torsdag 17 maj 2018

4 x Brunelli från 2014: Campo del Maestro, Corte Cariano, PaRiondo (Ripasso) och Superiore

Vi har under ett par veckor testat fyra av Brunellis viner från 2014. Ett år som generellt betraktas som en svagare årgång i Valpolicella, men jag tycker Brunelli, precis som vanligt, lyckas väldigt bra med alla fyra vinerna.
2014 Campo del Maestro
Det här är den allra första årgången av det här vinet, som Brunelli lanserade på våren 2017. Jag presenterade vinet i ett av mina månadsreportage från Brunelli. Den intresserade kan läsa om detta här.Men låt mig bara konstatera att vinet är gjort på nio olika sorters druvor (Corvina utgör 50%),  som torkats i fyra månader.

Vinet har mognat på ett fint sätt under det året som gått sedan det lanserades. Fortfarande finns här en ungdomlig spänst och med en läcker mörk frukt som främsta attribut, men här finns också läder, våt jord, lite örter och kryddor. Inte alls olik en amaronedoft. Den lilla alkoholtonen vi noterade i doften första gången vi drack det är nu som bortblåst.

 I munnen kan vi konstatera att detta är ett vin med kraft, komplexitet och samtidigt en viss elegans.
 Det är bra tryck i den mörka frukten, där vi särskilt noterar de mörka körsbären, men också små delikata portioner björnbär, svarta vinbär och skogshallon. Örter, kryddor, mineraler, lite torkad frukt och inslag från fathanteringen finns där i väl avvägda proportioner.
Eftersmaken är lång och med ett bitterljuvt avslut av mörk choklad, espressokaffe och körsbärskärnor.
Ett fantastisk vin helt enkelt, som ännu inte nått sin topp.
Betyg 4+


2014 Corte Cariano
Vinet består till 100% av Corvinadruvor som vuxit på deras vingårdar i San Pietro in Cariano och i Pedemonte. Druvorna får torka i ca 30 dagar. Skalkontakt de tio första dagarna av vinifieringen. Vinet får ligga till sig i ca ett år på 30 hl stora ekfat och därefter ytterligare fyra månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
För snart två  år sedan skrev jag ett inlägg om årgångarna 2011 och 2012 av detta vin. Årgång 2013 hyllade jag här.

Årgång 2014 når kanske inte riktigt upp till de tidigare årgångarna, men det är inte så långt ifrån.
I doften är det typiska corvina-toner i form av mörka körsbär som dominerar intrycken. Lite örter, någon liten kryddighet och spår från fathanteringen kan vi också notera. Det är ingen stor doft, mer av det diskreta slaget, men ändå inbjudande och trevlig.
Vid den första lilla klunken noterar vi att vinet har en förträfflig friskhet, där de mörka körsbären, precis som i doften, dominerar intrycken. Vi kan även känna fina små nyanser av blåbär, björnbär, svarta vinbär och något enstaka slånbär. Örter, lite kryddor , kakao och unset vanilj ger vinet en trevlig framtoning. Tanninerna smånafsar i munhålan. Eftersmaken är av medellång karaktär. Ett lättsamt, matvänligt och gott vin utan några ambitioner att vara mer än vad det är dvs ett gott vardagsvin, vilket är gott nog.
Betyg 4-

2014 PaRiondo Ripasso
Druvsammansättningen är Corvina (65%), Corvinone (10%) och Rondinella (25%).Dessa har vuxit på vinstockar med en ålder runt 35 år i San Pietro in Cariano och Pedemonte. Efter den andra jäsningen har vinet fått mogna 12-18 månader på stora ekfat beroende på årgången.
En Ripasso utan ambitioner att likna en amarone. Det lever helt på sina egna meriter och går i en stil som vi verkligen gillar.
Vi hittar mörk frukt i lite olika former: körsbär, björnbär, vinbär, blåbär och blåa plommon i såväl doft som smak. Lägg till lite örter, kakao, svart te, espressokaffe och unset vanilj samt en bra syra och tanniner av en försiktig sort, så har vi ett vin som gjort för en mångfald av pastarätter, men även lite enklare kötträtter.
Ja det går alldeles utmärkt att njuta av det här vinet rakt upp och ner också.
Betyg 4-

Valpolicella Superiore
 Druvmixen är Corvina (65%), Rondinella (25%) och Corvinone(10%). Produktionen går till så att druvorna pressas omedelbart efter att de skördats. I cirka tio dagar får musten ha skalkontakt. Jäsningen sker på ståltankar. Superiore har fått tillbringa cirka ett år på 50 hl stora fat av Slavonsk ek.

Detta är ett vin helt utan torkade druvor. Det finns en friskhet och fräschhet som gör att vinet känns väldigt "rent" på något sätt. Förvisso ett enkelt vin, men här finns massor av charm och karaktär.
En läcker frisk körsbärsfrukt dominerar förstärkt med blåa plommon, lite kryddor och en del fina toner från fathanteringen. I doften hittar vi även något som drar iväg mot violpastiller. Syran, frukten och småkrafsande tanniner gör det här till ett underbart vin till sommarens pasta, pizza, sallader och kycklingrätter.
Betyg3++

Campo del Maestro är utan tvekan vinnare i den här bataljen. Ett vin som kommer att utvecklas fint de närmaste åren och som jag tror kommer att håll i ett flertal år.
På SB är det årgång 2015 som gäller till priset 264 kr.

Corte Cariano är det årgång 2013 som gäller på "Bolaget". Priset är 160kr. Det är säkert helt på topp nu och ska nog drickas upp inom ett par år. Jag bedömer den årgången som något bättre än 2014.

PaRiondo (Ripasso) är aktuell med årgång 2015 på "Bolaget". Den årgången har jag ännu inte smakat. Priset är 202 kr.

Superiore är inte tillgänglig via SB. Minns jag rätt betalade jag runt 8 euro, när jag besökte vingården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar