fredag 3 januari 2020

2011 L´Artiste från David Léclapart

Ett nytt år har precis rullat igång. Ja inte bara nytt år utan därtill ett nytt decennium. Det gamla decenniet startade med att jag började blogga. Det allra första blogginlägget publicerades dagen innan nyårsaftonen 2010. Så klart handlade det om en amarone. Jag var ganska sent in i bloggosfären. Väldigt många av de mer populära bloggarna har nu lämnat och flyttat in i Insta-världen och därmed också in i snuttifieringens tidevarv. JC Vintankar finns där också, så det blir lite att kasta sten i glashus, men visst uppskattade vi blogginläggen med all sin information om både producenter och viner. Och visst är det så att vi saknar detta.
Vi hann under 2010-talet med att skriva 1 691 blogginlägg. Vad framtiden bär i sitt sköte vet vi inte mycket om. Vi fortsätter enträget vårt bloggande, om det blir i samma takt som tidigare år återstår att se. Vi säger som fotbollstränarna "nu tar vi en match (år) i taget".


L´Artiste från David Léclapart
Årets första inlägg får handla om en champagne jag drack på Nyårsaftonen. Det är faktiskt första flaskan från just den här producenten, som jag dricker.
David Léclapart är en producent jag läst mycket om. Nästan lite kultförklarad redan som ung. Egendomen ligger i den lilla Premier Cru-byn Trépail strax norr om den mer kända byn Ambonnay. David kommer från en familj med anor i Champagne. Fjärde generationens vinmakare som han är tog han 1998 över familjens egendom och redan från starten började han odla enligt biodynamiska principer. Han söker inte en speciell stil utan vill att varje årgång ska vara präglad av det årets förutsättningar. Vinet får uttrycka sig så som det fötts utan att ta bort eller ändra på för mycket. Ett minimum av svavel används, ingen dosage och ingen filtrering. Samtliga vinfält är ECOCERT och DEMETER cetifierade.
Samtliga Davids champagner är årgångsviner, men eftersom han av utrymmes skäl låter vinerna ligga runt 15 månader innan de degorgeras, istället för de tre år som regelverket säger, får årgången inte stå på etiketten. Detta löses genom att det på baksidesetiketten står LV11 (se bilden längst ner), vilket betyder att årgången är 2011.
Han förfogar över 3 ha vinmarker uppdelade på lite över 20 små vinfält. Årsproduktionen ligger på 12 000 flaskor fördelade på fyra olika cuvéer.

L´Artiste är ett vin gjort uteslutande på Chardonnay-druvor, som kommer från två ibland tre olika vinfält runt byn Trépail.  Årgång 2011 är från Chemin de Billy och Cote des Prés. Vinstockarna har en ålder på 30-50 år. Ungefär 50% har fått jäsa och lagrats en kortare tid på begagnade ekfat, medan den andra hälften har gjort detta på emaljerade stålfat. Precis som jag skrev ovan har vinet fått ligga på sin jästfällning i 15 månader innan det degorgerades. Det görs runt 3 000 flaskor av L´Artiste.
Det här är en alldeles knastertorr champagne. Frisk i såväl doft som smak. Lite väl ung idag och kommer säkert utvecklas fint med ett par år i ryggläge.

Här finns en tydlig doft av gula äpplen, lite citrus och regnvåta stenar samt lite mer diskreta nyanser av gula päron aningens hemkola, sommarblommer och unset våt ylle.

I gommen är det gröna äpplen, citrus och mineraler av såväl sten som krita som initialt dominerar intrycken. Frisk och väldigt torrt  och med en stor syra. Ja nästan så att tungan krullar sig lite. Bakom de första intrycken och syran dyker gula päron, gula plommon, persika, lite biskvier upp och i avslutet en god portion grapefrukt.

En alldeles utomordentlig champagne om än lite väl ung. Så bra den kommer att bli om två till tre år och med en lagringspotential på bortåt tio år till sin topp.

Betyg 4+

Jag köpte i mars 2018 en kartong med fem olika cuvéer från Franska Vin Listan. Det här är den första flaskan jag testar. Det blir att vänta några år till innan nästa korkdragning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar