onsdag 23 december 2015

Recioto från Villa Monteleone.

När det serveras chokladdesserter, tryfflar eller bara några chokladbitar, så är Recioto det Vintankar helst av allt vill ha som dryck. En av de absolut bästa Recioto vi känner är den från Villa Monteleone.

Villa Monteleone har i sin Recioto använt druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella.
Druvsammansättningen hos Villa Monteleone är ungefär densamma vid både Recioto och Amarone. Druvorna till Recioto torkar dock längre och det är inte förrän i mars-april (normalt sett) som man börjar göra Recioto på torkade druvor. Vid Amarone torkar druvorna normalt till januari-februari. Vid tillverkningen av Recioto använder man en annan jästkultur, där denna dör då alkoholhalten närmar sig 14%. Man får då ett alkoholsvagare och sötare vin än vid amaronetillverkningen.

Det har gått nästan fyra år sedan jag senast drack 2005:an. Jag tyckte då så här.
2004:an provade jag här.

Doften är packad av torkad frukt, mogna, söta, mörka körsbär, några nypor örter, kakao och en lite diskret ton av espresso.

I munnen är det vinets friskhet, sin ålder till trots, och sötman som dominerar. Återigen en fin bukett torkade frukter, tillsammans med körsbär, örter, mörk choklad och lite, lite fat.
Vuxengodis!!

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar