lördag 12 maj 2018

2011 Amarone Riserva, Musella

Musella är en vinproducent som jag upptäckte ordentligt för snart fem år sedan i och med att jag testade deras årgång 2006. Varför dom seglat under min radar vet jag inte. Dom är ju trots allt en klassisk amaroneproducent. Jag drack för snart en månad sedan årgång 2009 och det resulterade i en hyllning på bloggen. Jag gjorde strax därefter en beställning av årgång 2011, vilken är den årgången som är aktuell via Systembolagets beställningssortiment. Dags för en första test.
Geografiskt befinner vi oss i de östra delarna av Valpolicella, ca 20 min bilresa österut från Verona. Azienda Agricola Musella, som det fullständiga namnet är, ägs och drivs idag av Emilio Pasqua, dottern Maddalena och vinmakaren Enrico Raber. Totalt omfattar gården 400 ha, varav 40 ha är vingårdar och resten är park- och skogsområden. Vingårdarna är fördelade på tre olika lägen (Monte del Drago, Perlar och Palazzina). 2008 påbörjades arbetet med att ställa om till ekologisk och biodynamisk odling. Från och med årgång 2014 är Musella certifierade för både ekologisk odling enligt ECOCERT  och biodynamisk odling enligt DEMETER
Dom gör tre olika amarone, en ripasso, en superiore, en recioto, ett rosévin på 100% corvina, ett vitt vin på 90% garganega och ett rött vin på lika delar corvina och carbernet sauvignon. Av dessa finns Superiore, Ripasso, Amarone Riserva, Recioto samt Rosé del Drago på Systembolaget (inkl beställningssortimentet).


Amaronen som finns i Sverige är deras Riserva. Den är gjord på  70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Osoleta. Druvorna kommer från vinstockar som är mellan 20 och 50 år gamla. Druvorna plockas normalår i början av oktober och får sedan ligga för torkning fram till början på januari. Vinet har sedan fått tillbringa ett par år på ekfat från Allier skogen. En del nya, en del något år gamla och en del flera gånger använda. Storleken på ekfaten är 700, 1500 och 3 500 liter stora.
Årgång 2011 känns fortfarande väldigt ung trots sina sju år. Syran är distinkt och skapar en stor friskhet. Tanninerna finns där på ett påtagligt sätt, nafsar runt i munhålan och bjuder samtidigt ett rejält motstånd. Det känns att det här är på väg mot något stort, men ännu inte nått ända fram.
Med detta sagt kan vi ändå  känna dofter av mörka bär, blåa plommon, tydliga medelhavsörter och inslag från fathanteringen.
I munnen startar det med söta mörka körsbär, lite skogsbär och blåa plommon. Efterhand tillkommer några nypor örter, lite torkad frukt, kakao och lite lakrits. Eftersmaken är lång på amaronevis och med ett litet bittert avslut i form av körsbärskärnor och riktigt mörk choklad.

Det känns så tydligt att smakerna har påbörjat sin utveckling, men ännu inte blommat ut för fullt. En klassamarone med bra utvecklingspotential. Mina kvarvarande flaskor ska få vila i två år, men sedan..............

Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar