söndag 6 december 2015

2014 SP68 Rosso, Occhipinti

Arianna Occhipinti är en vinmakare, som vi verkligen uppskattar.
Hon håller till på Siciliens sydkust nära byn Vittoria, där hon förfogar över 10 ha vingårdar och 15 ha olivodlingar. Allt odlas enligt ekologiska principer.
Deras Frappato har vi tokhyllat i diverse inlägg bl a här. SP68 finns i såväl en vit som i en röd variant.

Den röda varianten, som vi drack härom veckan, är gjord på druvorna Nero d´Avola (30%) och Frappato (70%).
Så här står det på importörens hemsida:
Vinifikation: Manuell skörd i små korgar första veckan i oktober. Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Avstjälkning och maceration samt jäsning utan tillsättning av jäst. Efter pressning lagras vinet 6 månader på INOX (ståltank). Buteljeras utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel och ligger sedan en månad innan försäljning.

I doften är det de röda bären, främst hallon och körsbär, som dominerar. Lite knallpulver och en lätt ton av steniga mineraler kan vi också hitta.

I munnen är det en slank juice, inte så stram, desto mer röd frukt och pigga syror. Lättsamma och samarbetsvilliga tanniner. Lite kort i eftersmaken, där mineraler och aningens rökighet uppenbarar sig.

Kanske inte så märkvärdigt. Men lättklunkat? Absolut. Gott? Mycket. Charmigt? Utan tvekan.

Vår flaska är köpt i Köpenhamn hos Cibi e Vini för, om jag minns rätt, 130 DKK. Numer finns det också på Systembolaget för 169 kr.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar