måndag 14 maj 2018

Prosecco från Silvano Follador och 2008 Pinot Noir Mountford Estate

Vintankar har valt att hålla ordning på sina viner medelst ett egen-komponerat excelark. Visst finns det mycket proffsigare sätt som Cellartracker, men vårt excellark gör att vi får en tillraäcklig överblick över vad vi har i källaren, vilken hylla vinet ligger på, årgång, inköpsår mm. Vill vi veta lite mer om vinerna vi druckit, så har vi sökfunktionen i bloggen att ta hjälp av.
Det gäller bara att vara noggrann att föra in alla viner som läggs ner i källaren. Det kan vi med gott samvete  skriva under på att vi är. Det är värre med att alltid få noterat spontana omflyttningar eller spontana hämtningar ur källaren, där uttagen skrivs på små lappar som kommande dag ska uppdatera vår vinlista.
Så visst händer det att ett vin är slut trots att listan säger att det ska finnas. Detta kan vara jobbigt ibland. Glada överraskningar händer också. Ett vin visar på ett nollsaldo, men ändå hittar vi en flaska i jakt på något annat vin. Det senare hände för någon vecka sedan. Två viner som var nollade visade sig  finnas. En riktigt god Prosecco och en Pinot Noir från Nz fick oss att skina ikapp med vårsolen.

2012 Prosecco Superiore Dosaggio Zero, Silvano Follador.
Det här är en liten producent som förfogar över 4 ha vinmark och gör runt 30 000 flaskor årligen. Odlingen sker efter biodynamiska principer, men anpassade efter deras egna tankegångar. Du som vill veta lite mer om Silvano Follador ska klicka på länken till en artikel som Ingvar skrev på sin blogg Billigt Vin för snart fem år sedan. Mycket givande läsning.

Den här Proseccon är gjord genom metodo classico dvs en andra jäsning på flaska. Degorgering dvs avlägsning av jästproppen. Dosaggio Zero vilket betyder att inget socker har tillsatts.
Vi tar vinet ur kylen och då är så klart doften ytterst diskret, men i takt med att solen värmer glasen kan vi känna lite citrus, gröna äpplen och en stor hög med regnvått makadam.
Den första lilla klunken signalerar knastertorr Proseccon. Ur botten på vinglaset strömmar en uppsjö av mycket små bubblor mot ytan. Ett fascinerande skådespel.
Det här är så långt ifrån de Prosecco en vanligtvis stöter på ur SB-sortimentet. Här finns inga toner från Päronspilt. Ingen irriterande och kladdig sötma. Endast ren och pur drickglädje.
Citrus, gröna äpplen, steniga mineraler, någon liten örtighet
 och somriga blommor och så det där avslutet av läcker bitterhet från en väl mogen grapefrukt.
Utan tvekan en av de bättre Prosecco vi druckit.
Betyg 4+


2008 Pinot Noir Mountford Estate.
Vingården ligger i Waiparadalen ca 40 min bilresa från Christchurch, Sydöns största stad.
Det är dryga tjugofem år sedan vingårdarna anlades. Idag omfattar dessa ca 10 ha. Här odlas det idag Pinot Noir, Chardonnay och Riesling. Sedan 2007 ägs egendomen av det holländska paret Kess Zeestraten och Katryn Rayn. Odlingarna sköts enligt biodynamiska principer utan att vara certifierade.
Vinet har fått ligga ca 18 månader på franska ekfat, varav hälften varit nya.
Vi möts tämligen omgående av en stor och aromatisk doft, där det finns massor av röda bär och en hel del örter och kryddor. Aningens läder och våt kompostjord ger ett dovare intryck. På många sätt en typisk och uttrycksfull Pinot från Nya Zeeland. Ja faktisk lite övertydlig.
Den har nu hunnit bli tio år gammal, men fortfarande är det en bra friskhet vi kan känna samtidigt som frukten också gått vidare och nu fått en del mognadstoner.  Den har m a o utvecklats väl och jag gissar att den är på sin absoluta topp. I gommen är det frukten och bären (körsbär, hallon, jordgubbar, lite björnbär) som dominerar i väl samklang med några ordentliga nypor örter och kryddor. I eftersmaken dyker det också upp lite lakrits och järnhaltiga mineraler.
Jag har i tidigare inlägg hyllat årgångarna 2007 och 2008. När jag läser dessa inlägg och jämför med hur jag upplever 2008:an idag är det väldigt mycket som går igen. Men jag är idag inte alls lika attraherad av dessa attribut. Visst tusan håller vinet ihop fint, fått en hel del mognadstoner och har fortfarande en vital frukt, men jag är idag inte alls lika begeistrad över vinet längre. Något har nog hänt med mina smakprefenser.

Betyg 4



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar