tisdag 8 december 2015

2010 Le Serre Nuove

Det här är den berömda producenten Ornellaias andravin.
Egendomen grundades 1981 och ligger i Maremma inte så långt från byn Bolgheri, alldeles i närheten av Medelhavskusten. Här anlade man en vingård med druvor, som är vanliga i Bordeaux. Vinerna ingår i de som kallas för Supertoscanare.

Druvsammansättningen varierar något från år till år. Årgång 2010 har druvmixen: 45% Merlot, 41% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc och 9% Petit Verdot.
2010 var ett år då druvorna skördades ovanligt sent. Skördeperioden varade mellan mitten på september till 12 oktober.
Vinet har fått ligga till sig i ca 15 månader på barriquer (1/4 nya och 3/4 ett år gamla). Slutligen fick det ca sex månader på flaska innan det var redo för markanden.

Årets första bloggpost var en hyllning till årgång 2009 av detta vin. Nu ger vi oss på vår allra första 2010:a.

Färgen är rubinröd, men i en lite mörkare nyans.

Vi möts av en försiktig, men ändå tydlig doft.
Här finns mörka bär, lite kryddor, tobak  samt en diskret ton av fat. Angenämt och trevligt.

Vinet känns ungt trots sina fem år. I munnen är det mörka körsbär, lite svarta vinbär, blåa plommon och björnbär, som är de smaker som omedelbart pockar på uppmärksamhet. Ett knippe försiktiga örter  dyker upp strax därpå.
Syran är frisk och det är den som tillsammans med frukten ger vinet dess ungdomlighet. Alerta tanniner som smånafsar i gommen noterar vi också. Eftersmaken är i nuläget något längre än medel och där får frukten sällskap med kakao, kaffe, cederträ och någon liten nyans av vanilj.

Ett riktigt gott vin som fortfarande är i sin linda. Jag kommer att vänta ett par år innan korken dras ur nästa flaska.
Det här vinet kommer att utvecklas till något större.
Betyg 4+

 Idag är det årgångarna 2012 och 2013 som finns på Systembolaget. Priset ligger på dryga 400 kr. Jag har ännu inte hunnit testa dom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar