torsdag 3 maj 2018

2013 Les Terrasses från Alvaro Palacios

Vintankar har med åren blivit en hängiven vän av viner från Priorat. I höstas reste vi iväg dit för att tillsammans med Club Amarone resa runt i Priorat och besöka några odlare.
Odlingsområdet Priorat ligger 15 mil sydväst om Barcelona i Katalonien. 
Ett priorkloster som fick namnet Priorat de Scala Dei anlades i bergstrakterna för cirka tusen år sen, varav distriktet har fått sitt namn. Priorat fick DO-status (Denominación de Origen) 1954. Numer även DOQ -status. Priorats yta är runt 20 000 ha, varav cirka 10% är täckt med vingårdar.


Producent är Alvaro Palacios. Alvaro kommer från en välkänd vinmakar familj i Rioja. Han valde att gå sin egen väg och har nu blivit en portalfigur bland vinmakarna i Priorat.
Kvällens vin har en druvblandning som  är 60% Grenache och 40% Carignan (Samsó). Druvorna kommer från ett flertal olika vingårdslägen. Vinet har fått jäsa i en blandning av rostfria ståltankar, cementtankar och ekfat. 30 dagars meceration 10 månaders lagring på ekfat varav 20% varit nya och övriga 80% varit använda 1-3 gånger

Vi möts av en hyfsat stor doft, där den mörka frukten är väldigt påtaglig. Vi kan också notera en del örter och kryddor liksom försiktiga toner från ekfaten. Mycket Priorat över doften, vilket vi uppskattar.

I munnen är det ett ungt prioratvin med bra friskhet. Den mörka lite varma frukten är det första vi känner. Vi noterar mörka körsbär, en del solmogna björnbär, lite svarta vinbär och en liten lätt touch av hallon. Här finns ett påtagligt inslag av örter och kryddor med en härlig vitpepparton, som samspelar i fin harmoni med frukten. Bra syra och smånafsande tanniner höjer upplevelsen.
Eftersmaken är något längre än medel och där får frukt och kryddor sällskap av sötlakrits, kakao och lite lätt rostade ekfat med unset vanilj i släptåg.
Det här är helt enkelt urgott.
Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar