I dessa besvärliga tider är vi tacksamma och ödmjuka för att vi klarat oss undan Coronaeländet. Vi firade nyår på hemmaplan. Det blev dottern, hustrun och jag. Vi lyxar till det genom att beställa Chefs Meny från Barrique Vinbar. Mer om detta i ett senare inlägg.
Jag hade beställt lite kaviar Royal Siberian Caviar från Attilus. Faktiskt min första bekantskap med rysk kaviar. Visst var det en trevlig upplevelse. Frisk med en fin sälta, lite kryddor, tydlig fisksmak, rätt så len och elegant. Tveksamt om jag uppskattar den mer är Kalixlöjrom, men väldigt roligt att ha testat.
Vi drack till detta en flaska champagne. Går det att dricka något annat? Skulle väl i så fall vara vodka och det är det decennier sedan jag slutade konsumera. Champagnen fick sedan följa oss igenom förrätten som var Hummersoppa.
Bollinger är ett av de klassiska Champagnehusen med en historia som tog sin början 1829. Grundare var den franske adelsmannen Athanase de Villermont, som ärvde en en familjeegendom i Aÿ-området, den tyske handelsmannen Joseph Bollinger och en lokal förmåga Paul Renaudin. De bildade tillsammans Renaudin-Bollinger & Cie. Joseph Bollinger kom att gifta sig med en av Athanases döttrar och deras söner förde sedan verksamheten vidare. Bollinger var tidiga med att se marknadspotentialen i Storbritannien. Bollinger är alltjämt familjeägt. I ledningen har det stått en i familjekretsen, men detta kom att ändras 2008 då Jérôme Philipon, en industriman med rötterna i Champagne tog över ledarskapet.La Grande Année årgång 2008 är gjord på druvorna Pinot Noir (71%) och Chardonnay (29%). Druvorna kommer från 18 olika små vinfält. PN-druvorna i huvudsakligen från Aÿ och Verzenay medans Chardonnay-druvorna kommer från fält i Les Mesnil-sur-Oger och Cremant.
Jäsningen har ägt rum på små, gamla ekfat allt i sann Bollingeranda. Degorgeringen ägde rum i juni 2018 och fick då en dosage på 8 gr per liter.
Massor av små, små fina bubblor virvlar upp mot ytan.Doften är rätt så stor med vissa oxiderade toner. Härlig komplexitet. Vi tycker oss känna gula äpplen, lite päron, citrus, en del gula stenfrukter, lite nötter, våta stenhällar, aningens rostat bröd och unset honung.
Betyg 5-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar