Min gode vän Viking (yrkesfiskare) hade vägarna förbi och landade några burfångade kräftor. Det blev att fixa till ett litet kräftkok och att kila ner i källaren och rota fram en flaska champagne. Valet föll på en flaska från David Léclapart.
Franska Vinlistan hade 2018 ett erbjudande om att köpa en låda med fem olika cuvéer från David Léclapart:
- L´Astre Blanc de Noirs
- L´Apotre Blanc de Blancs
- L´Amateur Blanc de Blancs
- L´Artiste Blanc de Blancs
- L´Aphrodisiaque 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir
Jag valde den här gången att låta L´Aphrodisiaque få göra oss sällskap. För lite mer än två år sedan var det L´Artiste från 2011 som vi njöt av. Mina tankar läser du här.
David Léclapart är en producent jag läst mycket om. Nästan lite kultförklarad redan som ung. Egendomen ligger i den lilla Premier Cru-byn Trépail strax norr om den mer kända byn Ambonnay. David kommer från en familj med anor i Champagne. Fjärde generationens vinmakare som han är tog han 1998 över familjens egendom och redan från starten började han odla enligt biodynamiska principer. Han söker inte en speciell stil utan vill att varje årgång ska vara präglad av det årets förutsättningar. Vinet får uttrycka sig så som det fötts utan att ta bort eller ändra på för mycket. Ett minimum av svavel används, ingen dosage och ingen filtrering. Samtliga vinfält är ECOCERT och DEMETER cetifierade.
Han förfogar över 3 ha vinmarker uppdelade på lite över 20 små vinfält. Årsproduktionen ligger på 12 000 flaskor fördelade på fyra olika cuvéer.
2012 var ett svårt år för David Léclapart. Sen frost och dåligt väder med hagelstormar och skadedjursangrepp gjorde att skörden blev extremt liten för David Léclapart, så han beslutade att endast göra ett vin och då en helt ny champagne. Han blandade alla sina druvor, 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir, till en enda cuvée och gav den namnet L´Aphrodisiaque.
Den har fått jäsa på ekfat. Den är precis som Léclaparts vanliga champagner "pas dosage".
Samtliga Davids champagner är årgångsviner, men eftersom han av utrymmes skäl låter vinerna ligga runt 15 månader innan de degorgeras, istället för de tre år som regelverket säger, får årgången inte stå på etiketten. Detta löses genom att det på baksidesetiketten står LV12 (se bilden till höger), vilket betyder att årgången är 2012.
En alldeles enastående champagne. Vi blir smått lyriska redan vid doften.
En ganska så kraftfull doft med aningens bokna äpplen, citrus, röda bär, gula stenfrukter, någon liten kryddighet och finstämda toner av skolkrita, ostronskal och granithällar. Så inbjudande!!
I munnen känns smakerna utvecklade och mogna. Röda äpplen, smultron, jordgubbar, röd citrus, nektariner, någon aprikos och något floralt inslag. Ordentlig syra, men samtidigt väldigt tillmötesgående. Lång eftersmak med mandariner, blodgrape och såväl steniga som kritiga mineraler.
Det här är hur gott som helst. Helt klar för att drickas nu och kanske de kommande tio åren. Kan den utvecklas ytterligare? Kanske, men så god som den är nu är det svårt att bli så mycket godare.
Betyg 5
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar