgång 2017 och den kostar 180 kr.
Tar importören in Overnight så var på hugget med en beställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar