måndag 22 oktober 2018

2012 Nebbiolo d´Alba från Francesco Rinaldi och 2004 Pajé Barbaresco från Roagna

Vi fortsätter våra förberedelser inför resan till Alba och Piemonte. Förra veckoslutet drack vi en trevlig Nebbiolo och så en Barbaresco från en av våra favoritproducenter.

Idag är det Paula Rinaldi som driver företaget, men dess rötter går tillbaks till 1870-talet. Vineriet ligger på toppen av den berömda vingårdskullen Canubbi. I deras portfölj finns tre olika Barolo och en Barbaresco. En Nebbiolo d´Alba (den vi dricker den här kvällen), två Dolcetto, en Barbera, en Grignolino samt ett vitt vin på druvan Cortese.

Druvorna till det här vinet kommer från en vingård i närheten av den lilla byn Verduno.
Vinet har fått jäsa på cementtankar. Macerationen varar mellan 20 och 30 dagar. Vinet har slutligen fått ligga till sig i cirka ett år på fat av slavonsk ek.

En nebbiolo i alldeles utmärkt form. Väldigt drickvänlig idag och jag tror inte den kommer att utvecklas så mycket mer, vilket inte heller känns nödvändigt såsom den levererar den här kvällen.
Frisk i såväl doft som smak. I doften hittar vi röda bär, nypon, en liten lätt kryddighet, lite rosor och violer.
I munnen återkommer de röda bären från doften nu som ljusa körsbär, några hallon, lite tranbär och jordgubbar. En finstämd örtighet noteras liksom nypon. En behaglig syra och ganska inställsamma tanniner gör att vinet känns mjukare än många andra viner på druvan nebbiolo. Här tar vi gärna lite större klunkar.
Betyg 4-
På SB är det årgång 2015 som gäller till priset 223 kr.


2004 Pajé, Roagna
Årgång 2003 var en av de mest hypade vinerna i bloggossfären för åtta till tio år sedan. Vintankar hakade på hajpen och har under åren druckit åtskilliga 2003:or. Det första intrycket hittar du här och det sista här. Det har gått sex år sedan vi senast drack 2004. En 2005:a skrev vi om i somras.

Druvan är nebbiolo till hundra procent. Druvorna kommer från vingården Pajé, där Roagna äger 1,83 ha. Vinrankorna har en ålder på mellan 25 och 50 år. Jäsningen äger rum på stora ekfat, macerationen varar 60-70 dagar. Vinet får sedan ligga till sig cirka fem år på neutrala ekfat. Det görs knappt tiotusen flaskor av det här vinet.

Ett alldeles strålande vin, som är i en alldeles  underbar drickfas just nu. Här finns inga ålderskrämpor, bara begynnande mognadstoner. Den som ligger på några flaskor behöver inte ha bråttom. Dom klarar sig bra i många år till, men jag är tveksam om de kan bli så mycket bättre än så här.

Det finns en härlig inbjudande doft av röda bär förstärkta med nypon, rosor, läder, vissna höstlöv och lite örter.

Vi smakar på vinet och finner det tämligen slankt med en hel del röda bär såsom syrliga körsbär, lite hallon och jordgubbar, några tranbär, nypon och en liten förnimmelse av lingon. Lägg till lite örter, torkad frukt och  en försiktig blommighet (rosor,violer). Allt förpackat på ett elegant sätt. Syran  och tanninerna finns där. De senare småbiter i gommen på ett behagfullt sätt. Precis som vi vill ha det. Eftersmaken är lång med ännu mer av röda bär och örter kanske någon liten läcker ton av sötlakrits på sluttampen.
Detta var vår sista 2004:a. Vi hade gärna haft fler, men ibland är det också skönt att sluta på topp.
Betyg 4++
Just nu finns det inga flaskor från Roagna på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar