tisdag 1 maj 2018

Ruché vs Poulsard. Italien vs Frankrike

Häromkvällen drack vi vin på två lite ovanliga druvor. Ruché från Piemonte i Italien och Poulsard från Jura i Frankrike. Vi kan bara konstatera att det finns fasligt mycket gott vin på druvor som inte är så vanliga. Det gäller bara att våga testa nytt.
Ruché är väl egentligen inte helt obekant druva för Vintankar. Vi upptäckte den för några år sedan och har skaffat oss två favorite. Det är dels cuvén från Cascina Tavijn och dels är det Montalberas Ruché Laccento. Det har blivit åtskillaga årgångar av dessa.
Poulsard är en druva som vi är mindre bekanta med. Visst har vi druckit den. Funnit den god, men ändå sällan köpt på oss några flaskor. Inte förrän nu.


Verkligen skillnad i färgen. Det högra är Poulsard, där färgen har en ljus tegelröd ton.

Ruchén är betydligt mörkare med sin rubinröda ton.

Du som vill veta mer om Cascina Tavijn kan klicka dig in på ett blogginlägg jag skrev för några år sedan efter mitt möte med Nadia Verrua. Vad jag tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal  20102012 och 2013.

Det första vi känner då vi sticker nosen i glaset är en doft av läder, jord och multnande löv, men ganska snart är det en ljuvlig hallondoft som tar över. Det finns också tydliga inslag av violer, rosor och järnfilspån.
I gommen är det de röda bären som dominerar: hallon, smultron och övermogna röda vinbär, men också ett litet mörkare drag av solmogna björnbär. Steniga och järnaktiga mineraler, lite örter och kryddor kan vi också pricka av. En ganska så stor och alert syra, där vi tycker de röda vinbären känns mer omogna och några stänk tranbär. Distinkta tanniner, men som den här kvällen känns mer avrundade än då vi första gången drack årgång 2014. Eftersmaken något längre än medel där vi anar oss till en del torkad frukt med aningens sötaktig touch och så en stor bukett vildrosor med några violer instoppade.
Vintankar gillar verkligen det här, men jag vet att Ruché är en druva som många har svårt. Annorlunda, lite eget kanske men visst tusan är det gott.
Betyg 4
Domaine du Pelican.
Guillaume d´Angerville, en välrenommerad producent i Bourgogne, som förvärvade två vingårdar om vardera 5 ha i Jura för ett antal år sedan. Det var dels från Chateau de Savannes och dels Le Grand Couroulet. Båda gårdarna går numera under namnet Domaine du Pélican. Gårdarna i Jura liksom de i Bourgogne drivs enligt biodynamiska principer. 
Vinet är uteslutande gjort på druvan Poulsard. En för Jura typisk druva, som inte odlas på så många andra ställen. Druvorna till just det här vinet kommer från en vingård som leasas av den legendariske Jura-odlaren Jaques Puffeney. Detta är blott andra årgången från Domaine du Pélican.

I doften hittar vi en hel dröse röda bär, som tillsammans med toner från röda äpplen, kryddor och örter ger en doft som vi direkt tar till våra hjärtan. Vi kan också känna lite våt jord, blöta teblad  och aningens läder.

I munnen är det de röda bären som omgående tar kommandot: jordgubbar, smultron, hallon, körsbär, tranbär och några droppar lingonsaft. De steniga mineralerna bildar tillsammans med lite örter och kryddor en fin bakgrund. Syran ger friskhet och för våra tankar till röda äpplen. Eftersmaken är av medellängd och vi noterar återigen jordgubbarna fast nu i sällskap med syrliga körsbär och en läcker svartpeppar ton.
Ett slankt, törstsläckande och riktigt gott vin. Poulsard är definitivt en druva att hålla ögonen på. Jag har några flaskor kvar och ljumna sommarkvällar är det här nog en riktig höjdare. Det här är ingert vi långlagrar. Våra flaskor dricks upp de närmaste två/tre åren.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar