torsdag 30 januari 2020

2005 Plexus, John Duval

Jag har rätt så hygglig koll på vad jag har i källaren, tycker jag. Vartannat år gör jag en inventering och då dyker det nästan varje gång upp någon flaska, som jag markerat som uppdrucken. Motsatsen inträffar också så klart dvs att någon enstaka flaska saknas. Det senare beror säkert på att jag vid något tillfälle gått ner och plockat upp en flaska. Skrivit en not att ta bort den ur excelarket dan därpå och naturligtvis inte gjort så. Kvällens flaska var en trevlig överraskning som dök upp vid den senaste inventeringen.
Vinet är producerat av John Duval Wines, som håller till i Barossa Valley, South Australia, Austalien.
John Duval är en legendarisk vinmakare med trettio år hos Penfolds och som mellan 1986 och 2000 var chefsvinmakare där. Han startade eget år 2003 och har koncentrerat sig på ett fåtal viner.
Plexus Red, som är en Rhoneblandning på syrah, grenache och mourvedre.
Entity, som är ett rent Syrahvin.
Elgio en slags prestige Syrah.

Annexus Grenache, ett rent Grenachevin.
Annexus Mataro, ett vin gjort på druvan Mourvédre
Plexus White, som är gjort på druvorna marsanne, roussanne och viognier.
Inget av vinerna finns för närvarande tillgängligt på Systembolaget.
Målet med verksamheten lär vara att uttrycka "The Barossa Fruit and Terroir".


 Syrah 50% från vingårdar i Stockwell, Light Pass, Ebenezer och Marananga
Grenache 34% från vinstockar som är över femtio år gamla från vingårdar i Stockwell, Light Pass och Rowland Flat.
Mourvedre 16% från riktigt gamla stockar, några som är över hundra år, i Light Pass och Angaston.
Vinet har fått mogna i sexton månader på franska ekfat.


Vi har en alltså en Rhoneblandning från Barossa Valley. Jag har skrivit om det här vinet två gånger tidigare dels i mars 2011 och dels i mars 2013.Ett moget vin som förmodligen är väldigt nära att peaka, men som ännu inte gjort det.
Ganska så stor doft med en varm, mörk frukt i centrum, som efterhand kompletteras med mörk choklad, eneträ, örter, lite kryddor och någon touch av lakrits.

I munnen är det mogen frukt mestadels mörk sådan, men visst finns det lite ljusare frukt med i smakpaletten också. Vi kan känna mycket mogna björnbär, mosade, mogna körsbär, lite hallon. Inslaget örter och kryddor är påtagligt med eneträ, pinjeskog, lagerblad och diverse andra provencalska örter. Tanninerna har rundats av rejält och upplevs idag som mycket mjuka nästan lena. Syran finns där och är lite på retur.

Betyg 4
Den som till äventyrs har någon flaska får rådet att dra korken ur den under 2020.
Vinet köptes 2011 för 279 kr. Det fanns då i beställningssortimentet. För närvarande finns inga viner från John Duval i SB:s sortiment.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar