onsdag 2 december 2015

2013 St. Laurent, Juris och Pinot Noir, Alde Gott

Härom veckan damp det ner ett paket med två viner. Ett varuprov med två röda viner.
Det ena från Österrike och gjord på druvan St Laurent. Det andra från Tyskland och gjord på Pinot Noir.

2013 St. Laurent Selection, Juris.
Producenten Juris har sin verksamhet förlagd till staden Gols, belägen strax nordost om sjön Neusiedler See i regionen Burgenland. Vi befinner oss i det östra hörnet av Österrike, några mil från Slovakien. Här har familjen Stiegelmar producerat viner i åtskilliga generationer. Idag utgör produktionen av röda viner ca 80%. De resterande 20% fördelar sig ganska jämnt mellan söta och vita viner.
Producenten delar in sina viner i två grupperingar. Viner med tillägget Reserve, där vinstockarnas ålder överstiger 15 år och Selection där vinstockarna har en ålder lägre än 15 år.

Vinet som nu släpps 1 december är det som är gjort på druvorna från de yngre vinstockarna. Det är gjort på druvan St. Laurent till 100%. Druvan anses vara en frösådd variant av Pinot Noir. Den är mycket populär och vanlig i Centraleuropa. Den är t ex Tjeckiens största druva och Österrikes tredje mest odlade blåa druva. Den anses ha fått sitt namn efter den helige Laurents, som har namnsdag 10 augusti, vilket normalt är den dagen då druvorna börjar ändra färg.
Vinet har tillbringat ca 12 månader på slovenska ekfat.

Färgen har en rödaktig ton som påminner om juicen från granatäpplen.
Visst är det så att vinet har en hel del drag av Pinot Noir i sig.
I doften känner vi en hel del mörk frukt (körsbär, hallon, slånbär) och en rejäl dos kryddor.
I munnen är det ett småstramt vin med en bra frukt. Rätt så fylligt. Smaken domineras av hallon, blåbär, körsbär och en fin samling örter. En viss pepprighet finns det. I eftersmaken blandas frukten och örterna upp med ett tydligt inslag av lakrits..

Det finns en syra som ger vinet en bra friskhet och som också går igen i de lite syrliga körsbären. Här finns också en del tanniner, som är hyfsat avrundade utan att vara mesiga. Syran och tanninerna ger vinet en stabil ryggrad.

Vi gillar det här lite enkla, men ändå charmiga vinet. Har du aldrig provat ett vin gjort på St. Laurent, så är det här ett bra vin att börja med. Dessutom till ett bra pris. 119 kr på Systembolaget.
Betyg 3++



2013 Pinot Noir, Alde Gott
Producenten Alde Gott Winzer ligger i Sasbachwalden i Baden. Vi befinner oss några mil nordost om Strasbourg fast på den tyska sidan. Företaget är ett kooperativ som grundades 1948 av 15 medlemmar. Idag är dom 380 medlemmar och förfogar över 260 ha. Över hälften av marken är planterad med Pinot Noir (Spätburgunder).


Vinet är gjort på druvan Pinot Noir eller om man så vill Spätburgunder till 100%. Vinet har fått ligga 12 månader på franska ekfat.

Färgen går i en tegelröd nyans.

Vi möts av en väldigt markerad och tydlig doft, där röda bär och kryddor dominerar. I bakgrunden finns ett litet inslag av fat.
I munnen är det ett friskt och ungt vin. Det vimlar av röda bär: hallon, jordgubbar och syrliga körsbär. Lite blåa plommon ger en mörkare frukt. Örterna från doften återkommer i smaken. I den medellånga eftersmaken finns det en del toner av fat, men också en del mineraler och ljus choklad.
Ett lättdrucket vin med en bra syra och lite inställsamma tanniner.
Även detta en trevlig bekantskap.
Betyg 3++

Priset på "Bolaget" är 139 kr.


Vi sammanfattar det här som två drickvänliga viner. Kanske inte något för den riktigt fina festmiddagen, men däremot är det två viner som lyser upp och förgyller vardagsmaten.
Jag tycker det är två rätt jämnbördiga viner.
Den som vill prova någon ny druva ska absolut välja St Laurent. Varför inte välja båda och ställa dom mot varandra?
Visst kan man spåra likheter i karaktären!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar