lördag 19 maj 2018

Luddite besöker Göteborg och Barrique

I tisdags hade vi finbesök i Göteborg. Ägarna och vinmakarna bakom Luddite gästade stan. Göteborg visade upp sig från sin allra bästa sida med sol, svag vind och nästan 30 grader varmt.
Rolf (mannen bakom Barrique) och Niels (mannen bakom vinet) i ett intensivt samspråk om viner.
Ni som följer min blogg vet att vinbaren Barrique är mitt favorit ställe i Göteborg. Trevligt bemötande, fantastisk mat och sympatisk prissättning av viner. Systembolagspriset + 375 kr är deras prisfilosofi.

Niels Verburg och Penny Meyer möttes 1985 på Elsenburg Agricultural College. Efter avslutad examen var de ett par vars önskan var att få göra vin tillsammans. Det var hårda tider i Sydafrika så dom flyttade till Europa, där dom jobbade och förkovrade sig inom vintillverkning. Det blev även något i år i Chile, Nya Zeeland och Australien innan dom 1995 återvände till Sydafrika. Det blev närmare åtta år hos vinproducenten Beaumont i Bot River innan dom öppnade eget.
Dom köpte en gård (17 ha) alldeles utanför Bot River.  Deras motto är "Passion går före teknik".

Geografiskt befinner vi oss runt 10 mil sydost om Kapstaden i regionen Western Cape. Ett område som är hårt drabbat av torka. Vinrankorna tvingas söka sig långt ner i marken för att få tillgång till vatten. Druvorna blir små och med väldig koncentrerad frukt.
Dom producerar fyra olika viner. Två röda och två vita. Jag missade att ta bilder på flaskorna så det fick bli bilder från importörens (Handpicked Wines) broschyr istället.

Vinet är gjort på tre olika druvor. Druvorna kommer från tre olika vingårdslägen. Varje druva vinifieras för sig. Chenin Blanc och Viognier har fått jäsa på stålfat med sina skal och naturlig jäst. Det har sedan pumpats över till ekfat. Blanc fumé (sauvignon blanc) har jäst på ekfat. Allt vin har fått mogna sex månader på ekfat innan de tre vinmusterna blandas till ett vin. Enda tillsatsen är en liten gnutta svaveldioxid för hållbarhetens skull.

Ett lite enklare vin, men ändå gott. Väldigt frisk och fräscht. Perfekt för bufféer och mingel på sommaren.
I doften hittar vi lite päron, krusbär, persika och gott om regnvåt grusgång. En trevlig blommig ton i bakgrunden.
I munnen kommer en behaglig lite fruktig ton fram: gula äpplen, lite citrus, aningens gula stenfrukter och en finstämd ton av örter. Inslaget av krossade flinta stenar är påtagligt.
Betyg 3+


Till det här vinet har det enbart använts Chenin Blanc. Druvorna kommer från deras vingård i Bot River och skördas tidigt för att hålla nere alkoholen och samtidigt få en pigg syra. Jäsningen sker medelst naturlig jäst och lång skalkontakt. Vinet får ligga ett år på ekfat med sin jästfällning. Vissa år tillsätts aningens Viogner för att få en mer tilltalande doft.
Vi faller för det här vinet. Så välbalanserat och samtidigt packat med härliga gula  frukter: äpplen, plommon, någon liten ton av päron, lite citrus, persika och honungsmelon. Lång eftersmak där frukten får sällskap med örter, steniga mineraler och lite grapefrukt. Långt där bak kan vi spåra unset honung.
Rigtigt förbaskat gott!
Betyg 4


Vinet är gjort i huvudsak på Shiraz, men med tre andra druvor som komplement. 2015 är första årgången med en liten dos Cabernet Franc
 Druvorna pressas och jäses var för sig. Shiraz får jäsa på ståltankar medans de tre andra druvorna får jäsa på små ekfat.
Årgången 2015 fick ligga 12 månader, mot normalt 18 månader, på ekfat, varav hälften var nya.

Doften är hyfsat stor och vi kan känna massor av mörka bär, en hel del kryddor, lite fat och en försiktig blommighet som drar mot violer.
Smaken är även den präglad av mörka bär främst körsbär men även björnbär, blåbär och några enstaka svarta vinbär kan vi känna. Inslaget av örter och kryddor är stort. En bra syra som ger friskhet noteras liksom nafsande tanniner som ger vinet en bra karaktär. Medellång eftersmak med lakrits, lita mörk choklad, steniga mineraler och ännu mera kryddor och mörk frukt.
Inget stort vin, men gott och trevligt som hör vardagen till.

Det var med detta vin som deras vinmakarhistoria startade. 2000 var deras första årgång och just druvan Shiraz är Niels stora passion.
Druvorna kommer så klart från de egna odlingarna i Bot River. Den karga jorden och det torra klimatet ger mycket små druvor, men i gengäld druvor med en väldans koncentration. Dom skördas så klart för hand och delas in i två batcher nya resp gamla vinstockar, men eftersom 2012 gav en liten skörd så blandades de båda direkt efter att de pressats. Efter jäsningen fick musten ligga på sin jästfällning i nästan en månad. Slutligen fick vinet mogna i nästan två år på ekfat (95% fransk ek och 5% ungersk). 25% av ekfaten var nya resten var 2:a, 3:e och 4:e gången använda.
En massiv och intensiv doft av mörka bär möter oss direkt. Vi anar stordåd. Här finns en hel del kryddor, lite läder, våt jord, järnrör, kakao och aningens björnklister( den doften minns vi från skolan).
I munnen är det ett litet kraftpaket med intensiva fruktsmaker: körsbär, björnbär, katrinplommon, hallon och blåbär. Örter och kryddor (speciellt svartpeppar) bidrar till den komplex smaken. Bra syra, distinkta tanniner och lång eftersmak höjer njutningsgraden. Ja eftersmaken är värd några ord: mörk bärkompott, örter, kryddor, mörk choklad, sötlakrits, några torkade frukter och mineraler.
Utan tvekan kvällens vin. Det krävs en köttbit för att detta ska komma till sin rätt. Absolut något för sommaren grillfester.
Betyg 4 +

Det här vinet var månadens (december) vin på forumet finewines. Visst gillade jag det då, men betydligt mer nu. Jag skrev då att det blir inga återköp, men nu har jag lagt en beställning på ett par flaskor. Så det kan bli!

En fantastisk kväll. Trevliga bordsgrannar. God mat. Gott vin. Fantastiskt roligt att få träffa Niels och Penny och höra deras historia. Stort tack till Rolf och övriga på Barrique och naturligtvis Handpicked Wines som tog Penny och Niels till Göteborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar