torsdag 9 januari 2020

Hooks Herrgård med Spa, Mat, Champagne och Chablis

Hustruns många syskon med sina respektive samt några syskonbarn och faktisk syskonbarnbarn hade stämt möte på Hooks Herrgård.
Vi samlades kl 15 för ett par timmar Spa-upplevelse innan vi kl 19 bänkade oss för en trerättersmiddag. Just att kunna samlas i deras Spa-anläggning för några timmars samvaro innan middagen var verkligen positivt och något som alla uppskattade. Det fanns flera olika bastu att välja på, små pooler både inomhus och utomhus, en lite mindre bassäng för simning samt även möjlighet för de riktigt hurtiga att hoppa i sjön. Givetvis erbjöds ett flertal olika behandlingar. Väldigt fräscht, snyggt och prydligt arrangerat och med möjligheter till förfriskningar.

Vi var 14 personer som skulle äta så vi hade gjort en förbeställning. Vid ankomst fick vi frågan om vi ville sitta lite avskilt i ett eget rum, vilket passade oss alldeles utmärkt. Maten var riktigt bra. Vi hade valt några olika alternativ, men alla var supernöjda med sina val.
Några är ölmänniskor och där fanns tre olika varianter utav Hooks Herrgårdspilsner. En ljus, fruktigare och mer lättdrucken pilsner, en IPA av ett lite rundare och mjukare slag samt en veteöl som efterjäst med hallon. Alla tre provades av öldrickarna (dit jag inte hör), som var väldigt nöjda. Ölen är producerad av Marbäcks Bryggeri utanför Ulricehamn.

På min lott hade det fallit att välja vin till maten. Vi vindrickare hade valt Hooks Skagenröra till förrätt och Halstrad Hälleflundra till huvudrätt. Till dessert hade några valt Brostorps ostar medan några andra valt Blåbärspanacotta.
Jag valde till Skagenröran en champagne som jag aldrig smakat förut, men jag hade testat ett glas i baren på Spa-avdelningen tidigare under dagen och gjorde bedömningen att den här skulle nog de flesta gilla.

Brut Régence, Brimoncourt
En helt ny producent som drog igång verksamheten 2008 och släppte sina första flaskor i november 2013. Verksamheten har sin bas i ett gammalt tryckeri beläget i  Aÿ några kilometer öster om Epernay. Egentligen är det ett gammalt champagnehus, men 2008 köptes det upp av Alexandre Conot. Den årliga produktionen ligger på runt 150 000 flaskor fördelade på fyra olika cuvéer: en Blanc de Blanc, en Rosé, en Brut (mestadels chardonnay) och en extra Brut (mestadels Pinot Noir). Druvorna köps från kvalitetsodlare i Cote des Blancs för Chardonnay och i Montagne de Reims för Pinot Noir.

Vi dricker deras Brut  Régence gjord på Chardonnay (80%) och Pinot Noir (20%). Den har legat runt 36 månader på sin jästfällning innan den degorgerades. Dosagen är 8g/liter.
Basåret har jag inte lyckats få fram.

Färgen går i en gyllengul ton med massor av mycket små bubblor som strävar upp mot ytan.

I doften hittar jag citrus, gröna äpplen, vita blommor, en fin brödaktig ton samt ett försiktigt inslag av gula stenfrukter, krossad sten och aningens skolkrita.
I munnen är det en lättdrucken champagne med en bra friskhet. Syran är tydlig, men samtidigt väldigt tillmötesgående. En charmig mousse. Vi kan känna gul/gröna äpplen, lite citrus, persika, gula plommon, en viss brödighet liksom steniga och kritiga mineraler. I den medellånga eftersmaken dyker det även upp lite florala toner.
Betyg 4
På "Bolaget" kostar den 414 kr. Hooks Herrgård hade lagt på runt 350 kr, så vår flaska kostade runt 770 kr. Ett anständigt pålägg. Glasvis kostade den 120 kr.


2017 "Les Clos", Chablis Grand Cru, Domaine de Oliveira Lecestre
Allt tog sin början 1955 i Fontenay-pres-Chablis i den nordöstra delen av Chablis, där Mr. De Oliveira köpte ett vinfält på knappt 0,5 ha och började plantera vinrankor. De kommande tio åren arbetade han hos vinbönder i trakten samtidigt som han fortsatte köpa vinfält. 1965 ägde han 7 ha och beslutade sig för att bli sin egen på heltid. Hans svåger Mr Lecestre kom vid den tiden också in i företaget, så att expansionen kunde fortsätta. 1977 överlät han företaget på dottern och sedan 2004 är dom tre generationer som arbetar sida vid sida med vinproduktionen. Idag förfogar dom över 48 ha och tillverkar 6 olika cuvéer.
Vi dricker den här kvällen deras Chablis Grand Cru "Les Clos" från 2017. Druvan är så klart Chardonnay och kommer från ett 0,28 ha stort vinfält i vingårdsläget Les Clos. Vinstockarna har en medelålder på 35 år. Dom gör runt 2 000 flaskor av "Les Clos".
Druvorna pressas direkt efter skörd. Jäsningen sker på stålfat och med naturlig jäst. Vinet har lagrats runt ett år på stålfat.

Färgen går i en blekgul ton med lite skira gröna stråk här och var.
I doften finns det citrus, gröna äpplen, persika, flintasten och en diskret ton av sommarblommor.

I munnen känns det mycket ungt med fin frisk syra och fräscha smaker. Vi noterar gröna och gula äpplen, lite grapefrukt, en liten örtighet, persika, aningens gula plommon och mineraler av såväl stenig karaktär som krita. Riktigt gott!
Betyg 4
På "Bolaget" är priset 469 kr och vi betalade på Hooks Herrgård strax under 800 kr för en flaska. Även här är det ett anständigt påslag.

Flera av oss hade valt Brostorps ostar till dessert. Ett naturligt val för oss som älskar ostar, då det är en kusin till hustrun och hennes syskon som äger och driver verksamheten.
Vi fick en blåmögelost, en vitmögelost samt en "hemost". Goda alla tre, men för min del ett extra plus för vitmögelosten.
Jag valde ett glas portvin av typen tawny, dessvärre missade jag ta en bild och då  sviktar minnet vilken sort det var.

En riktigt god middag, bra viner och jättefin service. Vi var alla supernöjda. Vi avslutade kvällen i salongen. Det fanns en hyfsat stor bar, men utbudet av rödvin var skralt. Endast en trist shiraz.
Helgen avslutades för vår del med en underbar frukostbuffé.
Det här kan vara starten på en ny tradition!!
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar