söndag 16 maj 2021

Etna Bianco och Etna Rosso från Mandrarossa

 I början på mars ordnade vinimportören Nigab en digital vinprovning med Cava-producenten Vilarnau. En mycket trevlig tillställning som resulterade i detta blogginlägg. I april var det åter dags för en ny digital vinprovning med producenten Mandrarossa från Sicilien. Jag hade dessvärre ingen möjlighet att delta den dagen, men fick möjlighet att testa deras två Etna Rosso och Etna Bianco samt ta del i efterhand av info från provningen. Ett blogginlägg påbörjades men blev liggande halvfärdigt tills nu.

Mandrarossa
I slutet på 1950-talet slog sig några små vinbönder samman för att klara av den rådande lågkonjunkturen och motverka emigrationen från det krigshärjade Sicilien. Det var så det hela började. Dagens Mandrarossa föddes 1999 efter två decenniers studier att hitta den perfekta jordmånen för ett antal druvor. Idag är dom representerade på tre ställen. 
Huvuddelen är koncentrerade runt Menfi på den nordvästra sidan, där dom disponerar 500 ha med olika jordmån (sand, lera, kalksten samt några blandningar av dessa) och med druvor lämpliga för varje jordmån. Här odlas internationella druvor som  Sauvignon Blanc, Petit Verdot, Cabernet Franc, Merlot men också mer lokala som Grillo, Nero d´Avola.
På Etnas nordöstra sida äger dom 4 ha odlade med i huvudsak Nerello Mascalese (blå) och Carricante (grön). På ön Pantelleria äger dom 2 ha odlade med druvan Zibibbo på vilken det görs ett sött vin.

Ett arbete har påbörjats mot att bli en hållbar vingård. Ungefär 15% av odlingarna bedrivs idag enligt ekologiska odlingsprinciper.


2016 Sentiero delle Gerle Etna Rosso 

Detta är ett vin gjort på druvan Nerello Mascales till hundra procent. Klasarna avstjälkas och druvorna pressas. Maceration och jäsningsproceduren varar ca 10-12 dagar. Vinet får vila upp sig i 10-12 månader på stora (50 hl) fat av fransk ek innan det buteljeras.

Färgen går i en vacker gnistrande granatäppelröd ton.
I doften ganska typiska etnatoner, där de röda bären dominerar och uppbackade av kryddor, knallpulver, krossade flintastenar och aningens rosor.
I munnen är det ganska så friskt och slankt med en viss stramhet. Till en början är det bären som dominerar. Det börjar med lite rödare bär såsom hallon, lingon och tranbär, men det smyger sig efterhand fram bär av mörkare slag av typen björnbär och blåbär. Här finns en god portion örter och kryddor liksom steniga mineraler. Trevlig syra och väluppfostrade tanniner.

Eftersmaken är av medellängd och där sällskapar bären med kryddor och rosor.
På det hela ett trevligt och gott vin.
Betyg 3++

På SB kostar det 189 kr
2019 Sentiero delle Gerle Etna Bianco

Det här vinet är uteslutande gjort på druvan Carricante, som vuxit på Etnas syd-östra sluttningar i en vulkanisk jordmån. Druvorna avstjälkas direkt efter skörd och pressas försiktigt. Musten får jäsa i 25-30 dagar och får sedan vila upp sig i stora tankar av rostfritt stål i 13-15 månader.

Färgen går i en halmgul nyans.

I doften hittar vi diverse gula stenfrukter, lite fläderblommor, några örter och inte minst grus, makadam och aningens rökighet från flintastenar som slagits mot varandra.

I munnen är det ett rätt så fylligt vin med gula päron och äpplen, lite citrus och ordentligt med gula stenfrukter läs, plommon, aprikoser och persika. I betydligt mindre omfattning, men ändå tydligt noterar vi lite örter och kryddor.

I eftersmaken får vi förutom de gula stenfrukterna och örterna även fläderblommor, steniga mineraler och unset honung.

Vi drack vinet till grillad marulk och det visade sig vara en mycket bra matchning.
Betyg 4-
På SB kostar vinet 189 kr.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar