tisdag 16 mars 2021

Två Etna viner. SP68 Rosso vs Munjebel Rosso

Vi har under de senaste dagarna druckit två viner från Sicilien. Occhipintis SP68 Rosso är en gammal bekant medan Frank Cornelissens Munjebel är relativt ny för oss. Båda riktigt bra, men jag håller Munjebel som något mer tilltalande.


2016 SP68 från Arianna Occhipinti.
Ni som följer bloggen vet att jag har ett särdeles gott öga till Arianna Occhipintis viner och särskilt då hennes rena Frappato. SP68 når inte samma höjder, men är ändå ett riktigt gott vin. Jag har druckit ett par tidigare årgångar, så klicka på årtalet så får du mina tankar: 20122014, 2015 och 2016

SP68 är gjort på druvmixen 70% Frappato och 30% Nero d´Avola, som främst kommer från vinfälten i Bombolieri, där vinstockarna har en blandad ålder. Druvklasarna avstjälkas och får spontanjäsa samt ligga med skalen i cirka 15 dagar. Vinet får jäsa på cementtankar, där det får ligga kvar och mogna i 6 månader. Buteljering görs utan vare sig klarning eller filtrering. En ytterst liten tillsats av S02 görs.

Doften startar med läder, höstlöv och lite jord, men efter en stund i våra glas tar frukten över. Det finns både mörk frukt och ett litet inslag av röda bär. En finstämd ton av örter. I bakgrunden små nyanser av svart te, krossad flinta sten, dammig grusväg och aningens violer
Vi smakar på vinet och tycker det har börjat få vissa mognadsdrag. Fortfarande med samma friskhet, som senast (augusti 2019). Ett rätt så slankt vin men med en liten stramhet. Här finns en samling av såväl mörka som röda bär. Vi noterar särskilt skogshallon, tranbär, syrliga, mörka körsbär, blåbär och blåa plommon. Kanske inte riktigt samma ungdomliga friskhet i frukten som tidigare. Nu mer tillbakalutad och mogen. Inslaget av örter är stort. Fin stenig mineralitet. En diskret rökig ton i bakgrunden. Tanninerna finns där  och smånafsar i gommen utan att bli alltför närgångna. Medellång eftersmak. Det är något som gör at jag inte är riktigt lika lyrisk, som jag brukar vara när jag dricker SP68 Rosso.
Betyg 4-
Min flaska är köpt i Köpenhamn hos Cibi e Vini för 160 DKK. På SB finns årgång 2019 för 199 kr. 


2018 Munjebel från Frank Cornelissen. 

Bakom det här vinet står den belgiske ikonvinmakaren Frank Cornelissen. Han startade som vinhandlare i Bryssel. Frank köpte upp privatpersoners vinkällare för att sedan sälja vidare genom de stora auktionshusen. Ofta var det viner från de stora klassiska områdena. I slutet på 1990-talet kom han i kontakt med viner som idag går under beteckningen Vin Natur dvs viner med så lite påverkan som möjligt från odlaren och vinmakaren. Allt enligt principen Inget tillagt och inget borttaget. Det var under ett besök på Sicilien som han kom i kontakt med viner från Etnas sluttningar. Det blev en ögonöppnare för honom. Han köpte sin första vingårdsplätt i början på år 2000. Den låg på Etnas nordsluttning. Då för för 20 år sedan var Etna-vinerna inte riktigt i ropet. Priserna på de gamla vinfältet var inte hysteriskt höga som idag. Frank Cornelissen hade aldrig tillverkat vin, men började nu att göra vin och samtidigt fortsatte han med att successivt köpa på sig fler vinfält.

Idag omfattar verksamheten 24 ha vinodlingar, vilket resulterar i drygt 100 000 flaskor. Varje årgång ska präglas av det aktuella årets förutsättningar, därför är det spontanjäsning som gäller, vilken äger rum på neutrala glasfibertankar som godkänts för att hantera livsmedel. För de mer kraftigare vinerna används amforor som epoxybehandlats på insidan. I övrigt så lite intervention som möjligt. Fast riktigt besvärliga år måste kopparsulfat användas, fast då i minimala mängder.
 
Munjebel Rosso är gjort på den sicilianska druvan Nerello Mascalese. Druvorna kommer från flera olika vingårdslägen bl a Chiusa Spagnola, Feudo di Mezzo, Rampante, Monte Cola. Alla belägna 600 till 760 meter över havet och med vinrankor som har en ålder på 60+.
Druvklasarna avstjälkas, varsam krossning av druvorna, spontanjäsning med 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Ingen klarning och mycket lätt filtrering.


Färgen går i en ljus rubinröd ton med ett nästan gnistrande skimmer runt sig.

Doften startar med läder, krossad sten och någon diskret liten krutrök för att efter en stund i glasen övergå i en ljuvlig doft av röda bär. Här finns också en del örter (salvia) och i lite mindre omfattning, men ändå tydligt, violer. En friskhet rakt i genom.

I munnen är det ett slankt vin med stor friskhet. De röda lite syrliga bären dominerar smakintrycken. Vi kan känna jordgubbar, syrliga körsbär, ordentligt med tranbär, några lingon och aningens skogshallon. Här finns ett litet inslag av örter, steniga mineraler samt en liten floral ton. Syran är trevlig och inte överdrivet påträngande. Tanninerna är på plats och smånafsar i munhålan. Eftersmaken är medellång med mera syrliga röda bär. 

Vi gillar det här skarpt. Fasligt gott redan nu. Kanske kan det utvecklas något, men den flaskan jag har kvar lever farligt i sommar.

Betyg 4+

Mina flaskor köptes på SB förra året för 379 kr. Nu är årgång 2018 slutsåld, men 2019 kommer säkert in senare under våren eller sommaren. Gillar du viner från Sicilien så är Munjebel ett måste.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar