fredag 19 mars 2021

Webinar: Digital vinprovning av Cava från Vilarnau.

Den 9 mars hade Nigab bjudit in till en digital provning av fyra olika sorters Cava från producenten Vilarnau. Det hela styrdes från Stockholm genom Nigabs Karl Bengtsson och Hélene Hjort. I Spanien ute på vineriet satt vinmakaren Eva Plazas och ledde själva provningen. Även ägarna var representerade genom Carlos Gonzalez-Byass. Runtom i Sverige var det runt 30-talet enheter uppkopplade.

Det blev en mycket trevlig tisdag förmiddag. Vi provade fyra olika Cava, men innan vi gav oss på att sniffa och sörpla berättade Eva Plazas historien om Vilarnau. Några viktiga årtal:
Den spanska adelsfamiljen Vilarnau bosatte sig redan på 1300-talet i Penedés väster om Barcelona. Den första cavan som buteljerades med namnet Vilarnau skapades 1949. År 1982 köptes Vilarnau av sherryproducenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. 1990 inköps vingården där det nuvarande vineriet ligger. I oktober 2005 invigdes en ny toppmodern anläggning. 

Vilarnau ligger 6 km utanför Sant Sadurni D´Anoia på en höjd av 200 m ö h, men i skydd av bergen i Montserrat. Idag omfattar verksamheten 120 ha, mycket äger dom själva och resten sköter dom om på långtidskontrakt. Alla odlingar är organiskt certifierade sedan 2016. Den årliga produktionen ligger på bortåt 2 miljoner flaskor.

Det finns nio olika druvsorter som är tillåtna vid tillverkningen av Cava: Macabeo, Xarel-lo, Parellada, Chardonnay, Subirat Parent/Malvasia Riojana, Red Garnacha/Monastrell, Pinot Noir och Trepat. Alla tillför de olika egenskaper till Cava. Macabeo, Xarel-lo och Parellada är de tre mest använda druvsorterna och står för dryg 80%.
All Cava måste jäsa en andra gång på flaskan.


Vilarnau Brut Natur Organic.
Den här Cavan är gjord på druvorna Macabeo(50%), Parellada (35%) och Xarel-lo (15%). Varje druvsort vinifieras för sig på ståltankar, därefter blandas de och tappas på flaska för en andra jäsning. Den har fått ligga på sin jästfällning i knappt tolv månader innan den degorgerades. Ingen dosage.
Det här är Vilarnaus enklaste Cava eller deras instegscava om man så vill.
Färgen går i en blekgul nyans. Medelstora bubblor.
I doften hittar jag friska gröna äpplen, någon ton av päron och lite mariekex.
I munnen återkommer den friska tonen av gröna äpplen och precis som i doften finns här aningens päron. Jag tycker mig känna försiktiga toner av citrus, gula plommon, mariekex och unset mandlar. I avslutet dyker det upp en grapefrukts bitterhet. För att vara en Brut Nature känns den både lite avrundad och lättilgänglig. Inte alls så dumt!
Visst är det här ett enkelt bubbel. Friskt och torrt. Ganska okomplicerat. Ändå har det sin charm. 
På SB kostar det här vinet 99 kr.

Vilarnau Brut Nature Reserva Vintage 2018.
Här är druvmixen Macabeo (50%), Parellada (35%) och Chardonnay (15%). Macabeo- och Chardonnaydruvorna kommer från vinfält på 250  meters höjd medan vinfältet där Parellada skördas ligger på dryga 700 meters höjd. Även här vinifieras varje druvsort för sig på ståltankar. Efter blandningen tappas det på flaska för en andra jäsning. Det får sedan ligga på sin jästfällning i dryga 24 månader innan det degorgeras. Ingen dosage.
Javisst känns det att vi nu tagit oss ett steg upp på Cavatrappan. Lite mer djup i doft och smak.
Färgen går i en ljusgul nyans med några gyllengula stråk ut mot glaskanten.
Doften är frisk och bjuder på både gröna och gula äpplen, lite citrus, nybakat bröd och även en viss blommighet.
I munnen är det torrt och friskt med syrliga äpplen, grapefrukt, gula plommon, persika, lite rostat bröd och mandlar. I eftersmaken kommer det fram aningens honung och steniga mineraler. Den här cavan har också en något krämigare struktur.
Det här dricker jag gärna till diverse tapas. På SB är priset 129 kr. Det 30 kr högre priset än instegscavan känns välmotiverat.


Vilarnau Brut Nature Gran Reserva 2016.
Vi har här en druvblandning på Macabeo (35%), Parellada (35%), Chardonnay (25%) och Pinot Noir (5%). Vi kan här notera att andelen Macabeo är lägre och att andelen Chardonnay är högre samt att det tillkommit en skvätt Pinot Noir. Även här vinifieras varje druvsort för sig på ståltankar. Efter blandningen tappas det på flaska för en andra jäsning. Det får sedan ligga på sin jästfällning i dryga 36 månader innan det degorgeras. Ingen dosage.
Ja nu steppar vi upp rejält. Den ökande mängden Chardonnay och tillskottet Pinot Noir på bekostnad av Macabeo ger oss en Cava med betydligt högre komplexitet. Smaker och dofter får ett annat djup. Det här är inget annat än en riktigt läcker Cava.
Färgen har en mer gyllengul ton än de föregående två. Vi noterar fler och mindre bubblor. Omedelbart vid upphällningen bildas en krona av "skum", men precis som med de två tidigare cavorna så minskar mängden bubblor rätt så snabbt.
I doften känner vi äpplen precis som vi gjorde med de tidigare två, men nu känns äpplena mer gula än gröna. Inslaget gula stenfrukter är betydligt större. Lite rostat bröd och dammig grusväg kan vi ana oss till. En mer mogen doft.
I gommen har det en något krämigare struktur. Friskheten är rakt igenom stor. I smaken framträder gula äpplen, gula plommon, mogna persikor, någon ton av aprikoser, samt ett tydligt inslag av rostat bröd. Eftersmaken är något längre än medel och där tillkommer torkad frukt, nötter och alldeles i avslutet lite blodgrape.
En riktigt bra Cava. På SB kostar den 229 kr. Den är därmed hundralappen dyrare än reservan. Jag tycker priset är motiverat då du får rätt mycket mer Cava för den hundralappen. Komplexiteten och djupet i smakerna tilltalar mig.


Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016.
Vi har här en Cava som uteslutande är gjord på druvan Xarel-lo. 45% av druvorna har fått jäsa på stålfat med de övriga 55 procenten fått jäsa på fat gjorda av kastanj. Den delen som fått jäsa på kastanjefaten har fått ligga kvar där i sex månader och först därefter blandas vinerna för att sedan buteljeras. Det har sedan fått ligga på sin jästfällning i drygt 36 månader innan det degorgeras. Ingen dosage.
Kastanjefaten kommer från en lokaltillverkare och kastanjeträden från skogen Montseny.

Färgen går i en gyllengul nyans. Den är något mörkare än de tre tidigare cavorna. Små fina bubblor bildar strax efter upphällningen en krona av rosaaktigt skimmer. Samma fenomen som i de tre tidigare att de avtar ganska snabbt, men inte helt. Så visst känns kolsyran.
En Cava i en liten ovanligare stil. Jag förmodar att det är de sex månaderna på kastanjefat, som lämnat sina tydliga spår.
Doften är betydligt mer komplex och spännande. Visst finns de gula äpplena där. Citrusen tar mer plats på ett positivt sätt liksom blommigheten. Gott om mogen persika och andra mogna gula stenfrukter. Det finns också dofter från tropiska frukter (mango, papaya, passionsfrukt). I bakgrunden lite rostat bröd samt en diskret ton av kamomill.

Vi tar en första klunk och kan omgående notera den härliga friskheten. Mycket från doften återkommer i smaken: äpplen, citrus, persika, aprikoser, lite torkad frukt, en hel del tropiska frukter och sommarblommor. I eftersmaken, som är något längre än medel, får vi rostat bröd, lite örter (bl a kamomill) som får sällskapa med frukten. Det är kanske inte så konstigt att det i eftersmaken även finns en tydlig ton av ugnsbakade kastanjer.
Helhetsintrycket är att detta är en annorlunda Cava, men på ett charmigt och positivt sätt. Den blev något av min favorit. Den är också ett bra exempel på att den kreative vinmakaren kan skapa något som sticker ut.
Priset på SB är 299 kr

Sammanfattning.
Det var fyra riktigt trevliga och bra Cava, som vi fick prova i lite olika prisklasser, men genomgående var dom bra. Min egna favorit var nummer fyra (Albert de Vilarnau 2016) tätt följd av nummer tre (Brut Nature Gran Reserva 2016).
Stort tack till gänget på Nigab som genomförde den här provningen och självklart ett stort tack till Eva Plazas för en mycket trevlig och informativ guidning i Cavans underbara värld.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar