onsdag 30 december 2015

Grand Cru Extra Brut, Paul Déthune

En champagneproducent vi verkligen gillar är Paul Déthune. Dom har sin verksamhet förlagd till Ambonnay. Du som vill veta lite mer om producenten kan läsa den här artikeln. Eller vad bloggaren Elvis skrivit här.
Vi har druckit ett par av deras nio cuvéer och är särskilt förtjusta i deras Blanc de Noir dvs endast gjord på druvan Pinot Noir. Vi har bl a skrivet om den här.

I höstas lanserade Franska Vinlistan en sexpack halvflaskor av Paul Déthune Extra-Brut. Vi köpte så klart en laddning. Den första flaskan testade vi härom kvällen. Priset var 1 050 kr för dessa 6 halvflaskor (0,375 l) dvs 175 kr stycket. Ett bra pris för en sådan här bra champagne.
Den är gjord på 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. 50% är s k reservvin. Den är endast stålfatslagrad.


En trivsam och samtidigt inspirerande doft, som får oss sugna på att känna smaken. Nåväl i doften hittar vi vinteräpplen, aningens citrus, lite brioche och faktiskt toner av kaprifol.

En riktigt torr champagne, utan att vara knastertorr eller syrapåfrestande. Elegans i smaken med röda äpplen, lime och brödighet i starten. I eftersmaken, som är hyggligt lång, känns tropisk frukt, mineraler och unset honung.

Riktigt förbaskat gott. Ännu en av Paul Déthunes champagner vi faller för. Halvflaskformatet är ganska praktiskt, då man är sugen på något och inte vill öppna en stor flaska.

Betyg 4

 Den enda champagnen från Paul Déthune som finns hos Systembolaget är deras Blanc de Noir. Det är bara att hoppas att Franska Vinlistan plockar upp "Extra-Brut" i någon av sina kampanjer under 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar