söndag 6 maj 2018

2005 Millésime, Palmer & Co

För dryga veckan sedan blev det ordentligt varmt utefter husväggen. Vi jublade åt vårens ankomst.
Vi plockade fram en flaska champagne från Palmer&Co. Ja faktisk vår sista av just den här årgången. Den levererade precis som den skulle dvs den sista flaskan ska vara den bästa och tanken ska vara "vi borde köpt fler".

Palmer & Co är ett stort kooperativ. Jag skrev lite mer utförligt om dom för några år sedan, så den vetgirige hittar det på den här länken.
Den exakta druvmixen varierar från årgång till årgång, men druvorna är Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier, där de två förstnämnda dominerar. Till en Millesime används bara druvor från Grand Cru och Premier Cru lägen i Montagne de Reims. Den har legat drygt fyra år på sin jästfällning innan den degorgerades
Vår flaska inhandlades någon gång under 2012. Priset på "Bolaget" var då runt 280 kr. Idag ligger priset på 369 kr för årgång 2012.

I doften finns tydliga signaler om mognadstoner. Inslaget av aningens bokna äpplen fanns inte för tre år sedan, då vi senast drack den här. Visst finns här fortfarande en bra friskhet med en syra som får oss tänka röda äpplen av ett litet sötare slag. Snäckskal, kritiga och steniga mineraler, rostat bröd och några gula stenfrukten kan vi också känna.
Även i gommen har den bibehållit sin fina friskhet även om syran andas mer mogenhet. Gula och röda äpplen blandas med lite mer bokna till en ljuvlig kompott. Citrusen drar nu mot ett litet rödare håll. Här finns en stor och bra mineralitet med krita och sten i centrum liksom en försiktig brödighet. Gula stenfrukter, någon tropisk frukt och unset honung dyker upp i den medellånga eftersmaken.
I den härliga solvärmen tog flaskan slut i ett nafs.
En alldeles strålande champagne. Det är klart att den inte kan mäta sig med giganterna på marknaden, därvid lag saknas komplexitet. Den var så klart ett fynd för sina 280 kr år 2012.
Även en så här förhållandevis billig champagne kan utvecklas bra med åren är ett faktum vi kan konstatera.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar